Pozdravni govor kardinala Bozanića

05.06.2011.

Započelo euharistijsko slavlje – 400 000 vjernika na Hipodromu

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, pozdravio je papu Benedikta XVI. prije Euharistijskog slavlja, povodom Prvoga nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji na zagrebačkom Hipodromu. Oko 400 000 vjernika, 1 000 svećenika i 60 biskupa i kardinala dočekalo je Papu.

„U velikoj radosti, koja je dar Duha Svetoga, i koja u jednu obitelj sabire ovo mnoštvo Kristovih vjernika, stojim pred Vama s osjećajima duboke zahvalnosti i upućujem Vam pozdrav srdačne dobrodošlice na početku ove svečane Euharistije“, rekao je Bozanić na samom početku i istaknuo da je Hipodrom „važno spomen-mjesto prvoga (1994), od triju blagoslovljenih pohoda Hrvatskoj pape Ivana Pavla II“.
Zagrebački nadbiskup Papi je zahvalio na posjetu našoj zemlji, a preporučivši okupljene zagovorima Blažene Djevice Marije, blaženog Alojzija Stepinca i blaženog Ivana Pavla II, molio je da se „preobražajna snaga Duha Svetoga očituje u nama, da živeći 'Zajedno u Kristu', proslavljamo Božje ime među ljudima“.

Osvrćući se na današnji dan katoličkih obitelji koje su se okupile pod geslom „Zajedno u Kristu“, kardinal Bozanić je rekao da je taj susret kruna nastojanja da se u središte pastoralnih briga stavi obitelj i „poticaj na novi zamah u zalaganju za obitelj kao najsvetiju ustanovu zdravoga društva“.

Posebno zahvalivši Svetomu Ocu za beatifikaciju pape Ivana Pavla II, našeg novog nebeskog zagovornika, istaknuo je ljepotu stapanja Prvog nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji s „ovim danom slavlja naše vjere“, što očituje da „kršćanska obitelj uvijek pronalazi svoj identitet i obnavlja snagu u otajstvu Krista i otajstvu Crkve.“

Govor je zaključio riječima: „Sveti Oče, poučite nas, ohrabrite nas i svojim nas apostolskim blagoslovom podržite! Ovaj Vam se vjerni narod istinski raduje!“

Papa.hr/D. M.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.