Franjo Matešin: "Povratak u raj - Zemlja u koju se vjeruje"

03.05.2011.

Vrijeme: 6. svibanj · 19:30 - 22:30
Lokacija: Gradska knjižnica Čazma

Više informacija
Novim ciklusom radova, akademski slikar Franjo Matešin predstavlja se čazmanskoj publici,
koji će biti predstavljeni na izložbi pod nazivom „Povratak u raj – Zemlja u koju se vjeruje“, u Gradskoj knjižnici Slavka Kolara Čazma.
Otvorenje izložbe je u petak, 06. svibnja 2011. Godine u 19,30 sati.
O izložbi će govorit Mladen Mitar, povjesničar umjetnosti iz Kutine.
Izložba će biti otvorena do 19. Svibnja 2011.
...
Franjo Matešin je rođen 1967. Godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1994. U Bojani 2002. Godine otvorio je galeriju, a 2008. Je otvoren stalni posatv likovni radova i amfiteatar. Do sada je sudjelovao na 120 skupnih izložbi i radio na 50 javnih projekata. Imao je 61 samostalnu izložbu u zemlji i inozemstvu. Član je HZSU-a, HDLU-a, LIKUM-a, MH-a, DVDB-a. Živi sa ženom i troje djece u Bojani.

Slikarstvo Franje Matešina nije samo oponašanje (mimezis), već je plod ekspresije, ne odražava samo stvarnost, nego i unutarnji svijet umjetnika i njegov doživljaj svijeta. Stil mu izvire iz sadržaja. Realistično impresionistički duktus gradi nadrealističke kompozicije u bogatim kolorističkim partikulama. Za razliku od klasičnog nadrealizma - koji se koristi renesansnim iskustvima slikanja,
Matešin se priklanja uglavnom impresionističkom slikanju. Površina pulsira od snažne geste i vedrog kolorita. Ovaj ciklus logično se nastavlja na prethodni „cvjetovi na vodi“ koji još više skreće ka postimpresionističkoj paleti u duhu nadrealizma. (Mladen Mitar)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.