Benedikt XVI. pozvao na otvorenost životu

05.06.2011.

„Pokažite svojim životnim svjedočanstvom da je moguće ljubiti poput Krista“

Geslo prvog pastoralnog pohoda Benedikta XVI. Hrvatskoj „Zajedno u Kristu“ na poseban je način oživjelo na zagrebačkom Hipodromu, gdje se Papa susreo s 400 000 hodočasnika na nedjeljnom misnom slavlju, u povodu proslave Prvoga nacionalnoga dana hrvatskih katoličkih obitelji.

Benedikt XVI. se na početku propovijedi zahvalio zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću na pozdravnim riječima te je svima uputio „svoju veliku ljubav zagrljajem mira“. Potom je Papa podsjetio na nedavnu proslavu Uzašašća Gospodinova te je pozvao na pripravu velikog dara Duha Svetoga.

Kako je rekao Sveti Otac, prvo čitanje govori o apostolskoj zajednici koja je bila okupljena u molitvi u Dvorani posljednje večere s Marijom, Isusovom majkom. „To je slika Crkve koja produbljuje svoje korijene u uskrsnom događaju. Ta je zapravo Dvorana mjesto gdje je Isus, na Posljednjoj večeri, ustanovio euharistiju i svećeništvo, i gdje je, budući da je uskrsnuo od mrtvih, izlio Duha Svetoga nad Apostole upravo te uskrsne večeri“, istaknuo je Papa.

Gospodin je svojim učenicima, prije svoje smrti, naredio da „ostanu zajedno“ u Jeruzalemu kako bi se pripravili primiti dar Duha Svetoga te su se učenici okupili u molitvi zajedno s Marijom u Dvorani iščekujući obećani događaj, pojasnio je Sveti Otac.

„Ostati zajedno bio je Isusov preduvjet da bi primili Duha Tješitelja, a produžena molitva bila je pretpostavka njihove sloge. Tu nalazimo zadivljujuću pouku za svaku kršćansku zajednicu. Katkad se misli da misionarski uspjeh ponajprije ovisi o pomnom programiranju i mudrom izvršavanju neke konkretne obveze. Sigurno, Gospodin traži našu suradnju, ali prije bilo kojega našega odgovora potrebna je njegova inicijativa. Njegov je Duh pravi začetnik Crkve i njega valja zazivati i primiti“, istaknuo je Sveti Otac.



Ne popuštajte sekulariziranom mentalitetu koji nudi suživot kao pripravu ili čak kao zamjenu za brak



Sveti Otac potom je govorio o ulomku iz Evanđelja koji donosi prvi dio tzv. Isusove „svećeničke molitve“, a koja je, kako je rekao, puna povjerenja, molitve i ljubavi. Taj ulomak naziva se „svećeničkom molitvom“, jer se u njoj Isus predstavlja u svećeničkom stavu te prevladavaju dva izraza: čas i slava. Taj čas govori o času smrti kad Isus ima prijeći s ovoga svijeta k Ocu i njegovo podizanje u slavu, to je naime, čas krajnje ljubavi i ujedno čas njegove najviše slave. „I za Crkvu, za svakoga kršćanina, najviša slava je slava Križa, a to znači živjeti u ljubavi, u posvemašnjem daru Bogu i drugima“, poručio je Sveti Otac.

Benedikt XVI. napomenuo je da mu je drago što je posjetio ovu zemlju povodom Prvoga nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji. „Želim izraziti koliko visoko cijenim tu osjetljivost i zauzetost za obitelj, ne samo zbog toga što se ta temeljna ljudska stvarnost danas, u vašoj zemlji kao i drugdje, mora suočiti s teškoćama i prijetnjama, pa stoga ima i posebnu potrebu da se evangelizira i podrži, nego i stoga što su kršćanske obitelji temelj za odgoj u vjeri, za izgradnju Crkve kao zajedništva i za njezinu misionarsku nazočnost u najrazličitijim životnim situacijama“, rekao je Papa.

Sveti Otac podsjetio je na riječi blaženoga Ivana Pavla II. koji je govorio: „Prava obitelj, utemeljena na braku, sama je po sebi dobra vijest za svijet“, te je dodao citirajući blaženikove riječi: „U naše vrijeme sve su brojnije obitelji koje aktivno sudjeluju u evangelizaciji. U Crkvi je dozreo trenutak ljubavi, a to je također trenutak misionarske obitelji.“

Papa je obraćajući se obiteljima poručio da budu hrabre. „Ne popuštajte tom sekulariziranom mentalitetu koji nudi suživot kao pripravu ili čak kao zamjenu za brak! Pokažite svojim životnim svjedočanstvom da je moguće ljubiti poput Krista, bezrezervno, da se nije potrebno bojati brige za drugu osobu! Drage obitelji, radujte se očinstvu i majčinstvu! Otvorenost životu znak je otvorenosti prema budućnosti, pouzdanja u budućnost, kao što poštivanje naravnoga zakona oslobađa osobu, a ne ubija je! Dobro obitelji je dobro i Crkve“, poručio je Benedikt XVI.

Sveti Otac je na kraju svoje homilije hrvatske obitelji pozvao da budu svjedoci zajedništva vjere i ljubavi te da svojim životima naviještaju evanđelje.

Papa.hr

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.