Benedikt XVI: „Vjera u Hrvatskoj iskrena je i živa“

07.06.2011.

„Premda je boravak u Hrvatskoj bio kratak, ostavio je dubok dojam na mene“, rekao je papa Benedikt XVI. na kraju svog 19. apostolskog putovanja u Hrvatsku. Zbog vremenskih neprilika otkazana je oproštajna svečanost u zagrebačkoj zračnoj luci, ali Vatikan je ipak objavio njegove pripremljene dojmove u kojima je potvrdio da je vjera u Hrvatskoj živa i iskrena, izvijestila je mrežna stanica Zenit 6. lipnja, dan nakon posjeta Benedikta XVI. Hrvatskoj.

„Ova crkvena životnost, koju valja očuvati i ojačati, sigurno će proizvesti svoje pozitivne učinke na svekoliko društvo, zahvaljujući suradnji Crkve i javnih ustanova za koju želim da bude uvijek jasna i plodna“, zaključio je Sveti Otac.

Benedikt XVI. prisjetio se nekih trenutaka svog posjeta, uključujući i poruke koju je uputio predstavnicima Diplomatskog zbora, civilnoga društva, političkog, akademskog, kulturnog i gospodarskog života te vjerskim poglavarima u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu.
Papa je u poruci naglasio ulogu savjesti kao „ bedema protiv svakog oblika diktature“. Kvaliteta društvenoga i građanskoga života, kvaliteta demokracije dobrim dijelom ovise o „savjesti, odnosno 'kritičkom' čimbeniku, te o tome na koji je način shvaćena i koliko se ulaže u njezino oblikovanje“.

Kako ističe Zenit, Benedikt XVI. se prisjetio i susreta s mladima na bdijenju na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića koji mu je pokazao da je „lice Hrvatske okrenuto budućnosti, osvijetljeno iskrenom vjerom.“ Papa je u poruci mladima rekao „ kako će ukorijenjeni u Kristu moći u punini živjeti ono što jesu“.

„Ne dopustite da vas zavedu privlačna obećanja lakog uspjeha, načini života koji daju prednost izgledu, na štetu nutrine. Ne popuštajte kušnjama da se potpuno pouzdate u posjedovanje, u materijalne stvari, odričući se slijediti istinu koja ide dalje, poput visoke zvijezde na nebu, kamo vas Krist želi povesti“, poručio je Sveti Otac mladima.

Autor: D.K./Zenit

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.