KRISTFEST 2008.

01.04.2008.

Image Hosted by ImageShack.us


Franjevački samostan sv. Križa iz Osijeka ove godine četvrti puta organizira Festival kršćanske kulture i suvremene kršćanske glazbe pod nazivom KRISTFEST. Festival će se održati od 22. do 25. svibnja 2008. Namijenjen je svim kršćanima, a posebno mladima. Promovira mnoge kršćanske sadržaje, a suvremenom kršćanskom glazbom mladima, na njima prihvatljiv i razumljiv način, želi približiti osobu Isusa Krista, za njega ih oduševiti i usmjeriti prema kršćanskim vrijednostima, što mogu osmisliti ljudski život. Tako je ovaj projekt ponajprije pastoralnog karaktera. Želi biti i ustuk porocima (različitim ovisnostima o drogi, alkoholu, cigaretama, nemoralu), kojima su mladi danas vrlo podložni pa ima i preventivno značenje. Na mlade posebno impresivno djeluju izjave pojedinih glazbenika, koji daju svjedočanstvo o svom obraćenju i pravim životnim vrijednostima, odnosno o istinskome smislu života. Uz ta svjedočanstva glazbenika, važan pastoralni vid se ostvaruje kroz različite dobro pripremljene i osmišljene radionice. Navodim ovdje naslove nekih radionica: "Taizé duhovnost i ekumenski put"; Identitet Isusa Krista – tko je Isus; Slavljenje Boga kroz umjetnost (fotografija, glazba); Isus, član moje obitelji; i druge.

Kako su na našim prostorima još uvijek prisutne traume i duhovne rane nastale kao posljedice rata, Festivalom se nastoji i terapeutski djelovati pa želimo istaknuti i njegovu ekumensku dimenziju. Prijašnjih godina na festivalu su sudjelovali mladi iz Srbije te Bosne i Hercegovine, a ove godine želimo mladima s toga područja financijski pomoći kako bi mogli doći u većem broju.. Želju za dolaskom izrazili su i mladi Hrvati iz Mađarske. Očekujemo da će ove godine na Festivalu sudjelovati približno 1500 mladih svih uzrasta. Iz toga je vidljivo kako je riječ o manifestaciji međunarodnoga predznaka, što potvrđuju kako hrvatski tako i glazbenici iz drugih europskih zemalja.

Ovim je Festivalom Osijek dobio jedinstven kulturni događaj vjerskoga sadržaja u Hrvatskoj, a šire se smjestio i na popis sličnih događaja u Europi.

Zbog gore navedenih razloga, Festival kršćanske kulture i suvremene kršćanske glazbe ima veliku podršku Grada Osijeka, Županije osječko-baranjske, vjerskih zajednica te ustanova, koje skrbe o mladima. Zato vjerujemo kako ćete i vi učiniti ono što možete, primjerice na skupovima mladih što će biti na različitim mjestima održani prije Kristfesta, Festival u Osijeku najaviti i preporučiti, a mi ćemo vašem Uredu u dogledno vrijeme poslati i cjelovit festivalski program.

Za dodatne informacije dobro je posjetiti web stranicu: www.kristfest.com
P. Željko Paurić, gvardijan

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.