Najave događanja od 17 do 23. siječnja 2011.

16.01.2011.

U tjeku su blagoslovi studenskih soba u Zagrebu.
Radi toga još ovog tjedna neće biti vjeronauka u studenskom domu 'Stjepan Radić i u svetištu Sveta Mati Slobode na Jarunu.
Ovih dana se sječamo i prerano preminule pjesnitkinje Marije Pinter koju su poznavali skoro svi Velikogoričani.
Vjeronauk u Palmi bit će po redovnom rasporedu. Na klanjanju u petak okupio se lijep broj mladih koji su molili za razne nakane.
Isto tako su i izleti krenuli po ovom predivnom vremenu.
Za one koji neće u Madrid pripremam projekt koji će biti poveznica Zagreba i Madrida u Zagrebu. Tedalji uskoro tj kada dogovorim.
Krenimo sa najavama:

- (IKA) – Sv. Antuna pustinjaka svog župnog patrona, župa Slavetić kraj Jastrebarskoga slavi na blagdan u ponedjeljak 17. siječnja. Dvije su proštenjarske mise, jutarnja u 9, predvodi je župnik Josip Gonan, svečana je koncelebracija poldanica u 11 sati. Sa svećenicima Jastrebarskog dekanata predslavi je mr. Dubravko Škrlin – Hren, prefekt u zagrebačkoj bogosloviji. Pjeva župni mješoviti zbor.

- (IKA) – Sv. Antuna pustinjaka i opata, stara pelješka župa Ston Mali slavi na blagdan svog nebeskog zaštitnika u ponedjeljak 17. siječnja. Svečana misa u župnoj je crkvi u 10.30 sati, predslavi je fra Ljudevit Lasta, župnik i gvardijan u Slanom, u koncelebraciji s don Vojislavom Vlašićem, župnikom Stona Velikog i Maloga te pelješkim svećenicima.

- (IKA) – Na tribini "Žarom Duha Svetoga" u župi sv. Marka Križevčanina, Selska cesta 91 u Zagrebu u ponedjeljak 17. siječnja tema će biti djelo Rabindranath Tagore "Žrtveni pjev".
Tribina započinje u župnoj dvorani u 19.15 sati, a voditelj je Mladenko Spahija.

- (IKA) – Mali tečaj kršćanstva Kursiljo organizira duhovnu obnovu u ponedjeljak, 17. siječnja u 18.30 sati u župnoj dvorani župe sv. Nikole biskupa, Medpotoki 1a u Zagrebu. Prigodni nagovor s temom "Kršćanin u svojoj zajednici" održat će Antun Vidas.

- (IKA) – Papa Benedikt XVI. primit će u ponedjeljak 17. siječnja u 12 sati u Auli Pavla VI. inicijatore Neokatekumenskog puta Kika Argüella, Carmen Hernandez, zajedno s ocem Marijom Pezzijem, praćene od ekipa itineranata odgovornih za Put u više od 120 nacija. Audijenciji će nazočiti i 78 rektora sjemeništa Redemptoris Mater, brojni prezbiteri i bogoslovi, obitelji u poslanju, "missio ad gentes", "communitates in missionem", te katehisti Rima i Lacija, najavljeno je iz Tiskovnog ureda Svete Stolice.
Tijekom audijencije Papa će poslati novih 230 obitelji u poslanje u 46 nacija na 5 kontinenata, koje se pridružuju obiteljima, njih više 600, već poslanima prethodnih godina od papa Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Uz to će inaugurirati trinaest novih "missio ad gentes" u Europi (Njemačka, Austrija, Makedonija, Francuska, Ukrajina, Švedska, Mađarska) i Južnoj Americi (Venecuela), koje se pridodaju drugim 30 prethodno već poslanim "missio ad gentes".
Ovih dana Kongregacija za nauk vjere priopćila je Papinskom vijeću za laike da, "nakon pažljivog doktrinalnog proučavanja materije", kateheze Puta, korištene od ekipa katehista, sada postaju "Katehetski direktorij Neokatekumenskog puta", jer "više ne predstavljaju samo Usmjerenja za ekipe katehista, budući da su bila ispravljena od Kongregacije za nauk vjere te su upotpunjena bilješkama s različitim dijelovima Katekizma Katoličke Crkve". Papinsko vijeće za laike proglasilo je to odobrenje koje dodjeljuje "sigurnost ostvarenju Neokatekumenskog puta, označavajući tako zaključak njegovog institucionalnog puta, pružajući također doktrinalna jamstva svim pastirima Crkve".
Nakon susreta s Papom Argüello, Hernandez i Pezzi, praćene od ekipa Neokatekumenskog puta održat će konferenciju za novinare u 13:30 sati, u ulici Via del Mascherino 53.

- (IKA) – Goranska župa Plemenitaš svog nebeskog zaštitnika sv. Antuna pustinjaka slavi na svečev blagdan u ponedjeljak 17. siječnja. U staroj župnoj crkvi blagdansku misu u 11 sati predvodi župnik Lukovdola Branko Dragojević.

- (IKA) – Trodnevnicom od petka 14. do nedjelje 16. siječnja vjernici koji dolaze na bogoslužja u franjevačku crkvu u Samoboru, pripravljaju se za svečanu proslavu blagdana sv. Antuna pustinjaka i opata u ponedjeljak 17. siječnja. U 18 je krunica s pobožnostima, u 18.30 sati propovijedana misa, predvode je franjevci iz samostana. Na blagdan sv. Antuna pustinjaka, koji se u puku časti kao zaštitnik od bolesti i ljudi i stoke, u Samoboru je staro zavjetno antunovsko zimsko proštenje. Slave se četiri pjevane i propovijedane mise – u 7.30, 10, 11.30 te u 18.30 sati. Svečana je poldanica u 10 sati, predslavi je varaždinski biskup Josip Mezljak, koji će prije koncelebriranog euharistijskog slavlja blagosloviti četiri nova kamena kipa franjevačkih svetaca postavljenih u niše obnovljenog pročelja crkve – sv. Franje Asiškoga, sv. Antuna Padovanskoga, sv. Bernardina Sijenskoga i sv. Petra Alkantarskog.

- (IKA) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primit će u ponedjeljak 17. siječnja u 9 sati u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu predsjednicu Vlade Republike Hrvatske Jadranku Kosor, najavio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

- (IKA) – Sv. Pavla pustinjaka pavlini u samostanu Sveti Petar u Šumi slave kao svetkovinu svoga Reda. U ponedjeljak 17. siječnja kao svetkovinu svoga Reda pavlini slave i sv. Antuna pustinjaka i opata ujedno i zavjetni blagdan župe Sv. Petar u Šumi, kojom upravljaju od svog povratka u Hrvatsku (sedamdesetih godina prošloga stoljeća). Dvije su zavjetne mise u 7.30 te u 17 sati u kojima je po starom župnom običaju blagoslov soli.

- IKA) – Na blagdan sv. Fabijana i Sebastijana, suzaštitnika župe Otočca i zaštitnika Gacke doline, u četvrtak 20. siječnja u crkvi Presvetog Trojstva središnju misu u 10.30 sati predvodit će gospićko-senjski biskup Mile Bogović u koncelebraciji župnika Otočca mons. Tomislava Šporčića i svećenika Otočkog dekanata. Misu u 8 sati za učenike nižih razreda predvodit će dr. Milan Šimunović, umirovljeni profesor riječke Teologije.
U utorak 18. siječnja nakon mise u 19 sati u dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta bit će predstavljanje knjige biskupa Bogovića „Žao mi je naroda".

- (IKA) - U sklopu dalje priprave za blagdan sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, i ove godine održat će se tribine "Ususret sv. Vlahu".
Druga tribina održat će se u četvrtak, 20. siječnja, u dvorani Ivana Pavla II. u 19 sati, a na njoj će biti predstavljen zbornik radova "Dubrovački benediktinci", kojeg su uredili mons. dr. Želimir Puljić i dr. Marijan Sivrić.

- (IKA) - U prvom ovogodišnjem nastavku tribine Sijač Riječi posvećenih obitelji i euharistiji u utorak, 18. siječnja u 19 sati u crkvi u Novom Jelkovcu predavanje pod naslovom "Obiteljski život u mudrosti" održat će franjevac, bibličar i predavač na zagrebačkom KBF-u dr. fra Darko Tepert.

- (IKA) – Molitvena osmina za jedinstvo kršćana pod geslom "Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama" obilježit će se od 18. do 25. siječnja u Zagrebu i crkvama Zagrebačke nadbiskupije.
Ekumenski hod po crkvama grada Zagreba u kojem će sudjelovati predstavnici kršćanskih Crkava s područja grada, započinje 18. siječnja. Rimokatolička župa sv. Blaža i Makedonska pravoslavna Crkva organiziraju molitvu toga dana u 19 sati u crkvi Sv. Roka, Rokov perivoj bb (iznad Britanskog trga).
Središnje ekumensko slavlje održat će se u nedjelju 23. siječnja u 19 sati u baptističkoj crkvi, Radićeva ulica 30. U ponedjeljak 24. siječnja u 19 sati molitveni susret održat će se u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu.
Ekumenski hod po crkvama Zagrebačke nadbiskupije održat će se po sljedećem rasporedu: u utorak 18. siječnja u 18 sati u crkvi Sv. Martina biskupa u Dugom Selu; u srijedu 19. siječnja u 18.30 sati u crkvi Navještenje BDM u Velikoj Gorici; u četvrtak 20. siječnja u 18 sati u crkvi Sv. Anastazije u Samoboru; u petak 21. siječnja u 18.30 sati u crkvi Sv. Luke u novozagrebačkom naselju Travno; u subotu 22. siječnja u 18 sati u crkvi Marije Kraljica apostola u Zaprešiću, u nedjelju 23. siječnja u 10 sati u crkvi Sv. Nikole biskupa u Krapini te u 10.30 sati u svetištu sv. Josipa u Karlovcu – Dubovac; u ponedjeljak 24. siječnja u 18.30 sati u crkvi Svih svetih u Sesvetama.
Posljednji ekumenski susret u Zagrebu i nadbiskupiji održat će se u utorak 25. siječnja u 19 sati u grkokatoličkoj konkatedrali Sv. Ćirila i Metoda, Ćirilometodska 1, na zagrebačkom Gornjem gradu.

- (IKA/TU) – U gradu Osijeku i ove će se godine svečano proslaviti Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana 2011. koja se održava pod geslom "Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvam".
Prvi ekumenski susret molitvene osmine održat će se u utorak 18. siječnja u reformiranoj crkvi (Franje Markovića 7, Tvrđa) s početkom u 18 sati. Idućeg dana, u srijedu, 19. siječnja, susret će se održati u baptističkoj crkvi (Podravska 24, Retfala) s početkom u 18 sati, a slijedećeg dana, u četvrtak, 20. siječnja, u evanđeoskoj pentekostnoj crkvi (Cvjetkova 3, Donji grad), s počekom u 18 sati.
U petak, 21. siječnja ekumenski susret će se održati u evangeličkoj crkvi (Lorenza Jägera 7) s početkom u 18 sati. U subotu, 22. siječnja u organizaciji Katoličke crkve Zajednica Molitva i Riječ, podružnica Osijek priprema glazbeno-scenski molitveni susret u Dječjem kazalištu "Branka Mihaljevića" u Osijeku (Trg bana J. Jelačića 19, Donji Grad) s početkom u 19.30 sati.
Središnje ekumensko bogoslužje Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana održat će se u nedjelju, 23. siječnja u crkvi otaca kapucina (Kapucinska 41) u 17 sati. Bogoslužje će predvoditi đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić s predstavnicima Crkava i kršćanskih zajednica grada Osijeka.
Idućeg dana, u ponedjeljak, 24. siječnja, susret će se održati u župnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda (Martina Divalta 71, Sjenjak) s početkom u 18.30 sati.
Posljednjeg dana Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Osijeku, u utorak, 25. siječnja, susret će se održati u pravoslavnoj crkvi (J. J. Zmaja 25, Donji Grad) s početkom u 17 sati.

- (IKA) – Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije nastavlja s mjesečnim susretima mladih trećom srijedom u mjesecu. Novi susret bit će u srijedu, 19. siječnja u 20.30 sati u Nadbiskupskom sjemeništu. Gost susreta je profesor na KBF-u u Splitu mr. don Boris Vidović koji će održati predavanje „Koja je granica zabave?". Susret će biti osmišljen već prepoznatljivim i prihvaćenim duhovnim, znanstvenim, multimedijalnim, dramsko-scenskim i glazbenim sadržajem.

- (IKA) – "Gvozdansko – hrvatsko velejunaštvo" tema je tribine koja se u organizaciji Hrvatskoga katoličkog društva prosvjetnih djelatnika održava u srijedu 19. siječnja u 19.45 sati u dvorani dvorišne zgrade kod isusovaca, Palmotićeva 31. O temi govori Damir Borovčak.

- (IKA) - U organizaciji Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije, u srijedu 19. siječnja u 19.30 sati u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, Kaptol 29a, održat će se tribina "Zajednički vidici" na temu "Solidarnost u Bibliji".
Voditeljica tribine je prof. dr. sc. Valentina Mandarić, a predavači su prof. dr. sc. Nikola Hohnjec i doc. dr. sc. Dario Tokić.

- (IKA) – "U potrebi svakoj idite k Josipu" geslo je Velike devetnice – devet srijeda na čast sv. Josipu, koja počinje u srijedu 19. siječnja u Nacionalnom svetištu sv. Josipa na karlovačkom Dubovcu. U 17.30 sati je krunica s pobožnostima sv. Josipu te pjevana i propovijedana misa. Predslave je župnik dubovačke župe Majke Božje Snježne i upravitelj svetišta preč. Alojzije Burja s okolnim svećenicima iz Karlovačkoga dekanata. Velika devetnica završava u srijedu 16. ožujka pred blagdan sv. Josipa zaručnika BDM.

- (IKA) - Kršćanski akademski krug predstavit će u srijedu 19. siječnja s početkom u 17 sati u novom prostoru pri Hrvatskom katoličkom liječničkom društvu u Zagrebu, Praška 6, II. kat (Marićev prolaz, prvi ulaz desno) temu iz temeljnog dokumenta Kruga "U službi čovjeka i zajednice": Za bolji svijet – za boljeg čovjeka: Što želi Kršćanski akademski krug? Kakvo kršćanstvo? Kakvi kršćani?
Susret započinje kratkim izlaganjima "tvoraca" manifesta Kršćanskog akademskog kruga "U službi čovjeka i zajednice" o bitnim aspektima teme (J. Balabanić, P. Barun, J. Brnčić, K. Knezović, T. Matulić, I. Supičić, N. Šimac, A. Škember i dr.). Slijedi rasprava, prijedlozi i zaključci: može li se i kako u našoj sredini Manifest "primjenjivati"? Program za rad, program za život, program za duhovni rast...

- (IKA) - Mora li se Crkva prilagođavati društvenim previranjima i civilizacijskom napretku? Što suvremeni čovjek očekuje od Crkve u vrijeme relativizma? Kako Crkva u Hrvata odgovara na te izazove?
Ususret Teološko-pastoralnom tjednu za svećenike o tome će u HTV-ovoj emisiji Riječ i život u srijedu 19. siječnja u 14.15 sati na Prvom programu govoriti članica zagrebačke župe Marije Pomoćnice dipl. oecc. Gordana Kadoić i predavač na KBF-u u Đakovu dr. Stjepan Radić. Urednik i voditelj je Neno Kužina.

- (IKA) - U zahvalnome sjećanju i molitvi povodom treće obljetnice smrti mons. Ivana Šeše (1939.-2008.) pod geslom „Izvidati svaku ranu" svećenici Slavonskobrodskog dekanata pozivaju sve vjernike na euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Duha Svetoga u Slavonskom Brodu. Misa će se održati u srijedu 19. siječnja u 18 sati.

- (IKA) - Svjetska Molitvena osmina za jedinstvo kršćana od 18. do 25. siječnja održava se pod geslom „Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, u lomljenju kruha i u molitvama" (Dj 2,42). Ekumenski hod po crkvama grada Siska odvija se ove godine u dvije postaje - u petak 21. siječnja u 18 sati u pravoslavnoj crkvi Sv. Petke te središnje ekumensko bogoslužje u katedrali Uzvišenja sv. Križa u utorak 25. siječnja, u nazočnosti predstavnika svih kršćanskih Crkava u biskupiji.
Misna slavlja s ekumenskim molitvama održat će se u srijedu 19. siječnja u crkvi Sv. Lovre u Petrinji u 18 sati te u crkvi Pohoda BDM u Topuskom u 18 sati; u četvrtak 20. siječnja u crkvi Sv. Antuna Pad. u Hrvatskoj Kostajnici u 18.30 sati; u subotu 22. siječnja u crkvi Majke Božje Snježne u Kutini u 18 sati; u nedjelju 23. siječnja u crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini u 11 sati te u ponedjeljak 24. siječnja u crkvi Sv. Petra i Pavla u Gvozdu u 18 sati.

- (IKA) – Deseta u nizu tribina "Jedinstvo u različitosti" održat će se u četvrtak, 20. siječnja u 19.30 sati u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a u Zagrebu. Na tribini će se predstaviti Hrvatska zajednica bračnih susreta.
Cilj niza tribina "Jedinstvo u različitosti" u organizaciji Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta je informirati crkvenu javnost i pastoralne djelatnike o različitim karizmama, radu i djelovanju crkvenih pokreta, udruga i zajednica, a ujedno formacijski djelovati na članove crkvenih pokreta i udruga.

- (IKA) - Na redovitoj Franjevačkoj tribini, koju u četvrtak 20. siječnja s početkom u 19.15 sati u crkvi Sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu organizira Mjesno bratstvo Kaptol Franjevačkog svjetovnog reda na temu "Psaltiru moj, radosti moja" (sv. Augustin), o moljenju psalama govorit će fra Bonaventura Duda.

- (IKA) - U župi sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu svečano će se proslaviti blagdan župnih zaštitnika u četvrtak 20. siječnja, kada će započeti i u toj župi već tradicionalna Fabijanska osmina, koja će ove godine biti posvećena Godini obitelji. Na sam blagdan sv. Fabijana i Sebastijana 20. siječnja u 8 sati zavjetnu svetu misu u crkvi Sv. Fabijana i Sebastijana predvodit će vlč. Tomislav Dodlek, župni vikar. Središnja proslava bit će misno slavlje u 18 sati u župnoj crkvi Dobrog Pastira, a predvodit će ga varaždinski biskup Josip Mrzljak, koji će govoriti o svecima zaštitnicima i Godini obitelji.
Mise tijekom osmine služit će se u 8 sati u crkvi Sv. Fabijana i Sebastijana, a u 18 sati u župnoj crkvi Dobrog Pastira mise predvode svećenici Varaždinske biskupije, dok će na početku misa bračni parovi iz župe govoriti o životu u braku i obitelji. Tijekom osmine, svaku večer prije mise, u 17.30 sati započet će pučka pobožnost.
U petak 21. siječnja misu će predvoditi preč. Josip Koprek, predstojnik Obiteljskog centra i Ureda za obitelj Varaždinske biskupije, dok će o temi "Brak i obitelj u Božjim mislima" govoriti bračni par Jelena i Zlatko Stapić. U subotu 22. siječnja misu u 18 sati predvodit će župnik preč. Mijo Horvat, a propovijedat će Hrvoje Damiš, đakon u župi, dok će o temi "Obitelj - mala kućna Crkva" govoriti Karmenka i Dražen Pongračić. U nedjelju 23. siječnja misu će predvoditi vlč. Zoran Gložinić, župnik iz Ivanca, a o temi "Obitelj u Božjim zapovijedima" izlagat će Katica i Zvonko Klemenčić. U ponedjeljak 24. siječnja misu će predvoditi vlč. Izidor Ferek, župnik iz Svetog Ilije, dok će o temi "Brak i obitelj kao vrednota" govoriti Spomenka i Davorin Mikac. U utorak 25. siječnja misu će predvoditi preč. Josip Koprek, predstojnik Obiteljskog centra i Ureda za obitelj Varaždinske biskupije, a o temi "Što Crkva i društvo čine za obitelj?" govorit će Klaudija i Krešimir Korade. U srijedu 26. siječnja misu u 18 sati predvodi vlč. Krunoslav Pačalat, župnik župe bl. Alojzija Stepinca iz Koprivnice, dok će o temi "Planiranje obitelji i odgovorno roditeljstvo" izlagati Lidija i Ladislav Ilčić. Osmina se zaključuje u četvrtak 27. siječnja misom koju će predvoditi preč. Blaž Horvat, rektor varaždinske katedrale, a o temi "Odgoj - najvažnija i najteža zadaća obitelji" govorit će Aleksandra i Mladen Lukavečki.

- (IKA) – Na blagdan svetih mučenika Fabijana i Sebastijana, u četvrtak 20. siječnja, koji vojna kapelanija sv. Sebastijana Đakovo slavi kao dan svojih nebeskih zaštitnika, vojni biskup Juraj Jezerinac predvodi svečano euharistijsko slavlje za sve postrojbe. U kapelici vojarne „Dračice" svečana misa je u 9 sati.

- (IKA) - U župi B. D. Marije Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici, od siječnja do svibnja 2011., održat će se duhovna priprava mladih za pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj. Svaki posljednji utorak u mjesecu bit će održano klanjanje pred Presvetim na nakanu za blagoslovljen pohod pape Benedikta XVI. i duhovni preporod mladih Hrvatske i svijeta. Klanjanja počinju u 21 sat, osim 26. travnja kada program počinje u 15 sati (u okviru Devetnice Božjem milosrđu).
Na istu nakanu, u okviru duhovne priprave, 2. travnja, na 6. obljetnicu smrti Ivana Pavla II. održat će se cjelonoćno bdjenje koje će započeti misom u 21 sat i trajati do 7 sati ujutro. Duhovnu pripravu mladih za dolazak Svetog Oca organizira Hrvatska dehonijanska mladež.

- (IKA) - Nadbiskupijski pastoralni institut priređuje četvrtu u nizu tribina filmova kršćanske tematike "Lik svećenika u filmu". Tribina iz programa 2010/2011. godine održat će se petak, 21. siječnja u 20 sati u dvorani „Vijenac", Kaptol 29a u Zagrebu na kojoj će biti projekcija filma „Grešnik" redatelja Marca Benardouta. Ulaz na tribine je slobodan. Nakon projekcije filma predviđena je rasprava.

- (IKA) – Splitski dominikanci priređuju predstavljanje knjige Zdravka Gavrana "Svjetla i sjene slobode. Razmišljanja o hrvatskom katolištvu u demokraciji", u petak 21. siječnja u 19.30 sati u galeriji "Vinko Draganja OP", dominikanskog samostana u Splitu (Hrvojeva 2). O knjizi će govoriti: fra Ante Vučković, Božidar Petrač, u ime nakladnika vlč. Nedjeljko Pintarić i sam autor. Program predstavljanja, koji vodi dominikanac Ivan Iko Mateljan, pjesmom će uveličati klapa "Versi".

- (IKA) - Župa sv. Ilije ogranizira duhovnu obnovu "Gospodin moj i Bog moj" koju će predvoditi fra Zvjezdan Linić u sportskoj dvorani u Metkoviću od 21. do 23. siječnja.
Zbog velikog broja zainteresiranih, za sudjelovanje u obnovi nužna je ulaznica (bez plaćanja) koja se može dobiti u župnom uredu sv. Ilije ili nakon večernjih misa od 10. siječnja.
Duhovna obnova će se održavati u petak od 17 do 21 sat, u subotu od 9 do 13 sati i od 16 do 21 sat te u nedjelju od 9 do 13 sati. Završno misno slavlje je u 11 sati.

- (IKA) – U sklopu proslave Molitvene osmine za jedinstvo kršćana središnje ekumensko slavlje Požeške biskupije bit će u subotu 22. siječnja u 18 sati u župnoj crkvi u Daruvaru.

- (IKA) – Pred nama je Svjetski molitveni tjedan za jedinstvo kršćana. Od 18. do 25. siječnja diljem svijeta kršćani vjernici različitih konfesija okupljat će se na zajedničku molitvu Trojedinom Bogu za jedinstvo svih koji vjeruju u Krista. Ovogodišnja ekumenska molitva odvija se pod geslom "Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama". Za Splitsko-makarsku nadbiskupiju središnje ekumensko slavlje održat će se u splitskoj katedrali Sv. Dujma, u subotu 22. siječnja u 17 sati. Ekumensku Službu riječi predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

- (IKA) - U prigodi Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana u subotu 22. siječnja u župnoj crkvi i svetištu Gospe brze pomoći u Slavonskome Brodu u 17 sati počinje svečano bogoslužje I. Večernje i ekumensko molitveno slavlje kršćanskih Crkava grada Slavonskoga Broda.

- (IKA) - Godišnji susret voditelja i suradnika župnih Caritasa u Varaždinskoj biskupiji održat će se u subotu 22. siječnja u Varaždinu. Susret počinje misnim slavljem koje će u katedrali Uznesenja BDM u 9 sati predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskoga Caritasa. Od 10 sati susret se nastavlja u dvorani Biskupskog ordinarijata pozdravnim riječima organizatora predsjednika i ravnatelja Biskupijskog Caritasa mons. Ivana Godine i mr. Ante Šole. O temi "600 godina štovanja Krvi Kristove u Ludbregu" govorit će preč. Josip Đurkan, ludbreški župnik i voditelj svetišta Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu.
U drugom dijelu susreta voditelji ili predstavnici župnih Caritasa predat će godišnja izvješća o svom radu. Župni Caritas registriran je u dvije trećine od 105 župa Varaždinske biskupije. Na susret su pozvani i predstavnici župa koje još nemaju registrirani župni Caritas.

- (IKA) - Proslava 154. obljetnice rođenja sluge Božjega biskupa Josipa Langa, zagrebačkog pomoćnog biskupa, obilježit će se u nedjelju 23. siječnja u 11 sati euharistijskim slavljem u crkvi Sv. Marije na zagrebačkom Dolcu. Misu će predvoditi postulator postupka za proglašenjem blaženim biskupa Josipa Langa mons. Juraj Batelja.
U misi će sudjelovati, uz župnika mons. Ivicu Kecerina, i odgojitelji s bogoslovima Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.