Najave događanja od 12 srpnja do 18 srpnja 2010.

12.07.2010.

- Jučer su počele Modrave dolaskom prve grupe. S tim slijedom 18. srpnja otić će druga grupa. Svima koji idu želim ugodan odmor i radost druženja u ovom raju na zemlji.

- U prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci u ponedjeljak, 12. srpnja u 10 sati započet će 49. redovno zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pod predsjedanjem banjolučkog biskupa Franje Komarice. Zasjedanje će trajati do srijede, 14. srpnja, a završit će konferencijom za novinare u 12 sati. Na zasjedanju se, osim biskupa BK BiH, očekuje i sudjelovanje delegata Hrvatske i Slovenske biskupske konferencije te Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Beogradu.
Tijekom zasjedanja biskupi će se, između ostalog, osvrnuti na provedbu zaključaka s prošlog zasjedanja i saslušati izvješća svojih delegata s raznih susreta te odrediti osobe koji će ih predstavljati na predstojećim susretima na međunarodnoj razini. Razmotrit će i najvažnije pristigle dopise kao i prijedlog dokumenta o formaciji svećeničkih kandidata. Na dnevnom redu zasjedanja bit će i prijedlog programa sustavne izobrazbe voditelja liturgijskog pjevanja po župama, a biskupi će dati i potrebne smjernice u vezi s izradom dokumenta o televizijskim i radijskim prijenosima liturgijskih slavlja. Također će se osvrnuti na stanje krajevne Crkve u Bosni i Hercegovini uoči predstojećih izbora, a razmotrit će i neke druge teme.
Tijekom zasjedanja predviđen je i susret biskupa s apostolskim nuncijem u BiH nadbiskupom Alessadrom D'Erricom.
Biskupi će sudjelovati i na svečanoj misi u banjolučkoj katedrali u četvrtak, 15. srpnja u 10 sati na blagdan sv. Bonaventure, zaštitnika banjolučke katedrale i biskupije. Euharistiju će predvoditi nuncij D'Errico.
Nakon završenog zasjedanja, u srijedu 14. srpnja u 12 sati bit će organizirana konferencija za novinare u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci.

- Proslavi Gospe Karmelske u karmelićanskoj crkvi u Remetama u Zagrebu prethodi trodnevnica od utorak 13. do četvrtka 15. srpnja, uočnice blagdana. U 18.30 pjevane su svečane Pohvale s pjevanim Litanijama lauretanskim, u 19 sati propovijedana misa. Mise predslave karmelićani o. Stjepan Videk, o. Jure Zečević i remetski župnik o. Anto Knežević. U petak 16. srpnja na samu svetkovinu Majke Božje Karmelske mise su po blagdanskom rasporedu, u 7.30, 9, 10.30 te u 19 sati, kada je svečano središnje euharistijsko slavlje koje predvodi karmelićanski provincijal o. Vinko Mamić.

- (IKA) – Blagdan Gospe od Karmela, istoimena imotska župa Runović svečano slavi u petak 16. srpnja. Proslavi prethodi trodnevna duhovna obnova od utorka 13. do četvrtka 15. srpnja, "užežin" blagdana, kada je u župi zavjetni post. Ujedno je to i dan posvete župne crkve, koju je prije više od 140 godina sagradio tadašnji župnik fra Ivan Glibotić. "Užežin" župne svetkovine Dan je i općine Runović, na koji će u 10 sati predstavnici općinskih vlasti pod središnjim križem na groblju Sv. Mihovila položiti vijence i zapaliti svijeće, a župnik fra Mladen Prolić i fra Rafael Begić, župnik Slivna Imotskoga s molitvom za mrtve podijeliti odrješenje za sve poginule branitelje iz župe, Imotske krajine te sve pale za Hrvatsku kroz povijest. Poslije molitve svečana je sjednica Općinskoga vijeća. Duhovnu obnovu s propovijedanom misom u 19 sati predvode prva dva dana imotski župni vikari fra Ivana Režić i fra Kristijan Stipanović, a završnicu trodnevlja 15. srpnja imotski župnik, dekan i gvardijan fra Zoran Kutleša. Prije mise krunica je s pobožnostima Gospi u 18.30 sati. Na sam blagdan Gospe od Karmela u petak 16. srpnja, prva jutarnja misa je u 8 sati, predslavi je župnik fra Mladen. U 10.30 počinje središnje slavlje s procesijom a misu predvodi i propovijeda fra Josip Grbavac, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju, pjeva runovički crkveni zbor. Završnu blagdansku misu predslavi fra Frano Laco, župnik susjednih Zmijavaca. Uz blagdan izlazi i župni list „Gospa od Karmela".

- (IKA) – U Karmelu u Mariji Bistrici na svetkovinu Majke Božje Bistričke 13. srpnja misu u 7.30 sati predvodit će mladomisnik Branko Risek.
Mise 14. i 15. srpnja u 7.30 sati predvodit će rektor samostanske crkve Bl. A. Stepinca preč. Matija Burja.
Na svetkovinu Majke Božje Karmelske 16. srpnja u 10.30 sati je molitva krunice, u 11 sati svečanu koncelebriranu misu predvodit će mladomisnik Kornelije Grgić.
U sve ove dane bit će prilike za primanje Gospinog škapulara.

- Kuća za smještaj starijih i nemoćnih osoba Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u Vrbovcu organizira u srijedu 14. srpnja proslavu spomendana sv. Kamila de Lellisa, zaštitnika kuće.
Euharistijsko slavlje u 11 sati predvodit će bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.
Biskup Huzjak tom prigodom će blagosloviti novopostavljene vitraje u kapeli Kuće s motivima hrvatskih svetaca i blaženika, rad akademskog slikara prof. Zdravka Tišljara.

- (IKA) – Na blagdan Gospe Karmelske u petak, 16. srpnja u Karmelu u Brezovici svečano misno slavlje u 11 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić. Misno slavlje pjevanjem će uveličati zbor župe Savski Gaj iz Zagreba. Istoga dana misu u 17 sati predvodit će dr. Alojzije Hoblaj.
Proslavi blagdana prethodi trodnevnica koju će od 13. do 15. srpnja misama u 17 sati predvoditi fra Marko Medo, TOR, vlč. Odilon Singbo i vlč. Branimir Budimski.

- (IKA) – U župi Gospe Karmelske u Bagalovićima na blagdan 16. srpnja mise su u 4; 5; 6; 7; 8; 10 i 18 sati. Središnju misu u 10 sati predvodi prof. don Ante Mateljan.
Župa se za blagdan zaštitnice pripravlja devetnicom - zornicom u 5, i trodnevnicom u 18.30 sati. Prvu večer misu predvodi fra Marijo Jurišić, drugu fra Petar Gulić i treću fra Pavao Norac Kevo.
Nakon misnih slavlja održat će se koncerti župnog zbora župe Vid; pučkih pjevača župa Neretvanskog dekanata; dječjeg zbora župe Bagalovići, a svira mandolinski sastav iz Vrgorca.

- (IKA) – Dvadeset dvije bosonoge karmelićanke u Karmelu sv. Josipa u Đakovačkoj Breznici u petak 16. srpnja, na blagdan Gospe Karmelske, slave svetkovinu svoga Reda. U novom Karmelu s crkvom (posvećenom u svibnju ove godine) otvorenom i za vanjske vjernike trodnevnica je od utorka 13. do četvrtka 15. srpnja. Nakon krunice i pobožnosti na čast BDM od gore Karmela, propovijedanu misu u 18.30 sati predvodi o. Anđelko Jozić, karmelićanin iz zagrebačkih Remeta. Misa na samu svetkovinu svečana je koncelebrirana poldanica, predvodi je mons. Bože Radoš, duhovnik u đakovačkoj bogosloviji. Karmel u Đakovačkoj Breznici ima 25 bosonogih karmelićanki, od kojih su tri na ispomoći u Karmelu u Kloštru Ivaniću, gdje je veći broj starijih i bolesnih sestara.

- (IKA) – Pod geslom "Bog je ljubav i tko ostaje u ljubavi u Bogu ostaje i Bog u njemu" (1 Iv 4, 16), u župnoj crkvi Sv. Mateja svoje rodne župe Bisko, dr. don Drago Šimundža u nedjelju 18. srpnja u 10 sati svečanom misom proslavit će svoj zlatomisnički jubilej – 50 godina svećeništva (Bisko 1960.–2010.).

- (IKA) – U Karmelu Brezovici u nedjelju, 18. srpnja održat će se proštenje u povodu blagdana Gospe Karmelske. Misno slavlje u 7 sati predvodit će dr. Josip Baričević. Vlč. Đuro Sabolek predvodit će misu u 9 sati, a pjevat će zbor mladih iz Mraclina. Direktor Glasa Koncila vlč. Nedjeljko Pintarić predvodit će misu u 11 sati, a pjevat će zbor župe BDM iz Mrkoplja. Misu u 17 sati predvodit će don Anto Stojić, a misno slavlje pjevanjem će uveličati katedralni zbor iz Bjelovara.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.