Najave događanja od 11.1. do 16.1.2011.

10.01.2011.

Trenutno su blagoslovi stanova i kuća tako da je i broj događaja u najavama jako mali.
Kako će tjedan ići tako će i broj najava biti sve veći.
Ovaj tjedan izdvajam:

- Devetnica uoči proslave svetkovine sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, započinje u četvrtak 6. siječnja misnim slavljem u 18 sati u katedrali Sv. Stošije u Zadru. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić poziva župnike i redovništvo grada da sudjeluju u devetnici s vjernicima svoje župe, župnim zborovima, ministrantima, supružnicima i djecom, mladima. To je prigoda iskazati štovanje sv. Stošiji u pokrajnjoj kapeli u katedrali gdje se nalazi svetičin sarkofag s moćima, te se pomoliti na grobu blakopokojnih zadarskih nadbiskupa.
Misno slavlje svakog dana predvodi jedan od župnika čija župa hodočasti. Raspored hodočašća u katedralu je prema sljedećem rasporedu: 7. siječnja župe Puntamika, Diklo i Kožino; 8. siječnja Belafuža, Plovanija i Bokanjac; 9. siječnja, blagdan Krštenja Gospodinova, svetkuje se u župama; 10. siječnja Smiljevac, Ploče i Dračevac Zadarski; 11. siječnja katedralna župa sv. Stošije, Sv. Šime i Gospe Loretske – Arbanasi; 12. siječnja Bili Brig i Stanovi; 13. siječnja Voštarnica i Relja.

- (IKA) – Knjiga Jacoba Neusnera "Rabin razgovara s Isusom" bit će predstavljena u srijedu, 12. siječnja u 19 sati u dvorani „Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a u Zagrebu.
O knjizi će govoriti dr. Adalbert Rebić, rabin dr. Kotel Da-Don i dr. Ivan Dugandžić.

- (IKA) - Drugi susret Kršćanskoga akademskog kruga o temi "Duh i misao Željka Mardešića" održat će se u srijedu 12. siječnja od 17 sati u prostorijama Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva u Praškoj ulici 6/II. kat desno (Marićev prolaz, prvi ulaz desno). Na dnevnom su redu izlaganja i rasprava o Mardešićevim tekstovima „Politički dualizam i koncilsko kršćanstvo" (nastavak – drugi dio) i „Političke religije i mirotvorstvo".

- (IKA) – U župi Uzvišenja svetoga Križa u Sigetu u Zagrebu, u četvrtak, 13. siječnja održat će se biblijska tribina s temom "Ekumenizam". Tribina će se održati u učionici s južne strane zgrade od 19.15 sati.

- (IKA) - U sklopu dalje priprave za blagdan sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, i ove godine održat će se tribine "Ususret sv. Vlahu".
U četvrtak, 13. siječnja, u povodu Godine Ruđera Boškovića, tema tribine bit će: Mašta i znanost u svemiru. Gost predavač je dr. sc. Danko Bosanac, znanstveni savjetnik na Institutu Ruđera Boškovića. Tribina počinje u 19 sati u dvorani Ivana Pavla II. u samostanu sv. Klare.
Druga tribina održat će se u četvrtak, 20. siječnja, u dvorani Ivana Pavla II. u 19 sati, a na njoj će biti predstavljen zbornik radova "Dubrovački benediktinci", kojeg su uredili mons. dr. Želimir Puljić i dr. Marijan Sivrić.

- (IKA/TU) – Duhovne vježbe za žene i majke s djecom, u organizaciji Doma duhovne pomoći Sestara sv. Križa, održat će se u kući "Betanija" (Kralja Tomislava 29) u Đakovu, od 13. do 16. siječnja. Susret na temu "Dajte nam od svoga ulja!" (Mt 25, 8) vodit će s. Ksenija Majstorović. Predviđena je skrb i program za djecu kako bi sudionice duhovnih vježbi mogle dane ispuniti mirom, molitvom, razmatranjem i susretom s Bogom u sakramentima, te obnoviti snagu vjere i ljubavi. Početak duhovnog programa predviđen je za četvrtak, 13. siječnja u 16 sati, a završit će u nedjelju, 16. siječnja u 15 sati. Može se uključiti i djelomično u pojedine dane. Doprinos po osobi – za one koji mogu – 250 kn, a sudjelovanje za djecu se ne plaća. Potrebna je prethodna prijava radi smještaja na tel. 031/811-794 (gđa Marija Mihaljević) ili tel. 031/801-262 (Dom duhovne pomoći).

- (IKA) - U župi Dobrog Pastira u Brestju održat će se u petak 14. i u subotu 15. siječnja duhovna obnova pod nazivom „Meni treba Spasitelj". O temama vezanima uz brak, obitelj, rod, domovinu i Crkvu govorit će Rajko Bundalo.
Duhovna obnova započinje u petak 14. siječnja u 18.30 sati misom, a u 19 sati slijedi predavanje „Što s križem koji nosim?". Program u subotu 15. siječnja započinje u 17 sati predavanjem „Tko je moj unutarnji neprijatelj?", a nakon mise 18.30 sati, bit će prilika za molitvu i razgovor.
Za vrijeme trajanja duhovne obnove u prostorijama župe je organizirano čuvanje djece, a ulaz je slobodan.

- (IKA) – Na blagdan sv. Fabijana i Sebastijana, suzaštitnika župe Otočca i zaštitnika Gacke doline, u četvrtak 20. siječnja u crkvi Presvetog Trojstva središnju misu u 10.30 sati predvodit će gospićko-senjski biskup Mile Bogović u koncelebraciji župnika Otočca mons. Tomislava Šporčića i svećenika Otočkog dekanata. Misu u 8 sati za učenike nižih razreda predvodit će dr. Milan Šimunović, umirovljeni profesor riječke Teologije.
U sklopu programa proslave blagdana sv. Fabijana i Sebastijana u petak 14. siječnja večernju misu u 18 sati predvodit će katedralni vikar iz Gospića don Anđelko Kaćunko. Nakon mise u pastoralnoj dvorani župe Presvetog Trojstva slijedi predstavljanje njegove nove knjige DonBlog.
U nedjelju 16. siječnja dr. Tomislav Ivančić održat će u 15 sati u dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta predavanje na temu „Bog u potrošačkom društvu". Istog dana dr. Ivančić predvodit će mise u 9 i 11 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva.
U utorak 18. siječnja nakon mise u 19 sati u dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta bit će predstavljanje knjige biskupa Bogovića „Žao mi je naroda".

- (IKA) – Blagdan sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, svečano se slavi u subotu 15. siječnja. Mise u zadarskoj katedrali su u 7, 8 i u 9 sati. Svečano misno slavlje u 11 sati u katedrali Sv. Stošije predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Svečano koncelebrirano misno slavlje u 18 sati u zadarskoj katedrali predvodi porečko – pulski biskup Ivan Milovan.
Uoči svetkovine, Svečanu Večernju u petak 14. siječnja u katedrali u 18 sati predvodi nadbiskup Puljić.
Moći sv. Stošije čuvaju se u pokrajnjoj lađi zadarske katedrale u mramornom sarkofagu sv. Stošije koji je u 9. st. dao izraditi zadarski biskup Donat.

- (IKA) - Caritas Varaždinske biskupije priređuje u subotu 15. siječnja tradicionalni božićno-novogodišnji susret s roditeljima petero i više malodobne djece s područja biskupije.
Okupljene će pozdraviti varaždinski biskup i predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Josip Mrzljak, te u ime organizatora predsjednik i ravnatelj Biskupijskog Caritasa mons. Ivan Godina i mr. Ante Šola. O temi "Nasilje u obitelji" govorit će Robert Čusek, dipl. defektolog – socijalni pedagog.
Nakon susreta roditeljima će biti darovani prigodni obiteljski paketi. Susret u dvorani Biskupskog ordinarijata u Varaždinu započinje u 15 sati.

- (IKA) – Zaštitnika svoga Reda, sv. Pavla prvog pustinjaka, pavlini iz samostana Kamensko kraj Mekušja na Kupi, svečano slave na blagdan u subotu 15. siječnja.Svečanu misu u 11.30 sati predslavi vlč. Stjepan Bradica, župnik Lasinje.

- (IKA) - Svečanim misnim slavljima u subotu i nedjelju 15. i 16. siječnja vjernici župe sv. Anastazije iz Samobora proslavit će svoju zaštitnicu.
Na sam blagdan sv. Anastazije, u subotu 15. siječnja misu u 8 sati predvodi svećenik u miru Valentin Noršić, u 11.30 sati župnik u Utrini Konrad Žižek, a u 18 sati misu predvodi župnik Vlado Bogdan.
Misna slavlja u nedjelju 16. siječnja predvode: u 8 sati župnik Bogdan, u 9.30 i 18 sati župni vikar Vlado Letinčić, a središnje misno slavlje u 11.30 sati predvodi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

- (IKA) - U crkvi Kraljice svete krunice u Kontakovoj ulici u Zagrebu u nedjelju, 16. siječnja za vrijeme mise u 11.30 sati zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić podijelit će red đakonata fra Srećku Koraliji, OP.

- (IKA) - Varaždinski pjevač, skladatelj i kantautor moderne duhovne glazbe Antonio Tkalec održat će u nedjelju, 16. siječnja veliki akustični koncert u franjevačkoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu. Koncert će započeti u 19.30 sati, nakon večernje mise.

- (IKA) - Nebesku zaštitnicu svoje zamalo osam stotina godina stare samoborske župe, sv. Anastaziju, djevicu i mučenicu s početka 4. st., Samoborci slave u subotu 15. siječnja na sam blagdan svete mučenice a po tradiciji svečano u prvu nedjelju po blagdanu, ove godine to je sutradan, 16. siječnja. U baroknoj župnoj crkvi na brdu ponad grada svečana koncelebrirana proštenjarska misa je u 11.30 sati, predslavi je pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski, suslave župnik i dekan samoborsko-okički preč. Vlado Bogdan sa svećenicima Svetonedjeljskog i Samoborsko-okićkog dekanata i šire. Mise na vanjsko proštenje u nedjelju 16. siječnja još su u 8, 9.30 te u 18 sati, a u subotu je blagdanska misa u 11.30 sati.

- (IKA) – U spomen na 433. obljetnicu hrvatskog mučeništva na Gvozdanskom, 13. siječnja 1578. godine, misu zadušnicu za hrvatske branitelje u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom u nedjelju, 16. siječnja u 11 sati predvodit će sisački biskup Vlado Košić.
Poslije višemjesečne opsade u obrani od osmanlijske najezde, 13. siječnja 1578. hrvatski branitelji utvrde Gvozdansko ostali su do smrti na svojim položajima, ranjavani, gladni, žedni, bez streljiva i bez ogrijeva, u surovoj zimi i hladnoći. Nisu se predali, ni pristali na višekratne ponude da prepuste svoju utvrdu osvajačima i sačuvaju živote te nečasno izbjegnu na slobodni teritorij.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.