Povijest ljudske gluposti

nedjelja, 13.09.2020.

Pravedna smrtna kazna?

Crkva, odnosno Vatikan je zadnjih dana izdao novi katekizam namijenjen biskupima, kardinalima i svećenstvu za novi teoloških pristup prema pastvi, a koji je, naravno, baziran na starom i novom zavjetu.

U tom novom katekizmu bode u oči novi crkveni stav prema smrtnoj kazni, i koji kaže da u svijetlu ljudskih prava i dostojanstva čovjeka, smrtna kazna nije prihvatljiva, te se traži njena abolicija u cijelome svijetu.

U prošlom katekizmu, odnosno u zadnje dvije tisuće godina, smrtna kazna je, u očima crkve, podijeljena na nepravednu i pravednu smrtnu kaznu, a naravno, pravedna smrtna kazna, prema učenju Sv. Agostina, je bila ona crkvena jer je učinjena iz ljubavi, dok je prema učenju Sv. Bernarda, uboštvo nevjernika milo u očima boga, a s obzirom na to da je i nevjernik ljudsko biće, i to je učinjeno iz ljubavi.



S obzirom na to da je i stari i novi katekizam pisan na temelju starog i novog zavjeta, treba se zapitati što se u tim zavjetima promijenilo i dali je crkvena teologija ikad ozbiljno prihvaćala te, od izraelitskog naroda, ukradene „svete knjige“, čije posjedovanje i čitanje, od 11 do 18 stoljeća, ne slučajno, bilo zabranjeno pod prijetnjom "pravedne" smrtne kazne.


- 08:10 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.