bartimej croata

16.10.2019., srijeda


Državni praznici i spomendani i što treba dodati
Ne znam zašto se Vlada odlučila za ovu imenicu praznici -zašto ne imenica -blagdani.
Evo kad je Hrvatska postala međunarodno priznata država. Onda kad je papa
Ivan VIII. napisao 7. lipnja 879. godine pismo knezu Branimiru, koji je prije toga zbacio probizantski raspoloženoga Zdeslava. Ovo papino pismo odgovor je na pismo što ga je prethodno primio od Branimira, a njime se priznaje Branimir kao zakoniti vladar, a Hrvatska kao zakonita država.

Dakle Milorad Puposlav trenutni knez serbie i kroatie nije premijeru Plenkislavu dopustio da se 7. lipnja proglasi za Dan državnosti jer je Branimir zbacio Zdeslava koji je bio probizantski (pravoslavno) raspoložen.

Promijenit ćemo to kad osvojimo vlast. Mi suverenisti. Zapravo moramo uzeti u obzir da je 30 svibnja zgodan datum (radi školske djece) za slaviti i dobro se pamti, a ovaj dan 7 lipnja možda možemo nazvati Dan prve hrvatske državnosti i nek se slavi kao spomendan koji će se u Saboru proslaviti svečanom sjednicom.
Dakle dogodine slavimo 1141. godinu hrvatke državnosti.
Dakle lažljivim srbskim pravoslavnim sveštenicima, ovim činom proglašenja Prve hrvatske državnosti (879 god.), nećemo dopustiti da nas okolo po planeti reklamiraju kao neko srbsko pleme.


Evo papinog pisma knezu Branimiru:

Ljubljenom sinu Branimiru.

Čitajući pismo Tvoje plemenitosti, koje si nam poslao po časnom svećeniku, zajedničkome vjerniku, Ivanu, sjajnije od svjetla smo upoznali, kolika je Tvoja vjera i iskrena pobožnost prema crkvi sv. Petra i Pavla i Nama. A jer Božjom pomoći kao vjerni sin sv. Petra i Nas, koji ga Božjom pomoći zamjenjujemo, ponizno ispovijedaš i želiš biti poslušan, ovim pismom Našega apostolstva dostojno zahvaljujemo Tvojoj plemenitosti i očinskom ljubavi kao predragoga sina, koji se vraća u krilo sv. Apostolske Stolice, majke Tvoje, s čijeg su prečistog vrela Tvoji oci pili medonosne rijeke svetog propovijedanja, primamo i duhovnim rukama grlimo te, apostolskom dobrotom njegujemo, da posjedujući milost i blagoslov Božji svetih apostola Petra i Pavla, apostolskih prvaka, uvijek budeš čio i siguran od vidljivih i nevidljivih neprijatelja, koji nikada ne prestaju zasijedati na ljudsko spasenje, te željnu pobjedu nad neprijateljima lakše izvojuješ, jer kako budeš nastojao, da se sam Bogu ponizno pokoriš i slušaš sveti nauk njegov i kako budeš iskazao za ljubav Božju dužnu počast svećenicima i službenicima njegovim, tako ćeš bez sumnje biti pobjednik i gospodar nad svima svojim neprijateljima i buntovnim protivnicima.

I zato opominjemo revnost tvoju, da u svim svojim djelima imaš uvijek pred očima Gospodina, da ga se bojiš i svim srcem ljubiš, jer psalmist veli: „Blažen čovjek, koji se Boga boji i komu su veoma omiljele zapovijedi njegove; jako će biti sjeme na njegovo na zemlji“; a on sam veli u evanđelju: „Tko mene ljubi, držat ce riječ moju, i moj će otac ljubiti njega, i k njemu ćemo doći i kod njega ćemo se nastaniti.“ Kad je to tako, ako svojim dobrim djelima, što sada sjaje, proslaviš Boga, bez sumnje će te jednom ovjenčati vječna slava, jer on preko Mojsija sam svjedoči, da tako čini, govoreći: „Proslavit cu one koji mene slave.“

I budući da si nas preko svećenika Ivana zamolio, da bi te za veći Tvoj spas blagoslovili svojim blagoslovom, učinili smo to rado. Kad smo naime na dan Uzašašća Gospodnjega čitali misu pred žrtvenikom sv. Petra, da uzmogneš ovdje sretno vladati, a po smrti da se na nebesima raduješ za sve vijeke.

Ujedno Ti javljamo, da smo ovoga vjernoga svećenika Ivana odredili za poslanika bugarskome kralju, pa te molimo, da za ljubav Božju dozvoliš, da to poslanstvo obavi bez krzmanja, te stoga Tvojoj ljubavi mnogo puta zahvaljujemo.



Povjesničar Ante Nazor je predlagao 7. lipnja za Dan državnosti, ali nije naišao na razumjevanje kod prekointeligentnih hadezejaca tipa đakića i davora ive stira.

PS. Dopustit ću komentiranje, ali brišem sve što ima primjese magijske svijesti ili što nema veze s temom. Isključujem poštovane drogeraše i drogerašice. Prestanite više pušit ako ste imalo ekološki i bankovno preosvešteni.
- 23:17 - Komentari (35) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.