Boris Grković izradio za Papu repliku slike Majke Božje od Kamenitih vrata i gotički križ

03.06.2011.

Zagreb, (IKA) - U povodu apostolskog pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 4. i 5. lipnja, djelatniku JANAF-a d.d. Borisu Grkoviću pripala je iznimna čast da za papu Benedikta XVI. izradi repliku slike Majke Božje od Kamenitih vrata. Slika će se uime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića darovati Svetom Ocu prigodom Večernje, koja će se slaviti u nedjelju 5. lipnja u zagrebačkoj katedrali, izvješteno je iz JANAF-a.
"Neočekivani poziv da se napravi Gospa od Kamenitih vrata za papu Benedikta XVI. došao je prije mjesec dana i uz početne nepoznanice bilo je gotovo nestvarno preuzeti odgovornost za izradu u takvom roku", rekao je Boris Grković, dodavši kako to za njega predstavlja iznimnu čast te je s ponosom i umjetničkim žarom prionuo umjetničkom stvaranju. Razumijevanjem Uprave JANAF-a omogućeno mu je, kako je istaknuo, da sve konzultacije i mjerenja, koja su potrebna za pripremu i početak rada, izvrši u kratkom roku.
"Ovo nije moje prvo umjetničko djelo darovano Svetom Ocu. Naime, prilikom posjeta pape Ivana Pavla II. 1994. godine Hrvatskoj, izradio sam ikonu Bogorodica s djetetom, izvorno rad Jurja Čulinovića koji se čuva u franjevačkom samostanu sv. Lovre u Šibeniku iz 1490.-1500. godine, koja je predana Papi na Kaptolu", istaknuo je Grković.
Također, Grković je izradio za apostolski pohod Benedikta XVI. i gotički križ, koji će biti na oltaru u tijeku bdjenja Svetog Oca s mladima u subotu 4. lipnja na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.
JANAF-ov djelatnik Grković već se gotovo 40 godina bavi u slobodno vrijeme ikonopisom s motivima Bogorodice s djetetom te mu je želja da, prema uzorima starih hrvatskih madonera, napravi zbirku Bogorodica s djetetom koje se nalaze diljem naše obale.
S tajnama tog zanata upoznao se kao osnovnoškolac u Restauratorskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Splitu. Od majstora restauracije Filipa Dobroševića dobio je prve upute i savjete o materijalima i postupcima koji se koriste u restauratorskom poslu, a kako je i majstorovo slobodno vrijeme bilo ispunjeno slikanjem ikona, tako se i Boris okušao u samostalnom stvaranju. Intenzivan umjetnički rad nastavio se tijekom 40 godina, s kraćim pauzama, a rezultirao je održavanjem 16 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.
Njegove ikone darovane su, između ostalog, i vicekancelaru Republike Austrije Aloisu Mocku, nunciju Giuliju Einaudiju, prvom austrijskom veleposlaniku Andrerasu Berlakovichu, karmelskom samostanu u zagrebačkim Remetama i dr. Nadalje, svoje znanje prenosi i na mlađe naraštaje održavši 2002. godine ikonopisne konzultacije u samostanu sestara franjevki od Bezgrešne u Zagrebu te je 2004./2005. godine održao dvosemestralni kolegij na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu pod nazivom "Osnove ikonopisa – teorija i praktični rad".

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.