Povijest ljudske gluposti

ponedjeljak, 13.12.2021.

Ratzingerov kod

Kad su papu Ratzingera, nakon svog "odreknuća" 2013 godine, pitali zašto još nosi bijelu (papinsku) odoru, Ratzinger je odgovorio da u ormaru nije našao nijednu drugu boju. obzirom da je od toga prošlo 9 godina i da se Ratzinger još kiti papinom bjelinom, postoji dvije mogućnosti; ili su svi vatikansko/rimski krojači oboljeli od covida i sličnih boleština,, ili je u pitanju nešto drugo.

Irski biskup Sveti Malahija je u 12 stoljeću, tijekom posjeta Rimu, imao viziju svih budućih papa, te je svakog opisao kratkom latinskom frazom, te taj spis pohranio u vatikansku pismohranu. Ti navodno njegovi spisi su pronađeni 1590 i poznati su pod naslovom Proročanstvo papa.

S obzirom na to da su objavljeni tek u 16 stoljeću, za autentičnost proročanstva papa koji su do tada već bili mrtvi ne možemo imati nikakve vjerodostojnosti, ali evo što je rekao za neke buduće pape...

Papa Pavao VI., koji je vladao od 1963. do 1978. je opisan u proročanstvu kao Flos florum (cvijet cvjetova). Njegov osobni grb je nosio tri ljiljana. Njegov nasljednik, papa Ivan Pavao I., je označen frazom De medietate Lunae ([onaj koji je] od pola mjeseca, ili polumjeseca). Izabran je 26. kolovoza 1978., dan nakon posljednje četvrtine mjeseca i vladao samo mjesec dana. Papa Ivan Pavao II. je rođen 18. svibnja 1920. na dan potpune pomrčine Sunca. Njegova proročanska fraza je De labore Solis (onaj koji je, od porođaja Sunca). Nakon Ivana Pavla II., u proročanstvu su navedena još samo dvojica papa. Fraza koja se odnosi na papu Benedikta XVI. je Gloria Olivae odnosno "slava masline" što je objašnjeno njegovim imenom Benedikt, jer u velikoj benediktinskoj kongregaciji postoje i tzv "Maslinari" ušli u kongregaciju 1960 i koji u svom grbu imaju granu masline.A posljednja fraza, koja se odnosi na posljednjeg papu, je najduža i glasi; In persecutione extrema S.R.E. sedebit Petrus Romanus, qui pascet oues in multis tribulationibus: quibus transactis ciuitas septicollis diruetur, & Iudex tremędus iudicabit populum suum. Finis. Prijevod: Usred golemog progona, na prijestolje Svete rimske crkve će sjesti Petar Rimljanin, koji će napasati svoje stado tijekom mnogih stradanja, nakon čega će grad sedam brda biti uništen, i strašni Sudac će suditi svome narodu.

Dakle, nakon Joseph Alois Ratzinger, na vatikansku stolicu je treba zasjesti posljednji papa čije bi ime, na neki način, utjelovio Malahovo proročanstvo o Petrusu Romanusu secundus (drugi rimski kamen), a što se izborom pape Franje nije dogodilo.

Danas se mnogi povjesničari, povjesničari crkve, poznavaoci kanonskog prava, latinisti itd. bave pitanjem jeli Bergoglio pravi papa ili je to i dalje Benedikt XVI.? Jeli Bergoglio nelegitimni papa, zajedno sa svim kardinalima koje je izabrao a koji će birati sljedećeg papu?

Kao poznati i priznati latinist, papa Ratzinger je koristio latinski jezik na specifičan i sebi svojstven način, te mnogi tvrde da se u tim njegovim spisima krije nekakav kod, odnosno "Codice Ratzinger" kako bi nam ostavio neke skrivene poruke.

Kad je Benedikt XVI. 28. veljače 2013 pročitao svoju ostavku na službenom vatikanskom latinskom jeziku, u toj izjavi navodno postoje povijesne, kanonske i gramatičke greške koje jedan priznati latinist poput Ratzingera nikad ne bi učinio, što dovodi do sumnje da se ostavka nikad nije dogodila i da nije važeća.

Ratzingerov tekst koji je sadržavao više od 40 formalnih gramatičkih grešaka od kojih dvije vrlo ozbiljne, je u međuvremenu ispravljen i može se naći na vatikanskom portalu te preveden na mnoge jezike.

Osim što po kanonskom pravu, jedan službeni dokument na latinskom mora biti gramatički ispravan da bi bio važeći, a da ispravljen tekst nije ispravio Ratzinger, već tko zna tko, daje naslutiti da Ratzingerova ostavka nije važeća. Međutim u ispravljeno tekstu je došlo i do promjene značenja. U originalnom Ratzingervom tekstu se pravi jasna distinkcija između dva latinska izraza od kojih je prvi "ministerium" koji se prevodi s ministarstvo, a drugi je "munus" koji se prevodi kao "titula, položaj ili investitura (svečano postavljanje, oblačenje).

Na vatikanskom portalu uz "ispravljen" latinski tekst, postoje i prijevodi na sve značajnije jezike svijeta i u svim tim prijevodima se ne pravi razlika između ta dva pojma i oba bivaju prevedena kao "služba", odnosno kao praktična papinska funkcija. Ali "munus" ili titula, položaj i investitura nije "papinsko obavljanje posla", već sveta titula, koje se Ratzinger ni u jednom trenutku nije odrekao. Papinski položaj i investitura koja mu do dan danas dozvoljava nošenje papine odore, dok jasno izražava da se odriče ministeriuma, odnosno praktičnog položaja uloge pape.

Papa se zbog toga nikad nije odrekao Vatikana, već u njemu i dalje obitava, papa, kao što smo rekli, i dalje nosi papinsku odoru i nadalje se potpisuje s Patre Patrum, odnosno skraćenicom PP za koju kažemo da je osobna za vladajućeg papu. Također je intervenirao nekoliko puta da bi ispravio Bergoglia po svim onim pitanjima koje izražavaju stavove pravog pape.

Zašto je Ratzinger morao primijeniti ovu strategiju? Prije Ratzingerove "ostavke" zbio se slučaj kad je papa u Loretu prolazio kroz špalir kardinala i biskupa, kojim je pokušavao pružiti ruku ali nitko ili malo tko je njegov pozdrav prihvaćao. Iz tog doba je poznata i afera VatiLeaks koja dokazuje da je papina korespondencija bila presretana i kontrolirana, što dokazuje da je bio omražen među viskom crkvenim prelatima.
Papa se tako našao u poziciji da više nije mogao vršiti svoju papinsku ulogu, te se u jednom svom pismu jednom prijatelju kardinalu, koje je kasnije objavljeno, pozivajući se na svoju "ostavku", rekao "što sam trebao učiniti?" i daje mu jedan jako zanimljiv primjer Pija XII. koji je ostavio odredbu; u slučaju da papa završi kao zarobljenik nacista, odmah bi izgubio svoju ulogu.

Ovdje svakako fascinira ime pape Pija XII. kojeg je Ratzinger izabrao kao primjer, okolnosti koje su mu prijetile, i činjenica da mu je prijetilo zarobljeništvo, ukazuju na Ratzingerov položaj i osjećaj u njemu kao pape koji je spriječen u vršenju dužnosti.

U jednom intervju 2016 godine, novinar podsjeća Ratzingera na Malahijeva proročanstva i pita dali je on možda posljednji papa, na što Ratzinger odgovara "sve je moguće...", što je čudno u trenutku kad u svetoj stolici sjedi Bergoglio.
- 11:59 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.