Susret s biskupom Ivanom Šaškom "Ponosimo se odgovorom mladih vjernika"

01.06.2011.

Jedan od najmlađih biskupa Hrvatske biskupske konferencije, pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško, iako u velikoj žurbi i mnogobrojnim poslovima, odvojio je malo vremena kako bi za našu stranicu otkrio ponešto o organizaciji posjeta Svetoga Oca Hrvatskoj, podijelio svoje dojmove o papi Benediktu XVI. i progovorio o važnosti odaziva vjernika na susret s njime.

Organizacija susreta sa Svetim Ocem za biskupa Šaška nije novo i nepoznato područje. Svoj rad i trud utkao je u pripreme svih triju dosadašnjih posjeta pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj i, kako kaže, svako od tih iskustava bilo je različito i ostavilo na njega poseban pečat.

Govoreći o posebnosti svakog prijašnjeg papinog posjeta, biskup Šaško naglašava da je i ovaj pohod po mnogočemu poseban i da ne treba gledati kako je to bilo prije. Pohod pape Benedikta XVI. odiše posebnošću zasigurno i zbog činjenice da se Papa po prvi puta susreće i moli s mladima i to na glavnom zagrebačkom trgu.
Od radosnog pozdrava do sabranosti

"Obično su susreti s Papom negdje na rubovima grada, no mi smo htjeli da susret s mladima bude unutar grada. Drukčije je kada jedan susret živi unutar konteksta života samoga grada, a ovdje je još posebno znakovito da je to glavni hrvatski grad u kojemu se prepoznaju svi hrvatski vjernici, građani i ljudi. U tom smislu, htjeli smo u životnost grada unijeti životnost koja je kvalitativno drukčija, koja je molitvena, koja odražava razigranost mladosti, a s druge strane uspijeva doći do onog trenutka kad naš ljudski govor šuti, odnosno kada smo stopljeni s otajstvom", govori biskup ističući uočljivu dinamiku susreta mladih i Pape - od radosnog pozdrava do tišine i sabranosti.

"Hod od radosnog klicanja prelazi u osluškivanje Božje riječi, u svjedočanstvo mladih koji govore o konkretnom životu, govora Pape, da bi na kraju prerastao u klanjanje pred Presvetim, u tišinu koja je, rekao bih, više od molitve. Ona je uistinu dodir s otajstvom koje mlade poučava i govori im što je zapravo središte slavljenja, otkud polazimo u našim životnim izborima i kamo se vraćamo kada je i teško i zahtjevno."

Osim susreta s mladima, biskup Šaško se kratko osvrnuo i na Papin susret sa svijetom kulture u Hrvatskom narodnom kazalištu koji je također posebnost ovog pohoda. "Sve počinje govorom svijetu kulture gdje dolazi do izražaja sveobuhvatnost nove evangelizacije. Papi je jako važno da evanđelje i kultura idu zajedno, da se prepoznaju međusobno. Zato, kada govori o nekim pitanjima od opće društvene važnosti, ne radi promociju za Katoličku Crkvu, nego brani vrijednosti, osobito europske."

Biskup ističe da se iznimno raduje susretu Pape sa svijetom kulture i nada se da će se tu vidjeti njegova osjetljivost za društvene teme. "Osjećam da je HNK mjesto na kojemu će doći do izražaja karizma koju Papa nosi, a to je jedno specifično svjedočenje u svijetu znanosti, svijetu izazova, kulture, umjetnosti, pa i gospodarstva i športa, dakle svega onoga što obuhvaća ljudski život i pokazuje da ima mjesta i za Isusa Krista, no ne na jedan banalan i površan način. Papa uvijek ide dublje."
"Papa je pristupačan, blag, u argumentaciji britak"

Biskup Šaško mnogo toga može reći o papi Benediktu kao osobi jer je njegovo biskupsko i svećeničko djelovanje vezano uz Svetoga Oca - on ga je imenovao pomoćnim zagrebačkim biskupom, a 2005. sudjelovao je na biskupskoj sinodi kojom je Papa predsjedao. No Benedikta XVI. je poznavao još i prije njegova pontifikata, a dojmovi su vrlo lijepi i prožeti divljenjem.

"Papu sam upoznao dok je još bio kardinal. Tada sam ga doživio ponajprije kao čovjeka koji je iznimno zanimljiv s teološke strane, a s one ljudske osobito pristupačan, blag, u argumentaciji jako britak, tako da i oni koji se možda i nisu s njim slagali morali su mu priznati elokventnost i argumentiranost", govori biskup fasciniran činjenicom da, kad Papa govori, govori tako da to odmah može ići u tisak.

"S druge strane, privlačila me ta njegova jednostavnost i blizina, srdačnost koja jednostavno živi u čovjeku i biva prepoznata." Kad je postao papa, Benedikt XVI. je oduševio biskupa svojom spremnošću na slušanje. "Papa osluškuje što drugi govore i, kad on govori, uvažava mišljenja drugih. Uistinu pokazuje što znači živjeti kršćansku vjeru, odnositi se ne samo autoritetom argumenta, nego i s jednom ljubavlju prema biskupima - onima koji iznose i poteškoće i radosti Crkve."

"Susret s Papom je, prije svega, događaj koji zahvaća svakog pojedinca i bilo bi loše da ispustimo mogućnost sudjelovanja u njemu. Zato uistinu pozivam svakoga da bude dionik tog događanja jer papa Benedikt je osoba koja je iznimno obdarena karizmom svjedočenja na specifičan način, koji zna reći istinu, zna naglasiti važne elemente, a Krista stavlja ne kao ponudu, nego kao istinu", rekao je biskup uputivši poziv svim vjernicima da se odazovu i prisustvuju susretu s Papom.
Ponosimo se na odgovor mladih

Također je izrazio oduševljenje što je mnogo mladih uključeno u pripreme, primjerice oni koji su dio Nadbiskupijskog zbora mladih. "Imamo mlade koji pjevaju, koji se trude oblikovati zbor koji će voditi sve druge i koji će omogućiti sudjelovanje svima onima koji će biti na Trgu. Ta mladost koja progovara na Trgu je nešto što nam je iznimno drago i ponosimo se time što su mladi odgovorili na takav način na naš poziv."

No i svi ostali koji su uključeni u mnoge druge aspekte pripreme, istaknuo je biskup, nosit će to u fantastičnom sjećanju i cjelokupni događaj bit će dio njihovog osobnog spomena, hoda i sudjelovanja u Crkvi. "Svi - i oni koji na bilo koji način pripremaju susret, ali i sami sudionici - upućeni su prema slavljenju, a to je vrhunac onoga što kao Crkva možemo svjedočiti jer slavlje odražava cjelokupnost života jedne zajednice."

Autor: Katarina Lončarić/Ivan Tašev

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.