10 najboljih svečenika po listu 24 sata

06.08.2008.

Prenosim iz dnevnog lista 24 sata.
19.07.2008. | Piše: Tea Kvarantan, Zoran EterovićNajbolji svećenik, vjernici su odlučili, je Antun Cvek (74). Humanitarnim radom bavi se već 39 godina. Sve je počelo 1969. na Božić kad je susreo nepokretnu staricu koja je sama živjela. Kad se zaredio, osnovao je udrugu “Kap dobrote”. Obilazi stare i napuštene. Vjernici za njega kažu da je skroman i požrtvovan. Iako nije vodio evidenciju, pomogao je, kaže, više od tisuću ljudi.
Drugi na popisu 24sata je Josip Pepek Komorčec (70), župnik crkve Svete Barbare u Bedekovčini. Kroz deset godina svojim župljanima je na Cvjetnu nedjelju darivao borove, smreke i jele. Ljubitelj je motocikala te svake godine u Bedekovčini okuplja motocikliste za koje drži misu i dijeli blagoslove.
- Motociklistima darujem uspomene, knjižice, krunice, naljepnice za motocikl - rekao je Komorčec.
Don Ivicu Matulića (65), župnika u mjestu Dol na otoku Braču, mještani toliko obožavaju da mu svake godine priređuju fešte. Služio je u mnogim župama, a dok je bio na Hvaru, kaže da zbog jedne tamošnje anegdote planira podići spomenik bludu. Često je dolazio u sukob s mjesnim vlastima pa su ga odlučili likvidirati. Znali su da se često vozi motociklom po otoku te su preko ceste napeli žicu. Neposredno prije don Matulića naišao je kamiondžija koji je završio s ljubovanjem u obližnjem šumarku, priključio se u promet i na taj način uništio postavljenu zamku.
- Tako mi je blud spasio život - sa smješkom odgovara don Ivica.

Evo liste 10, najpopularnijih svečenika.

1. ANTUN CVEK - pater iz župe Srca Isusova u Zagrebu nikad neće glumiti u reklamama za sredstva protiv kamenca, ali mašine za rublje popravlja učinkovito. Mušterije su mu stari i nemoćni, ne naplaćuje usluge te živi skromno.

2. JOSIP KOMORČEC - svećenik iz Bedekovčine darovao je vukovarskoj knjižnici 1001 knjigu. Zbog njega je Bedekovčina zelenija nego ikad - posadio je čak 29.000 biljaka. Moderan je svećenik, voli mlade, vozi motocikle i organizira motosusrete.

3. IVICA MATULIĆ - na internetu pomaže savjetima zabludjeloj i nesigurnoj omladini. Završio je zbirku borbenih pjesama “Pečurva na gomili”. Stihovima bocka bračke komuniste koji su djeci trgali krunice s vrata, a sada se guraju bliže oltaru.

4. JOZO ČIRKO - volontira u udruzi Help - savjetovalištu za ovisnike. Mladi u nevolji i i zlostavljane žene obraćaju mu se za pomoć.

5. JORGE RAMOS - najomiljeniji ispovjednik u Zagrebu. Vjernici kažu kako ih je uvijek spreman saslušati.

6. Josip Frkin (78) - crkva Sv. Petra i Pavla, Velika Gorica - osnovao je tri župe. Vjernici ga hvale jer ne uzima novac prilikom blagoslova kuća.

7. Tomislav Ivančić (70) - molitvena zajednica MIR, Zagreb - drži seminare duhovne obnove i jedan je od Bozanićevih egzorcista. Pomogao je mnogima.

8. Mijo Nikić (55) - crkva Srca Isusova, Zagreb - osnovao ja zakladu Josip biskup Lang koja trajno pruža novčanu pomoć starijima i nemoćnima.

9. Petar Galaunera (79) - crkva Sv. Antuna Pustinjaka, Tomašinci - Slavonci ga smatraju najboljim ispovjednikom. Osnivač je Isusovačke gimnazije u Osijeku.

10. Vinko Gregur (58) - župa Uznesenja Blažene Djevice Marije, Pregrada - obnovio je i preuredio mnoge kapelice u Zagorju.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.