Autobusne i tramvajske linije prema Zagrebačkim, zaprešičkom i grobljima u okolici.

30.10.2008.

U povodu Dana svih svetih, u petak i subotu, 31. listopada i 1. studenog, u tramvajskom i autobusnom prometu primjenjivat će se izvanredna organizacija prijevoza.

TRAMVAJSKI PROMET
U petak, 31. listopada, tramvajski promet teći će prema uobičajenom voznom redu radnog dana, a sukladno potrebama, bit će pojačan s dodatnim kapacitetima na linijama koje voze prema većim grobljima.

U subotu, 1. studenog, na blagdan Svih svetih, na linijama 1, 2, 5, 8, 9, 13 i 15 primjenjivat će se nedjeljni red vožnje, dok će na linijama 4, 6, 7, 11, 12, 14 i 17 voziti veći broj vlakova u odnosu na klasičan nedjeljni raspored.

Kada broj putnika bude to zahtijevao, uspostavljat će se dodatno tramvajsko stajalište Trg bana Jelačića-jug (u Ilici, kod ulaza u Namu).

U nedjelju, 2. studenog, na Dušni dan, tramvajski će promet na linijama 1, 2, 5, 7, 8, 9, 13, 15 i 17 teći prema nedjeljnom voznom redu, a na tramvajskim linijama 4, 6, 11, 12 i 14 vozit će veći broj vlakova u odnosu na uobičajeni nedjeljni vozni red.

AUTOBUSNI PROMET
Zbog pojačanog putničkog prometa prema gradskim grobljima, ZET će, prema potrebi, do četvrtka, 30. listopada te u nedjelju, 2. studenog, uključivati dodatne autobuse koji će voziti na redovitim autobusnim linijama prema gradskim grobljima.

U srijedu i četvrtak, 29. i 30. listopada, te 2. studenoga, na liniji 263 Dubec - Sesvete - Kašina - Planina Gornja vozit će dodatni autobusi na trasi Dubec-Markovo Polje, a 31. listopada i 1. studenog bit će organizirane izvanredne autobusne linije Kaptol - Mirogoj, Kaptol - Krematorij, Kvaternikov trg - Srebrnjak, Dubrava - Miroševec i Dubec - Markovo Polje.

PRIJEVOZ GRAĐANA NA GROBLJE MIROGOJ
Izvanredne autobusne linije 199 Kaptol-Mirogoj i Kaptol-Krematorij bit će uspostavljene u petak, 31. listopada, i subotu, 1. studenog, od 8 do 20 sati. Na liniji Kaptol-Mirogoj autobusi će voziti u vremenskim razmacima od jedne do tri minute bez usputnog zaustavljanja, a na liniji Kaptol - Krematorij autobusi će kretati odmah nakon popunjenja, uz usputno zaustavljanje na stajalištu u Remetskoj cesti, sjeverno od raskrižja s Mirogojskom.

Trasa linije Kaptol-Mirogoj:

Kaptol - Degenova - Medveščak - Gupčeva zvijezda - Mirogojska - Mirogoj.
U povratku: Mirogoj - Mirogojska - Gupčeva zvijezda - Vrančićeva - Nova Ves - Kaptol.
Trasa linije Kaptol-Krematorij:

Kaptol - Degenova - Medveščak - Gupčeva zvijezda - Mirogojska - Remetska cesta - Krematorij.
U povratku: Krematorij - Remetska cesta - Mirogojska - Gupčeva zvijezda - Vrančićeva - Nova Ves - Kaptol.
Ulazak putnika u autobuse za Mirogoj i Krematorij bit će na Kaptolu, na ulaznim stajalištima redovnih autobusnih linija. U suprotnom smjeru, ulazak putnika u autobuse za Kaptol bit će na Mirogoju ispred mrtvačnice, a kod Krematorija 20-ak metara južnije od pješačkog prijelaza kod ulaznog stajališta redovne autobusne linije Kaptol - Mirogoj - Krematorij.

Izlazak putnika na Kaptolu bit će na izlaznom stajalištu redovnih linija, na Mirogoju na Mirogojskoj cesti neposredno prije raskrižja s Al. Hermana Bollea, a ispred Krematorija na izlaznom stajalištu redovne linije.

Izvanredna autobusna linija 201 Kvaternikov trg - Srebrnjak vozit će u petak, 31. listopada, i subotu, 1. studenoga, od 8 do 20 sati. Autobusi na liniji kretat će svakih pet do sedam minuta.

Trasa linije Kvaternikov trg-Srebrnjak:

Kvaternikov trg - Heinzelova - Kvaternikov trg - Domjanićeva - Srebrnjak - Bijenička cesta (okretište autobusa) te istom trasom natrag. Autobusi će se usput zaustavljati samo na stajalištu Srebrnjak / Petrova ulica. Ulazak putnika u autobuse za Srebrnjak bit će na terminalu Kvaternikov trg (Heinzelova ulica), na peronu linije 201 Kaptol-Kvaternikov trg, a isto tako i izlaz. Ulazak putnika u autobuse za Kvaternikov trg bit će u zoni raskrižja Bijeničke ceste s Ulicom Srebrnjak, na putničkom peronu autobusnog okretišta. Izlazak putnika na Srebrnjaku bit će na Bijeničkoj cesti, istočno od raskrižja s Ulicom Srebrnjak.
Redovne autobusne linije

Linije 106 Kaptol - Mirogoj - Krematorij, 201 Kaptol - Kvaternikov trg i 238 Kaptol - Kozjak neće voziti 31. listopada i 1. studenoga od 8 do 20 sati. Linije 203 Svetice - Vinec - Krematorij i 226 Kaptol - Remete - Svetice bit će skraćene te će voziti na relaciji Svetice - Vinec - Remete (alternativno Svetice - Vinec) i Svetice - Remete (alternativno Svetice - Remete / Česmičkog).

Zbog posebne regulacije prometa, 31. listopada od 8 sati do 1. studenoga u 20 sati, mijenja se trasa redovne autobusne linije 105 Kaptol - Britanski trg u smjeru Britanskog trga.

Trasa linije 105:

Kaptol - Degenova - Medveščak - Gupčeva zvijezda - Vrančićeva i dalje redovnom trasom. U istom vremenu u smjeru Britanskog trga bit će uspostavljeno stajalište u Vrančićevoj ulici (u zoni raskrižja s Medvedgradskom ulicom). U smjeru terminala Kaptol autobusi će voziti uobičajenom trasom.

PRIJEVOZ GRAĐANA NA GROBLJE MIROŠEVEC
Izvanredna autobusna linija 299 Dubrava - Miroševec vozit će 31. listopada i 1. studenog od 8 do 20 sati, a vozila će kretati svake dvije do tri minute.

Autobusi će, bez usputnog zaustavljanja, prolaziti trasom:

Avenija Gojka Šuška - Oporovečka - Aleja tišine - Oporovečka (stara), a u povratku Oporovečka (stara) - Oporovečka - Avenija Gojka Šuška — terminal Dubrava. Ulazak putnika u Dubravi bit će na istočnom kolniku Avenije Gojka Šuška, sjeverno od izlaza iz terminala. Ulazak putnika na Miroševcu bit će na sjevernom kolniku Oporovečke, na dijelu od Mramornog prilaza do Aleje tišine. Izlazak putnika iz autobusa u Dubravi bit će na izlaznom stajalištu (zapadna strana terminala Dubrava), a na Miroševcu sjeverno od raskrižja Grižanske s Oporovečkom, na srednjem prometnom traku Aleje tišine.
Redovne autobusne linije

Linije 206 Dubrava - Miroševec i 210 Dubrava - Studentski grad - Klin neće voziti 31. listopada i 1. studenog od 8 do 20 sati.

Linija 223 Dubrava - Trnovčica - Dubec 31. listopada i 1. studenog, radi posebne regulacije, vozit će izmijenjenom trasom u smjeru terminala Dubrava, kako slijedi:

terminal Dubec - Dubečka- A.Nuića - Stadlerova - Trnovčica - Klin - Koledinečka - Dankovečka - Ulica Dubrava - terminal Dubrava.
PRIJEVOZ GRAĐANA NA GROBLJE MARKOVO POLJE
Izvanredna autobusna linija 298 Dubec - Markovo polje bit će uspostavljena 31. listopada i 1. studenoga od 7.30 do 19 sati.

Autobusi će voziti trasom:

terminal Dubec - Zagrebačka - Varaždinska - Vugrovečka - Aleja mira do groblja Markovo polje (parkiralište za osobne automobile između groblja i Vugrovečke ceste), uz usputno zaustavljanje na stajalištu u Sesvetama (Zagrebačka - Bistrička) i Popovcu (Vugrovečka/Varaždinska). Ulazak putnika u autobuse za Markovo polje bit će na terminalu Dubec, na ulaznom stajalištu redovite autobusne linije 274 Zagreb (Dubec) - Sesvete - Laktec, a ulazak putnika u autobuse za terminal Dubec na sjeverozapadnoj strani parkirališta između groblja i Aleje mira. Izlazak putnika iz autobusa na terminalu Dubec bit će na izlaznom stajalištu redovitih linija, a na Markovom polju na sjevernoj strani parkirališta između groblja i Aleje mira.
CIJENA PRIJEVOZA
Na izravnim autobusnim linijama Kaptol-Mirogoj, Kaptol-Krematorij, Kvaternikov trg-Srebrnjak, Dubrava - Miroševec i Dubec - Markovo Polje primjenjivat će se tarifa prve zone.

OSTALE AUTOBUSNE LINIJE UOČI I NA BLAGDAN SVIH SVETIH
Uoči blagdana Svih svetih, u petak, 31. listopada, autobusni promet bit će organiziran na sljedeći način:

u primjeni će biti vozni red radnoga dana, dok će se na linijama 110 Savski most - Botinec, 117 Ljubljanica - Stenjevec, 118 Trg Mažuranića - Voltino, 121 Črnomerec - Karažnik, 122 Črnomerec - Susedgrad, 123 Črnomerec - Podsusedsko dolje, 126 Črnomerec - Gornja Kustošija - Krvarić, 127 Črnomerec - Mikulići, 128 Črnomerec - Lukšići, 130 Črnomerec - Borčec, 131 Črnomerec - Bizek, 134 Črnomerec - Prečko, 136 Črnomerec - Špansko, 180 Trg mladosti - Kalamiri, 181 Trg mladosti - groblje Zaprešić, 213 Dubrava - Jalševec, 216 Kvaternikov trg - Resnik - Ivanja Reka, 219 Glavni kolodvor - Sloboština, 220 Glavni kolodvor - Dugave, 221 Glavni kolodvor - Travno, 225 Sesvete - Kozari Bok, 227 Svetice - Gornji Bukovac - Čret, 228 Svetice - Rebro - Svetice, 231 Borongaj - Novi Retkovec, 232 Dubrava - Jazbina, 234 Glavni kolodvor - Kajzerica - Lanište, 268 Zagreb (Glavni kolodvor) - Velika Gorica, 269 Borongaj - Sesvetski Kraljevec i 276 Kvaternikov trg - Ivanja Reka - Dumovec primjenjivati subotnji vozni red.
Autobusne linije 230 Dubrava - Granešinski Novaki i 125 Črnomerec - Gornje Vrapče pojačat će se (prema potrebi) dodatnim autobusom.
Autobusi linija 172 Zagreb (Črnomerec) - Zaprešić, 176 Zagreb (Črnomerec) - Gornja Bistra i 177 Zagreb (Črnomerec) - Poljanica - Gornja Bistra od 8 do 20 sati zaustavljat će se na stajalištu Aleja Bologne / Gospodska.
Redovna autobusna linija 181 Trg mladosti - groblje Zaprešić pojačat će se s jednim autobusom u razdoblju od 17.30 do 20.15 sati, a linije 172 Zagreb (Črnomerec)-Zaprešić, 176 Zagreb (Črnomerec) - Gornja Bistra i 177 Zagreb (Črnomerec) - Poljanica - Gornja Bistra, od 8.00 do 20.15 sati.
Linija 181 - izvanredni vozni red od 17.30 do 20.30:

polasci s Trga mladosti: 17.30, 18, 18:30, 19, 19:30, 20 i 20:30 sati
polasci s groblja: 17:45, 18.15, 18.45, 19.15, 19.45 i 20.15 sati.
Na blagdan Svih svetih, u subotu, 1. studenog, autobusni promet bit će organiziran na sljedeći način:

na redovitim autobusnim linijama primjenjivat će se nedjeljni vozni red koji će se po potrebi pojačavati pričuvnim prijevoznim kapacitetima.
Redovna autobusna linija 230 Dubrava - Granešinski Novaki pojačat će se s dva autobusa od 8.30 do 20 sati.
Linija 125 Črnomerec - Gornje Vrapče pojačat će se s tri autobusa (8-17 sati).
Redovita autobusna linija 177 Zagreb (Črnomerec) - Poljanica - Gornja Bistra pojačat će se izvanrednom linijom Susedgrad - Poljanica - Gornja Bistra na kojoj će voziti jedan autobus s polaskom svakih 90 minuta iz Susedgrada.
Autobusi linija 172 Zagreb (Črnomerec) - Zaprešić, 176 Zagreb (Črnomerec) - Gornja Bistra i 177 Zagreb (Črnomerec) - Poljanica - Gornja Bistra od 8 do 20 sati zaustavljat će se na stajalištu Aleja Bologne / Gospodska.
Izvanredna autobusna linija 181 Trg mladosti – groblje Zaprešić bit će uspostavljena u vremenu od 8 do 20.45 sati.
Linija 181 - vozni red:

polasci s Trga mladosti: 8, 8.30, 9, 9.30, 10, 10.30, 11, 11.30, 12, 12.30, 13, 13.30, 14, 14.30, 15, 15.30, 16, 16.30, 17, 17.30, 18, 18.30, 19, 19.30, 20 i 20.30 sati
polasci s groblja: 8.15, 8.45, 9.15, 9.45, 10.15, 10.45, 11.15, 11.45, 12.15, 12.45, 13.15, 13.45, 14.15, 14.45, 15.15, 15.45, 16.15, 16.45, 17.15, 17.45, 18.15, 18.45, 19.15, 19.45, 20.15 i 20.45 sati.
Izvanredna linija Susedgrad-Poljanica-Gornja Bistra - vozni red:

polasci iz Susedgrada: 8.30, 10, 11.30, 13, 14.30, 16, 17.30 i 18.55
polasci iz Gornje Bistre: 9.15, 10.45, 12.15, 13.45, 15.15, 16.45 i 18.15
ZET-ov Centar za nadzor i upravljanje prometom pratit će sve linije prema grobljima na području i u okolici grada, koje će se po potrebi pojačavati dodatnim prijevoznim kapacitetima.

Opaka bolest prekinula Danielove snove

29.10.2008.

Hrabri 12-godišnjak Daniel Sunarić uvjeren je da će dobiti životnu bitku – izliječiti tumor na mozgu i opet u svojoj Podstrani igrati nogomet i navijati za Hajduk.

Daniel Sunarić veselio se završetku škole i druženju s prijateljima, ali se odjednom nad njegov mladi život nadvila bol i tuga. Smijeh, radost i uživanje u ljetu inače živahnom dječaku isprva je pokvarila svakodnevna glavobolja i povraćanje.

Liječnici u splitskoj bolnici posumnjali su na migrenu, ali kako se Danielu stanje pogoršavalo, napravljen je CT glave koji je otkrio tumor veličine pet centimetara. Danijelovi roditelji Sabina i Denis bili su u šoku i teško su se mirili s činjenicom da je njihov sin teško obolio.

Operacija na Klinici za neurokirurgiju na zagrebačkom Rebru 27. kolovoza trajala je gotovo sedam sati. Slijedili su dani neizvjesnosti pored Danijelovog bolničkog kreveta na Rebru, a potom i u Kalićevoj bolnici.

Dva mjeseca nakon operacije Daniel još uvijek teško govori, prikovan je za kolica i trebat će, kako su liječnici procijenili, oko 18 mjeseci da se oporavi. Svakodnevno odlazi na terapiju u Klaićevu bolnicu i na zračenje na Institut za tumore. Početkom godine čeka ga kemoterapija, a uz to i odlasci fizijatru i logopedu.

"Daniel je veliki borac, dobro podnosi terapiju. Postoje krizni momenti, ali uglavnom se dobro drži", kaže otac Denis dodajući da je Daniel svega svjestan i da je nemoguće od njega bilo što sakriti, jer, iako dijete, dobro razumije koliko je ozbiljna njegova borba s bolešću.

Dobri nalazi ohrabruju roditelje, ali neizvjesnost i strah ih ne napuštaju. Tim više što su u najtežim životnim trenucima i jedno i drugo nezaposleni. Sa životom rastrganim između Zagreba i Splita i velikim izdacima koje iziskuje Danielovo liječenje ne bi se mogli nositi bez prijatelja i rodbine. Zahvalni su i udruzi Krijesnica u čijem stanu su smješteni u Zagrebu. Denis je po zanimanju krovopokrivač, ali tek povremeno uspije naći posao na građevini.

'Ozdravit ću i postati arhitekt'

Danielu u Zagrebu najviše nedostaje desetogodišnja sestra Julia koju u Podstrani čuva baka. Zaželio se škole, prijatelja i svog petog razreda, čija ga pisma podrške neizmjerno vesele.

"Najviše volim matematiku. Kad odrastem postat ću arhitekt i projektirati kuće", kaže dječak, koji ima hrabrosti i volje ozdraviti i ostvariti dječačke snove.

Sanja i ponovno druženje s prijateljima na igralištu u Podstrani, nogomet i pobjede Hajduka. Daniel je veliki navijač bilih, posebno ga veseli svaki gol Nikole Kalinića i hrvatskog reprezentativaca Eduarda da Silve.


Zbog toga Daniel treba pomoć dobrih ljudi. Žiroračun za pomoć otvoren je na njegovo ime u Zagrebačkoj baci 2360000-1000000013, broj 3114543578. Za uplate iz inozemstva također je otvoren broj Zagrebačkoj banci IBAN 602360000 3114543578.

Svi koji žele pomoći mogu se javiti Danijelovu ocu na broj mobitela 091 8826 466.

Pomozimo hrabrom dječaku da ozdravi i da se ostvari svoje snove.

Prva priča na novom blogu Davorovih novosti - priče i razmišljanja

27.10.2008.

S obzirom da sam otkrio da je blogspot međunarodni blog odlučio sam tamo stavljat priće, reportaže i razmišljanja.
Ipak je ovo informativni blog i htio bih da tako i ostane.
Sa strane imate link za novi blog.
Prvo razmišljanje ima naziv Život.
Život kroz stanje moje majke.
Hvala svima koji ste uz mene u ovim teškim trenucima.

Četvero djece ostalo siročad, ulogu glave obitelji preuzeo 12-godišnji dječak

Ova obitelj je slijedeča koju ću stavit za humanitarnu akciju Davorovih novosti. Možda za njih bude trajna akcija ovog bloga.
Htio bih da im se pomogne tj da svako tko posjeti ovaj blog donira na naznačeni račun barem 10 kuna

Prenosim iz dnevnik.hr

Prije pet godina četvero djece ostalo je bez oca, ovih dana umrla im je i majka. U podstanarskom stanu ostali su sami, a nastariji Jakov ima nepunih 12 godina. Tek treba pokrenuti akciju da se ovoj djeci izgradi dom.

http://image.dnevnik.hr/m...ormal/Mar2008//109241.jpg

Najstrašnije od svega, djeca su ih u oba slučaja pronašla nepomične u krevetu. Teško je i zamisliti koliko je tuge i dječjeg šoka tada bilo u malom podstanarskom stanu na splitskom Kamenu.

Najstariji 12-godišnji Jakov sada je glava svoje obitelji. Nešto mlađi od njega je brat Mate, koji je za posjeta naše ekipe bio u školi. Tu su i sestra Ivana te najmlađi sedmogodišnji Ivan, dijete sa posebnim potrebama.

Jakov naviše brine za malog Ivana.

'Najviše me brine jer je nemiran pa treba paziti na njega', rekao je Jakov.

Da nije bilo rodbine, dom za nezbrinutu djecu bio bi jedino rješenje. Primila ih je pod krov očeva sestra, Luca Damjanović, koja im je i ranije pomagala.

No, Damjanovići i sami jedva žive od suprugove mirovine i njene naknade sa Zavoda sa zapošljavanje. Ni kuća u kojoj žive nije njihova.

Grad Split tek razmatra mogućnost da djeci privremeno dodijeli stan na korištenje. No, teta Luca se pita što će biti kada djeca porastu. Nadaju se da bi im grad već sada mogao dati komadić zemlje te vjeruju da bi se našli i poduzetnici koji bi pomogli sagraditi malu kućicu koja bi djeci bila siguran dom. A to je i najmanjima želja.

Oni koji ovoj hrabroj djeci žele pomoći mogu uplatiti novac na broj žiro računa obitelji Božić 2330003- 3140814677 otvorenog u Splitskoj banci.

Mislim da bi ovoj sirotoj dječici trebalo pomoći zaista.
Javljaj te se ljudi.Pomozite tako vam bog pomogao.

Izložba Hrvatski prijevodi Biblije

24.10.2008.

Povodom četrdeset godina Zagrebačke Biblije u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 24. do 31. listopada 2008. postavljena je izložba Hrvatski prijevodi Biblije. Izložba je realizirana na inicijativu nakladničke kuće Kršćanska sadašnjost.

Na izložbi će biti postavljeno pedesetak izdanja hrvatskih prijevoda Biblije. Deset su raritetna izdanja koja se čuvaju u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Tu svakako valja izdvojiti Misal po zakonu rimskoga dvora iz 1483., prvu hrvatsku tiskanu knjigu. Ostala su izložena izdanja također iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a nekoliko je izdanja za potrebe ove izložbe osigulala Kršćanska sadašnjost. Među njima najzanimljiviji je rukopis Kašićeve Biblije.

Raspored utakmica ekipe Navještenje B.D.M. iz Velike Gorice

U subotu 25.10. ekipa Navještenje B.D.M. igra u 12 sati protiv ekipe Predragocjene Krvi Kristove i u 13:20 protiv ekipe sv. Josip.

Kestenijada u salezijanskim župama u Zagrebu

23.10.2008.

Pozivamo sve mlade da se odazovu na tradicionalne kestenijade u salezijanskim župama u Zagrebu koje će biti sljedećih dana:
u nedjelju, 26. listopada, u 19:30 sati na Knežiji,
u subotu, 8. studenog, u 20 sati na Jarunu,
u nedjelju, 9. studenog, u 19:30 sati u Podsusedu i
u nedjelju, 16. studenog, u 19:30 sati u Rudešu.

Duhovne vježbe po sv.Pavlu

Zagreb, 12.12.-14.12.2008.
Duhovne vježbe po sv.Pavlu u organizaciji Zaklade biskup Josip Lang
"Meni je živjeti Krist,a smrt dobitak"

Mjesto: samostan časnih sestara Karmelićanki Božanskog Srca Isusova,
Vrhovec 29, Zagreb

Početak - petak 12.12.2008. u 16 sati
Završetak - nedjelja 14.12.2008. u 14 sati

Teme razmatranja : Misli i poruke sv.Pavla apostola

1) "Meni je živjeti Krist,a smrt dobitak" ( Fil 1,21)
2) "Ne živim više ja,nego Krist živi u meni"( Gal 2,20)
3) "Sve mogu u Onome koji me jača"( Fil 4,13)
4) "Preobličavajte se obnovom svoga uma" ( Rim 12,2)
5) "Prinesite sebe kao žrtvu živu, svetu i ugodnu Bogu (Rim 12,1)
6) "Ljubav sve ispričava,sve vjeruje,svemu se nada ,sve podnosi"( 1 Kor 13,7)
7) "Tko škrto sije ,škrto će i žeti;tko obilato sije obilato će i žeti!" (2 Kor 9,6)
8 ) "Vi ste,braćo,na slobodu pozvani" ( Gal 5,13)
9) "Bog nas u ljubavi predodredi sebi za sinove po Isusu Kristu" (Ef 1,5)
10) "A ja,Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu" ( Gal 6,14)

Duhovne vježbe vode: p.Antun Cvek i p.Mijo Nikić s volonterima zaklade BJL

Prilika za životnu ispovijed i otkrivanje Božje volje za svoj život!

Informacije i rezervacije na telefon - 01 4803-043

Raspisana nagrada - LUKA RITZ

22.10.2008.

NAKON ubojstva Luke Ritza predsjednik Vlade nije izjavio da je to kap koja je prelila čašu. Nakon što je 18-godišnji mladić pretučen na smrt, u potragu za počiniteljem nisu se digli policijski helikopteri, nisu padali ministri, nije se pisao antihuliganski zakon, ZET nije organizirao posebne autobusne linije do Mirogoja, na sprovodu se nije okupila društveno-politička krema. I najvažnije od svega, nije ni pronađen njegov ubojica.

Četiri mjeseca policija bezuspješno traži, ili tvrdi da traži, dvojicu huligana koji su na smrt pretukli Luku Ritza, koji je deset dana kasnije preminuo na operacijskom stolu. I dok se zbog ubijene Iva ne Hodak država digla na noge, jedino što je vlast učinila za ubijenog Luku Ritza bilo je ustanovljavanje nagrade za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, u nazočnosti nezaobilaznog ministra Dragana Primorca. I za razliku od Iva ne Hodak, za koju se smatra da je pala žrtva organiziranog kriminala, Luka Ritz ubijen je onako kako bi moglo stradati bilo koje dijete u Hrvatskoj.

Policija je u nekoliko navrata najavila kako planira raspisati novčanu nagradu za onoga tko otkrije ubojicu Iva ne Hodak. Nije joj palo na pamet to učiniti za Luku Ritza. Zato će to učiniti Index.hr.

Uz suglasnost roditelja i MUP-a, raspisujemo nagradu od 50 tisuća kuna onome tko otkrije ubojicu nesretnog mladića, pretučenog deset dana prije mature.

Lukini prijatelji pokušali su prije nekoliko tjedana ljepljenjem plakata apelirati na savjest ubojice i njegove okoline, ali čini se da u ovom društvu takav motiv ne pali. Stoga možda upali novac. Onome tko dostavi informaciju koja će dovesti do uhićenja ubojice, Index garantira anonimnost i isplatu nagrade.

Može li grižnju savjesti pobijediti novčana nagrada?

Očito je došlo vrijeme kad grižnja savjesti i elementarno suosjećanje sa žrtvama ne mogu pobijediti šutnju i solidarnost u zločinu. Ajmo vidjeti može li ju pobijediti novčana nagrada. One koji imaju određene spoznaje o tome tko je na smrt pretukao mladića zbog tri kune, pozivamo da se jave u redakciju Indexa, odakle će informacija biti proslijeđena policiji. Možda na taj način bude riješen jedan slučaj huliganskog nasilja koje prijeti svakom od nas.

Ako je slučaj Iva ne Hodak, kako reče premijer Sanader, bila "kap koja je prelila čašu", onda svatko od nas i naše djece može biti Luka Ritz. Svaki mladić ili djevojka mogu navečer izaći van - i nikad se ne vratiti. Motiv ne treba biti mafijaški, osvetnički, ne treba se raditi o 300 milijuna kuna ili o poruci organiziranog kriminala. Dovoljne su tri kune u džepu, drskost i osjećaj da se nekažnjeno može nekoga pretući, pa i ubiti.

Upravo je Luka Ritz trebao biti "kap koja je prelila čašu". Nije bio dijete poznatih roditelja ni dio zlatne mladeži, nije se družio s djecom poduzetnika, odvjetnika i druge kreme ovog društva. Ali bio je talentiran, pošten, marljiv, normalan, uvjeren da pred njim leži budućnost. Nitko ga nije iskoristio kako bi preko njega poslao poruku mafijašima. Pa ipak je ubijen. Zbog tri kune. Zbog mržnje i obijesti.

Naprosto je nevjerojatno da ubojica i njegovo okruženje mogu četiri mjeseca mirno živjeti s tom spoznajom. Da mogu svake večeri zaspati i ujutro se probuditi bez grižnje savjesti zato što su uzeli jedan život i time uništili desetke drugih. I neprihvatljivo je da grupe takvih huligana gotovo svake večeri nekažnjeno siju strah po ulicama, vrebajući žrtve po zagrebačkim pothodnicima, parkovima, šetalištima, pa i po centru grada. I nečuveno je da im se nitko ne uspijeva suprotstaviti. Ni obični građani, ni policija, ni društvo u cjelini. Društvo štiti ubojicu, preuzimajući time na sebe dio njegovih grijeha.

Tome se jednom mora stati na kraj. Ako ova inicijativa Indexa poluči rezultat, ako se dođe do ubojice, bit će to veliki uspjeh. Bit će riješen jedan u gomili slučajeva, barem jedna žrtva dobit će satisfakciju i makar će jedan ubojica biti uklonjen s ulice. Dosta je ovo društvo stvaralo ubojice, vrijeme je da ih počne eliminirati.

Informacije šaljite na e-mail adresu: zaluku@index.hr

TRIBINA: ZAKON O SUZBIJANJU DISKRIMINACIJE I KRŠĆANSKE VRIJEDNOSTI

Poštovani,
Prosljeđujemo Vam informaciju o ovoj zanimljivoj tribini.
Srdačan pozdrav,
Udruga Glas roditelja za djecu - GROZD

TRIBINA

Zaklada 'Dostojanstvo i nada'

ZAKON O SUZBIJANJU DISKRIMINACIJE I KRŠĆANSKE VRIJEDNOSTI
Izlagatelji:
dr. sc. Niko Zurak,
profesor neurologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

prof. dr. sc. Dubravka Hrabar,
predstojnica Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

dr. sc. Tonči Matulić,
profesor moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

U četvrtak, 23. listopada 2008. u 19 sati
Dvorana "Margarita Peraica", prostorije Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, Zagreb, Praška 6/II
>
Pozivamo Vas na tribinu posvećenu Zakonu o suzbijanju diskriminacije, koji je Hrvatski sabor usvojio u srpnju ove godine.

Navedeni zakon predstavlja svojevrsni opasan presedan u hrvatskom društvu i pravnom sustavu zbog više razloga. Stručna analiza zakona pokazala je da je Zakon nekvalitetan, nejasan, zbunjujući, kontraproduktivan, štetan za hrvatsko društvo te sadrži cijeli niz pogrešaka i krivih tumačenja. Prije svega je nepotreban jer je borba protiv diskriminacije definirana drugim aktima i zakonima. Hrvatska građane od diskriminacije štiti Ustavom, prihvaćenim međunarodnim konvencijama, a i brojnim zakonskim odredbama u više zakona. Ono što posebno zabrinjava jest činjenica da je ovaj zakon "generički" te da za sobom poteže promjenu i usklađivanje cijelog niza drugih zakona, posebice Obiteljskog zakona.

S obzirom na to da europska zakonodavstvena tradicija, kao i cijeli sustav vrijednosti počivaju na kršćanskim temeljima, iako ih se Europa odriče u
svom Ustavu te ih prešućuje i negira, potrebno je i zanimljivo sagledati
moguće i već postojeće posljedice ovog zakona na kršćanske vrijednosti u hrvatskom društvu.

Izlagatelji na tribini vodeći su hrvatski stručnjaci u području bioetike,
obiteljskog prava te moralne teologije, koji će svaki sa svog aspekta
progovoriti o tom zakonu.

Otvorio sam novi blog da ovaj rasteretim

21.10.2008.

Pozdrav svima.
Već dugo osječam Božiji poziv. To kod mene traje već dugih 9 godina.
Tada kada se budio Božiji poziv htio sam otić, a to mi je i sada želja u misionare ljubavi koje je osnovala Majka Terezija.
Zbog toga sam odlučio otvorit novi blog na koji ću stavljat sve što osječam a blog se nalazi na adresi: http://davorovenovosti.blogspot.com/ .
Ako Bog da, da sve bude u redu, da sve sredim što trebam, da se do rujna 2009 godine riješim svih kredita i da se moje zdravlje popravi, i tada odem u taj red kao redovnik.
Puno toga me čeka zato Vam se preporučam u Vaše molitve.

Kod patera Luke Rađe

20.10.2008.

Jučer je kod patera Luke Rađe bio moj prijatelj Damir Bronić jer mu je u subotu bio imendan. Ja se spremam slijedeči vikend.
Luka je dobro, super govori, može na noge ali još ne hoda.
Bio je kratko jer po novome je drugi režim kod njega.
Ako netko želi mogu orgarnizirat odlazak kod njega u nedjelju popodne.
Sve informacije na mail.

Tečaj o novim religioznim pokretima i New ageu

Voditelj tečaja: dr. fra Josip Blažević sa suradnicima
Prijave za tečaj do kraja siječnja 2009.


Sa svrhom osposobljavanja tima stručnih suradnika za samostalno istraživanje na području novih religioznih pokreta i New agea organizira se tečaj u trajanju od četiri vikenda, koji obuhvaća: Kršćanstvo i New age, Alternativne iscjeliteljske terapije, Novi religiozni pokreti i sekte i Interpretacija Isusa Krista izvan kršćanstva.

Okvirni sadržaj prvog vikend tečaja Kršćanstvo i New age (opći uvod), koji će se održati u Zagrebu od 13. do 15. veljače 2009. godine, obuhvaća slijedeće: Upoznavanje s osnovnim pojmovima, Nova paradigma, New age ("duhovni nomadi"), Horoskop/astrologija, Doba Akvarijusa/Vodenjaka, Gnoza/Gnosticizam (nekad i danas), Ezoterija, Okultizam, Alkemija, Literatura New agea (Proroci Novog doba), Kronologija New agea, Neka značajnija imena: Sweedenbor, C.G. Jung, Okultna bratstva: Teozofija i Antropozofija, Suvremeni hramovi poganstva (Damanhur, Monte Veritŕ, Esalen…), Smisao i značenje Hermetizma (Hermes Trismegistos/Thoth), Magija/mistika/psihologija/parapsihologija – razgraničenje pojmova i njihovo značenje, Kabala – židovska mistika ("kodirane knjige"), Novo poganstvo (Wicca), Geja…, Od spiritizma i kulta UFO/NLO-a do channellinga, Kult "Nadčovjeka", Crkva i New age i Pastoralne smjernice.

Sudjelovati mogu osobe s višom ili visokom stručnom spremom, zrele u vjeri i uz preporuku svoga župnika. Poželjno je sa sobom ponijeti osobno računalo a cijena će biti određena naknadno.

Voditelj tečaja: dr. fra Josip Blažević sa suradnicima. Zainteresirani se mogu prijaviti najkasnije do kraja siječnja 2009. godine, odnosno do popunjenja broja sudionika.
Prijave i dodatne obavijesti
na telefon 01 3909 211
ili e-mail: hrvatski-areopag@ofmconv.hr

Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript .

Susret Modravljana u Ogulinu 2008.

19.10.2008.

Kako doznajem iz nekoliko izvora, susret Modravljana u Ogulinu je prošao fenomenalno. Ovo je bio rekord po broju prisutnih. Oko 200 što znači da su ove godine Modrave prošle jako dobro.
To mi je drago i nadam se da ćete i slijedeće godine otić na Modrave u što većem broju.
Moja malenkost se isto tako nada da će uspjet dobit godišnji u terminu duhovnih vježbi ili barem u predgrupi.

Susreti za mlade u župi Navještenje B.D.M. u Velikoj Gorici.

18.10.2008.

Ovo je moja 'druga' župa.
Uz navedeno postoji i malonogometna ekipa i odbojkaška ekipa koja se okuplja svaki tjedan i sudjeluju u Katoličkim ligama u Zagrebu.
Što se tiće dolaska do Gorice, nije teško nači župu.
Busevi iz Zagreba voze non stop i moja je preporuka da se pridružite mladima ove župe.
Evo rasporeda:
Ponedjeljak; Klanjanje mladi u sv. Lovri u 20.30h
Utorkom; Susret srednjoškolaca u 20.30h-dobro došli
Srijedom; Zbor mladih Navještenje u 20.30h-
primamo nove članove
Četvrtak; Kreativno-Karitativna u 20.30h-
dođite kreativci i karitatici
Petak; Susret studenske i radničke mladeži u 20.30h-dobro došli
Subota; Misa mladih 20.15h i druženje nakon Mise u "Nazaretu"
Nedjelja; Misa koju animiraju mladi u 11.30h
Čekamo i tebe da dođeš....

Pomozimo Martini iz Osijeka

17.10.2008.

Martini Pirić (16) tijelo ubrzano stvara tumore. U četiri mjeseca dvaput su je operirali. Školski prijatelji pokrenuli su humanitarnu akciju.

Liječnici zagrebačke bolnice Rebro izvadili su Martini Pirić (16) iz Čepina kraj Osijeka čak dva tumora teška više od kilograma. Martini, učenici drugog razreda Srednje trgovačke škole "Davor Milas", zloćudni tumor u prsištu dijagnosticiran je početkom godine. Odmah su je poslali u Zagreb, gdje joj je prije četiri mjeseca tumor uklonjen, a potom su je uputili na kemoterapiju.
- Nakon kemoterapija pregledima je utvrđen još jedan tumor koji je težio čak kilogram i narastao u samo četiri mjeseca. Prije tri dana opet je operirana. Njeno tijelo ubrzano stvara tumore. Strahujemo za njen život, no Martina je iznimno optimistična - rekli su roditelji Marija i Marko koji žive od svega 1500 kn pomoći pa bolesnoj kćeri ne mogu osigurati liječenje kakvo bi joj trebalo, u inozemstvu.

U pomoć obitelji priskočili su Martinini prijatelji iz škole koji su pokrenuli humanitarnu akciju "Srcem za Martinu" u kojoj prodaju proizvode koje sami naprave, a za pomoć mole sve koji mogu donirati novac za njeno liječenje.

Novac se može uplatiti na žiro-račun
u PBZ-u 2340009-3102724123 s naznakom "za Martinu".

Pomozimo Martini molitvom i koliko možemo konkretnom pomoći...

Mir i dobro!

Sajam stipendija 2008.

16.10.2008.

Sajam stipendija 2008. planiramo održati 22. listopada 2008. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu od 10 do 18 sati. Namjera nam je ovogodišnji, četvrti po redu, Sajam stipendija učiniti još uspješnijim i dodatno podići njegovu kvalitetu i vidljivost te smo ga stoga obogatili novim uslugama za izlagače i posjetitelje.

Sajam stipendija se sastoji od nekoliko dijelova – u velikoj auli NSK će izlagači tj. institucije koje dodjeljuju stipendije predstaviti na štandovima svoje programe stipendiranja. Usporedo s izlagačkim dijelom, u maloj auli NSK, održavat će se popratni program s predavanjima, okruglim stolovima i drugim događanjima vezanim uz stipendiranje i financiranje studija. Svi oni koji neće moći posjetiti Sajam stipendija u NSK, moći će razgledati naš virtualni On-line Sajam stipendija na www.stipendije.info.

Izlagači
Institucije koje dodjeljuju i/ili administriraju stipendije na svojim će izlagačkim štandovima imati predstavnike koji će predstavljati programe stipendiranja i druge oblike financijske potpore za visoko obrazovanje. Na Sajmu stipendija 2008. planirano je sudjelovanje više od 25 izlagača. Opširnije.

Popratni program
Osim štandova izlagača za vrijeme trajanja Sajma odvijat će se i bogati popratni program koji će se sastojati od prezentacija institucija koje dodjeljuju i/ili administriraju stipendije. Za vrijeme 20-minutnih prezentacija posjetitelji Sajma mogu saznati više o pojedinim institucijama koje dodjeljuju stipendije te o uvjetima za dobivanje pojedinih stipendija. Opširnije.

On-line Sajam stipendija 2008.
On-line Sajam stipendija bit će pokrenut na službenoj internetskoj stranici Sajma, www.stipendije.info. On-line Sajam će trajati 6 mjeseci nakon održavanja fizičkog Sajma (od 23. listopada 2008. do 01. svibnja 2009. godine) te će objediniti sve informacije o izlagačima i stipendijama za studij u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Brošura Sajma stipendija
U službenu brošuru Sajma stipendija (koja će biti distribuirana svim posjetiteljima tijekom održavanja Sajma) bit će uvršteni tekstovi s osnovnim informacija o izlagačima te o programima stipendiranja i financijskoj potpori njihovih institucija. Posjetitelji će na taj način na jednom mjestu dobiti pregled različitih mogućnosti stipendiranja koje će biti predstavljene na Sajmu, kao i ključne informacije o pojedinim izlagačima.

Sponzori, pokrovitelji i partneri
Kako bi Sajam stipendija učinili što kvalitetnijim i vidljivijim u javnosti, Institut za razvoj obrazovanja radi na osiguravanju sponzora, oglašivača, partnera, institucionalnih i medijskih pokrovitelja sajma. Ukoliko ste zainteresirani za jedan od navedenih oblika suradnje molimo vas da nas kontaktirate.

Sponzor:
Spozor Sajma stipendija 2008. je Zagrebačka banka d.d. (Zlatni sponzor). Zagrebačka banka je drugu godinu za redom Zlatni sponzor i značajno pridonosi uspjehu i kvaliteti Sajma stipendija.



* * * * *

Kroz sljedećih 5 koraka saznajte kako postati sponzor Sajma stipendija 2008.:

1. O SPONZORSTVU SAJMA STIPENDIJA 2008.

Institut za razvoj obrazovanja poziva sve zainteresirane tvrtke da podrže Sajam stipendija 2008., jedinstveni hrvatski obrazovni brand, kroz sponzorstvo i omoguće da ovaj događaj bude još uspješniji i kvalitetniji za njegove sudionike te vidljiviji u javnosti. Namjera nam je uspostaviti strateška partnerstva s ključnim predstavnicima gospodarskog sektora u Hrvatskoj koji svojim djelatnostima promiču ulaganje u ljudske potencijale i društvo znanja.

Sponzorima nudimo atraktivne mogućnosti promidžbe u sklopu četiri sponzorska paketa: platinasto, zlatno, srebrno i brončano sponzorstvo. Također smo u mogućnosti ponuditi generalno sponzorstvo, koje obuhvaća sva četiri sponzorska paketa. Tvrtka koja je zainteresirana za generalno pokroviteljstvo nad Sajmom stipendija 2008. bit će jedini sponzor Sajma i imat će ekskluzivno pravo na sve usluge navedene u svim sponzorskim paketima. Sklapanjem ugovora o generalnom sponzorstvu, IRO neće sklapati nikakve dodatne oblike suradnje i sponzorstva s drugim tvrtkama čime generalni sponzor osigurava maksimalnu vidljivost i ekskluzivnost u promociji svoje tvrtke i pripadajućih proizvoda.

Sponzorski paketi pružaju jedinstvene promotivne usluge tvrtkama prije, tijekom i nakon održavanja Sajma – ovdje možete pronaći detaljan opis usluga.



2. ZAŠTO POSTATI SPONZOR SAJMA STIPENDIJA 2008.?

Pridružite se tvrtkama koje su prepoznale značaj ovog događaja i važnost stipendija za otvaranje pristupa visokom obrazovanju i programima stručnog usavršavanja. Ulaganje u visoko obrazovanje i cjeloživotno učenje ključno je za snažniji gospodarski rast i stvaranje društva znanja.

Razlozi koji Vam mogu pripomoći u odluci da postanete sponzor Sajma stipendija 2008.:

Više od 6.000 posjetitelja Sajma stipendija u jednom danu.
Na Sajmu očekujemo više od 30 domaćih i inozemnih institucija koje će predstaviti više od 70 programa stipendiranja za studij u Hrvatskoj i inozemstvu.
Institucionalni pokrovitelji Sajma će biti Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH, Ured Predsjednika RH, Rektorski zbor visokih učilišta RH te Hrvatska gospodarska komora (pregovori u tijeku).
Medijski pokrovitelji Sajma će biti najutjecajniji hrvatski elektronski (televizija, radio, web-stranica) i tiskani mediji (dnevne novine).
Očekujemo medijsku pokrivenost s više od 100 članaka, priloga i najava o Sajmu.
Partneri u promociji će biti najvažnije i najveće studentske udruge na Sveučilištu u Zagrebu.
Distribuirat ćemo 25.000 letaka, 1.800 plakata te 5.000 brošura o Sajmu u cijeloj Hrvatskoj, a najviše u Zagrebu.
Službena internetska stranica Sajma (www.stipendije.info) zabilježit će više od 200.000 posjeta u periodu od 22.10.2008.-01.05.2009.
Bit će Vam omogućen izravan kontakt s ciljnom skupinom 16-35 godina (srednjoškolci, studenti preddiplomskih i diplomskih studija te mladi profesionalci koji teže daljnjem profesionalnom usavršavanju).
Vaša tvrtka će biti percipirana u javnosti kao društveno odgovorna kompanija.
Atraktivni paketi promotivnih usluga koje nudimo sponzorima.
U niže navedenim dokumentima možete pronaći dodatne argumente koji će Vam pomoći pri odlučivanju o sponzorstvu ovogodišnjeg Sajma stipendija:

Izvještaj i statistike o uspjehu Sajma stipendija 2007. (pdf)
Evaluacija Sajma stipendija 2007. (pdf)
Isječci iz medija
Fotogalerija


3. SPONZORSKI PAKETI ZA SAJAM STIPENDIJA 2008.

Osmislili smo četiri atraktivna sponzorska paketa koji pružaju različite oblike promidžbe za tvrtke: platinasto, zlatno, srebrno i brončano sponzorstvo, te generalno sponzorstvo koje obuhvaća sva četiri sponzorska paketa.

Ukoliko je Vaša tvrtka zainteresirana za sponzorstvo Sajma stipendija 2008., saznajte sve detalje o pogodnostima i uslugama koje nudimo sponzorima:

Sponzorski paketi (pdf)

Svaki sponzorski paket uključuje jedinstveni set usluga vezanih uz pojedine programske cjeline Sajma.

Izdvajamo neke od usluga koje su vezane uz naše promotivne materijale:

Oglas u službenoj brošuri Sajma stipendija 2007. (pdf)
Objava logotipa na letku (pdf)
Objava logotipa na plakatu (pdf)
Objava logotipa na roll-up banneru (pdf)


4. CIJENE I ROKOVI

Ove godine smo Vam u mogućnosti ponuditi sljedeće sponzorske pakete i cijene za Sajam stipendija 2008.:

Platinasto sponzorstvo: 50.000,00 Kn
Zlatno sponzorstvo: 40.000,00 Kn
Srebrno sponzorstvo: 30.000,00 Kn
Brončano sponzorstvo: 20.000,00 Kn
Generalno sponzorstvo: 150.000,00 Kn
Rokovi za prijavu sponzorstva:

rok: 20. lipnja 2008. (ukoliko želite osigurati objavu logotipa na službenim tiskanim materijalima i oglasa u službenoj brošuri Sajma)
rok: 20. rujna 2008.
5. KAKO POSTATI SPONZOR SAJMA STIPENDIJA 2008.?

Ukoliko je Vaša tvrtka zainteresirana za sponzorstvo Sajma stipendija 2008., molimo Vas da se obratite osobi zaduženoj za Sponzorstva Sajma stipendija 2008. gđici. Ani Marinović na niže navedene kontakte.

Ukoliko Vam je potrebno više informacija ili želite da Vam detaljnije predstavimo sponzorske pakete, rado ćemo održati kraću prezentaciju o sponzorstvu.

Unaprijed Vam zahvaljujemo na razmatranju našeg prijedloga i veselimo se budućoj suradnji.

Institut za razvoj obrazovanja
Kontakt osoba: Ana Marinović, amarinovic@iro.hr
Preradovićeva 33/I, 10000 Zagreb
Telefon: 01/4817-195, 01/4555-151
Fax: 01/4555-150

Partneri i pokrovitelji:
Organizator Sajma, Institut za razvoj obrazovanja, ima osobitu čast zahvaliti partnerima i pokroviteljima Sajma stipendija 2008. koji su prepoznali važnost Sajma te svojim vrijednim doprinosom omogućili da ovogodišnji Sajam postane još kvalitetniji događaj.

Partneri i pokrovitelji Sajma stipendija 2008.

Glavni partner
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Pokrovitelji
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa
Hrvatska gospodarska komora
Rektorski zbor visokih učilišta Republike Hrvatske

Medijski pokrovitelji
www.tportal.hr
www.vecernji.net
www.radio101.hr

Partneri u promociji
Poslovni kalendar
Hrvatska studentska asocijacija
Studentski ogranak IEEE
Klub studenata sociologije Diskrepancija
e-STUDENT
CroMSIC - Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska
BEST Zagreb

Pomozite 16-godišnjoj Martini u borbi protiv karcinoma!

15.10.2008.

ZAGREB - Šesnaestogodišnjoj Martini Pirić iz Čepina kod Osijeka u posljednja su četiri mjeseca dijagnosticirana dva zloćudna tumora. Roditelji vjeruju u liječenje u inozemstvu, no ne mogu joj to priuštiti, pa traže pomoć dobrih ljudi.

Umjesto s uobičajenim tinejdžerskim problemima, Martina se bori s karcinomom. Najprije je dijagnosticiran na prsima, izvađen operacijom i uslijedile su kemoterapije. No zlo s time nije završilo... Ubrzo je utvrđen još jedan karcinom u Martininom tijelu, ovoga puta na želucu. Nakon druge operacije, obavljene prije nekoliko dana, nalazi nisu dobri...

No Martina i njeni roditelji ne gube nadu i vjeru. Poučeni iskustvima drugih ljudi, vjeruju da bi Martini moglo pomoći liječenje u inozemstvu, no zbog svog finanijskog stanja nisu u mogućnosti platiti svom djetetu liječenje.

Četveročlana obitelj Pirić, naime, živi u podstanarskom stanu u Čepinu. Otac je zaposlen, ali je na bolovanju od studenoga prošle godine. Martinina majka je domaćica koja je prije tri godine preboljela moždani udar. Njihova primanja od 1.500 kuna mjesečno nisu dovoljna ni za normalan život, a kamoli za liječenje u inozemstvu. Da bi pokušali spasiti Martinin mladi život, hitno im je potrebna pomoć.

Martinina majka stoga je u razgovoru za TotalPortal uputila apel svim dobrim ljudima da pokušaju pomoći njenom djetetu, ali i zahvalila svima koji su im do sada na bilo koji način pomogli.

Imate li mogućnosti, sredstva za pomoć u liječenju Martine Pirić možete uplatiti na žiro-račun koji je otvoren u Banco popolare Croatia, a broj je 4115008-3134001352

(TotalPortal/H. Ševčešin)

Bdjenje uoči blagdana SVIH SVETIH

14.10.2008.

I ove godine se organizira bdjenje uoči blagdana SVIH SVETIH pod nazivom HOLYWIN s geslom STVORENI ZA NEBO.

Susret započinje sv. Misom u župi sv. Blaža u Zagrebu s početkom u 19,30 sati, 31. listopada 2008. a propovjedat će o. Dario Tokić, karmelićanin.

Poslije mise, u kratkoj procesiji ide se prema kinoteci gdje će biti igrokazi o životima svetaca.
Bit će predstavljeni: sv. Agneza, sv. Agata, sv. Martin, sv. Brcko, sv. Ivan Maria Vianney i sv. Filomena.

Poslije igrokaza očekujte dva iznenađenja i dobru zabavu.

Ako se tko želi uključiti u projekt ili netko ima bilo kakvu molitvu, prošnju ili zahvalu, može je poslati na molitva.vjernika@gmail.com i sigurno će biti ili pročitana i prinešena na oltar za vrijeme Mise.

Misno slavlje predvodit će zbor SNAGA MIRA iz Dugog Sela.

izvor: HOLYWIN 2008 - "STVORENI ZA NEBO"

Proslava obljetnice Župe Marije Pomoćnice - Knežija

13.10.2008.

¤ 80 godina dolaska salezijanaca na Knežiju
¤ 70 godina osnutka Župe Marije Pomoćnice
¤ 60 godina blagoslova crkve
¤ 30 godina posvete crkve


PROGRAM PROSLAVE

Ponedjeljak, 13. listopada (djeca)
17.45 - Pučka pobožnost - krunica
18.30 - sv. misa (djeca predvode krunicu i animiraju misu)
19.30 - Dječja večer - provincijalna velika dvorana


Utorak, 14. listopada (mladi)
17.45 - Pučka pobožnost - krunica
18.30 - sv. misa (mladi predvode krunicu i animiraju misu)
19.30 - Glazbena večer mladih – provincijalna velika dvorana

Srijeda, 15. listopada (Salezijanska obitelj)
17.45 - Pučka pobožnost - krunica
18.30 - sv. misa (salezijanci suradnici predvode krunicu i animiraju misu)
19.30 - Akademija - provincijalna velika dvorana

Četvrtak, 16. listopada (1. dan trodnevnice - obitelj)
9-12 i 14-17 - ispovijed za djecu
17.45 - Pučka pobožnost – krunica – animira zajednica ŽiR
18.30 - sv. misa (predvodi fra. Zvjezdan Linić)
19.30 - Molitva ozdravljenja za obitelj župne zajednice

Petak, 17. listopada (2. dan trodnevnice - mladi)
15-18.30 - Ispovijed za mlade i odrasle
17.45 - Pučka pobožnost – krunica – animiraju mladi
18.30 - sv. misa (predvodi vlč. Ivo Džinić)
19.30 - susret s mladima na temu „Mladi pred izazovima bračnog i obiteljskog života“ - provincijalna velika dvorana

Subota, 18. listopada (3. dan trodnevnice - zvanja)
10-12 - Oratorij za djecu
13-17 - Turniri (različita uzrast i discipline)
17.45 - Pučka pobožnost - krunica- animira zbor gospođa
18.30 - Sv. Misa (predvodi don Marko Pavletić, bivši župnik i sin župe
19.30 - Koncert: klape, tamburaši i veliki župni zbor u crkvi

Nedjelja, 19. listopada (dan proslave)
7, 9, 10 i 18.30 - Svete mise
11.00 - Svečana misa, predvodi Valenitin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački

Nakon sv. mise druženje ispred crkve uz pratnju žive glazbe koju animiraju mladi iz župe

ZAHVALNA MOLITVA

Svemogući milosrdni Bože, u ovom hramu molitve i žrtvenih prinosa , u kojem iskazuješ svoju obilnu dobrotu i milosrđe , zahvaljujemo ti za 80 godina naše vjernosti pod okriljem Marije Pomoćnice kršćana , majke tvoga Sina , našega Gospodina Isusa Krista.

Hvala ti za sva uslišanja koja su vjernici u vom posvećenom domu zadobili, za sve zagovore kojima naša nebeska majka Marija učvršćuje vjeru putujuće Crkve, tješeći je u nevoljama, jačajući u kušnjama.

Bože, Gospodaru vremena, ponizno te molimo da u ovom hramu , i dalje okupljaš svoje vjerne: djecu i mlade,odrasle muževe i žene, slabe i nemoćne, laike i posvećene ; da svome narodu priskrbiš svetih svećenika , da ohrabreni tvojom riječju, okrijepljeni tvojom milošću i nahranjeni euharistijskim kruhom ,sigurno kročimo tvojim putem, te sretno prispijemo u očinski dom tvoje vječne ljubavi.

Po Kristu Gospodinu našemu .

Amen.

Predstavljanje knjige Miloša Miloševića o Boki kotorskoj

ZAGREB - Predstavljanje knjige "Iz prošlosti Boke kotorske" Miloša Miloševića, održat će se sutra, 14.10. u 12 sati u Palači Matice hrvatske u Zagrebu.

Deset izabranih radova koji čine ovu knjigu, a koje je Milošević objavljivao u razdoblju od 1956. do 1987., obuhvaćaju razne teme: povijesne, arhivističke, slikarske, pomorske, pjesničke, glazbene, političke. Iako je naglasak stavljen na 17., 18. i 19. stoljeće, spominju se i druga razdoblja. Tekst, pisan živahnim i lako čitljivim stilom te popraćen obilnim bilješkama, omogućuje zaista dobar uvid u prošlost Boke kotorske, stoji na siteu Moderna vremena.

Knjigu će predstaviti Igor Zidić, Ante Stamać i Stijepo Mijović Kočan.

Miloš Milošević, dugogodišnji ravnatelj Arhiva u Kotoru, svojevremeni predsjednik UNESCO-ove sekcije za arhivistiku pri Ujedinjenim narodima, polihistor, marulolog, pjesnik, glazbenik, autor je više od dvije stotine znanstvenih naslova, uglavnom vezanih za područje Boke kotorske.

(TotalPortal)

Misijski mjesec u Splitu (za djecu Ekvadora i za Drinu Čavar)

Dragi prijatelji misija, pozivamo Vas da zajedno obilježimo misijski mjesec listopad.

Tom prigodom udruga Zdenac organizira Misijsko prodajnu izložbu u pinakoteci Gospe od Zdravlja od 14. – 18. listopada s ciljem izgradnje škole za siromašnu indijansku djecu u Ekvadoru. Otvaranje izložbe je 14. listopada u 19.30 sati s prigodnim programom. Izložba će biti otvorena ostalim danima od 09.00 – 12.00 i od 16.30 – 20.00 sati i na njoj ćete moći vidjeti radove naših volontera, fotografije iz života indijanske djece, poslušati svjedočenja pripravnica za misije... Na izložbi nastupaju: Vis Gospe od Zdravlja, Vis Sperantes, Vis Dominik, Dječji zbor Srdelice i O. Š. Kamen -Šine. S veseljem očekujemo dolazak svih naših suradnika, kumova, misionara, volontera i prijatelja Zdenca. Pridružite nam se i ovaj put da zajedničkim snagama, ciglu po ciglu, sagradimo školu za jednu novu generaciju.

« Tko god primi ovo dijete u moje ime, mene prima.» Lk 9, 48.

Ja planiran u subotu put Splita na izložbu.
Ako je netko zainteresiran da ide s menom neka mi se javi.
S obzirom da nemem prijevoz ići ću autobusom iz Zagreba.
Sve informacije za ovaj izlet u Split, kao pomoć našoj Drini koja je u misijama u Ekvadoru, možete dobit na broju 0959001888 .

Vjeronauk u Palmi ponedjeljkom

12.10.2008.

Vjeronauk u Palmi je počeo.
Susreti su ponedjeljkom u 20 sati u dvorišnoj dvorani u Palmotičevoj 31.
Vjeronauk vodi pater Zdravko Knežević.

Novi bod za Navještenje

11.10.2008.

Danas je odigrano 3 kolo KMNL-a.
Ekipa Navještenje odigrala je neriješeno 0:0 protiv ekipe Zagovornica Hrvatske iz Remeta.
Pokazanim možemo biti zadovoljni.
Ekipa je tako skupila 10 bodova.

Obavijest

10.10.2008.

Znam da u zadnje vrijeme radim kampanjski.
Doslovce sam moramo neke stvari zapostavit.
Tako je na žalost foto blog ostavljen za neka druga vremena.
S obzirom da radim, studiram i radim honorarno (za simboličnih 50 kuna) u udruzi H-epicentar, ne stizem puno toga.
Na poslu mi je guzva i radim doslovce po 8 do 10 sati.
Uz to je počela i distribucija za H-epicentar i puno toga oko udruge H-epicentar. Posla je puno, a nas je jako malo. Puno toga se treba orgarnizirat da sama večer na nešto izgleda.
Uz to me i prehlada lovi, tako da pod temperaturom idem na posao. Sada sam smanjio tempo pa radim od 9 a ne od 7.
Ovaj vikend cu se pokuat izlječit, mada me puno toga čeka.
Dostupan sam na mobitel.
Ako imate bilo kakvu informaciju koju bi htjeli da stavim na blog, pošaljite mi je na mail. Ako bude primjerena koncepciji bloga stavit ću.
Hvala na razumjevanju i svako dobro.

Mravak u Isusovačkom novincijatu u Splitu

Ovo je doslovce ne moguće.
Ovih dana puno informacija dolazi do mene.
Puno toga ne stignem stavljat na blog.
Tako i ova.
Hrvoje Mravak je u Isusovačkom novincijetu u Splitu.
Dobro je i sretan.
Modrave će u novoj sezoni vodit Martina i Terezija.

Dragim Modravljanima i prijateljima Modrava!

S velikom radošću najavljujemo susret Modravljana u Ogulinu, u subotu 18.10.2008. Kao što znate svi vi koji ste već bili na našim susretima i ove godine nas očekuje ugodno druženje. Naši dugogodišnji suradnici i prijatelji iz Ogulina, pozvali su nas da ove godine budemo njihovi gosti. Kako naš narod običava ponijeti poklon kada ide u goste, tako i mi planiramo ponijeti ono čega imamo kada smo zajedno: RADOST! Dođite upoznati grad sa višestoljetnom povijesti, njegovu kulturu, prirodu i ljude!

Okvirni plan
Dolazak u Ogulin planiran je oko 9-9.30 sati.
Razgledavanje grada i slobodno vrijeme.
Sveta Misa u 12.00 sati.
Ručak (koji će svatko ponijeti za sebe) odmah nakon mise.
Program u popodnevnim satima i zajedničku večeru pripremit će nam domaćini.

Za sve koji idu iz Zagreba:
Polazak autobusima iz Zagreba je u 7.30 sati ispred KD Vatroslava Lisinskog, dok je povratak planiran isti dan oko 22. (ili kojeg kasnijeg) sata.

Cijena je 50 kn.

Prijave se primaju do srijede 15.10. i to:
- ili u srijedu i četvrtak 8. i 9.10. od 17-19 sati u SKAC uredu
- ili po dogovoru s Terezijom na br. 091 4803 007
- ili uplatom na žiro-račun Modrava (RBA): 2484008-1500146100

Na uplatnicu upišite svoje ime i prezime, jer inače zaista ne znamo na koga se uplata odnosi!

Za sve koji ne polaze iz Zagreba:
Ukoliko dolazite u Ogulin u svojem aranžmanu, potrebno se najaviti Tereziji (091 4803 007) ili Martini (099 417 5404), ili na mail modraveskac@gmail.com radi utvrđivanja točnog broja sudionika i kako bi vas mogli dodatno informirati ukoliko bude potrebno.

Vidimo se u Ogulinu!

Posjeti nekoga

Trajna akcija Posjeti nekoga

- Podijeli sebe! -

Ako želiš redovno i odgovorno, prilagođeno tvom rasporedu i mogućnostima, posjećivati jednu staru, bolesnu ili nemoćnu osobu u svom kvartu ili gdje drugdje, uključi se u našu akciju.

Prijavi se kod Edite na broj 098 1634176

ili mailom na editasisovic@gmail.com.

Možeš doći i na sljedeći susret mladih volontera Kapi dobrote, koji se održava prvog četvrtka u mjesecu u 19h u SKAC klubu.

Sljedeći susret je 06.11.08.

HAGIOTERAPIJSKI SUSRETI ZA MLADE!

U četvrtak, 9. listopada 2008. u 20 sati započinju hagioterapijski susreti za mlade (studente, srednjoškolce, zaposlene) koje vodi prof. dr. TOMISLAV IVANČIĆ u Zagrebu, u velikoj dvorani župe sv. Blaža (Kinoteka), u Kordunskoj ulici 1.

Želiš otkriti tko si, koji je smisao tvog postojanja, što ti je činiti da ti život bude ispunjen i sretan? Pitaš se što od sebe možeš očekivati, kako ostvariti svoje najdublje čežnje, kako izići iz krize i pobijediti patnju i bol, kako biti radostan i uspješan…? – na susretima za mlade otkrivat ćeš odgovore upravo na ova svoja egzistencijalna pitanja.

Susreti će se tijekom akademske godine održavati svakog četvrtka od 20 do 22 sata.

Dođi. Pozovi svoje prijatelje, kolege, znance...
Radujemo se tvome dolasku!

Organizator: Centar za bolji svijet

Udruga Zdenac organizira misijsko prodajnu izložbu

Split, (IKA) – Udruga Zdenac organizira misijsko prodajnu izložbu, koja će se održati od 14. do 18. listopada prigodom proslave misijskoga tjedna u Pinakoteci Gospe od zdravlja u Splitu. Cilj izložbe je izgradnja škole za indijansku djecu u Ekvadoru. Otvaranje izložbe je 14. listopada u 19.30 sati, a ostale će dane za posjetitelje biti otvorena od 9 do 12 sati i od 16.30 do 20 sati. U prigodnom programu nastupaju vokalno-instrumentalni sastavi: Gospe od zdravlja, Sperantes i Dominik, potom dječji zbor „Srdelice" i OŠ Kamen – Šine.

Ekvador je jedna od siromašnijih zemalja Latinske Amerike. Zbog velikih klasnih razlika vidljivih kroz izrazito siromaštvo i nepismenosti indijanskoga i crnačkoga stanovništva, spada u zemlje Trećega svijeta. Redovnica Lenka Čović, utemeljiteljica reda Krista Misionara Molitelja u Ekvadoru djeluje 25 godina. Posljednjih deset godina misijskoga rada posvetila je isključivo pomaganju indijanskoj djeci narječja Kichua. Njezina misijska postaja Oyacoto smještena je na rubnim dijelovima glavnog grada Quita. Siromašan i težak život roditelja doveo je do zapuštenosti obitelji i nemogućnosti za odgoj djece. Državne škole u tom području su vrlo rijetke, ali za većinu indijanske djece predstavljaju samo nedostižan san. S. Lenka pružila je stoga utočište - besplatni dječji vrtić i mjesnu školu s đačkim domom za najsiromašnije. Prošle godine upisan je prvi naraštaj prvašića, a država je odlučila da će njihove završne školske svjedodžbe ravnopravno priznati za nastavak školovanja. Želja za učenjem, kao jedinim mogućim izlazom iz bijede i zapuštenosti, kod malih Indijanaca je velika. No, školskih učionica za nove naraštaje više nema, a nema niti novca potrebnog za izgradnju. Projekt Zdenca vrijedan 25.000 dolara, omogućit će cijelom jednom naraštaju da nauči čitati i pisati te će im zauvijek promijeniti život.

Distribucija plakata za H-epicentar

09.10.2008.

Distribucija plakata za prvi H-epicentar je počela.
Plakat možete podić radim danom od 9 do 17 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici kod mene (Davor Seljan).
Kada dolazite nazovite me na broj 0959001888 tako da se nađemo i dogovorimo koliko plakata trebate.
Distributeri imaju besplatan ulaz na H-epicentar.
Popis će biti na ulazu.
Prvi H-epicentar u sezoni bit će u utorak 21.10. u Saloonu od 20 sati.
Gosti večeri su Katolička odbojkaška liga.
Glazbeni gosti su Božja Slava Bend. Bit će živa glazba.
Humanitarna akcija: Branka Hudina.
Dođite.

Raspored utakmica ekipe Navještenje B.D.M. iz Velike Gorice

08.10.2008.

U sobotu 11.10 na KMNL-u nastupaju obije ekipe župe Navještenje B.D.M. iz Velike Gorice.
U 10 sati nastupaju seniori. Igraju protiv ekipe Zagovornica Hrvatske.
U 14:40 sati nastupaju krizmanici. Igraju protiv ekipe Svi Sveti 2.

Miran prosvjed povodom mafijaških ubojstava

07.10.2008.

**Utorak, 18 sati, Cvjetni trg (ne Trg bana Jelačića)**
(datum i vrijeme preuzeti s jutarnji.hr)

Zapalimo svijeću - recimo vladajućima i mafijašima što mislimo o njiima.

Ne želimo živjeti u državi u kojoj se čovjeka može ubiti u 11 sati usred bijela dana.

Ne želimo da mafijaši imaju vlastitu državu.

Ne želimo da premijer nakon 66 nerješenih slučajeva mafijaških ubojstava govori kako je "vrijeme za obračun s mafijom"

Želimo Hrvatsku u kojoj možemo izaći u šetnju, na tržnicu ili u izlazak bez straha da nas iza ugla čeka čovjek "u sivoj majci srednjih godina" sa pištoljem u ruci.

ŽELIMO SIGURNOST!
Tražimo li previše?

**Utorak, 18 sati, Zagreb - Cvjetni trg (ne Trg bana Jelačića)**
Split - Riva
Rijeka - Korzo
Osijek - Gradski trg (Trg Ante Starčevića)

Zbog ubojstava građani izlaze na ulice

Ako možete pridružite se ovim prosvjedima.
Naše ulice su postale nesigurne.
Doslovce me je strah što će biti sutra, tko je slijedeći.
Ovo prenosim sa web portala net.hr .
Ogorčeni i zabrinuti nakon dva ubojstva u pol bijela dana, građani pozivaju da se u utorak u 18 sati izađe na ulice u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku i mirno prosvjeduje.

Građani su spontano na prosvjed počeli pozivati u ponedjeljak na raznim forumima i internetskim servisima te komentarima ispod vijesti o ubojstvu Ivane Hodak.

Mirni prosvjedi će se održati u 18 sati u Zagrebu na Cvjetnom trgu, u Splitu na Rivi, u Rijeci na Korzu i u Osijeku na Gradskom trgu.

Koncert zborova mladih - 25.10.08. - Savski Nart

Dragi naši prijatelji!

Dana 25. listopada 2008. godine u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Savskom Nartu s početkom u 17:00 sati održat će se koncert zborova mladih. Koncert organizira zbor mladih "eNart" iz te župe. Na koncertu mogu nastupiti zborovi i/ili bendovi mladih koji pjevaju duhovne i/ili svjetovne pjesme. Potrebno je pripremiti 3-4 pjesme koje će se izvesti na koncertu. Nakon koncerta slijedi zajednička Sveta Misa. Nakon Svete Mise slijedi prigodni program u pastoralnom centru u neposrednoj blizini crkve.

Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate taj događaj i svojom pjesmom razveselite duše drugih.

Prijave za koncert traju do 10. listopada. . Za sve dodatne informacije nazovite 0989187664 (Danijel) ili mail: danijel.jambrisak@gmail.com.

Prijavnica i plakat za koncert:

http://rapidshare.com/files/150675237/koncertzborovamladih.zip.html

Molimo za sina od mog prijatelja Balokovića

03.10.2008.

Prošlu subotu moždani udar doživjela je mlada osoba kojoj se tek 19 godina. Radi se o sinu mog prijatelja sa posla Miljenka Balokovića. Ne znam kako se zove njegov sin.
On je sada na aparatima u KBC Rebru i male su šanse da preživi.
Pozivam sve da se sjetite ovih dana ovog mladića pred kojim je život.

KMNL Navještenje

02.10.2008.

Ove subote nema lige.
Slijedeće 3 kolo, odigrat će se slijedeće subote.

Ako tražite dobrog kučnog ljubimca

01.10.2008.

Image and video hosting by TinyPic
MJEŠANKA POSAVSKOG GONIČA (TAKO KAŽU :)


Lijepa kujica toplih bademastih okica traži dom. Draga je, umiljata i fino odgojena, ne skače po ljudima i drugim psima. Socijalizirana je, mazna i zaigrana, ali ne hiperaktivna, te inteligentna i skromna. Spašena je s ulice i sada traži nekog da joj uljepša život i nekog s kim može provesti zimu zajedno se grijući. Ima oko godinu dana.

Potencijalni udomitelji neka se jave na broj
091 516 0425
U obzir dolaze samo dragi ljudi s iskrenom željom za prijateljem koji će s njima dijeliti najljepše trenutke!
23.09.2008.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.