bartimej croata

20.09.2009., nedjelja


ABRAHAM DANAS (2)
Abraham je danas jednako aktualna osoba, kao što je bio kroz cijelu povijest.
Tako ću se za njega usuditi reći da je jednako osoba i Novoga Zavjeta kao i Staroga. Naime opravdanje koje zadobivamo zaslugom Križa Kristova Abraham je zadobio vjerom u obećanje Božje da će imati sina u tako poodmakloj dobi. Pavao kaže; "Abraham protiv svake nade, oslonjen na Nadu, povjerova, da tako postane ocem mnogih naroda.....Nije oklijevao nevjerom u Božje obećanje, nego se ojača vjerom davši Bogu slavu, potpuno uvjeren da je Bog kadar izvršiti što je obećao. Zato "mu se to uračuna u pravednost".
U Izl 3,6 kad je Bog zvao Mojsija iz gorućeg grma predstavio mu se sljedećim riječima: "Ja sam Bog Abrahamov, Bog Izakov, Bog Jakovljev" Očito je da se tu Bog predstavio kao Presveto Trojstvo. Iz ovoga slijedi da je Abraham na sliku Oca, Izak na sliku Sina, a Jakov na sliku Duha Božjega.
U punini vremena kad je Ivan Krstitelj počeo propovijedati, obratio se farizejima (usp.Mt 3,7-12) riječima, da se ne mogu pozivati na Abrahama kao oca, jer će bez obzira na to, svako stablo koje ne daje dobroga roda biti posječeno i bačeno u oganj. A Bog može i od stijenja podići Abrahamu djecu.
To se može i doslovno shvatiti, ali i u prenesenom značenju, tj.da će Bog i od kamenih srdaca tadašnjih pogana učiniti obraćenjem Abrahamovu djecu.
Čija su praslika Rahelina djeca, a osobito njen unuk Efrajim, rođen kao i Manaše u zemlji egipatskoj. To se najbolje vidi iz Jakovljeve oporuke
Post 49,22-26
Najmlađi sin Jakovljev Benjamin također je danas aktualan, ne samo zato što je Pavao bio iz njegovog plemena, nego i zato što je njegov duhovni utjecaj izvanredno velik na političke prilike u svijetu u zadnjih 5,6 stoljeća.
Za Abrahama Sirah veli: (Sir 44,19)

Abraham, otac slavni mnoštva naroda,
nitko mu u slavi nije bio ravan;
on je čuvao zapovijed Svevišnjega
i sklopio savez s njim:

A Isus u Ivanovu evanđelju kaže za njega:(Iv 8, 56)
" Abraham, otac vaš, treptio je od radosti da vidi moj Dan.
Vidio ga je i obradovao se."

Danas se u dva pravca pokušava obezvrijediti savez koji je Bog sklopio sa Abrahamom.
Prvo, preko medicinske znanosti, kroz medicinski potpomognutu oplodnju.
I drugo, preko političkih moćnika svijeta, skrivenih i neskrivenih, koji nastoje razoriti obitelj, da bi mogli imati potpuni nadzor nad pojedincem, i na taj način i nadzor nad populacijskim kretanjima u svijetu.
Tako je i današnji vjernik stavljen u sličnu dilemu kao i njegov praotac Abraham; čuvati zapovijed Svevišnjega ili se pokoriti logici svijeta.
O tome u nastavcima.

- 20:38 - Komentari (15) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.