Govor mons. Valtera Župana na kraju slavlja na Hipodromu

05.06.2011.

„Hrvatska budućnost gradi se na obiteljskim i kršćanskim vrijednostima“

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za obitelj, mons. Valter Župan na kraju programa na zagrebačkom Hipodromu zahvalio je Svetom Ocu na dolasku i predsjedanju slavlja prvog hrvatskog Dana obitelji. Župan je naglasio kako je Papa time pridonio da se čuje glas hrvatskih katoličkih obitelji. Odajući čast Svetom Ocu, mons. Župan naglasio je kako će ove hrvatske obitelji odlučno graditi svoju budućnost na tradicionalnom opredjeljenju za nepovredivost života, za brak i obitelj.

U zahvali Svetom Ocu, mons. Župan osvrnuo se na tekovine kršćanstva u Hrvatskoj, napominjući kako je hrvatski narod proživljavao duga teška razdoblja, no ostao je čvrsto predziđe kršćanstva u ovom dijelu svijeta, napomenuvši: „To smo smogli zato jer su nam obitelji bile utemeljene na čvrstim vrednotama evanđelja, pa smo bili slični kući utemeljenoj na stijeni koja se ne ruši kada dođu oluje“. Dodao je kako tih oluja ima i danas.

„Sveti Oče! Svjesni smo da i danas braku i obitelji prijeti srozavanje njihove stabilnosti“, rekao je monsinjor, te u nastavku govora priznao da se promiču oblici zajedništva života koji nisu u skladu s tradicionalnim europskim i hrvatskim kršćanskim vrijednostima. Čvrsto je izrazio vjeru kako se upravo na obiteljskim i kršćanskim vrijednostima gradi hrvatska budućnost.

Monsinjor Župan također je napomenuo da upravo ovdje prisutne obitelji predstavljaju većinu hrvatskog naroda i građana, a koje neminovno imaju pravo da žive, javno iznose i naviještaju vrijednosti po kojima je svima darovan život i da upravo time djeca imaju prirodno pravo nazivati roditelje mamom i tatom. U ime obitelji izrazio je želju da i vlasti revidiraju zakone koji daju pravo prekida ljudskog života te da život promiču.

Pri kraju govora, monsinjor se osvrnuo na davnu 879. godinu kada je papa Ivan VIII. javio hrvatskom knezu Branimiru da je na blagdan Isusova Uzašašća uzdigao ruke pri oltaru i blagoslovio njega i njegov narod. S tom mišlju, zamolio je Svetog Oca za blagoslov: „I vi, Sveti Oče, visoko uzdignite danas svoje ruke i blagoslovite one koji nama upravljaju, nositelje državnih vlasti; blagoslovite našu Crkvu i njezine pastire, naše obitelji i ovaj narod, blagoslovite nam dragu domovinu Hrvatsku”. Monsinjor Župan po zagovoru Marije Majke Crkve zatražio je Gospodina za ustrajnost na njegovu putu – mir, napredak i obilje blagoslova.

Papa.hr/ S. L. M.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.