Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

23.02.2020., nedjelja

Plaćenici i antipropaganda


Ideja za današnji trening i roštilj kreće od jednog Plaćenika sa bliskim rođendanom. Pore želi počastit ekipu sa roštiljom, a pridružuje se Ante s ražnjićima. Treći s bliskim rođendanom časti s dvije gajbe Velebitskog piva. Nevjerojatno, ali tom besplatnom piću i iću se odazivaju samo Dedo i Rade. Pa se Pore baca na mobilizaciju novih igrača sa dvije posuđene replike. Tako nam na teren izlazi svega sedam ljudi. Novi dečki nam odmah pričaju svoje iskustvo tijekom kupovine bibija. Prodavač se odmah istrčao sa izjavom - Nemojte samo na trening sa Plaćenicima. Gotovo je nevjerojatno da neki mlatimudan koji nikada nije pohodio naš trening prodaje takve spike ljudima koji mu daju novce. Jer kakiti po ekipi koja postoji puno desetljeće, dok su se mnogi razvikani klubovi i udruge u međuvremenu raspali ili ugasili, u najmanju ruku je poslovno neozbiljno. Onda se likovi čude kad im posao propadne. No tako je to u ovoj našoj žabokrečini.

Placenici

Svemu tome unatoč sedmorka Plaćenika danas odrađuje pet borbi na stijeg. Prve dvije borbe igramo u sastavu četiri mlađa protiv tri uigranija, a nakon što nam se Ante bacio na roštilj, preslagujemo se na način da Dedo prelazi na stranu mlađih, dok jedan novi prelazi nama. Nakon treće borbe imamo pauzu za ražnjiće koje smo prozvali predjelom, a nakon još dvije borbe napadamo ostatak ispečenog mesa. Priča, piće, spremanje i punih šest sati nakon izlaska na teren spremni smo za povlačenje. Do sljedeće prigode...

Placenici

16.02.2020., nedjelja

Bitke i Plaćenici


Nakon prošlonedjeljne ophodnje Hrelom, te pretprošlonedjeljne ophodnje zapadne granice, ovu nedjelju je provedena i ophodnja istočne granice. Obilazak je obuhvatio Osiječku tvrđu preko pustare Kopačkog rita i Titovog lovišta u Tikvešu sve do lokacije povijesne Batinske bitke pri kraju Drugog svjetskog rata. Bitke koja je u 18 dana desantiranja preko Dunava i naizmjeničnih pješačkih napada "potrošila" čak 1885 jurišnika od čega 1297 pripadnika Crvene armije i 648 partizana 51. Vojvođanske divizije NOVJ. Vrhunac bitke bio je za Batinsku željezničku postaju i kotu 169, koja je nakon toga prozvana "Krvava kota".

Placenici

Bila su to olovna vremena koje ponajbolje opisuje zadnja korica knjige "Ratni pilot" - U prohladnu svibanjsku zoru jedan je pjesnik ušao u kabinu zrakoplova kako bi poveo svoju posadu u smrt. Slijedio je besmislenu zapovijed za besmislenu zadaću i dobio priliku promišljati o ljudskoj sudbini na deset tisuća stopa visine, dok su u blizini kružili rojevi njemačkih lovaca spremnih obrušiti se na spore francuske bombardere. Smije li potreba za obranom domovine biti opravdanje za slanje stotina tisuća ljudi u sigurnu smrt, kako bi stožerni zapovjednici i političari umjesto organiziranja učinkovite obrane, imali opravdanje za potpisivanje neumitne kapitulacije...
Promišljanje je to koje nam je u zalog ostavio Antoine de Saint-Exupery dok se svibnja 1940. u činu zrakoplovnog satnika borio na europskom nebu za ideale slobode, bratstva i jednakosti iako je znao da protiv premoćne Luftwaffe nemaju nikakvog izgleda.

Placenici

Nakon takvih klaonica naroda obično ostaju spomenici kao trajni svjedoci prolivanja krvi. Kako se takva povijesna iskustva ne bi opet prolazila, desetina Plaćenika danas je odradila simulacijski trening u jednom od mnogobrojnih napuštenih objekata OSRH. Gdje je umjesto masovnih juriša uvježbavan ponešto drugačiji oblik pješačkog djelovanja. Kakav znaju oni koji su mu nazočili.

Placenici
Foto: Fero

09.02.2020., nedjelja

Plaćenici i Hrelić


Placenici

Zbog kasnog i slabog odaziva, Plaćenici pauziraju s treningom i drugi vikend za redom. Stoga je ova nedjelja iskorištena za ophodnju najvećim buvljakom u državi šire poznatog kao Hrelić. Osim prodaje rabljenih motornih vozila tamo je moguće kupiti sve što zamislite. Ima svakakvih prodavača od običnih građana koji sajam pohode jednokratno kako bi se riješili viška stvari, pa sve do redovnih prodavača koji imaju obrte i specijalizirani su za neku djelatnost. Predugo bi trajalo nabrajanje svih tih obrta, opg-ova i specijaliziranih prodavatelja, ali tamo nema čega nema.

Placenici

Naravno nas ponajviše zanima vojna oprema ili militarija kako bi se to službeno nazvalo. Postoje prodavatelji koji se bave s tom problematikom, ali često se mogu vidjeti i bivše djelatne vojne osobe koji rasprodaju sve ono što su tijekom službe navukli po ormarima i podrumima. Naravno posebna kategorija na buvljaku su takozvani "sekundarci" da ih ne nazovem drugačije, a koji se bave čišćenjem tavana i podruma, pa sve to dovezu na Hrelu. Oni su zbog svog nepoznavanja materije obično i cjenovno najpovoljniji. Jer ono što imaju, a vrijedi od njih prvo otkupe prodavači specijalizirani za militariju. Znači treba znati stvarnu vrijednost stvari na tržištu, redovno obilaziti Hrelu i naravno biti brz ako se za male novce želi nabaviti nešto što vrijedi daleko više. Tako mi je danas recimo za oko zapeo detektor radiološki DR-M3, koji je bio vrh proizvodnje bivše nam države. Za cijenu nisam pitao jer nisam mogao provjerit ispravnost uređaja, ali ne vjerujem da bi bila viša od 100 HRK.

Placenici

Naravno nakon više kilometarske ophodnje, red je otići na ručak. Veliki ćevapi, mali ražnjići, pivo i sok za ukupno 70 HRK. Za usporedbu nova novcata woodland jakna sa prišivenim čičcima bila je 50. Zato svim Plaćenicima od prvog dana govorimo ne bacajte novce u preskupim trgovinama specijaliziranim za odore i vojnu opremu. Otiđite na Hrelu i opremite se od glave do pete za smiješne novce. Postapo doživljaj šopinga na Hreliću je priča za poseban post. Jer samo tamo možete sresti kompletan presjek populacije koju bi u tim uvjetima sretali na cesti. Onaj tko nije upoznao Hrelić, ne zna što ga tada čeka...

Placenici

02.02.2020., nedjelja

Plaćenici i pauza


Placenici

Desetljeće iskustva tj. djelovanja u anarho okruženju poput Plaćenika iznjedrilo je neka pravila postupanja. Jedno od njih je u subotu se ne dogovara mjesto i vrijeme treninga. To je nešto što se mora dogovoriti kroz tjedan. Obično na principu teren se bira na ruku većini prijavljenih. Primjer, ako je većina prijevljanih s istoka grada biramo neki teren sa te strane i obratno. U svakom slučaju sve treba biti definirano do subote, jer se taj zadnji dan nikada ništa ne dogovori. Upravo to se dogodilo jučer. Posljedica je bila pauza od airsoft treninga.

Placenici

Stoga je današnji dan iskorišten za ophodnju pograničnim područjem. Dolaskom na udaljenu lokaciju pristupilo se loženju vatre i pripremi hobotnice ispod peke. Ugodan proljetni dan u netaknutoj prirodi bio je više nego dovoljan za punjenje baterija. Proljetne temperature ove zime iznenadile su nas danas na 600m nadmorske visine, pa smo ručali na otvorenom. Iznenadile su i biljke proljentice, koje su već procvjetale. U svakom slučaju, nadam se kako će iz današnje pauze svekoliko Plaćeništvo izvući određene pouke za sljedeći trening. Jer kako to davno reče jedan naš punk'er - Anarhija je majka reda.

Placenici

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.