bartimej croata

07.01.2019., ponedjeljak


Pravoslavni Božić
Novi julijanski kalendar kasni za astronomskom godinom 2,02 sekunde, što znači da je točniji za 23,98 sek. od gregorijanskog kalendara. To da se Božić slavi 25. 12. u većini pravoslavnih crkava odlučeno je još 1923 god. kad je u Carigradu održan svepravoslavni sastanak. Tad je odlučeno da 1. 10. 1923. bude 14. 10. 1923. godina. Također je odlučeno da se do daljnjeg Pasha slavi po starom julijanskom.
Naravno SPC se nije pridružila ostaloj većini pravoslavnih crkava iz čisto pragmatičko-hegemonističkih i političkih razloga. Pravoslavci su se trebali razlikovati od katolika u novoj državi SHS, tako da lakše integriraju pravoslavce iz HPC, što je nastavljeno genocidom pravoslavnih svećenika HPC iza Drugog rata od strane partizana.
Prema beogradskoj "Politici", SPC tek od 1920. slavi Božić 7. siječnja -

Svi mediji (osim Bujice, koja je ugostila patrijarha HPCe) danas u HR prikazuju misne svečanosti u Carigradu kao Božićne svečanosti, a zapravo se radi o slavlju Bogojavljenja. Također, medijska vijest iz Bugarske gdje prikazuju skakanje u vodu u gradu Kaloferu gdje vjernici izronjavaju križ koji je svećenik bacio u vodu također se prikazuje kao Božićna svečanost. Naša Pjong Jang Propupijevska i prosrpska televizija to prikazuje kao božićne svečanosti iako se radi o slavlju Bogojavljenja. Znaju oni to na televiziji ali nije to politički korektno reći da najvažnija i prva Crkva Pravoslavna, ona Carigradska slavi Božić 25. prosinca, a i mnoge druge pravoslavne crkve. Pa Srbi bi se ljutili, pogotovo sad kad znaju da je Bartolomej dao autokefalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.
Kardinal Bozanić poznat po 'kršćanskoj kreposti' oportunizma također čestita pravoslavni Božić samo Srbima pravoslavcima iako takvih ima samo 20 % od svih pravoslavaca koji žive u HR.
I ostali biskupi u Hr tetoše pravoslavne Srbe iako znaju da je SPC napisala Valerijanov memorandum.

Evo iz Wikipedije:
Valerjianov memorandum (naziv po episkopu Valerijanu, vikaru njegove svetosti Patrijarha), službeni je dokument Srpske pravoslave crkve i predan njemačkomu vojnom zapovjedniku Srbije, generalu Ludwigu von Schröderu, u Beogradu 9. srpnja 1941. godine

Memorandum kleveće Hrvate optužujući ih za ubojstva 100.000 Srba u ND Hrvatskoj. Ponovno u kolovozu 1941. godine generalu Heinrich Danckelmannu optužuje Hrvate za 180.000 pobijenih Srba u NDH, a brojka se do kraja rujna 1941. godine popela na 300.000 ubijenih.

Odaslane su izvan zemlje i snažnom propagandom velikosrpske mreže razglašene po čitavom svijetu.

U memorandumu su iznesene tvrdnje da su već u ljetu 1941. godine, primjerice, svi Srbi u kotarevima Imotski, Gospić, Glina, Grahovo, Korenica, Gračac, i nizu drugih, pobijeni i istrijebljeni. Riječ je o potpunim izmišljotinama što se može vidjeti u popisu stanovništva 1948. godine.


Stjepan Lozo povjesničar iz Splita tvrdi da nijedan Srbin nije ubijen u tom vremenskom razdoblju u tim kotarevima dok Srbi tvrde da ih je ubijeno 300 000.
SPC (Srpska pravoslavna crkva) je to organizirala. Ideja je -optužiti Hrvate za genocid, pa onda napraviti genocid nad Hrvatima.
Sad kad se ovo saznalo Pupovac spominje da se okrenemo naprijed i mislimo samo na budućnost, a da prošlost prestanemo spominjati.

Svim rijetkim pravoslavnim i katoličkim vjernicima koji ipak i dalje danas slave po starom julijanskom kalendaru: Čestit Božić -Hristos se rodi.

Članovima SPC ću čestitati kad se ispričaju za Valerijanov memorandum i kad plate ratnu odštetu.

- 17:45 - Komentari (46) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.