Najave događanja od 12. do 17. listopada

12.10.2010.

Pozdrav svima.
Dosta toga se dogodilo ovaj vikend.
Dosta toga se priprema.
Mnogi projekti su u tjeku.
Ovo je samo dio te ponude.

- Župne kataheze u župama Sveti Antun Padovanski Sveti Duh i Majka Božja Lurdska su ponedjeljom u 20 sati.

- Studenski vjeronauk u studenskom domu na Savi počinje u utorak 12. listopada u 20 sati. I ove godine ga vidi studenski kapelan don Damir Stojić. Prvi susret je uvodni.

- KMNL Split igra se u utorak 12 listopada i srijedu 13 listopada..

- KMNL Osijek vinkovačka regija igra se u utorak 12. listopada zaostaci i u petak 15. listopda 4 kolo

- Utorkom i srijedom u Novom domu u uredu DUHOS-a (s. 125c) (Osijek) studenski kapelan Vas poziva na duhovne razgovore, ispovijedi, savjete... popiti čaj ili kavu. :-)
Evo rasporeda: od 18 - 22 h
- 18 h kava ili čaj s kapelanom
- 19 h biblijski sat/utorkom; katekizam/srijedom
- 21.30 h molitva na kraju dana
osim navedenih točki uvijek možete doći na osobni razgovor ili sakrament ispovijedi
Ako želite postaviti svom kapelanu pitane možete to učiniti pišući na mail adresu arek@duhos.com. Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

- Kateheza za studente i radničku mladež u župi Sv. Blaž u Zagrebu je u utorak u 20 sati. Ovo nema veze sa prof. Ivančićem.

- (IKA) - Prigodom izlaska knjige dr. Antona Tamaruta "Biskup Karmelo Zazinović na Drugom vatikanskom koncilu", Kršćanski kulturni centar organizira tribinu "Škola Duha Svetoga". Sudjeluju dr. Ivan Golub, dr. Željko Tanjić, Anton Šuljić i dr. Anton Tamarut. Tribina će se održati u utorak, 12. listopada u 19.30 sati u dvorani Ženske opće gimnazije Sestara milosrdnica u Zagrebu, Gundulićeva 10.

- (IKA/TU) - Edukacija Caritasovih djelatnika i volontera za Valpovački i Donjomiholjački dekanat održat će se 12. listopada na adresi K. Tomislava 12, Valpovo. Tema ovog regionalnog seminara je "Obitelj, prva škola kateheze za karitativnu djelatnost Crkve", početak je predviđen za 16 sati, a koordinator seminara bit će vlč. Josip Matanović.

- (IKA) – Isusovci sa splitskog Manuša organiziraju misijske konferencije od 11. do 15. listopada u crkvi Presvetog Srca Isusova na Manušu. Svaku večer krunica je u 18 sati, potom u 18.30 sati misa, a potom u 19 sati misijska konferencija koju predvodi o. Luka Lučić, dugogodišnji misionar u Africi. U subotu 23. listopada je misijsko klanjanje od 19 do 20 sati, a na misijsku nedjelju 24. listopada misu u 18.30 sati predvodi o. Lučić.

- (IKA) - „Tajna života u ozračju suvremenog odnosa znanosti i vjere" tema je godišnjega pastoralnog skupa hrvatskih svećenika, pastoralnih suradnica i suradnika iz Zapadne Europe, koji će se održati od ponedjeljka 11. do četvrtka 14. listopada u „Kardinal-Schulte-Haus" (Overather Straße 51-53, 51429 Bergisch-Gladbach, tel. 02204 408-0; fax. 02204 408-697) u Bergisch Gladbachu kod Kölna, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta.
Tijekom susreta o temi „Suvremene dinamike odnosa znanosti i vjere: izazovi i perspektive" i „Tajna života u ozračju znanstveno-tehničkog napretka: ovladavanje životom i/ili služenje životu" govorit će dr. Tonči Matulić iz Zagreba. Dr. Ivan Kešina iz Splita govorit će o izazovima nove eugenike i o bioetičkim dvojbama suvremene medicine. „Ljudski život i dostojanstvo" i „Odgoj spolnosti kao služenje životu" teme su predavanja koje će održati dr. fra Luka Tomašević iz Splita.

- (IKA) - Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga iz Zagreba od 10. do 15. listopada organizira hodočašće u Zaljev svetaca i rodni grad Majke Terezije tijekom kojega će se pohoditi Herceg Novi, Kotor, Skadar, Ohrid i Skopje.
Polazak iz Zagreba predviđen je u nedjelju, 10. listopada ispred župne crkve Sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu. U ponedjeljak, 11. listopada u jutarnjim satima planiran je dolazak u Herceg Novi, gdje će se održati misa, a potom je odlazak u Perast te posjet svetištu Gospe od Škrpjela. U poslijepodnevnim satima razgledat će se Dobrota. U utorak, 12. listopada hodočasnici će posjetiti Kotor, te u tamošnjoj katedrali slaviti misu s kotorskim biskupom Iijom Janjićem. Poslijepodne razgledat će se Muo, Prčanj, Stoliv, Donja Lastva.
Četvrtog dana, u srijedu, 13. listopada posjetit će se Skadar i crkve koje su u vrijeme komunizma bile korištene kao sportske dvorane i zatvori. U Skadru će biti i misa, a potom odlazak za Ohrid.
Nakon mise predviđeno je razgledavanje Ohrida, a potom nastavak puta prema Skopju.
U petak, 15. listopada hodočasnici će u skopskoj katedrali sudjelovati na misi, a potom posjetiti kuću Majke Terezije i razgledati gradske znamenitosti. U poslijepodnevnim satima predviđen je polazak prema Zagrebu u koji se dolazi u ranijim jutarnjim satima u subotu, 16. listopada.
Za hodočašće se može prijaviti u župnom uredu sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu, Sveti Duh 31, u Zagrebu od utorka do petka od 16 do 18 sati, a od 1. rujna i u jutarnjim satima od 10 do 12 sati.

- Kateheza za studente i radničku mladež u župi Sv. Petar u Vlaškoj ulici u Zagrebu srijedom u 20 sati.

- (IKA) – U Rijeci će od 13. do 16. listopada biti proslavljena 400. obljetnica dolaska kapucina u Rijeku i Hrvatsku.
Obilježavanje će započeti u srijedu, 13. listopada u 20 sati svečanom akademijom u riječkom Hrvatskome narodnom kazalištu HNK "Ivana pl. Zajca".
U četvrtak, 14. listopada s početkom u 10 sati u Art kinu, nekadašnjem kapucinskom kinu, održat će se Međunarodni znanstveni simpozij.
Tijekom simpozija, u 13 sati bit će predstavljena knjiga o povijesti kapucinskog Reda od fra Mariana D'Alatria "Kapucini. Povijest jedne franjevačke obitelji".
Istoga dana u 18 sati bit će predstavljanje prigodne poštanske marke, žiga i omotnice o 400. obljetnici kapucina u Hrvatskoj.
Simpozij se nastavlja u petak, 15. listopada u 10 sati u prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog primorja. U istom prostoru u 13 sati bit će otvorena izložba "Od bitija redovničkoga fragmenta".
Istoga dana u poslijepodnevnim satima održat će se stručni izlet.
Program obilježavanja 400. obljetnice dolaska kapucina u Rijeku i Hrvatsku završit će u subotu, 16. listopada svečanim misnim slavljem koje će se s početkom u 11 sati održati u crkvi Gospe Lurdske.

- Pozivamo sve mlade koji žele slaviti Boga da nam se pridruže 13.10.u 20 h i 30 min u kapelici Marije Pomoćnice na Knežiji u Zagrebu .Molitva se sastoji od nekoliko dijelova:pobožnost prema Mariji,pjesme,molitva krunice,čitanje i tumačenje evanđelja,klanjanje i još malo pjevanja.Nadam se da se vidimo u što većem broju.Pozdrav i Božji blagoslov!Ig

- (IKA) - Predstavljanje 4. knjige iz niza istoimene emisije na Radio Mariji "Vjera u sjeni politike" bit će u srijedu 13. listopada u 19 sati u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta na Kaptolu u Zagrebu. Urednik i voditelj emisija je Damir Borovčak.
Knjigu će predstaviti glavni urednik Radio Marije o. Stjepan Fridl, voditeljica programa Marijin dvor Lužnica s. M. Berislava Grabovac, sisački biskup Vlado Košić te autor knjiga i emisija Damir Borovčak.

- (IKA) - Misa sa zazivom Duha Svetoga na početku nove akademske godine 2010./2011. slavit će se u četvrtak, 14. listopada u 18 sati u zagrebačkoj katedrali.
Misu će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

- U četvrtak nas čeka i novi početak vjeronauka u Kinoteci kojeg će i ove godine predvodit prof. Tomislav Ivančić. Početak je u 20 sati, a prvi susret je naravno uvodni.

- MOLITVENI SUSRETI u Osijeku četvrtkom u katedrali u Osijeku u 20.30 sati, pozivam na susret sa živim Isusom. Nakon molitve i adoracije zajedničko druženje u dvorani župnoga doma.

- (IKA) – U velikoj dvorani crkve sv. Mati Slobode na Jarunu u Zagrebu, u četvrtak 14. listopada, u 20 sati bit će predstavljena knjiga "Postira u vrtlogu nasilja XX. stoljeća" koju je objavio župni ured sv. Ivana Krstitelja iz Postira na Braču. U knjizi se osim podataka o stotinjak žrtava izravno ili neizravno stradalih od nasilja nalaze znanstveni i stručni tekstovi o zlu, nasilju, ratu, žrtvi, mučenicima, praštanju, pomirenju, sudbini Hrvata, ali i sjećanja mještana o proteklomu stoljeću. O knjizi će govoriti neki od autora njezinih članaka: prof. dr. Tonči Matulić, akademik Zvonimir Šeparović, prof. dr. Zdravko Tomac, prof. dr. Anto Orlovac i prof. dr. Zrinka Jelaska. U glazbenomu dijelu programa nastupit će dva postirska svećenika: Pave Gospodnetić i Ante Matulić, te poznati kantautor Mladen Biočina. Uoči programa predstavljanja knjige, u 19 sati bit će slavljena misa zadušnica za žrtve i njihove obitelji u crkvi Sveta mati Slobode.

- (IKA/TU) - Edukacija Caritasovih djelatnika i volontera za Slavonsko-brodski, Sibinjski i Garčinski dekanat održat će se 14. listopada na adresi Sv. L. Mandića 4, Slavonski Brod. Tema ovog regionalnog seminara je "Obitelj, prva škola kateheze za karitativnu djelatnost Crkve", početak je predviđen za 16 sati, a koordinator seminara bit će vlč. Markan Kormanjoš.

- (IKA) - Obrana doktorskog rada mr. sc. fra Draženka Tomića pod naslovom "Mogućnosti i poteškoće govora o Bogu u filozofiji Kvirina Vasilja" održat će se 14. listopada u 16 sati na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.

- (IKA) – Sv. Luka evanđelist svečano se 18. listopada slavi u istoimenoj župi u Travnom u Zagrebu. Trodnevna je priprava za blagdan od petka 15. do nedjelje 17. listopada. U 18.30 sati krunica je s listopadskim pobožnostima i molitvama svetom evanđelisti, a večernje propovijedane mise predslave - prvu večer vlč. Luka Sljepčević, uz zbor mladih "Maranatha" župe Špansko, drugu Ivica Budinščak uz "Esprit", zbor mladih župe Sv. Blaža i treću mons. Zvonimir Sekelj, biskupski vikar za grad Zagreb, a pjeva veliki mješoviti zbor župe Sv. Blaža. Na sam blagdan svečana misa je u 18.30 sati. Predslavi je preč. Zlatko Koren, bistrčki župnik i rektor svetišta Majke Božje Bistričke u suslavlju s novim župnikom Danijelom Dukićem.

- (IKA) - Trodnevnicom od utorka 12. do četvrtka 14. listopada samostanska zajednica bosonogih karmelićana u Remetama zajedno sa članovima Svjetovnog karmelskog reda te vjernicima Remeta duhovno se pripravlja za proslavu blagdana sv. Terezije od Isusa Avilske u petak 15. listopada. Svečanu večernju koncelebriranu misu na svetkovinu s početkom u 19 sati u staroj samostanskoj i župnoj crkvi Uznesenja BDM – svetištu Majke Božje Remetske koncelebraciju sa braćom svećenicima iz remetskog samostana predslavi provincijal o. Vinko Mamić. Prije mise pjevana je svečana Večernja iz karmelskoga časoslova na čast velike svetice–mističarke i crkvene naučiteljice.

- (IKA) - Od 15. do 17. listopada u hotelu Marin u Malinskoj održati će se 8. obiteljska škola Riječke metropolije na temu "Obitelj i mediji, utjecaj medija u obitelji". Predavač na školi je mr. Ivica Šola. Početak je u petak u 17 sati a završetak u nedjelju u 12 sati misnim slavljem. Organizator su (nad)biskupijski uredi za obitelj Riječke nadbiskupije te Krčke, Porečko-pulske i Gospićko-senjske biskupije, kojima se prijave trebaju slati do 4. listopada.

- (IKA) – Sv. Tereziju od Isusa Avilsku, crkvenu naučiteljicu, sa sv. Ivanom od Križa reformatoricu ženskog ogranka karmelićanskoga Reda i veliku mističarku, bosonoge karmelićanke brezovičkoga Karmela svečano slave u petak 15. listopada. Misa je u 11 sati a predslavi je o. Nikola Barun, trećoredac iz samostana na zagrebačkom Ksaveru uz pratnju zbora karmelićanki. Popodne u 16 sati krunica je na nakanu Svetog Oca te za sve voditelje Crkve i države. Svečane večernje Pohvale (Laude) su u 16.30, a popodnevno euharistijsko slavlje u 17 sati. Koncelebraciju uz pratnju VIS-a "Kefa – Stijena" mladih zagrebačke župe Sv. Petra, predslavi fra Miro Šego.

- (IKA) – Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK i Kršćanska sadašnjost organiziraju predstavljanje i komentiranje rezultata projekta „Europsko istraživanje vrednota: Hrvatska u Europi (European Values Study – EVS-2008)" koje će se održati 15. listopada u 12 sati u prostorima Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, Kaptol 29a.
Rezultati navedenog istraživanja objavljeni su u znanstvenim časopisima Bogoslovska smotra 2/2010. i Društvena istraživanja 1-2/2010.
O projektu će govoriti: dr. Josip Baloban, voditelj projekta za RH, i dr. Ivan Rimac, metodolog projekta u RH.
Objavljene rezultate predstavit će i komentirati: dr. Ivan Rogić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i dr. Josip Grbac s Teologije u Rijeci.

- Vjeronauk za mlade u župi Sv. Josip na Trešnjevci je petkom u 20.00 sati

- (IKA) - Roditelji i njihova suodgovornost u odgojno-obrazovnom sustavu kroz prizmu vjeronauka u školi bit će tema Katehetske jesenske škole za odgojitelje u vjeri osoba s teškoćama u razvoju koja će se u organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda HBK i Agencije za odgoj i obrazovanje održati 15. i 16. listopada u zagrebačkoj župi Sv. Petra.
Katehetska škola započinje 15. listopada u 9 sati molitvom i pozdravnim govorima. Na školi će biti održana predavanja "Biblijsko kršćanska pouka o roditeljstvu" (dr. Ivica Raguž); "Suradnja s roditeljima djece s teškoćama" (dr. Ljiljana Igrić); "Vjeronauk u obitelji djece s teškoćama" (dr. Snježana Sekušak Galešev) i "Obitelj kao sustav" (dr. Ana Wagner Jakab). U sklopu radionica obrađivat će se teme "savjetovanje - vještine dobrog savjetovanja", "roditelji djece s teškoćama u nastavi vjeronauka" i "braco i seka".

- (IKA) – Hrvatsko katoličko liječničko društvo u povodu blagdana sv. Luke, ev. zaštitnika liječnika i HKLD-a, organizira duhovne rekolekcije svojih članova 16. i 17. listopada. Voditelj rekolekcije bit će provincijal Hrvatske karmelske provincije Svetog Oca Josipa mr. sc. Vinko Mamić, OCD. Rekolekcije će se održavati u dvorani "Margareta Peraica", Praška 6/II u Zagrebu s početkom u 19 sati.
Na blagdan sv. Luke, ev., u ponedjeljak, 18. listopada svečano misno slavlje s početkom u 19 sati u bazilici Srca Isusova predvodit će biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić.

- (IKA) – Sestre Pohoda Marijina slave blagdan sv. Margarete Marije Alacoque stroge klauzure u samostanu na zagrebačkoj Trešnjevci, Mošćenička 3, u subotu 16. listopada slave blagdan sv. Margarete Marije Alacoque. Svečano misno slavlje u 18 sati u crkvi je Corpus Domini uz samostan, predslavi ga isusovac p. Jure Bosančić s rektorom crkve don Pavlom Crnjcem. Pjeva zbor sestara i zbor crkve "Corpus".

- Skupština SKAC-a je u subotu 16. listopada u 17 sati u velikoj dvorišnoj dvorani Bazilike Srca Isusova u Palmotičevoj.

- KMNL Osijek, Đakovačka regija igra se u subotu 16. listopada.

- IKA/TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić 16. listopada u 16 sati predvodit će misno slavlje i blagosloviti novoizgrađenu župnu kuću uz filijalnu crkvu Božanskog milosrđa na Ovčari, nedaleko mjesta Levanjska Varoš.

- (IKA) - Sastanak stručnih vijeća dubrovačkih vjeroučitelja održat će se u subotu, 16. listopada u 10 sati u Medicinskoj školi u Dubrovniku. Na skupu će biti govora o temama katehetskih ljetnih škola, novim zakonskim propisima te uporabi filmskih i glazbenih isječaka u nastavi. Vjeroučitelji će također donijeti godišnji program rada

- (IKA) - Na Trsatu će se u subotu 16. listopada održati 9. biskupijski susret supružnika i roditelja s područja Gospićko-senjske biskupije u organizaciji Povjerenstva za pastoral obitelji i predstojnika mons. mr. Tomislava Šporčića. Susret počinje u 10 sati kod svetišta Majke Božje u auli Ivana Pavla II na Trsatu. U 10.30 sati predavanje na temu „Obitelj i župna kateheza" održat će predsjednik Vijeća HBK za obitelj krčki biskup Valter Župan. U 14 sati slijedi pobožnost križnog puta, a u 15 sati svečana misa koju će predvoditi gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

- (IKA/TU) – Pod geslom "Na sebi radi, zajednicu gradi…" 16. listopada u prostorima KBF-a u Đakovu održat će se susret za starije ministrante i suradnike u pastoralu ministranata. Susret započinje u 9.30 sati, a organizira ga Povjerenstvo za pastoral ministranata Đakovačko-osječke nadbiskupije.

- 2 kolo Katoličke odbojkaške lige u Zagrebu i 3 kolo Katoličke malonogometne lige u Zagrebu.

- Zajednica neudanih i neoženjenih u župi Sveti Josip na Trešnjevci je subotom u 20.00

- (IKA) - Mnoštvo mladih iz svih bratstava Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva Franjevačke mladeži okupit će se u subotu 16. listopada u Franjevačkom klerikatu o. Ante Antića na splitskom Trsteniku kada će se proslaviti i 15.obljetnica Franjevačke mladeži iz toga područja.
Susret koji će se održati pod geslom "Idite i zahvaljujte" započinje u 9.30 sati prijemom i prijavom sudionika, a potom i pozdravom područne predsjednice Ane Mikulić i područnog duhovnog asistenta fra Frane Doljanina. Uslijedit će i osvrt na 15 godina Frame te predavanje fra Milana Krište, predsjedatelja Konfederacije duhovnih asistenata.
U 11 sati u klerikatu će se održati svečana misa koju će predvoditi fra Željko Tolić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja-Split. Završetak programa predviđen je radom po skupinama te prigodnim plenumom.

- (IKA) – Znanstveni skup "Mons. dr. Božo Milanović – tragovi jedne vizije" u povodu 120. obljetnice rođenja i 30. obljetnice smrti mons. dr. Bože Milanovića održat će se u subotu 16. listopada 2010. u Pazinskome kolegiju – klasičnoj gimnaziji, Jurja Dobrile 6, u Pazinu. Skup započinje u 9 sati. U sklopu znanstvenoga skupa bit će otvorena i prigodna izložba u atriju Pazinskoga kolegija iz osobne ostavštine Bože Milanovića.
U 15.30 posjetit će se grob mons. Milanovića, a zatim je otkrivanje brončanog poprsja u Spomen parku u Kringi, rodnome mjestu mons. Bože Milanovića. U 17 sati je u župnoj crkvi u Kringi svečana misa zadušnica koju predvodi porečki i pulski biskup Ivan Milovan, a nakon mise je prikazivanje dokumentarnog filma o mons. Milanoviću.
Organizatori su znanstvenog skupa Porečka i Pulska biskupija, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar - Područni centar Pula, Istarska županija, a suorganizatori su Istarsko književno društvo Juraj Dobrila, Općina Tinjan, Družba "Braća hrvatskog zmaja" - Županijski stol Pazin, te Pazinski kolegij - klasična gimnazija.

- 2 etapa Kristove krunice je u subotu 16. listopada. Okupljanje je u 8 sati u župi Sv. Josip Ranik gdje če biti misa i nakon toga se kreće prema Stenjevcu, Prečkom, Jarunu, Bundeku i na kraju ako sve bude kako treba završit će se u crkvi Kraljice Svete Krunice na Borongaju u večernjim satima. Sve informacije na www.kristov-stol.hr

- (IKA) - Koncert pod nazivom „Cener" otvara 9. sezonu zabavno-dobrotvornih večeri H-epicentra. Koncert „Cener" nastavlja akciju „Poziv za 10!" kojoj je cilj sakupiti 100 000 kuna za 10 studenata iz 10 višebrojnih obitelji. Koncert će se održati u nedjelju, 17. listopada u 20 sati u baru Boogalo u Ulici grada Vukovara 68 (dio Sveučilišne aleje).

- (IKA/TU) – Sedmi susret osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Vinkovačke regije bit će održan u nedjelju, 17. listopada u sportskoj dvorani Osnovne škole "A. G. Matoš" u Vinkovcima.
Program započinje okupljanjem u 14.30 sati, slijedi predstavljanje zajednica i udruga osoba s invaliditetom u 15 sati. U 16.30 predviđeno je euharistijsko slavlje koje će predvoditi nadbiskupijski povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom Alojz Kovaček, a u 17.30 uslijedit će druženje uz tamburaški sastav "Donatori" iz Đeletovaca

- (IKA) - Vijeće za obitelj Dubrovačke biskupije organizira jednodnevno hodočašće "Stopama svetaca i blaženika Boke kotorske" u nedjelju, 17. listopada 2010. Obitelji će sudjelovati na misi u katedrali Sv. Tripuna u Kotoru u 10 sati, a planirani su i posjeti bl. Graciju iz Mula i otoku Gospe od škrpjela.

- Misijska nedjelja u svetištu Marija Bistica bit će obilježena 17. listopada.

- Obećanja frame Siget Trnsko. 17. listopad · 11:30 - 17:00. Crkva Uzvišenja Sv. Križa, Siget.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.