Trsatski Marijini dani

02.05.2011.

Rijeka, (IKA) - Svetište Majke Božje Trsatske ove godine slavi 720. obljetnicu postojanja (1291.-2011.) te će i ovogodišnja proslava Trsatskih Marijinih dana biti u tom duhu. Dani će biti svečano otvoreni u nedjelju 1. svibnja u 18.30 podizanjem zastava i misom za roditelje, nakon koje će u 19.30 započeti koncert "Majčice draga, pjevam ti sada". Nastupit će "Grobnički tići" i Vokalna skupina KUD "Zvir" iz Jelenja.
U povodu visokog jubileja Svetišta, u četvrtak, 5. svibnja bit će otvorena izložba "Ljetopis trsatskog Svetišta 1991.-2011." fotoreportera Novog lista, a početak je u 19 sati.
U petak, 6. svibnja Trsat će hodočastiti vjernici Svetišta Majke Božje Bistričke. Misno slavlje u 18.30 predvodit će upravitelj Svetišta fra Matija Koren.
U subotu, 7. svibnja na Trsat hodočaste vjernici iz Svetišta Gospe Aljmaške koji je sudjelovati na misnome slavlju koje će predvoditi mons. Ante Markić.
Tradicionalno, i ove godine u Svetište će hodočastiti pomorci u svom tradicionalnom hodočašću koje će se održati u nedjelju, 8. svibnja. Hodočasničku procesiju i misu predvodit će upravitelj Svetišta Gospe Sinjske fra Božo Vuleta. Program će započeti u 17.30 molitvom za obitelji pomoraca, a okupljanje pomoraca koji će sudjelovati u procesiji najavljeno je za 18.30 kod kapele Sv. Nikole na vrhu trsatskih stuba. U hodočasničkoj procesiji i na misi sudjelovat će povijesne postrojbe Kliških uskoka, Gradska limena glazba Trsat i Zbor Svetišta Majke Božje Trsatske, dok je poslije mise najavljena pomorska fešta uz nastup klape Tramuntana iz Kraljevice.
Ponedjeljak, 9. svibnja bit će posvećen obiteljima i pripravi za Dan obitelji i pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj. Fra Zvjezdan Linić predvodit će misno slavlje u 18.30, a prije njega, u 17.30 bit će predstavljeno Svetište i pozdravna pjesma te poruke papa Ivana Pavla II., Benedikta XVI.i hrvatskih biskupa obiteljima.
U utorak 10. svibnja je svetkovina Majke Božje Trsatske. Mise će na taj dan biti u 7, 8, 9, 10, 11.30 i 18.30 sati. Franjevci Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sudjelovat će na zavjetnoj misi u 11 sati, dok će središnje euharistijsko slavlje s hodočasničkom procesijom s čudotvornim likom Majke Božje Trsatske i u 18.30 sati predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem te biskupima i svećenicima Riječke metropolije. Liturgijsko pjevanje predvodit će zborovi Svetišta Majke Božje Trsatske i Svete Mati Slobode iz Zagreba, a nakon mise bit će upriličen koncert "Stari grobnički pir" u izvedbi KUD-a "Zvir" iz Jelenja.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.