Misal Zagrebačke biskupije star pet stoljeća Svetom Ocu na dar

06.06.2011.

„Kada Papa dolazi, bez obzira o kojoj zemlji se radi, uvijek se daruje nešto posebno“, rekao je za Papa.hr voditelj Metropolitanske knjižnice vlč. Vladimir Magić, koji je prvi predložio da se misal Zagrebačke biskupije pokloni papi Benediktu XVI.

Kako je objasnio vlč. Magić, knjiga je izabrana za dar iz više razloga, među kojima je glavni onaj da ove godine slavimo petstotu obljetnicu njezina tiskanja. „Misal je tiskan zalaganjem Johannesa Müera 20. lipnja 1511. u venecijanskoj tiskari Petra Liechtensteina“, rekao je.

Izgled Zagrebačkog misala iz 1511.
Misal je ukrašen brojnim drvorezima, bogatim ilustracijama inspiriranim evanđeljem te posvećenim mađarskim svecima. Na njemu se još nalaze i hrvatsko-ugarski grbovi i grb biskupa Luke Baratina, naručitelja izrade misala.
„Misal ne samo da je knjiga koja odražava iznimnu kulturu, liturgijski život i vjeru hrvatskog puka u teškim vremenima traženja putova opstanka pred prijetnjama koje su zatirale narod i njegovu kršćansku vjeru i baštinu (osmanlijska osvajanja), nego ovoj prigodi daruje ljepotu poveznice s Papom koji dolazi u Zagreb, a podrijetlom je iz Njemačke, iz Bavarske“, ustvrdio je vlč. Magić.
Kako je rekao ravnatelj Metropolitanske knjižnice, u samoj knjižnici ima više takvih primjeraka, multiplikanata originala, a još se nekoliko njih čuvaju u drugim zbirkama u Hrvatskoj.
„Bilo bi dobro napraviti izložbu da misal, to remek-djelo tiskarstva, bude viđeno i dostupno svima“, zaključio je vlč. Magić.
Autor: D.T.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.