Povijest ljudske gluposti

četvrtak, 01.04.2021.

Piramide treći dio

Naš Mago od Kupusa je nepresušno vrelo inspiracije, pa je tako bio i Muza ovom mojem drugom, a zajedničkom trećom piramidalnom serijalu.

Kad govorimo o piramidama, uvijek pomislimo na piramide gizinog plato, a kako se ovaj moj blog zove „Povijest ljudske gluposti“ ne mogu a da ne istaknem bar jednu u vezi ovog platoa.

Kad god pokušate pročitati nešto o gizinim piramidama, u prvoj, drugoj ili eventualnoj trećoj rečenice se Gizin plato naziva nekropola. Nekropola kako svi znamo znači grad mrtvih, ali!! Niti tri zgrade čine grad, niti tri eventualno pokopana, ne znače njegovo stanovništvo.

Kažem „eventualno pokopana“ jer druga stvar u s vezi s ovom „nekropolom“ jest da u njoj nije pronađen nijedan mrtvac, nijedna mumija, nikakvo pogrebno pokućstvo, pribor, oruđe i sva ostala zlata i dragulji kakva smo pronašli u istinskoj staro-egipatskoj nekropoli, u Dolini kraljeva!

Mrtvaci se u gizinoj „nekropoli“ samo pretpostavljaju, jer arheolozi žele da piramide budu grobna mjesta, jer ako nisu, morali bi odgovoriti, čemu piramide služe? Čemu služi Keopsova piramida sa svim onim neprohodnim hodnicima nepogodnim za ljudsku veličinu, bez ijedne stepenice i praznim prostorijama koje su prigodno nazvali kraljeva i kraljičina odaja? E pa postoje (opet) mnoge teorije od kojih (odlučno) neću spomenuti nijednu.

Jedini pisani tekst u Keopsovoj piramidi su ostavili engleski istraživači, ali te ljude ne treba zvati istraživači već lopovi, jer sve čega su se domogli, odnijeli su u V.Britaniju, i huligani, jer su se često probijali kroz piramidu uz pomoć dinamita, a pisani tekst kojim su hvalili svoju prisutnost u piramidi su tek huliganski grafiti.

Jedini istinski pisani tekst u Keopsovoj piramidi, nalazi se na kraju uskok tunela (koje su inventivni arheolozi proglasili "ventilacijski otvori") koji izlazi iz kraljeve (ili kraljičine) prostorije. To su istraživanje proveli arheolozi zahvaljujući malenom robotu i nakon nekoliko metara naišli na pregradu, nakon toga pregrada je probušena i pronađena mala prostorija na čijem suprotnom zidu stoji kamen iz kojeg, vire dva metalna (bronza?) rukohvata. U nju gurnuta mala sonda s kamerom, te su na podu vidjeli pisane znakove. Kako ti znakovi, po mom saznanju, nisu prevedeni, možemo zaključiti da nisu pisani egipatskim pismom.
- 08:31 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.