Najave događanja od 31.1 do 6.2.2011.

31.01.2011.

Dosta se toga događa. Najava je puno.
Bit će ih tokom tjedna još jer očekujem neke najave.
KOL Zagreb je počeo.
Treninzi su po ustaljenom terminu.
Termini u dvoranama se jako teško dobivaju i kupuju.
Nogometaši uskoro kreću sa treninzima jer KMNL starta početkom ožujka.
Dovoljno za početak.
Ovo je pretežno sa IKE.
Dodatno je dodano samo važni događaji koje nema IKA za Zagreb.

- (IKA) - Povjerenstvo za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije i u novoj godini nastavlja s duhovnom formacijom animatora mladih koja se od studenoga 2007. godine održava svakog mjeseca. Prvi ovogodišnji susret bit će u ponedjeljak, 31. siječnja 2011. u 20 sati u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta (Kaptol 29a) u Zagrebu.
Nakon što su mladi na prijašnjem susretu usvojili evanđeosku krepost siromaštva, ovog puta na susretu će biti riječi o kreposti djevičanstva i čistoće. Na tu temu predavanje će održati gost, mons. Jorge Ramos, regionalni vikar Opusa Dei u Hrvatskoj. U drugom dijelu programa bit će predstavljena zanimljiva publikacija američkog biskupa Roberta W. Finna "Opasnost pornografije. Blago čistimo srcem".
Osim toga mlade će se upoznati o novostima i događanjima u Zagrebačkoj nadbiskupiji, kao i o pohodu pape Benedikta XVI. našoj domovini i predviđenom susretu s mladima.

- MOŽE LI SE BITI PROROK I U OVOM VREMENU?
Nadovezujemo se na temu o društvenom angažmanu kršćana, pa razgovaramo o proročkom poslanju kršćana. Na krštenju smo svi primili službu svećenika, kralja, i službu proroka, kao Krist. Što je s tom proročkom službom? Ako kršćani nisu proroci današnjem svijetu, tko je to? Treba li danas proročka riječ? Što danas znači biti prorok? Kada je neko djelovanje proročko?
Vidimo se u ponedjeljak, 31. 01. 2011. u 20:00 sati u velikoj dvorišnoj dvorani crkve u Palmotićevoj u Zagrebu.

- (IKA/TU) – Uz Dan osoba Bogu posvećenoga života, koji se obilježava 2. veljače, Milosrdne sestre sv. Križa u Đakovu od 31. siječnja do 6. veljače organiziraju "Dane otvorenih vrata Samostana" (Ulica Kralja Tomislava 22, Đakovo).
Od 31. siječnja do 4. veljače redovnice će posjetiti učenici osnovnih i srednjih škola u dogovoru sa vjeroučiteljima.
U utorak, 1. veljače u 19 sati održat će se molitva s obiteljima za potrebe obitelji, a na sudjelovanje se posebno pozivaju roditelji prvopričesnika i krizmanika.
U četvrtak, 3. veljače u 20 sati sestre će se susresti s mladima Đakova i studentima đakovačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta.
U nedjelju, 6. veljače nakon večernje mise u 17 sati svi prisutni imat će priliku proći kroz Samostan i čuti nešto više o životu i radu sestara.

- (IK) – Za proslavu blagdana sv. Blaža biskupa i mučenika – Blaževo, istoimena zagrebačka župa duhovno se pripravlja trodnevnicom od ponedjeljka 31. siječnja do srijede 2. veljače. Kroz trodnevnicu propovijedane mise u 18.30 sati predslave – prvu Domagoj Matošević, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, drugu Mato Maletikušić, župni vikar sisačke katedralne župe Uzvišenja sv. križa, a treću večer Danijel Dukić, župnik zagrebačke župe sv. Luke evanđelista Travno, čiji župni zborovi mladih pjevaju na misama trodnevlja. Na samo Blaževo, župno godišnje proštenje u četvrtak 3. veljače, mise su u - 8, predslavi je Stjepan Fridl, DI, ravnatelj Radio Marije, u 9.30 za školsku djecu misu predvodi dr. Josip Šimunović s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u 11 prelat Juraj Batelja, a svečana blagdanska koncelebracija navečer je u 18.30 sati. U župnoj crkvi Sv. Blaža na zagrebačkom Prilazu Đure Deželića predslavi je pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski, nekadašnji župnik Sv. Blaža. Suslave župnik mons. Zvonimir Sekelj i svećenici Gornjogradskog dekanata i šire. Veliki mješoviti župni zbor pjeva Krunidbenu misu W. A. Mozarta uz orguljašku pratnju Davora Ljubića i komorni orkestar.

- (IKA) - Dr. Tonči Matulić održat će predavanje u ponedjeljak 31. siječnja u 19.15 sati u župi sv. Ivana evanđeliste u novozagrebačkom naselju Utrina, a u sklopu predavanja bit će predstavljena i njegova knjiga "Tužaljke kamenja hrvatske pustinje".

- (IKA) - Na blagdan sv. Ivana Bosca, utemeljitelja salezijanske družbe, u ponedjeljak 31. siječnja u crkvi Gospe Loretske u Arbanasima gdje djeluju salezijanci, svečano misno slavlje u 18 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

- (IKA) - Knjiga književnika Mate Marčinka "Marijanska hodočašća. Putopisi i zapažanja", objavljena u izdanju Glasa Koncila, bit će predstavljena u ponedjeljak 31. siječnja u 12 sati u prostorijama Matice hrvatske (Strossmayerov trg 4).
O knjizi će govoriti Adalbert Rebić, Mislav Ježić, Nedjeljko Pintarić, Lidija Dujić, Ferdo Bušić, Stjepan Sučić i Nives Gajdobranski.

- (IKA) – Trodnevnicom od ponedjeljka 31. siječnja do srijede 2. veljače vjernička zajednica Slanoga duhovno se pripravlja za proslavu blagdana sv. Vlaha. U staroj, obnovljenoj župnoj crkvi Sv. Vlaha u 16 sati krunica je s pobožnostima i propovijedanom misom, predvodi je novi župnik i gvardijan fra Ljudevit Lasta. Na sam blagdan sv. Vlaha, festa koju župa slavi više od šest stoljeća, počinje u 10 sati izvijanjem župnih i bratimskih barjaka ispred župne crkve, od koje polazi procesija sa svečevim kipom. U pratnji župljana, bratima te hodočasnika iz okolnih župa, obišašće ide kroz staru gradsku jezgru, dolazi do obale te nastavlja uvalom uz more. Zaustavlja se na četiri mjesta, na kojima župnik blagoslivlja more, polja, loze, masline te moli za sve pokojne slanske župnike i župljane. Povratkom u crkvu, u 11 sati nastavlja se svečano euharistijsko slavlje, koncelebraciju predslavi provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Ivan Sesar u suslavlju s franjevcima iz samostana te svećenicima Stonskog dekanata. Pjesmom ga prati mješoviti župni zbor. Nakon mise ljubljenje je moći sv. Vlaha, a potom je blagoslov je grla – grličanje.

- (IKA) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primit će u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu, u ponedjeljak 31. siječnja 2011. godine u 11 sati, predstavnike Fundacije Janeza Vajkarda Valvasora pri Slovenskoj akademiji znanosti i umjetnosti.
Tom prigodom predstavnici Fundacije Janeza Vajkarda Valvasora predat će kardinalu sedamnaest svezaka s preslikom grafika i crteža Valvasorove grafičke zbirke iz 1690. godine koja je u posjedu Zagrebačke nadbiskupije, a nalazi se u Metropolitanskoj knjižnici, u znak zahvale što je Zagrebačka nadbiskupija odobrila projekt izdavanja faksimila grafičke zbirke pod nazivom Iconotheca Valvasoriana.
Predavanju faksimila grafičke zbirke moći će nazočiti snimatelji i fotoreporteri koji se prethodno najave Tiskovnom uredu Zagrebačke nadbiskupije do ponedjeljka 31. siječnja 2011. godine do 9 sati na e-mail adresu Ureda: tiskovni@zg-nadbiskupija.hr.
U prijavi je potrebno navesti ime i prezime djelatnika koji želi nazočiti susretu te ime medijske kuće koju predstavlja, a na sam dan susreta potrebno je doći na portu Nadbiskupskog duhovnog stola, Kaptol 31, najkasnije do 10.30 sati.

- (IKA) - Trodnevna duhovna priprava za blagdan zaštitnika Dubrovačke biskupije sv. Vlaha, biskupa i mučenika započinje u nedjelju, 30. siječnja. Ovogodišnji predvoditelj trodnevnice je isusovac o. Mirko Nikolić. Svake večeri (30.1., 31.1.,1.02.) misa s propovijedi u crkvi Sv. Vlaha započinje u 18 sati, a nakon mise učenici dubrovačkih osnovnih škola izvest će program pod nazivom "Učenici sv. Vlahu".

- (IKA) – U župi Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji kojom upravljaju oci salezijanci (SDB), u ponedjeljak 31. siječnja slavi se blagdan sv. Ivana Bosca, utemeljitelja salezijanske družbe. U ponedjeljak 31. siječnja na sam blagdan sv. don Ivan Bosca, mise su u 7, 9, 10.30, 12 a svečana je večernja u 18.30 sati, kada koncelebraciju predslavi salezijanac don Damir Stojić, kapelan zagrebačkih sveučilištaraca. Pjeva veliki mješoviti župni zbor "Marije Pomoćnice".

- Blagdan sv. Ivana Bosca kod salezijanaca na Jarunu. Na sam blagdan sv. Ivana Bosca u ponedjeljak 31. siječnja svečana služba Božja je večernja, u 19 sati predslavi je Domagoj Matošević, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije uz župnika don Antu Vasilja, i ostale svećenike.

- (IKA) - Dan posvećenog života u Zadarskoj nadbiskupiji svečano se slavi u utorak 1. veljače. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi Svečanu Večernju u 18 sati u crkvi Sv. Šime u Zadru, s obnovom zavjeta svih Bogu posvećenih osoba, redovnika i redovnica djelatnih u nadbiskupiji.

- Studenski vjeronauk u Zagrebu. Tema: ZAVIST ili DIVLJENJE
Utorak, 1. 2. 2011. u 20h u SD "Stjepan Radić" u kino dvorani Forum
Srijeda, 2. 2. 2011. u 20h kod crkve Sv. Mati Slobode
voditelj: don Damir Stojić, SDB, studentski kapelan.

- Taize molitva u Palmi u utorak 1. veljača · 20:00 - 21:00. Zagreb,Palmotićeva 31. Zahvala za susret u Rotterdamu

- STUDENTSKI VJERONAUK. 1. veljača · 20:00 - 23:00
Mjesto: SVETI ANTUN - PULA
Nastavljamo sa studentskim vjeronaukom... Nadamo se da se većina studenata vratila s božićnog odmora i da ćemo se vidjeti.
Dobrodošli!

- (IKA) - Vijeće za kulturu i glazbu Dubrovačke biskupije organizira koncert "Narodi nam se Bog i čovjek" u nedjelju 2. siječnja u 19.30 sati u crkvi Sv. Ignacija u Dubrovniku. Na koncertu će dubrovački crkveni zborovi izvesti poznate i manje poznate božićne pjesme i napjeve.

- (IKA) – U župnoj crkvi – svetištu Majke Božje Lurdske u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu, od srijede 2. do četvrtka 10. veljače devetnica je na čast Gospi Lurdskoj. U 18 je prigoda za sakrament pomirenja, u 18.15 moljenje Gospine krunice, u 19 sati propovijedana misa. Kroz devetnicu mise predslave i propovijedaju po tri večeri – fra Ante Čovo, don Ivan Bodrožić i o. Nikola Stanković, DI. Na sam blagdan Majke Božje Lurdske u petak 11. veljače mise se slave u 7, 8, 9, 10, 11.30, u 16.30 je misa za bolesnike, u 19 sati svečanu misu predslavi pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić.

- (IKA) – Dubrovački vjernici koji žive, rade ili studiraju u Zagrebu, kao i vjernici porijeklom iz Janjeva, u srijedu 2. veljače na svetkovinu Gospodinova prikazanja u hramu – Svijećnicu, a u predvečerje blagdana sv. Vlaha biskupa i mučenika (3. 2.), svečano slave festu svog nebeskog zaštitnika, po dugogodišnjoj tradiciji u župnoj crkvi Sv. Blaža na Deželićevu prilazu u Zagrebu. Svečana misa je večernja u 18.30 sati, koncelebraciju predslavi mons. dr. Stanislav Vitković, suslave župnik mons. Zvonimir Sekelj i zagrebački svećenici. Na misi će se čitati pismo zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića koji upravlja i Dubrovačkom biskupijom.

- (IKA) – Devetnicom od srijede 2. do četvrtka 10. veljače vjernici koji na bogoslužja dolaze u samostansku crkvu samoborskih franjevaca duhovno se pripravljaju za proslavu blagdana Majke Božje Lurdske. U 18 je krunica s marijanskim pobožnostima, u 18.30 sati propovijedane mise, predslave ih franjevci iz samostana. Na sam blagdan Majke Božje Lurdske, ujedno i Dan bolesnika, u petak 11. veljače svečana misa je u 10 sati s podjelom bolesničkog pomazanja za bolesnike i starije župljane. Koncelebraciju predvodi fra Kruno Kašnar. Večernja misa je 18.30 sati, predslavi je fra Željko Janjić, učitelj franjevačkih kandidata.

- (IKA) - Redovnici i redovnice koji djeluju na području Zagrebačke nadbiskupije proslavit će u srijedu 2. veljače u 18 sati Dan posvećenog života euharistijskim slavljem kojeg će u zagrebačkoj katedrali predvoditi zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić, kojemu je povjerena briga za redovnike, redovnice i sve osobe posvećenog života u nadbiskupiji.

- (IKA) - Treći susret Kršćanskoga akademskog kruga o temi "Duh i misao Željka Mardešića" održat će se u srijedu 2. veljače od 17 do 18.30 sati u prostorijama Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva u Praškoj ulici 6/II. kat (Marićev prolaz, prvi ulaz desno). Na dnevnom su redu izlaganja i rasprava o Mardešićevu tekstu "Političke religije i mirotvorstvo". Voditelj je Tonči Matulić, a sudjeluju Ante Bekavac, Dan Đaković i Ante Škember.

- (IKA) - Na blagdan Svijećnice - Prikazanja Gospodinova i Dana posvećenoga života u srijedu 2. veljače, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će u 17.30 sati obred blagoslova svijeća u crkvi Sv. Dominika, potom procesiju do katedrale Sv. Dujma te euharistijsko slavlje u 18 sati u splitskoj prvostolnici.

- (IKA) - Na blagdan Prikazanja Gospodnjeg – Svijećnicu u srijedu 2. veljače u Varaždinu će se okupiti svećenici, redovnici i redovnice s područja Varaždinske biskupije kako bi proslavili Dan posvećena života. Susret započinje u dvorani Biskupskog ordinarijata u 17 sati predavanjem o temi "Redovničko poslanje: svjedočiti nadu", o čemu će govoriti mr. sc. s. Valerija Kovač, franjevka od Bezgrješne. U 18 sati nakon svečane procesije euharistijsko slavlje u katedrali Uznesenja BDM predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak. Nakon mise bit će prigodno druženje u prostorijama Ordinarijata.
Za tu je prigodu Ured za pastoral duhovnih zvanja i ministranata Varaždinske biskupije objavio prigodne materijale, među kojima i preklopnik s uvodom, propovijedi i molitvom vjernika za taj dan.

- (IKA) - Rodna župa bl. Alojzija Stepinca u Krašiću organizira od 2. veljače molitvenu devetnicu za njegovo proglašenje svetim. Tijekom devetnice u Krašić će hodočastiti vjernici Dugoreško–mrežničkog, Karlovačkog, Jaskanskog, Dugoselskog, Ozaljsko-lipničkog i Novozagrebačkog dekanata.
Na Stepinčevo u četvrtak 10. veljače središnje misno slavlje u 11 sati predvodi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Misu u 17 sati predvodi vojni biskup Juraj Jezerinac.

- (IKA) - Mons. Želimir Puljić, apostolski administrator Dubrovačke biskupije, otvorit će Festu sv. Vlaha 2011. godine u srijedu, 2. veljače ispred crkve Sv. Vlaha s početkom u 15.30 prema tradicionalnoj ceremoniji uz puštanje golubica i podizanje Barjaka sv. Vlaha na Orlandov stup. Barjak podižu festanjuli kapetan Vlaho Kulušić i obrtnik Nikola Miloslavić.
U večernjim satima u dubrovačkoj katedrali molit će se svečana večernja u 17.30 sati nakon koje slijedi koncert katedralnih zborova.

- (IKA) – U povodu Dana posvećenog života Hrvatska unija viših redovničkih poglavarica (HUVRP) i Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara (HKVRP) u svom sjedištu, prilaz Djure Deželića 75 u Zagrebu s početkom u 11 sati organiziraju konferenciju za tisak s temom "Stanje hrvatskog redovništva u 2010.".
Nakon uvodne riječi predsjednika HKVRP-a fra Ivana Paponje, TOR o temi konferencije govorit će dr. Dario Tokić, OCD.
Na kraju konferencije za tisak bit će dodijeljena VII. novinarska nagrada "Posvećeni život" kao priznanje za "najbolja novinarska dostignuća koja na vjerodostojan način prikazuju život i djelovanje redovničkih osoba i zajednica".
Istoga dana, u 18 sati u zagrebačkoj katedrali misno slavlje predvodit će zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić.

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predstavit će X. knjigu Kanonskih vizitacija koja govori o đakovačkom području od 1751. do 1833. godine.
Predstavljanje će se održati u četvrtak, 3. veljače u 19.15 sati, u dvorani osječke gornjogradske župe sv. Petra i Pavla (P. Pejačevića 1). Uz nadbiskupa Srakića, knjigu će predstaviti i priređivač, prof. dr. sc. Stjepan Sršan.
Predstavljanje organizira Državni arhiv u Osijeku, Đakovačko-osječka nadbiskupija i župa sv. Petra i Pavla u Osijeku.

- (IKA) – Dvodevnim svečanostima u srijedu i četvrtak 2. i 3. veljače Ston Veliki slavi festu sv. Vlaha biskupa i mučenika, svog župnog patrona. Svečanu misu na sam blagdan u 10.30 sati predslavi vlč. Robert Ružić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije u suslavlju sa župnikom don Vojislavom Vlašićem.

- (IKA) - Na svetkovinu sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije središnje pontifikalno euharistijsko slavlje ispred dubrovačke katedrale predvodit će metropolit i nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić. Misa počinje u 10 sati, a nakon mise slijedi procesija s barjacima pristiglim na festu, uz nošenje moći sv. Vlaha i drugih svetaca te Isusove pelenice pod baldahinom.
U 15.30 sati barjaktari će ispred katedrale izvijati svoje barjake u počast biskupima okupljenima na festi sv. Vlaha.

- (IKA) – Od četvrtka 3. veljače - svakog četvrtka, petka i subote u tjednu, u kapeli sveudiljnog klanjanja Corpus Domini, Mošćenička 3 na zagrebačkoj Trešnjevci, pa do subote 4. lipnja, uz sveudiljno klanjanje molitva je pred Presvetim za obitelji i blagoslovljen dolazak pape Benedikta XVI. u Hrvatsku. Sveudiljno klanjanje animiraju članovi katoličkih udruga i crkvenih pokreta te sestre stroge klauzure Reda Pohoda Marijina iz samostana uz kapelu.

- (IKA) – Zagrebačka katolička udruga "Kap dobrote" organizira uz blagdan Majke Božje Lurdske i Dan bolesnika 11. veljače devetnicu u zagrebačkim psihijatrijskim bolnicama Sv. Ivana u Jankomiru i u Vrapču te u Domu za starije osobe u Drenovačkoj ulici. U psihijatrijskoj bolnici Sv. Ivana u Jankomiru devetnica je 3., 4. i 5. veljače u 15.30 sati, u Domu u Drenovačkoj u nedjelju 6. u 16, a u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče od 7. do 11. veljače u 15.30 sati.

- (IKA) – Svetkovina sv. Marije De Mattias utemeljiteljice Klanjateljica Krvi Kristove svečano će se proslaviti u svim zajednicama Klanjateljica u petak, 4. veljače.
U samostanskoj kapelici regionalne kuće u Zagrebu, Tuškanac 56, misu u 18.15 sati predvodit će p. Ilija Grgić, misionar Krvi Kristove.

- (IKA) – Matica hrvatska Klanjec u suradnji sa zagrebačkim Filozofsko-teološkim institutom DI, Gradom Klanjcem, Kulturnim centrom Klanjec te mjesnom Galerijom Laudato, priređuje u subotu 5. veljače svečano obilježavanje obljetnice smrti o. Marijana Gajšaka, isusovca, rodom iz Klanjca (1944. – 1993.). Program "Sjećanje na život i djelo umjetnika isusovca o. Marijana Gajšaka" održat će se u klanječkoj kino-dvorani u 18 sati, kojom prigodom će biti predstavljena i monografija o isusovcu – umjetniku: "Marijan Gajšak – Sakralna umjetnost". Na ovom vrijednom i reprezentativnom izdanju više su godina radili vrsni poznavatelji života i umjetničkog stvaralaštva o. Gajšaka, a o monografiji će govoriti autori, o. Tonči Trstenjak, DI, o. Vladimir Horvat, DI, Mirela Lenković i Stanko Špoljarić.

- (IKA) - U župi sv. Pavla Apostola u zagrebačkom naselju Retkovec svečano će se ove godine obilježiti Dan života. Za župe istočnog dijela Zagreba u Retkovcu će se održati cjelonoćno klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu, koje će započeti u 19.30 sati, odnosno nakon večernje mise u subotu, 5. veljače. Klanjanje će do 21 sat predvoditi svećenici prema predlošku Zagrebačke nadbiskupije za ovogodišnju proslavu Dana života. Cjelonoćno klanjanje će zatim po satima animirati razne župne skupine: vjeroučenici, ministranti, župni zborovi, zajednica mladih, obiteljska zajednica, Prijatelji Malog Isusa, zajednica Milosrdnog Isusa, Caritas i župna vijeća, a bit će prilike i za molitvu u tišini.
U nedjelju, 6. veljače, na razini grada Zagreba, a u organizaciji Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije, svečano euharistijsko slavlje u 10.30 sati u retkovačkoj župnoj crkvi sv. Pavla predslavit će preč. mr. Robert Šreter, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola. Na euharistijskom slavlju će posebno sudjelovati članovi obiteljskih zajednica župa grada Zagreba te će moliti za život najslabijih i najugroženijih, ali i zahvaliti Bogu na daru života kojeg su pozvani biti nositeljima i darivateljima.

- (IKA/TU) – U subotu, 5. veljače u prostorima KBF-a u Đakovu, s početkom od 9.30 sati, održat će se konstituirajuća sjednica Nadbiskupijskog povjerenstva za crkvenu glazbu. Povjerenstvo će brojati 17 članova koji će razmatrati i odlučivati o budućim aktivnostima glede crkvene glazbe u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

- (IKA/TU) – Seminar za svećenike, animatore i suradnike u župnoj katehezi održat će se 5. veljače u prostorijama Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu, s početkom u 9 sati. Dipl. teologinja Emilija Dodig održat će predavanje na temu "Profil modernog župnog katehete", a dr. Stanislav Šota iznijet će rezultate ankete provedene među suradnicima i animatorima koji su završili Školu za župne suradnike.

- (IKA/TU) – Sjednica Povjerenstva za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije pod vodstvom povjerenika, vlč. Filipa Perkovića održat će se u subotu, 5. veljače u prostorima Nadbiskupskog doma u Đakovu s početkom u 9 sati.

- (IKA/TU) – U nedjelju 6. veljače s početkom u 19 sati u đakovačkoj katedrali bit će održan orguljski koncert. S djelima Franza Liszta nastupit će Alen Kopunović Legetin, katedralni orguljaš u Požegi. Tim koncertom otvara se dvostruki jubilej: 200. obljetnica rođenja mađarskog glazbenika Franza Liszta te 75. obljetnica postavljanja sadašnjih orgulja u đakovačkoj katedrali. Ulaz je slobodan.

- (IKA) – "Tko primi jedno ovakvo dijete, mene prima" geslo je kojim župe Karlovačkog dekanata zajednički obilježavaju Dan života koji Crkva slavi u nedjelju 6. veljače. Te nedjelje u svim misnim propovijedima govorit će se na temu Dana i dara života, a u franjevačkoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva u središtu Karlovca u subotu 5. veljače poslije večernje mise u 18 sati, nastavlja se cjelonoćno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom, koje završava u 7.30 sati s prvom jutarnjom misom nedjelje 6. veljače. Cjelonoćno klanjanje kod karlovačkih franjevaca ujedno je i početak duhovne priprave u župi za dolazak Svetog oca Benedikta XVI. početkom lipnja u Hrvatsku.

- (IKA) – Na Dan života u nedjelju 6. veljače u 16 sati na karlovačkom groblju Jamadol ispred Milosrdnog Isusa, spomenika nerođenoj djeci, moli se krunica Milosrdnog Isusa, potom vjernici zajednički idu u župnu crkvu Presvetog Trojstva otaca franjevaca u središtu grada gdje se u 17 sati nastavlja molitva po predlošku molitve za Dan života. Molit će se molitva za život pape Ivana Pavla II., razmatrati tekst iz enciklike Ivana Pavla II. „Evangelium vitae" te molitva Benedikta XVI. također za život. Potom se nastavlja klanjanje pred Presvetim s molitvom za život, a proslava Dana života završava u večernjom misom u 18 sati. U župnoj crkvi Presvetog Trojstva koncelebraciju predslavi karlovački dekan preč. Ferdinand Vražić, župnik karlovačke Švarče.

- (IKA) – U župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije uz samostan otaca franjevaca u Klanjcu, u nedjelju 6. veljače u 11 sati slavi se svečana liturgija po istočno-bizantskom obredu o 9. obljetnici smrti isusovca o. Marijana Gajšaka, rodom iz Klanjca. Predvodi je križevački grkokatolički biskup Nikola Kekić. Kao gost Matice hrvatske Klanjec na liturgiji pjeva zagrebački Ćirilo-Metodov zbor - grkokatolički muški zbor pod ravnanjem Igora Kosa.

- (IKA) - 1039. Festa sv. Vlaha završava u nedjelju, 6. veljače, misom na Gorici sv. Vlaha i spuštanjem svečevog barjaka s Orlandovog stupa. Euharistijsko slavlje na Gorici koje počinje u 9 sati predvodit će mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i apostolski administrator Dubrovačke biskupije. Nadbiskup Puljić će tom prigodom blagosloviti obnovljenu crkvu i oltar. Barjak će u podne spustiti ovogodišnji festanjuli kapetan Vlaho Kulušić i obrtnik Nikola Miloslavić uz pjevanje himna sv. Vlahu "Čuj, sveti Vlaho naš."
Uz završetak feste sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, u župnoj crkvi Sv. Mihajla na Lapadu na području koje se nalazi crkva Sv. Vlaha na Gorici održat će se trodnevnica. U 17.30 molit će se pobožnost sv. Vlahu nakon čega slijedi euharistijsko slavlje.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.