Preminuo je Mons. Matija Stepinac

17.02.2011.

Javljam da je premunio bivši župnik moje župe. Mons Stepinac.
Bio je duša od čovijeka uvijek spreman pomoč.
Puno toga je pokrenuo u župi i zahvaljujuči njemu i njegovom trudu i volji uključio sam se u život župe. Vjeru sam tada slabo poznavao ali zahvaljujući njemu primio sam sve sakramente. On je bio taj koji me je doveo na ovaj put. Uvijek spreman saslušat.
Nadam se da će ga Dragi Bog nagraditi za sve što je napravio za svoju župu.

U srijedu 16. veljače preminuo je dugogodišnji župnik župe Sv. Petar Apostol iz Zagreba, Mons. Matija Stepinac, kanonik.
Tijelo pokojnog Mons. Stepinca bit će izloženo u ponedjeljak, 21. veljače u 9 sati u crkvi Sv. Petar u Vlaškoj ulici u Zagrebu, zatim će u 11 sati biti sv. misa, a pogreb na Mirogoju u 13:20 sati koji će predvoditi Nadbiskup zagrebački kardinal Bozanić. Molimo za dušu pokojnog župnika Stepinca.

Rođen je u Brezariću - župa Krašić 19. listopada 1938. Osnovnu školu završio u Krašiću 1949., kada je nastavio gimnaziju u Zagrebu, u Dječačkom sjemeništu na Šalati. Maturirao na Interdijecezanskoj srednjoj vjerskoj školi 1957., i iste godine stupio u Bogoslovno sjemenište te započeo Bogoslovni fakultet u Zagrebu, gdje je diplomirao 1963. godine. Za svećenika je zaređen 21. listopada 1962.
Godine 1963. imenovan je kapelanom u Požegi a zatim 1964. i kapelanom u Sisku te župnim upraviteljem u Petrinji i Hrastovici. Dekretom zagrebačkoga nadbiskupa Franje Kuharića 8. travnja 1970. imenovan je upraviteljem tek osnovane župe Utrina i Zapruđe u Novom Zagrebu. Postavljen je za upravitelja novoosnovane župe Bogojavljenja u Središću. Sudjelovao je i u osnivanju novih župa u naseljima Novoga Zagreba koja su nicala na desnoj obali Save. Nakon 18 godina župničke službe 28. kolovoza 1988. imenovan je župnikom župe Sv. Petra u Zagrebu.
U godinama svoga svećeništva pokrenuo je više župnih biltena za mladež i župne zajednice te napisao čitav niz pastoralno usmjerenih članaka za izgradnju župnih zajednica. Od 1991., od demokratskih promjena, na HRT-u - Hrvatskom radiju – punih 7 godina sudjeluje u Duhovnoj misli. U izdanju Teovizije, 1996. izdaje knjigu duhovnih razmišljanja iz Duhovne misli pod naslovom Bog u mojemu srcu. U svojoj svećeničkoj službi posebno se posvetio i uređivanju Vjesnika župe Sv. Petar koji od 1996. izlazi svakoga tjedna, a uvodne eseje na temelju liturgijskih tekstova, 2000. godine sabire u posebno malo izdanje Traganje u iščekivanju, za koje mu je želja da dođe u svaku obitelj i bude, na neki način, mali vodič u duhovno-vjerničkom životu župne zajednice.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.