Sveta Stolica podupire jedinstveno pravo na zdravstvenu zaštitu

24.05.2011.

Na 64. svjetskoj zdravstvenoj skupštini koja se održava od 16. do 24. svibnja u Ženevi, u srijedu 18. svibnja predsjednik Papinskog vijeća za pastoral zdravlja, nadbiskup Zygmunt Zimowski održao je predavanje na temu „Osiguranje jedinstvenog pristupa zdravstvenoj zaštiti“.

„Svjetsko zdravstveno izvješće za 2010.", rekao je Zimowski, „naglašava važnost financiranja zdravstvenog sustava kao puta koji vodi jedinstvenom osiguranju zdravstvene zaštite kojem težimo“, izvijestila je Vatikanska izvještajna agencija (Vatican Information Service).

Poljski je nadbiskup Zimowski sa zabrinutošću također primijetio da je jednaka zdravstvena zaštita za sve ljude na svijetu, unatoč napretku u nekim zemljama, u cjelini daleko od svog cilja. „Ta žalosna činjenica naglašava potrebu za istinski globalnom solidarnošću“, upozorio je mons. Zimowski.

Navodeći encikliku „Ljubav u istini“ pape Benedikta XVI, nadbiskup Zimowski istaknuo je da u njoj Papa piše kako „gospodarski razvijeniji narodi trebaju učiniti sve što mogu da dodijele veće dijelove svog bruto domaćeg proizvoda za pomoć zemljama u tranziciji, poštujući tako obveze koje je preuzela međunarodna zajednica“.

Na kraju svoga govora predsjednik Papinskog vijeća za pastoral zdravlja podsjetio je kako Sveta Stolica potiče međunarodnu zajednicu da podupre borbu protiv HIV-a, kao i važnost prevencije ozljeda kod djece.

Autor: D.K./VIS

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.