Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bartimejcroata

Marketing

ABRAHAM DANAS (2)

Abraham je danas jednako aktualna osoba, kao što je bio kroz cijelu povijest.
Tako ću se za njega usuditi reći da je jednako osoba i Novoga Zavjeta kao i Staroga. Naime opravdanje koje zadobivamo zaslugom Križa Kristova Abraham je zadobio vjerom u obećanje Božje da će imati sina u tako poodmakloj dobi. Pavao kaže; "Abraham protiv svake nade, oslonjen na Nadu, povjerova, da tako postane ocem mnogih naroda.....Nije oklijevao nevjerom u Božje obećanje, nego se ojača vjerom davši Bogu slavu, potpuno uvjeren da je Bog kadar izvršiti što je obećao. Zato "mu se to uračuna u pravednost".
U Izl 3,6 kad je Bog zvao Mojsija iz gorućeg grma predstavio mu se sljedećim riječima: "Ja sam Bog Abrahamov, Bog Izakov, Bog Jakovljev" Očito je da se tu Bog predstavio kao Presveto Trojstvo. Iz ovoga slijedi da je Abraham na sliku Oca, Izak na sliku Sina, a Jakov na sliku Duha Božjega.
U punini vremena kad je Ivan Krstitelj počeo propovijedati, obratio se farizejima (usp.Mt 3,7-12) riječima, da se ne mogu pozivati na Abrahama kao oca, jer će bez obzira na to, svako stablo koje ne daje dobroga roda biti posječeno i bačeno u oganj. A Bog može i od stijenja podići Abrahamu djecu.
To se može i doslovno shvatiti, ali i u prenesenom značenju, tj.da će Bog i od kamenih srdaca tadašnjih pogana učiniti obraćenjem Abrahamovu djecu.
Čija su praslika Rahelina djeca, a osobito njen unuk Efrajim, rođen kao i Manaše u zemlji egipatskoj. To se najbolje vidi iz Jakovljeve oporuke
Post 49,22-26
Najmlađi sin Jakovljev Benjamin također je danas aktualan, ne samo zato što je Pavao bio iz njegovog plemena, nego i zato što je njegov duhovni utjecaj izvanredno velik na političke prilike u svijetu u zadnjih 5,6 stoljeća.
Za Abrahama Sirah veli: (Sir 44,19)

Abraham, otac slavni mnoštva naroda,
nitko mu u slavi nije bio ravan;
on je čuvao zapovijed Svevišnjega
i sklopio savez s njim:

A Isus u Ivanovu evanđelju kaže za njega:(Iv 8, 56)
" Abraham, otac vaš, treptio je od radosti da vidi moj Dan.
Vidio ga je i obradovao se."

Danas se u dva pravca pokušava obezvrijediti savez koji je Bog sklopio sa Abrahamom.
Prvo, preko medicinske znanosti, kroz medicinski potpomognutu oplodnju.
I drugo, preko političkih moćnika svijeta, skrivenih i neskrivenih, koji nastoje razoriti obitelj, da bi mogli imati potpuni nadzor nad pojedincem, i na taj način i nadzor nad populacijskim kretanjima u svijetu.
Tako je i današnji vjernik stavljen u sličnu dilemu kao i njegov praotac Abraham; čuvati zapovijed Svevišnjega ili se pokoriti logici svijeta.
O tome u nastavcima.


Post je objavljen 20.09.2009. u 20:38 sati.