Prigodni TV program za Uskršnje blagdane.

10.04.2009.

HTV
Na Veliki petak na Prvom programu u 11:35 Jelovnici izgubljenog vremena: Korizma od riječne ribe. Repriza je u subotu u 3:50 sati. Sigurno će se puno o Uskrsu govorit i u redovnim emisijama Dobro jutro Hrvatska koja počinje u 7 sati, Dan za danom koja počinje u 13:25, Hrvatska uživo u 16:20 sati. U emisiji Nosit ću te koja počinje u 17:30 sati upoznajemo vas sa svetkovanjem Velikog petka u Gdinju i Bogomolju, na otoku Hvaru. Repriza je u subotu u 2:50 sati. U 20:15 sati na rasporedu je dokumentarac Torinsko platno, a u nastavku večeri u 21:15 HRT se uključuje u pobožnost Križnog puta iz rimskog Colosseuma, koji predvodi papa Benedikt XVI. U 23:10. Isus iz Nazareta, serija.

Na Drugom u 16:15 je serija Isus iz Nazareta. U 18.35 ne propustite crkveno prikazanje "Muka spasitelja našega" Marka Marulića, izvedeno na Cvjetnicu na splitskim Prokurativama 1991.

Na Veliku subotu je redovna emisija Duhovni izazov koja poćinje u 14:10 sati. Uskrsnu čestitku kardinala Bozanića pogledajte na Veliku subotu na Prvom programu u 20 sati. Serija Isus iz Nazareta je u 21:50 sati U ponoć prikazujemo snimku koncerta svjetski poznatog tenora Andree Bocellija. Koncert je održan u srpnju 2007. u Bocellijevu rodnome mjestu Lajaticu.
Na drugom programu je serija Isus iz Nazareta u 13:50 sati.


Na sam Uskrs, uoči prijenosa uskrsne mise iz splitske katedrale, u 8 sati pogledajte koncert Zbora HRT-a pod ravnanjem Tončija Bilića. Riječ je o rekonstrukciji programa kojim je u prvoj polovici 17. stoljeća u katedrali svetoga Dujma ravnao njezin kapelnik Ivan Lukačić. Bit će to dvije mise i moteti Tomasa Cecchinija i Claudija Monteverdija. Repriza je u ponedjeljak u 3:45 sati

U 10 sati prenosimo uskrsnu misu iz katedrale sv. Dujma koju predvodi mons. dr. Marin Barišić. U 11:55 sati iz Rima prenosimo Urbi et orbi, kada će papa Benedikt XVI. najvažniji kršćanski blagdan čestitati svim kršćanima i ljudima dobre volje.
U 13:50 sati Jelovnici izgubljenog vremena: Jelovnici za Uskrs
U 14:25 sati pogledajte dokumentarac o blaženom Augustinu Kažotiću - biskupu siromaha i pomirenja, a u kasnovečernjim satima povijesni spektakl s Paulom Newmanom Srebrni kalež. Repriza je u ponedjeljak u 5 sati.
Mir i dobro je u 15:05 sati, a serija Isus iz Nazareta je na rasporedu u 21:50 sati.

Na Uskrsni ponedjeljak na Prvom programu o Uskrsu bit će posvečena i emisija Dobro jutro Hrvatska koja počinje u 7 sati. U 14:55 sati još je jedan povijesni spektakl, Quo Vadis iz 1951. godine. Film je poznat po monumentalnoj scenografiji, za čiju je izradu utrošeno čak 7 milijuna dolara. U 23:20 na rasporedu je raskošan film o Isusu, Kralj Kraljeva s brižljivo rekonstruiranim razdobljem I. stoljeća: Kralj kraljeva.
Na drugom programu je u 16:40 serija Isus iz Nazareta.

Od komerijale RTL nema prigodni program dok NOVA TV ima na uskršnji ponedjeljak povijesni film Marija, Majka Božja koji počinje u 13:10 sati.

Od ostalih programa izdajam preko satelita i MAXTV-a
HTV+
Na veliki petak 18.30 sata Kalvarija emisija pučke i predajne kulture. Zatim u 20.15 sata Misionarke ljubavi Reportaža novinara Dobroslava Silobrčića o časnim sestrama misionarkama, sljedbenicama Majke Tereze.
U 20.43 sata Religijski leksikon: Veliki tjedan Prof. dr. Bonaventura Duda govori o Velikom tjednu, o Svetom trodnevlju, evanđeoskoj dramatici i duhovnoj poruci.
U 20.52 sata Povijesni slikokaz: Pasionska baština O pasionskoj baštini ili baštini Isusova trpljenja govore predsjednik istoimene udruge mr. Jozo Čikeš i prof. dr. Ljubomir Antić. Emisija je ilustrirana dokumentarnim i likovnim materijalom vezanim uz temu.
U 22.42 sata Prošlost u sadašnjosti: Zagrebačka nadbiskupija Scenarist dr. Krešimir Brandt i autor Vladimir Fučijaš govore o povijesti i važnosti Zagrebačke nadbiskupije od njezina početka do naših dana.
U 23.45 sata Idu sveti glasovi Zbor crkve Sv. Stjepana u Starigradu na otoku Hvaru izvodi korizmene napjeve.

Na veliku subotu iz programa izdvajam:
U 15.55 sati Podravska pisanica, emisija pučke i predajne kulture
U 20.00 sati Uskršnja bajka, Scenaristica Gordana Mrđen priredila je u dramskom obliku hrvatske obiteljske običaje u vrijeme korizme i Velikog tjedna.
U 20.33 sati San bez granica - poezija: Pođimo oče. Glumica Inge Appelt kazuje stihove č.s. Marije Petričević.
U 20.34 sati Portret crkve i mjesta: Koprivnica.Program Religijske kulture HTV-a upoznaje nas s vjernicima i crkvom u Koprivnici.
U 20.47 sati Religijski leksikon: Blagdan Uskrsa. Prof. dr. Bonaventura Duda govori o Isusovom uskrsnuću i njegovom unutarnjem značenju i značaju
U 20.56 sati Intervju s don Brankom Zbutegom. Novinar Dobroslav Silobrčić i redatelj Zoran Margetić predstavljaju svećenika iz Boke Kotorske don Branka Sbutegu, otočić Gospe od Škrpjela gdje je zaređen. Čut ćemo razgovor o njegovom životu, radu i svjetonazoru.
U 22.02 sata Zlato i srebro Zadra. Novinar Nikica Petrak prvi je kamerom prikazao ovu neprocjenjivu zbirku koja se čuva u riznici samostana Sv. Marije u Zadru. Saznat ćemo i kako su časne sestre sačuvale zbirku u vrijeme 2. svjetskog rata.

Na Uskrs iz programa izdavam:
U 18.40 sati Pjesma nad pjesmama - koncert u Katedrali
U 20.00 sati Dok vrijeme prolazi - Uskrs
U 20.55 sati Uskrsnuo je - Oratorijski zbor crkve sv. Marka

Lokalni OTV na Veliki petak u 10.45 sati Riječ života, duhovni program.
Varaždinska TV na Uskrs u 15.00 sati VJERA I NADA, vjerski program. Na Uskrsšnji ponedjeljak u 13.30 sati VJERA I NADA, vjerski program uz komentar za slušno oštećene osobe.
Televizija VOX (Zadar) ima prijenos sv. mise iz katedrale sv. Stošije u 10:55.

Od susjednih državnih TV kuća Slovenci TV Slovenija na prvom programu na Veliki petak emitiraju u 13.15 JEZUSOVO SOJENJE ameriška dokumentarna oddaja, ponovitev
Na Veliku subotu imaju zanimljiv program iz kojeg izdvajam u 17.15
OZARE Dr. Jurij Bizjak, koprski pomožni škof in veliki poznavalec Svetega pisma, bo na veliko soboto spregovoril o treh posebnih blagoslovih, ki se zvrstijo v velikem tednu. Ljudsko izročilo pravi, da je prvi med njimi zelen, drugi lesen, tretji mesen. Izročilo še dodaja, da se vsako leto vsaj eden od njih spusti na zemljo tudi pod podobo dežja.
U 19.55 sati
ŠKOFJELOŠKI PASIJON. V Škofji Loki so po devetih letih ponovno pripravili uprizoritve Loškega pasijona. Gre za izjemno predstavo v več pomenih. Pred gledalcem se zvrsti 15 prizorov: od Adama in Eve v raju do Kristusove smrti. V predstavi sodeluje 800 igralcev, 80 konjenikov, v oblačilih in govorici iz nekega drugega časa. Pred kuliso Mestnega trga bo oživelo staro slovensko dramsko delo in se srečalo z današnjimi verskimi predstavami. Zaradi vsega tega je ekranizacija pasijona izziv tudi za Televizijo Slovenija.
Na sam Uskrs isto tako zanimljiv program.
U 10.00 sati KATOLIŠKO VELIKONOČNO BOGOSLUŽJE prenos iz stolnice v celju
U 11.15 sati OZARE.ponovitev. Ivana, Peter in Magdalena - trije mladi ljudje. Tatvine, ljubezen za denar, obup - trije spremljevalci odvisnosti od mamil. In ko doživiš najnižjo točko v življenju - ali obstaja razlog za drugačno življenje, za veselje, poezijo, mistiko? Scenaristka Karmen Bončar, snemalec Pavel Jurca in režiser Jernej Kastelec so oddajo prepletli z verzi pesnika Jožeta Snoja in podobami slikarja Jošta Snoja.
U 11.20 sati OBZORJA DUHA: RAZLOG ZA VESELJE. Ivana, Peter in Magdalena - trije mladi ljudje. Tatvine, ljubezen za denar, obup - trije spremljevalci odvisnosti od mamil. In ko doživiš najnižjo točko v življenju - ali obstaja razlog za drugačno življenje, za veselje, poezijo, mistiko? Scenaristka Karmen Bončar, snemalec Pavel Jurca in režiser Jernej Kastelec so oddajo prepletli z verzi pesnika Jožeta Snoja in podobami slikarja Jošta Snoja.
U 11.55 sati URBI ET ORBI papeževa velikonočna poslanica mestu in svetu, prenos iz rima&& spremno besedilo: p. miran špelič. V tradicionalnem nagovoru mestu in svetu - Urbi et orbi bo papež Benedikt XVI. nagovoril vernike. V nagovoru vsebino velikonočnih praznikov poveže z aktualnimi verskimi in etičnimi vprašanji sodobnega sveta. Trg svetega Petra vsako leto okrasijo vrtnarji iz Nizozemske. Nagovor bo papež sklenil z voščili - tudi v slovenščini. Spremno besedilo: dr. Miran Špelič
U 21.45 sati KRISTUSOV PASIJON. ameriški film, ponovitev. Kristusov pasijon, kot ga je v avtentičnem jeziku prenesel na film Mel Gibson, je neobičajno nasilno in veristično filmsko delo, ki ne more pustiti nikogar neprizadetega. Zadnje dneve Jezusa Kristusa spremlja gledalec v avtentičnem okolju, dogodki si sledijo, tako kot so se po Svetem pismu zgodili, še posebej pretresljivo je v filmu prikazan Kristusov križev pot vse do njegove smrti na križu. Igrajo: Jim Caviezel, Monica Bellucci, Claudia Gerini, Maria Morgenstern, Sergio Rubuini, Toni Bertorelli

TV Slovenija drugi program isto tako je bogat.
Na Veliki petak donose:
U 17.30 sati VELIKONOČNE PESMI Z BIG BEN HIT QUARTETOM
U 18.00 sati EVANGELIČANSKO VELIKONOČNO BOGOSLUŽJE
prenos iz gornjih petrovcev
U 19.00 sati NOČ ko se zemlja druži z nebesi, dokumentarna oddaja
U 19.30 sati
VELIKONOČNICA dokumentarna oddaja
U 19.45 sati DESET ZAPOVEDI ameriška dokumentarna oddaja, 1/2
U 20.30 sati DESET ZAPOVEDI ameriška dokumentarna oddaja, 2., zadnji del
U 21.15 sati KRIŽEV POT prenos iz rimskega koloseja&& spremno besedilo: p. miran špelič in s. romana kocjančič. Križev pot iz rimskega Koloseja bo tradicionalno vodil papež Benedikt XVI. Križev pot je likovna upodobitev Jezusovega trpljenja od trenutka, ko ga je Poncij Pilat obsodil na smrt, do trenutka, ko ga mrtvega položijo v grob. Križev pot je poleg tega tudi molitev, ki jo verniki molijo, ko se spominjajo tega trpljenja. Križev pot pozna Rimskokatoliška cerkev, Evangeličanska Cerkev in še nekatere druge protestantske cerkve. Spremno besedilo: dr. Miran Špelič
U 22.35 sati BOŽJE DETE, ITALIJANSKO nemški film, 1/2 Po sedmih letih izgnanstva se Jožef, Marija in mali Jezus vrnejo domov v Nazaret. Na zunaj se deček ne razlikuje od drugih otrok, druži se z vrstniki, hodi v šolo, vendar že kaže znamenja drugačnosti. Pogosto doživlja privide, v katerih vidi svojo bridko prihodnost. Nekega dne naleti na ranjenega in izmučenega človeka, ki ga prosi za pomoč. Jezus mu pomaga in ga skrije blizu doma ... Režija: Franco Rossi Igrajo: Matteo Bellina, María del Carmen San Martín, Alessandro Gassman, Bekim Fehmiu

Na Veliku subotu program je:
U 10.45 sati DESET ZAPOVEDI ameriška dokumentarna oddaja, 1/2, ponovitev
U 11.30 sati DESET ZAPOVEDI ameriška dokumentarna oddaja, 2., zadnji del, ponovitev
U 23.00 sata BOŽJE DETE, ITALIJANSKO nemški film, 2., zadnji del
U 0.35 VELIKONOČNICA, dokumentarna oddaja

BHT1 Na veliki petak ima slijedeći prigodni program:
U 14.05 sati Papa Benedikt XVI, moj Vatikan. moj Vatikan, strani dokumentarni program, repriza (kodirano na satelitu)
Na Uskrs:
U 10.30 sati Uskršnja misa. prijenos iz Katedrale Presvetog Srca Isusova u Sarajevu
U 11.55 Urbi et orbi.prijenos iz Rima.

I RTS2 na Uskrs u 10.00 sati Svečana uskršnja misa, prenos a u 11.20 sati Verski kalendar.

TV Maribor na Uskrs prenosi misu iz Celja u 10 sati

TV Koper na Veliki petak ima zanimljivu emisiju u 21.00 sat BIBLIJA MED ZGODOVINO IN MITOM.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.