Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

30.01.2023., ponedjeljak

Dan 341.

Placenici

Kao i prošle godine, posljednji vikend siječnja pozivaju me u pogonski lov iza Velebita. Putujemo petak navečer, noćimo i već u 7:00 smo na zbornom mjestu. Lovnik nas raspoređuje po okolnim brdima i pogoniči puštaju pse. Lajanje pasa nam otkriva gdje se zbiva akcija dok sa brda pratimo njihovo kretanje. U jednom trenutku uočavam vepra kako juri preko proplanka u smjeru sjevera. Prebrz je i predalek za hitac. No Duletov rođak Mijo aka Rico ima više sreće. Odstrijelio je trogodišnjaka od cca 90kg. Pored toga njegovi psi tjeraju uzbrdo cijelo krdo svinja i tamo pridavljuju još dva jednogodišnjaka. Njegovi psi su praktično odradili cijeli posao. Tek iz toga se može shvatiti važnost tog pripitomljenog vuka za opstanak čovjeka od najranijih dana prvobitne zajednice lovaca i sakupljača. Drugi dan smo u drugom lovištu, ali nemamo više takve sreće. Lovi se opet u nizini, a nas raspoređuju gore uz planinski put za slučaj da divljač krene uzbrdo. U nizini se čuju hici, ali prema nama ne kreće ništa. Oko podne Strikan na vezu javlja da je to to i krećemo s vozilom nizbrdo. Slijedi piće i put u lovačku kuću gdje je još sinoć obješen ulov i izvađene iznutrice. Uslijedilo je guljenje, komadanje i podjela ulova na 12 porcija. Slijedi kraće druženje i razlaz. Čeka nas dvo i pol satni put nazad. Stižemo doma do večere. Umorni, ali zadovoljni s odrađenim.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/30233

Za to vrijeme završila se trakavica oko isporuke tenkova Kijevu. Prvo iz Češke stiže slika modernizacije Marokanskih T-72B uz opasku da ih je 20 već otišlo na bojišnicu. Podsjetimo taj isti postupak je prošlo takvih 90 Čeških tenkova prije isporuke Kijevu. Maroko ima čak 148 tenkova tog tipa. Nakon prvotnog odbijanja na sastanku NATO-a u Ramsteinu, Berlin je na kraju ipak popustio pritiscima. Scholtz obećava isporučiti 14 Leoparda 2 i što je još važnije dozvoliti isporuke ostalim korisnicima. Bajden istog dana najavljuje slanje 31 M1 Abrams. Pridružuju im se Poljaci sa 14 i Portugalci sa 4 Leoparda 2. Slovaci će dati 30 T-72 i 11 lovaca MiG-29. U danima koji slijede očekuju se odluke i drugih članica EU/NATO-a. Slučajno ili ne, baš te noći s 25. na 26.1. Rusija izvodi napad na elektroenergetsku infrastrukturu Ukrajine. Počelo je navečer s bespilotnim Geranima, a nastavilo se s krstarećim raketama ispaljenim sa strateških bombardera. Radili su čak i hipersonični Kinžali koje nosi MiG-31. Eksplozije su odjekivale i kroz jutro. Pogođen je Turski brod "Tuzla" u luci Herson. Detaljniji učinci nisu poznati zbog cenzure Kijeva, ali veliki nestanci struje govore za sebe. Na terenu gube Blagodatne, a počele su gradske borbe i za teško utvrđeni Ugledar. WW3 se nastavlja...

Placenici
Slika: https://t.me/DonbassDevushka/42344

23.01.2023., ponedjeljak

Dan 333.

Placenici
Slika: Dule

Zadnji let u 2022. i prvi u 2023. odrađeni su na istom avionu. Kako se kaže, sila Boga ne moli. S obzirom da je Lučko konstanto zatvoreno, nije bilo druge nego ponovno krenut do LDVA. Unatoč trošku jednosatnog puta do tamo i nazad, te vrlo skupom satu naleta, kad se male ruke slože sve se može. Povod tome je želja kolege lovca da počasti svog prijatelja s panoramskim letom. Pa kad se trošak leta podijeli na troje može se prihvatiti. S obzirom na nadolazeću vlažnu Jadransku ciklonu koja se na kontinentu sudara s hladnim zrakom i proizvodi snježne padaline, nije bilo puno manevarskog prostora za taj let. Krećemo odmah ujutro čim su nam lokalci potvrdili da nema magle. No vjetar je u jačanju. Dok smo stigli već je bio na 8 čvorova i vlasnik aviona mi prenosi mišljenje upravnika aerodroma da nije za letenje. Kaže letite na vlastitu odgovornost. Kažem mu vjetar je u pravcu piste i probat ću kad smo već došli. Polijećemo u pravcu 34 i čim se odvajamo osjećamo vrtloge koji nastaju preko šumarka ispred staze. Bacakanje je intenzivno do visine 300-400ft, pa se penjem na 700ft QFE gdje je nešto mirnije. Nije to ništa što već nisam iskusio, pa nema razloga za dramu.

Placenici
Slika: Dule

Radimo širi krug preko Varaždina i odmah isprobavam prilaz za sletanje da vidim hoće li nas šamarat dolje pri tlu. Prilazim iz daljeg sa motorom na snazi u slučaju nekog refula vjetra. Ide to, pa nakon dodira dajem gas i nastavljamo let. Uzimamo kurs prema LDVC. Tamo smo za nekoliko minuta, radim javljanje na slijepo i vršimo brišući prelet staze na metar. Nema smisla slijetati i prljati avion s blatom. Na 200ft radimo U-zaokret prema Varaždinu. Dolje nas opet šamara, pa se vraćamo na 500ft visine. Povratkom radimo nekoliko krugova nad gradom koji u svom središtu ima čak šest crkava. Tu zbog vrtloženja vjetra preko vertikalnih objekata osjećamo dobrane udare i propadanja. Očito vjetar pojačava pred nadolazećom ciklonom, pa zaključujemo kako je dosta za danas. Četvero nas je u avionu i nema smisla jbt zid. Opet radim širi prilaz od snijegom prekrivenih padina Varaždin brega. Blagi kut prilaza s motorom na gasu i bez flapsa. Lagano slijetanje i rulanje do stajanke. Ispisujemo startnu listu, javljamo oblasnoj slijetanje, spremamo avion u hangar i zatvaramo ga.

Placenici
Slika: Dule

Nejto dernek u Ramštajnu okončan je sa zaključkom slanja preko 1000 oklopnjaka, ali od samo 185 tenkova. Izostalo je priželjkivano ododbrenje Berlina za slanje tenkova Leopard 2. Srećom Švabe su upamtile kako se njihov oklop proveo u tim istim stepama tamo od 1943. godine. Dobro je da bar neki u toj EU uče iz povijesti. Za to vrijeme na toj istočnoj bojišnici WW3 bilježi se pomak od 7km na liniji dužine 60-ak km prema Zaporožju, Orehovu i Huapolju. Prema do sada objavljenim podacima naselja uz Dnjepar - Lobkove, Mali Ščerbaki i Kamjanske, te Krasnopolje kod Soledara su promijenila vlasnike. Trenutno raste topnički pritisak prema Orehovu i Sumiju što dodatno razvlači već ionako prerazvučene Ukrajinske snage. Trošeći im na taj način logističke kapacitete, tehniku i ljudstvo. Koje po nekim zapadnim procjenama trenutno broji svega 150.000 borbeno sposobnih vojnika. Što je na tolikoj širini bojišnice zaista nedovoljan broj ljudi. Dok samo PMC Wagner na toj bojišnici ima 50.000 plaćenika. A "Ruska" je zima tek počela...

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/30140

19.01.2023., četvrtak

Dan 329.

Povratkom na ranije korišteno streljivo SB HPC problem je napokon uspješno riješen. Uz dvije manje korekcije po pravcu končanica je korigirana u desno. Potom se zbog zasićenosti desne, prebacujem na lijevu metu. Kad ga tamo dobijam u crno, prebacujem pušku sa stalka na stol. Prvi metak iz ruke sjeda u centar. Drugi u rub crnog. To je to. Tromjesečno mučenje napokon je okončano, a uzrok svemu je bilo "bulk" streljivo u kutiji od 50 komada. Od cijele te kutije ostalo je 17 metaka SPCE, a posao nije napravljen. U svakom slučaju to je dobra škola za ubuduće. Na lovačkom streljivu se ne smije štedjeti. Dok mi ne stigne nova količina ručno punjenog streljiva, morat ću se zadovoljiti s preostalih 27 metaka HPC. No sad kad je optika upucana, navedena količina streljiva može dugo potrajati u lovu. Jer pravi lovac puca samo kad je siguran u pogodak. Jer ono čuveno vojno snajpersko pravilo "one shoot one kill" svoje korijene vuče iz lovstva.

Placenici

Što se novosti s bojišnica tiče 18.1. se na dječji vrtić ruši Ukrajinski helikopter EC-255LP Super Puma u naselju Brovarij pored Kijeva. Pritom gine 18 ljudi, dok je 26 ozlijeđeno od čega 12 djece. Troje je poginule djece, a među devet ljudi iz helikoptera su ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski, njegov zamjenik Jevgenij Enin i državni tajnik Juri Lubković. Zbog cenzure teško je doznati detalje, ali postoje indicije o obaranju helikoptera s prijenosnim raketnim sustavom PZO. Ako je to točno postavlja se pitanje kako je educirani operator PRSPZO mogao kričavo obojani crveno-bijeli helikopter zamjeniti za Ruski vojni stroj? U suprotnom postavlja se pitanje namjere. Jel se radi o internoj političkoj čistci ili pokušaju kažnjavanja političara od strane Ukrajinske vojske? Jer Ukrajinci tek sada počinju shvaćati razmjere nacionalne katastrofe koju im je Zelenski priuštio s odbijanjem primjene Minska 2.

Placenici
Slika: https://t.me/intelslava/43477

S druge strane MUP pod sobom ima dobrovoljačke bataljune poput zloglasnog "Azova", a koji se ne mire sa vojnom realnošću na terenu. Nije jednom zabilježen slučaj da se njihovi borci koji uredno koketiraju s neonacističkom ikonografijom surovo obaračunavaju sa Ukrajinskom vojskom zbog navodnog dezerterstva. S druge strane načelnik GS-a Žaluzni zbog nepovoljne situacije već danima traži povlačenje vojske iz Bahmuta i Siverskog, a čemu se protive upravo iz tih nacionalističkih redova. Za to vrijeme Ukrajinska vojska u ulozi "topovskog mesa" tamo trpi masovne gubitke od Ruskog topništva. Pa se upravo taj general Žaluzni baš jučer na granici s Poljskom sastao s načelnikom GS US armije Milleyem. Samo dan kasnije potpuno slučajno u helikopteru gine cijela vrhuška Kijevskog ministarstva unutrašnjih poslova. Mislim da slučajnosti ne postoje i kako je i to samo dio cija-snajka kadroviranja na terenu. Naravno vrijeme odnosno budući pomaci na terenu će nam pokazati što je još u pozadini tog "udesa".

17.01.2023., utorak

Dan 327.

Streljane su napokon otvorile svoja vrata, pa je nastavljeno tamo gdje se stalo lani. To je upucavanje digitalne dnevno-noćne optike na streljivo SB SPCE. Međutim rezultati tijekom rada sa stalka opet nemaju nikakve logike. Prva dva metka sjedaju u crno, a zatim ih razbacuje gore i dolje, pa lijevo od središta mete. Nema druge nego u servis za optike na konzultacije. Djelatnici kažu možemo testirat optiku s naše puške, ali 99% su sigurni da nije do nje. Kažu da to "bulk" streljivo u paketima po 50 komada nije kvalitetno. Već su im se žalili neki lovci na njega. Stoga je jedina logična odluka povratak na ranije korišteno streljivo SB HPC. Nastavak po tom pitanju slijedi.

Placenici

Dana 12.1. Rusi javljaju obaranje jednog lovca-bombardera MiG-27. To ne bi bilo čudno da avione tog tipa Ukrajina ranije nije povukla iz uporabe. Činjenica da ga opet koriste dokaz je problema u kojem se Ukrajinsko zrakoplovstvo nalazi. U svjetlu toga treba promatrati i najavu davanja 14 HRZ-ovih transportnih helikoptera Mi-8MTV-1 i Mi-8T. Ti "pegazi" koji su nam puno pružili tijekom i nakon DR-a otići će uskoro na klanje tamo negdje iza Karpata. Kao uspomena na njih ostat će nam samo slike i sjećanja. Kako i kad će se to otkotrljati još nije poznato, ali vjerojatno će ih preuzeti Ameri "pod račun" za osam Blackhawka koliko ih još MORH planira nabaviti. A za njih 14 dobit ćemo možda dva UH-60M. Jasno je tko će u tom biznisu profitirati.

Placenici

Dana 14.1. uslijedio je prvi ovogodišnji udar s krstarećim projektilima po strateškoj infrastrukturi Ukrajine od Lavova preko Odese do Zaporožja. Lansirano je preko 80 raketa, ali o gađanim ciljevima nema podataka budući Kijev provodi sve veću cenzuru. No na temelju ranijih iskustava vjerojatno je gađan elektroenergetski sektor, zapovjedna mjesta i središta veze, remontni i logistički kapaciteti, te koncentracije tehnike i ljudstva. Rusko napredovanje nakon zauzimanja Soledara nastavljeno je prema zapadu sa ciljem presjecanja cestovne komunikacija Bahmuta sa Siverskim. Od tad su zapadno od Soledara prošli rudnik br.7 i ušli u naselje Krasnaja Gora. Navodno je uz velike Ukrajinske gubitke danas zauzeta i Kliščevka na jugu Bahmuta. Nju su branile Ukrajinske brigade Azov i 53. mbr, Čečeni iz frakcije Dudajev, plus zapadni plaćenici iz grupe ADAM. Čeka se dodatna potvrda.

11.01.2023., srijeda

Dan 322.

Od prošlog javljanja oslobođen je Soledar kao još jedno važno uporište Kijeva u pokrajini Donjeck. O intezitetu borbi za Soledar zadnjih dana najbolje govori podatak kako je u svega nekoliko dana tamo "potrošena" zasebna 46. padobransko-desantna brigada Ukrajinske vojske. Prevedeno s vojnog rječnika to znači kako su u tih par dana pretrpili gubitke ljudstva preko 30%. Navodno je samo ta bitka za Soledar Ukrajince ukupno koštala čak 14 bojni tj. oko 8500 poginulih ljudi. Ako je suditi po tome provedba Ruskih planova teče po planu tj. u skladu s Prigožinovom izjavom iz prethodnog posta. U danima koji slijede za očekivati je isti razvoj situacije u drugom "podzemnom gradu" Bahmutu ili Artemovsku kako se ranije zvao. Naime jedan od razloga njihovog dugotrajnog otpora počiva na dugoko ukopanoj podzemnoj infrastrukturi tih gradova koja seže do 50 i čak 100 metara ispod površine po riječima tog istog Prigožina.

Placenici
Slika: https://t.me/DonbassDevushka/40656

Bez obzira na iznuđene emocije i simpatije koje na zapadu izazivaju medijske objave iz Ukrajine, činjenice govore ponešto drugačije. Rusija 24.2.2022. pokreće napad na Ukrajinu nakon što je predsjednik Zelenski opetovano odbio primjenu sporazuma "Minsk 2". S tim sporazumom bi autonomni Donbas (8% teritorija) trajno spriječavao ulazak Ukrajine u NATO. Zbog zaštite Donbasa (i Rusije), 100.000 Ruskih vojnika napada Ukrajinu i s dvije strane stižu do Kijeva. Od tamo se povlače nakon pregovora u Turskoj i sporazuma o Ukrajinskom nepristupanju NATO-u. Unatoč tom novom sporazumu koji mjesec kasnije Ukrajina aplicira za NATO. Iako nije zemlja članica NATO im dostavlja vojne tehnike vrijedne pedesetak milijardi U$D. Cilj toga nije pobjeda Ukrajine, nego nanošenje što veće štete Rusiji. Koliko su u tome uspjeli govori podatak o osam valova mobilizacije Kijeva, dok je Rusija za sad imala samo jednu.

Placenici
Slika: https://t.me/DonbassDevushka/40664

Sad su se temperature tek spustile ispod nule i krenula je prva zimska faza tog rata. Koja će za cilj imati oslobođenje pokrajine Donjeck koju još uvijek 45% kontrolira Kijev. Možda će nakon toga Rusija u pregovorima odustati od dijelova pokrajina Herson i Zaporožje koji su ostali na zapadnoj obali rijeke Dnjepar. Međutim od Donjecka sigurno neće odustati jer ispod njega leže nalazišta nafte i plina, uz ostala rudna bogatsva. Sa čime opet dolazimo do one Afričke poslovice o slonovima i travi. Veliki će se namiriti, a mali će platiti račun kao i uvijek do sada. Rusija će profitirati na tim teritorijima i ljudstvu, dok će Amerika na prodaji oružja EU i koncesijama na ostatku Ukrajine. Jer sve to oružje koje su upumpali u sukob nije besplatno, nego je dano kroz zajmove. Koje će Kijev tek morati otplatiti s davanjem poljoprivrenog zemljišta u koncesiju Monsantu i drugim GMO proizvođačima.

06.01.2023., petak

Dan 317.

Ulaskom u Novu 2023. nastavljeni su dosadašnji trendovi. Vođeni od svog US hegemona, zapadnoeuropski vazali nastavljaju raditi sami protiv sebe dolijevajući ulje na vatru sukoba u Ukrajini. Macron je prvi najavio slanje lakih tenkova AMX-10RC, a zatim je popustio i Šolc. Njemačka će pored druge bitnice Patriota, Kijevu poslati BVP Marder. Tom će se paketu priključiti i Britanci s nekim tenkovima, dok će Ameri tamo nastaviti razduživati svoje već "proslavljenje" oklopnjake Bradleye. Jer malo koji oklopnjak se može pohvaliti da je o njemu snimljen film. Za to vrijeme s druge strane znamo da su na bojišnice već stigla najnovija Ruska borbena vozila za potporu tenkovima zvana BMPT "Terminator" i modernizirani tenkovi T-90M "Proboj". Već iz toga je potpuno jasno kako će navedeni sraz završiti, ali to US-hegemeonu uopće nije bitno. Njima je cilj da pritom izgine što više Slavena, da EU u tom postupku potroši što više naoružanja, a zatim sve to opet kupi od njih za masne novce. Kao što već kupuju višestruko skuplji plin.

Placenici
Slika: https://t.me/DonbassDevushka/40103

Za to vrijeme na najaktivnijoj bojišnici 3. svjetskog rata se nastavlja uništavanje Slavenske žive sile. Jer kako to Prigožin kao šef privatne vojske "Wagner" nedavno reče; "Nama cilj bitke za Bahmut nije taj grad sam po sebi, već uništavanje Ukrajinske vojske i redukcija njenog borbenog potencijala...". To je ono što ne shvaćaju mnogi, pa čak i oni s vojnom edukacijom. Spori napredak snaga na toj bojišnici nije znak Ruske slabosti, već isključivo pokazatelj njihovih trenutnih prioriteta. No uskoro se najavljuju niže temperature i smrzavanje tla nakon čega će biti mogući veći pokreti kopnene tehnike po terenu. Na tom tragu u Rusiji su zamijećeni željeznički transporti zrakoplovnih ubojnih sredstava pod oznakom ODAB-500. Za očekivati je kako će navedene aerosolne bombe svoju primjenu uskoro imati upravo u Bahmutu i pripadajućem mu okruženju. Onima koji nemaju vojno obrazovanje mogu još samo reći kako navedeno oružje nazivaju i atomskim bombama siromašnih. Već iz toga se može jasno zaključiti u koju fazu taj sukob ulazi. Za to vrijeme nama ne preostaje ništa drugo nego nastavak praćenja razvoja situacije na tom području.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.