Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

30.03.2022., srijeda

Napokon pregovori


Nakon prošlotjednog izleta do porušene Banovine, vraćamo se aktivnoj bojišnici u sigurnosnom prstenu mainland-a. Točno na 34. dan "Operacije Z", 29.3. na pregovorima u Istambulu postignut je prvi pomak. Ukrajina ponovno prihvaća vojnu neutralnost na koju se obvezala izlaskom iz SSSR-a, a Ruska vojska zauzvrat prekida bojna djelovanja na podružju Kijeva i Černihiva. Nadajmo se da je to korak prema završetku te potpuno nepotrebne eskalacije prouzročene neprovedbom sporazuma "Minsk 2" od strane Kijeva. Razloge tom popuštanju treba tražiti prvenstveno u otapanju snijega koje zemlju pretvara u blatne klopke za vojnu tehniku. Drugi razlog je što je Rusija do sada postigla glavni cilj operacije, a to je demilitarizacija Ukrajine. Ako je vjerovati podacima MORF-a uništili su im 256% radara i 122% raketnih sustava PZO (jer ih zapad nastavio upumpavati u sukob), 77% borbenih aviona, 66% oklopne tehnike i 50% helikoptera. Bez tih oružnih sustava ni jedna vojska svijeta, pa ni Ukrajinska ne može pokrenuti i voditi napadajne operacije.

Placenici

S druge strane iako zapadna propaganda tijekom cijelog trajanja operacije sugerira kako su Rusi naišli na velike gubitke i snažan otpor Ukrajinaca, brojke govore drugačije. Naime svi koji poznaju osnove vojnih znanosti, znaju da omjer broja vojnika mora biti 3:1 u korist napadača. Nasuprot tom "vojnom zakonu" Rusi u operaciju kreću sa manjim dijelom od 190.000 raspoređenih vojnika (prema zapadnim izvorima), na 260.000 pripadnika Ukrajinskih vojnih formacija. Već iz toga je vidljivo da Rusija kao cilj nije imala teritorijalno osvajanje Ukrajine, već provedbu uništenja njenih vojnih sposobnosti. Prema mojim spoznajama Rusija je u borbe do sada uključila oko 100.000 vojnika, dok je Ukrajina u međuvremenu mobilizirala duplo veće snage od onih koje je imala prije napada. No unatoč tome, Rusi su im zauzeli ogromne prostore koji su usporedivi sa površinom Velike Britanije. Kad smo se već njih dotakli, ovo je njihovo viđenje trenutne situacije na terenu.

Placenici

Za to vrijeme kod nas se nastavlja stagnacija airsoft aktivnosti. No zato zrakoplovne operacije pojačavaju tempo. Ako danas odletim planirano, mjesec ću završiti sa 170% od potrebnog mjesečnog naleta. Ako ne i dalje sam na visokih 137,5%. Ako zadržim taj tempo do kraja svibnja tj. punu godinu dana od povratka letenju trebao bi završiti i obuku zbog koje je sve i započeto.

25.03.2022., petak

Rat i produkcija


Jučer su MSM "proslavili" mjesec dana rata u Ukrajini. S obzirom da je prošli mjesec imao samo 28 dana, 30-ti dan operacije će biti tek sutra. Prigodno se oglasilo i Rusko MVP sa izjavom da operacija teče po planu, a trajat će do ostvarenja ranije najavljenih ciljeva. Za to vrijeme zapadne produkcije tog rata, ne bi se posramili ni stvaraoci filma "Wag the dog". Istodobno izvoz Ukrajinaca u zapadne zemlje se nastavio u skladu sa tom njihovom agendom. Po zadnjim podacima brojka je prešla 4 milijuna ljudi. Očekujem da bi to moglo ići do 8 milijuna, ako se "Operacija Z" nastavi još mjesec dana. Jer koliko se za sada nazire, na temelju ostvarenih rezultata na terenu, trebala bi još najmanje toliko potrajati. Dok Ukrajince tek čeka obnova porušene zemlje, mi neke ratom opustošene dijelove obnavljamo po drugi put. Banovinu konkretno.

Placenici

Posebice kad kuća iz ratne obnove ne izdrži potres, dok ona sagrađena 1945. i dalje stoji. Tako to valjda mora biti u kapitalizmu, gdje natječaje dobija najjeftiniji ponuđač. Zato naš Pobi novu kuću ovaj put gradi samostalno. Nakon ranijeg postavljanja krovišta, na red je došao crijep. Dok se drvo još suši i sliježe pod njegovom težinom, krenulo se sa postavljanjem podova. Počinjemo od kupatila u kojem će se kasnije naliti i betonska ploča kao nosač pločica i sanitarije. Nastavljamo sa podovima u sobama. Posao se svodi na hoblanje dasaka sa one strane koja će biti strop u prizemlju, te zatim njihovom montažom sa šarafima na poprečne nosive grede. Radni dan završavamo oko 17h, ispiremo piljevinu iz dišnih puteva i krećemo na čeke.

Placenici

Mrak brzo pada i okolna šuma se budi. Čuju se povremeni krikovi ptica, krckanja, puhanja i mljackanja. Polako žvačem večeru i povremeno osluškujem. Odjednom tišina. Prošle su negdje dalje. Šetam pogledom po njivi, kad odjednom uočavam crnu silutetu na cca 120-130m. Prati je druga i treća. Odabirem nju kao najmanju, prebacujem na povećanje x9 i gađam. Bljesak, trzaj i optika se gasi. Svijetlim s lampom, ali ne vidim ništa kroz izmaglicu koja se diže. Palim optiku ponovno i uočavam crni obris cca 20m od ruba šume. To je to. Dvogodišnjakinja koja je ostala uz alfa-krmaču u čoporu. Metak je prošao kroz obje plećke i srce. Dvogodišnje ulaganje i obučavanje se napokon isplatilo.

Placenici

19.03.2022., subota

Ko preživi, pričat će...

Ruska vojna operacija u Ukrajini ušla je u 4. tjedan. U međuvremenu, 10.3. u 23:01 i Zagreb je osjetio dašak tamošnjeg sukoba. Preletivši tisuće kilometara preko Rumunjske i Mađarske u glavni grad treće po redu Nejto članice se, ostavši bez goriva sa 1.300 metara visine obrušio Tupoljev Tu-141. Promašio je 1.paviljon Studoma "Sava" za svega 50-ak metara i zabio se skoro vertikalno u meku zemlju između ceste i parkinga. Nevjerojatna sreća s obzirom da je umjesto opreme za snimanje ta 6-tonska letjelica u sebi nosila bombu od cca 150kg. Cilj su mu vjerojatno bile Ruske vojne instalacije na Krimu, gdje mu je Rusko elektoronsko djelovanje "spržilo" elektroniku. Nakon toga je "ispranog mozga", ta Sovjetska bespilotna iz 80-ih samo nastavila let i dokazala svu nesposobnost "Nejto kišobrana".

Placenici

Za to vrijeme medijsko-propagandi rat se nastavio nesmiljenom žestinom, ali neke Ruske stranice su opet vratile online. Tako zahvaljujući "Southfrontu" doznajemo, kako su noćas doživili borbenu premijeru hiperzvučni projektili "Kinžal", koji se lansiraju sa MiG-31, uništivši podzemna skladišta ZUbS kod Ivano-Frankovska. Napredovanje Ruskih kopnenih snaga se ponešto usporilo, ali ne iz razloga koje zapadni mediji navode. Operacija je trenutno u sljedećoj fazi djelovanja, koja nema potrebe za daljnjim razvlačenjem kopnenih snaga. Za sada dostignute pozicije se ojačavaju i sa njih djeluje po potrebi. Sa tim tempom operacija se može razvući u nedogled.

Placenici

Što se osobne obuke tiče, airsoft aktivnosti i dalje stagniraju, pa se nastavilo brušenje streljačkih i letačkih vještina. Sutra konačno započinje nova faza obuke na avionu-šleperu, kakvog imaju i u mojem matičnom aeroklubu. Plan je na tom aerodromu na krajnjem sjeveru države, do kraja svibnja završiti tu obuku. Tako ću konačno moći pripomoći svom starom nastavniku letenja, koji mi je prije 32 godine prenio znanje upravljanja letećim napravama. Što sam tada dobio, red je sada prenijeti na mlađe naraštaje. Jer naše postojanje se u konačnici samo na to i svodi. Naš opstanak u potpunosti ovisi o prijenosu znanja i vještina na nove generacije. Jer samo oni koji prežive neizvjesnu budućnost, moći će nastaviti pričati našu priču...

Placenici

10.03.2022., četvrtak

Operacija "Z"

Vojna operacija u Ukrajini je ušla u svoj treći tjedan. Državu je do sada napustilo preko 2,5 milijuna ljudi. Napredovanje Ruske vojske se usporilo, ali se nije zaustavilo. Glavni pravac napada je osim prema Kijevu, onaj od Krima prema trećoj NE "Južnoukrainsk". Cilj je ovladati sa tri od ukupno četiri Ukrajinske nuklearne elektrane, kako bi im se oduzela sposobnost stvaranja "prljavog" N-oružja. Zbog gašenja svih Ruskih portala na zapadu, informacije o vojnim kretanjima na terenu su nam ograničene. Zapadni mediji uglavnom prenose potresne priče o izbjeglicama, granatiranju vrtića, bolnica itd. Istodobno potpuno izostaju vijesti o zbivanjima na bojišnicama. Kako i ne bi kad su njihovi reporteri smještenia u Lavovu ili na granicama zemlje. Cilj takvog izvještavanja je stvaranje empatije u narodu sa ciljem što bržeg prijema izbjeglica na zapad. Iako stručnjaci jako dobro znaju što se s time želi postići, pristup MS-medijima im je onemogućen.

Placenici

U skladu s time (kako je najavljeno u prethodnom postu), upravo je krenulo povećanje izdvajanja za obranu u EU. Tako je nakon Njemačke, Poljske i "neutralna" Švedska odlučila podići trošak obrane sa 2 na 3% BDP-a. To su novci koji će se izravno slijevati SAD-u, kao najvećem proizvođaču oružja unutar NATO-a. Sa čime će im se popraviti "krvna slika", koja izravno ovisi o njihovoj vojno-industrijskoj mašineriji. Posebice ako znamo da su zadnji put ratovali u Libiji još davne 2011. godine. Pošto ih neposlušni Trump nije nahranio tijekom svog mandata, to će im sada odlično doći za oporavak od posljedica "pandemije". Tako će Europa, kao i svaki put ranije, opet platiti cijenu njihovog rata, a koji se konkretno vodi još od paljenja Sirije. "Obojena revolucija" u Ukrajini 2014. godine bila je samo osveta Rusiji za Siriju. Taj se vojno još neizravni, 3. svjetski rat osim na medijskom, za sada potpuno rasplamsao i na ekonomskom planu.

Placenici

Rusija je odsječena od svih zapadnih tokova roba i kapitala što će zasigurno ostaviti posljedice na globalnoj ekonomskoj sceni. Izravna posljedica će biti nastavak rasta cijena energenata, kao i inflacije povezanom sa sve skupljim troškovima života. "Balon" je to, koji bi mogao eksplodirati tamo negdje krajem 2022. ili početkom 2023. kako su već i najavile određene financijske institucije. Ta "kriza svih kriza" mogla bi biti pokretač i tog "velikog reseta", koji se spominje već godinama. Postoje različite teorije što je to, ali nitko sa sigurnošću ne može reći kako će se to zaista odviti. Raspon se kreće od sloma monetarnog sustava do taktičkih nuklearnih detonacija na prostoru Europe. Sa sigurnošću možemo samo reći - Tko preživi, pričat će...

04.03.2022., petak

Slonovi i trava


Dok je treći nastavak rata u Ukrajini ušao u svoj deveti dan, zemlju je već napustilo 1,2 milijuna izbjeglica. Među Ukrajincima se skrilo svega i svačega od Afganistanaca do Zimbabveanaca. Poljska će prva probrati što vrijedi, a ostatak će transferirati diljem EU. Ta velika seoba naroda se tek zakotrljala. Nakon uvoza milijun neradnika sa Bliskog istoka, koje su doveli zbog podizanja nataliteta, sad se uvozi kvalitetnija radna snaga. Ne bi ni nama škodilo onu opustošenu ravnicu na istoku naseliti sa nekoliko stotina tisuća plavokosih i radišnih Ukrajinaca. Da nam zamjene bar dio od onih milijun što je otišlo iz RH na zapad raditi bolje plaćene poslove. I tako dok će EU profitirati na Ukrajinskoj radnoj snazi, nešto će morati i platiti. Kao i dva puta kroz povijest, platit će to s kupovinom Američkog naoružanja. Pa će posrnula US vojna industrija, koja se nije pošteno zanovila još od Libije 2011., tako dobiti novi zamah. Plaćat će im EU i sedam puta skuplji plin iz škriljevca, kao posljedicu novouvednih sankcija Rusiji. Kao svaki svjetski rat do sada, Europa će opet morati platiti najviše. Nadajmo se kako će "plaćanje" ostati isključivo na tom financijskom dijelu.

Placenici

Za to vrijeme Rusija odlučno provodi operaciju "demilitarizacije" i "denacifikacije" Ukrajine. Prvi cilj je većim dijelom postignut, jer je uništena većina tehnički naprednih oružnih sustava vojske Ukrajine, te više od trećine tenkova. Bez zrakoplova i tenkova sposobnost napadajnog djelovanja svake vojske nestaje. Proces denacifikacije se još provodi, a uništenje pukovnije "Azov" je dio toga. Možda se netko pita zašto Rusija troši ljudstvo i vojnu tehniku u toj operaciji? Zato što su izvukli pouke iz podjele Poljske davne 1939. godine. Pa kad se 3. Reich 1941. godine pokrenuo sa njihove nove granice, ušli su im 700 km u prostor. Za istjerati naciste iz zemlje, SSSR je platio najvišu cijenu 2.sv.rata s preko 20 milijuna mrtvih. Zato nikada više na granice Rusije neće stati Reich ili NATO savez. Njihova "crvena linija" su zato Bjelorusija, Ukrajina, Gruzija, Kazahstan i ostali pogranični "stanovi". Ako baš moraju, ratovat će u tom sigurnosnom prstenu oko Rusije. Upravo to se sada događa. Međutim, kad se slonovi zaigraju, nastrada trava. Nastavljamo pratiti...

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.