Najave događanja od 21 do 27 lipnja 2010. dopuna

23.06.2010.

- (IKA) Na Dan državnosti Republike Hrvatske u petak 25. lipnja održat će se komemorativna svečanost u spomen na ratne i poratne žrtve župe Kotoriba koje su likvidirane na grobištu Leš kod željezničke pruge, nasuprot kotoripske željezničke stanice. Komemoracija započinje misom zadušnicom koja će se u 18 sati služiti u župnoj crkvi Sedam žalosti Blažene Djevice Marije i Uzvišenja svetoga Križa, a nakon toga će se na grobištu, kod spomen-križa položiti vijenci i zapaliti svijeće.
U Republici Hrvatskoj evidentirano je više od 600 grobišta i stratišta žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, a u Međimurju su spomen-križem obilježena stratišta Sep u Gornjem Hrašćanu, Ksajpa kod Šenkovca, Repova šuma kod Štrigove i Leš u Kotoribi gdje je križ blagoslovljen 12. srpnja 2009. godine.
Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava osnovano je u rujnu 2000. godine, a u proteklom razdoblju podignuto je desetak spomen obilježja prešućenim žrtvama ratnog i poratnog stradanja Drugog svjetskog rata, kao i u spomen na hrvatske branitelje i žrtve poratnog jugokomunističkog terora iz župe Vratišinec.
Komemoraciju organiziraju društva za obilježavanje grobišta žrtava poraća iz Varaždina i Čakovca, koja ističu kako svaki čovjek ima pravo na život, pa tako i na dostojanstven pokop i grob. Komemoracija se priređuje u spomen na žrtve OZN-inih likvidacija na grobištu Leš i sve poginule za domovinu Hrvatsku, od nositelja totalitarne vlasti ili u ratnim i poratnim sukobima proteklog stoljeća do Domovinskog rata.
To će biti sjećanje na Kotoripčane poginule u Prvom svjetskom ratu, kao i civile ubijene 1918. godine od mađarske vojske, te žrtve stradale od progona srpskih žandara 1933. godine. Spomenut će se i osoba stradalih u Drugom svjetskom ratu i poraću kao i žrtava grobišta Leš u Kotoribi gdje su u progonima poratne jugo-komunističke vlasti, uz "nestale" župljane likvidirani i njemački ratni zarobljenici i ostale žrtve progona, a prisjetit će se i poginulih i nestalih u Domovinskom ratu.
- (IKA) U nedjelju, 27. lipnja održat će se hodočašće Gospi Gašinačkoj, kojim će se proslaviti 100 godina toga svetišta. Procesija će krenuti u 9 sati ispred župne Crkve u Odvorcima, a misno slavlje koje će predvoditi đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić, započet će u 10 sati.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.