bartimej croata

05.11.2016., subota


Pismo sinodalnim ocima- o idolopoklonstvu
Neću objaviti peto i šesto poglavlje pisma sinodalnim ocima, što znači da pismo na blogu završavam sa ovim četvrtim poglavljem. Na žalost 'papa' Franjo je pokazao da pomalo ruši nauku Isusovu o braku kao i nauku o disciplini sakramenata (ako se tako zove). Nedavno su neki svećenici u Vatikanu nagovorili finske luterane da se pričeste na Misi. Papa nije bio na Misi, ali nije ni opomenuo svećenike što spada u grijeh propusta. Kardinal Burke je u Zagrebu govorio o tome, ne spominjući papu. Inače kardinala Burkea u Zagrebu nisu dobro dočekali, o tome ima na katoličkim portalima. Ova situacija gdje papa u Švedskoj zahvaljuje luteranima za doprinos u čitanju Biblije katoličkih vjernika je dobrodošla, jer je istinita. Samoinicijativno sam išao kod nekih protestantskih denominacija na njihova bogoslužja iz istih razloga. Problem je ako se ova hvalevrijedna ekumenska zajednička molitva polako pretvori u razvodnjavanje sakramenta Euharistije što bi bio najteži grijeh. Prorok Danijel je napisao da će jednog dana biti dokinuta svagdašnja žrtva (Dn 12,11). Sam ovaj izraz -svagdašnja žrtva- je dokaz da je Bog puno prije Krista nadahnuo Danijela da govori o sv. Misi. To je dokaz o ispravnosti katoličke nauke o sakramentima. I to se ne smije dirati. Tko to bude razvodnjavao i na kraju ukinuo taj će počiniti takav grijeh da će doći kraj ovome svijetu. Kako Danijel i završava svoje proroštvo.
Na kraju Pisma spominjem relativizaciju pojma idolopoklonstva. Da sam znao kako će se 'papa' postaviti u odnosu na Sinodu o obitelji dodao bih da je i papolatrija, kako protestanti u slobodnom govoru nazivaju katoličke dogmatske konstitucije o papi, pomalo prisutna u najvišem kleru katoličke crkve. Naime papinstvo jest volja Božja, ali nije volja Božja da ne možeš reći papi da u nečemu griješi a da te taj ne smijeni sa dužnosti koje obnašaš u Crkvi. Ako se Pavao čak svađao sa Petrom i uspio uvjeriti Petra, npr. da se pogani koji prihvate kršćanstvo ne trebaju obrezivati, tko je papa da mu se ne smije izreći neka opomena da promjeni mišljenje u vezi neke teme. Pozivam se na razum. Novi zavjet kaže opominjite jedni druge.
Idolopoklonstva nema u katoličkoj nauci, ali eto ima ga ponekad u praksi, ovisno od toga tko je na čelu crkve. Još smo mi u dobroj situaciji, jer kod nas postoji blaga sakrivenost pojma idolopoklonstva što sam opisao u Pismu, ali u nekim drugim religijama, i to koje se smatraju objavljenim, kao npr islam, postoji idolopoklonstvo u samoj strukturi vjere ako sam dobro isčitao u 2 poglavlju Kura'na (ima na internetu) da Alah naređuje anđelima da se poklone Adamu. A pošto je Adam poslanik to onda valjda važi za sve ostale poslanike. Nisam dalje mogao čitati (možda se natjeram) jer mi nije jasno kako se stvorenje može klanjati stvorenju. Pa to je idolopoklonstvo. Kažu da ima zapisano u Kura'nu i kako treba čitati Tevrat (Petoknjižje Mojsijevo) i Indžil (evanđelja) u kojima je strogo zabranjeno klanjanje bilo anđelima bilo ljudima, pa otkud onda ovakva suprotnost između Biblije i Kur'ana. Dosad sam mislio, obzirom da je Isusu oduzeto božanstvo iz Indžila, da je Kur'an neka vrsta plagijata, ali prevelike su razlike da bi se to tako moglo smatrati. Kako je moguće da se katolička teologija nije referirala na ove činjenice, ili možda jest, ali to meni nije poznato. Ma zapravo sam siguran da nije, možda radi mirotvorstva, ali koliko se ja razumijem u vjeru, mirotvorstvu predhodi istina, a istina je da je čovjek i žena i dijete (to trojstvo) na Božju sliku, na sliku Boga koji je Trojstven. Jedan američki imam je nedavno kršćane nazvao svinjama jer vjeruju u više bogova. To se smatralo slobodom govora. Iz ovakvog muhamedanskog stava o Bogu, koji je Jedan po ljudski i tjelesno gledano, proizlazi negativan stav o nama kršćanima kao idolopoklonicima. A mi kršćani znamo da je BOG jedan, trojstven (ja tvrdim i sedmerojstven) i da je Bog Duh i da ga donekle možemo razumjeti po analogiji: muž, žena, djeca kao slikaTrojstvenog Boga - Bog Otac, Bog Duh Sveti i Bog Isus.
Sam Gospodin Isus je odbio da se pokloni sotoni u pustinji kad je to ovaj od njega zatražio obećavši mu dati sva kraljevstva svijeta. Isus mu je rekao "Odstupi, sotono, jer je pisano: 'Gospodaru, Bogu svojemu, klanjaj se i njemu jedinom služi' ".
Moja je poruka da se uvedu nove Božje katoličke zapovijedi, njih sedam. Prva od njih je -Ne ubij-. To bi bilo dobro da posvjesti ljudima da je Bog gospodar života i smrti i da je On sudac. Manje bi se radili abortusi koje su najgori oblik ubojstva, a to bi i preventivno djelovalo na ljude da se posvete mirotvorstvu, jer sve se više zvecka oružjem, a najviše radi profita što je 'papa' dobro detektirao. Amerika je uništila siromašnije islamske zemlje, a i nas uništava, sve radi profita. I onda se još netko nađe pa radi saveze sa Amerikom. Savez treba sklapati jedino sa Bogom, sve drugo je idolatrija nakon koje uvijek dođe Božja kazna, u raznim oblicima.


4. SEDAM BOŽJIH ZAPOVJEDI NOVOG ZAVJETA.

Da bi se istakla 2. Božja zapovijed Starog zavjeta koja govori o idolopoklonstvu od kojeg nastaje homoseksualizam, potrebno je premjestiti težište sa 10 Božjih zapovjedi s katoličkog gledišta na Sedam zapovjedi Novog zavjeta. Po uzoru na Mt 19,18-22.
1-Ne ubij!
2-Ne čini preljuba!
3-Ne ukradi!
4-Ne svjedoči lažno!
5-Poštuj oca i majku!
6-Ljubi bližnjega kao sebe samoga!
7-Osiromaši svoj vlastiti duh da dadneš mjesta Božjem duhu!
Ova sedma zapovijed (koju sam dodao) je ista kao i Prvo blaženstvo- Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko! Također se odnosi i na Isusov odgovor mladiću koji kaže da je držao 6 zapovjedi.
Mt 19,21-22:
Isus mu odgovori:
»Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš i podaj siromasima pa ćeš
imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom.« 22Na tu riječ ode
mladić žalostan jer imaše velik imetak.
Moći se odreći materijalnoga bogatstva uvijek je znak i siromaštva svoga vlastitog duha.
Zapravo se ova sedma zapovijed može smatrati i Božjom konstatacijom da je onaj koji ljubi već postigao siromaštvo duha. Ali forma ostaje i kao zapovijed jer je to siromaštvo potrebno i sačuvati. To pokazuje i struktura 8 Blaženstava gdje se u Prvom i Osmom spominje – njihovo je kraljevstvo nebesko-. U rastu i umnožavanju vjere potrebno je proći kušnje i izdržati ih. I ponovo i stalno umanjivati ‘bogatstvo svoga duha’ koje se umanjuje kroz umanjivanje svoga jastva. Broj 8 simbolizira ne samo savršenost, nego i novi početak. Novi ciklus u kojem čovjek koji dopusti da ga Bog opravda (očisti od grijeha) u onim područjima života u kojima je spoznao nove nesavršenosti u svom življenju. Otud mislim da je potrebna ovakva struktura Katoličkih zapovjedi. Povezati ih s Blaženstvima. To bi, siguran sam i smanjilo broj abortusa jer prva zapovijed izravno glasi -Ne ubij-.Mislim da je radi skrivanja (Augustin) Druge Božje zapovjedi iza Prve (....nemoj imati drugih bogova uz mene) dovelo do toga da je došlo do zastoja mnogih spoznaja jer je pojam idolopoklonstva relativiziran, odnosno manje izražajno prikazan nego što je prikazan u 2. Božjoj zapovjedi Starog zavjeta. Posljedica toga je nedovoljno teološko osvjetljavanje postojanja 'razvitka' idolopoklonstva pa se zato nije mogla spoznati geneza homoseksualizma. Skrivanje idola započelo je već s Rahelom koja je skrila idole od svoga oca Labana i muža Jakova (usp. Post 31,30-37).



- 23:33 - Komentari (35) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.