Cloudly Sky, Crystal Rain, Orphic Storm

subota, 27.10.2007.

Junak

9: JUNAK

----> prisjetite se poslovice iz prvog posta.



Oči su mi ostale prilijepljene za troje bijesnih vampira i jednog čarobnjaka, jednog čovjeka.
Stali smo uzmicati prema kući, polako, kao da je riječ o vrlo složenoj koreografiji. Pogledao sam oko sebe. Zaprepastio sam se kad sam vidio predivna lica Amy, Erica, Michaela i Emily iskrivljena od bijesa i iskešenih zuba.
Iako sam raspolagao ne baš zanemarivim čarobnim moćima, gledajući ih tako strašne, osjetio sam se stravično bespomoćnim.
Zatim je stanje mrtvog straha naglo završilo. Troje protivničkih vampira su poletjeli unaprijed vidljivi samo kao obrisi. Uspješno su me zaobišli, a Amy, Eric, Michael i Emily više nisu bili pokraj mene. Nisam imao vremena pogledati oko sebe da ih vidim jer mi je Logan prišao i tiho zarežao: „Da vidimo koliko si sposoban, čarobnjače.“ Zlobno se osmjehnuo.
Ispružio je ruku i naglo raširio prste.
Osjetio sam da me u prsa udarilo nešto tupo, snažno i golemo. Kriknuo sam i odletio nekoliko metara unatrag bolno slijećući na mramorni pod. Tijelo mi je gorjelo od bola. Otvorio sam oči. Bio sam šokiran kad sam vidio da se nalazim u kući. Oko mene su se borili vampiri, iako je ta borba više izgledala poput koreografije. Nisam imao vremena bolje ih promotriti jer se Logan postojano približavao sa samodopadnim smiješkom na licu.
Pridigao sam glavu i naglo mahnuo rukom prema njemu. Uspio sam.
Izgubio je ravnotežu i prilično nezgodno pao na tvrdi pod.
Moj je trenutačan osjećaj pobjede naglo prošao. Logan je munjevito ustao i gledao me, iznenađenim, ali na neki način i zadovoljnim izrazom na licu.
„Nisi ti ni tako loš, klinac.“ Zahripao je dok mi se približavao. Zatim je zamahnuo rukom silovito i brzo, kao da u njoj drži bič.
Posred lica me udarilo nešto snažno, oštro. Osjetio sam eksploziju na lijevom obrazu i ponovo otklizio nekoliko metara unatrag. Goruća bol u na licu nije popuštala. Toplina mi se pouzdano spuštala niz lice, pramenove kose, vrat, majicu, niz prsa… smučilo mi se. Znao sam da je to krv. Koža na licu mi je zasigurno pukla. Tijelo mi je gorjelo od bolova, bio sam obliven krvlju, a oko mene su još klizili razjareni vampiri, boreći se u plesnim pozama. Eric se borio s divljom vampiricom koja je dvaput pokušala ušutkati Amy. Michael se borio s muškarcem. Amy i Emily su se borile rame uz rame s jednom vampiricom koja je očito bila najsnažnija od svih u prostoriji. Tako klizeći u predvorju, svi su izgledali nestvarno, jezivo, zastrašujuće, a opet predivno i savršeno.
Znao sam da su zaokupljeni borbom i da ih miris moje krvi sad ne bi previše primamio. U predvorju smo stajali samo nas dvojica. Dva čovjeka. Iako okružen krvožednim vampirima, gledajući Logana u oči, shvatio sam tko mi je protivnik i od koga mi prijeti opasnost, pogibelj.

U predvorju se začuo vrisak. Nisam imao vremena identificirati ga, jer se Emily postavila na moje mjesto, postavljajući se pred Logana. Lice mu se uozbiljilo, a njezina je plamena kosa kaotično vijorila oko njezina lica. Logan je podigao ruku i zgrčio šaku kao da stišće osrednju drvenu granu. Emily se odigla od tla i uhvatila za vrat. Znao sam da je Logan pokušava ubiti.
„Pusti je!“ Zaurlao sam iz sveg glasa. Bol me ponovo sputala pa sam morao zatvoriti oči, a predvorjem je odjeknuo Loganov pobjednički smijeh. Zatim sam ponovo otvorio oči. Kroz vrata je uletjela visoka prilika. Potrčala je prema nama. Sada je bila prepoznatljiva.
Adrian je podigao debelu drvenu granu i udario njome Logana po glavi. Logan je kriknuo i pao na pod. Emily je također pala, sopćući i posrćući. Adrian je potrčao prema nama.
„Luke, Emily, jeste li dobro?“ Glas mu je bio prestravljen, crna kosa mu je bila razbarušena, ali njegove dobroćudne, zelene oči su pružale neku čudnu utjehu.
Logan se osovio na noge, a na licu mu se razabirao samo gnjev. Adrian se munjevito okrenuo prema njemu.
„Makni se, dečko!“ Upozorio ga je Logan, tihim, ubojitim glasom.
„Neću! Ostavi ih na miru!“ Odvratio mu je Adrian pripremajući se na obranu.
Logan je zamahnuo rukama i cijelu težinu tijela prenio prema naprijed.
Iz ruku mu je buknula zelena svijetlost praćena maglicom, iskricama i zvukom glasnog hujanja.
Mlaz svijetlosti je poletio prema Adrianu – i pogodio ga posred prsa. Adrian je kriknuo i poletio unatrag. Tijelo mu se u zraku elegantno izvilo, sablasno svjetlucajući pod zelenom maglicom. Muklo je udario o mramorni pod, na kraju predvorja.
Ne!“
„NE!“
Emily i ja smo zaurlali. Emily je nasrnula na Logana, a ja sam se okrenuo i posrćući krenuo prema Adrianu. Stižući do njega, pao sam na koljena. Koža mu je bila blijeda, sablasno prozirna, a oči su mu zurile u prazno, ugasle, mrtve. Blijedo sam zurio u njegovo tijelo. Šok mi je umrtvio tijelo i um. Nisam mogao vjerovati. Nisam mogao razmišljati. Nisam mogao plakati, niti sam mogao govoriti.
Plesna borba oko mene se stišavala. Prostorija je postala tamnija. Bijeli zidovi su postali sivi. Blijedo sam zurio u Adriana, držeći okrvavljeni dlan na njegovim - sve hladnijim - prsima.
Vrijeme je prolazilo, nekoliko je krikova proparalo moju tišinu.
Zatim se pokraj mene spustila Emily. Njezina je kosa i dalje bila tako jarkocrvena, živa. Nadvila se nad Adriana i prislonila svoje usne na njegove, sad već ljubičaste i kamene.
„Žao mi je…“ drhtavo je rekla ispod glasa i udaljila se.
Vrlo polako, glava mi se oporavljala od šoka. Smogao sam snage a odvratim pogled od Adrianova tijela i osovim se na noge. Ugledao sam žalosna, ali još uvijek savršena lica Amy, Erica i Michaela.
Amy mi je prišla i čvrsto me zagrlila. Uzvratio sam joj zagrljaj zatvarajući svoje umorne oči. Okrutna istina mi je poput groma udarila u glavu.
Osjetio sam sasušenu krv na obrazima, vratu i odjeći.
Predvorje je bilo čisto i mirno. Da nije bilo krhotina stakla i nekoliko lokvi krvi na podu, nikada se ne bi reklo da se ovdje do maloprije odvijala borba.
Otišao sam na zrak. Amy me pratila duž cijelog predvorja. Zagledao sam se u crnilo ispred sebe, ali pak me zapuhnuo svjež vjetar, mrseći mi kosu. Pojedini pramenovi su mi bili slijepljeni krvlju.
A onda mi je na obraz nešto kapnulo. I opet, i opet. I još nekoliko puta. Nisam mogao vjerovati. Unatoč valu krivnje koji se prelio preko mene, osjetio sam čudnu svježinu. Niz obraz su mi se počele slijevati suze, potpomognute kapima odozgo. Emocije koje su u meni bile zatočene toliko dugo, toliko godina, napokon su se oslobodile. A dogodilo se i ono što se spremalo već tjednima. Iako tek sipljiva, pala je kiša.
Image Hosted by ImageShack.us

-15:12- Komentari (5) - Isprintaj - #

četvrtak, 25.10.2007.

Plan

8: PLAN

Plamteća kosa joj se uskovitlala oko namrštenog lica, očitujući se naspram crnog neba. Nosila je traperice i usku crnu majicu dugih rukava. Unatoč jednostavnoj odjeći, izgledala je zapanjujuće u svakom mogućem smislu te riječi.
Loganov se posprdni izraz lica postepeno gubio dok ga je mijenjao izraz mračnog zadovoljstva.
„Emily,“ u pokušaju cvrkuta je hrapavo zagraktao, „mala, pa gdje si mi, dušo?“
„A upravo ovdje, pred tvojim krivim nosom, gnjusu prokleti!“ Odbrusila je Emily, bez uvijanja, u napadu ledenog bijesa.
Logan je brzo uvukao dah kroz zube, kao da se opekao: „Hej, pa ne moraš odmah tako, bejbe“ izazivao ju je, „daj jednu pusu, to će biti bolji početak konverzacije.“
Uočio sam da mu je nos zaista nakrivljen u lijevu stranu.
Na moje zaprepaštenje, Emily je razvukla usne u blag osmijeh, a oči su joj postale popustljive. Gipkim je koracima prišla Loganu. Još mu se jednom nasmiješila.
Munjevitom brzinom, gotovo prebrzom za moje oči, unijela mu je šaku u lice. Jako. Gotovo je izgubio ravnotežu, grčevito prikrivajući lice rukom, zateturao je metar-dva unatrag.
Vampiri oko njega su prijeteći iskesili zube i stali siktati. Izgledali su toliko surovo, divlje, gotovo kao vukovi kad nakostriješe dlaku i počnu režati. Tako, u polu čučnju, pripremali su se za napad.
Logan je odmaknuo ruku s lica. Iz ionako krivog nosa, sad se u bujici slijevala krv. Grimiz mu je natopio i dio plave košulje. Vampiri oko njega su zurili u potok krvi koji je curio iz nosa s gladnim izrazom na licu, ali bio sam siguran da se ne bi usudili napasti ga. Glas mu više nije bio izvještačeno opušten, ležeran i gotovo uljudan.
„Tako dakle,“ Hrapavo je procijedio, „ ja ti priuštim vječni život, a ti meni krvarenje iz nosa. Divno“ sarkastično je završio.
„Ubit ću te, gade.“ Prosiktala je Emily dok joj se glas tresao od gnjeva. „ platit ćeš što si me predao onoj krvopiji.“
Logan je znao da je itekako moguće da ga Emily ubije, samo da si da malo truda.
Samo su se bijesno gledali.
Michael je odlučio prekinuti grozomornu tišinu: „Zašto ste ovdje?“ upitao je neodređenim tonom, gotovo opuštenim.
Logan je skrenuo svoju pažnju i odgovorio mu: „Moji prijatelji, „ mahnuo je glavom prema troje gladnih vampira, „žele ovdje napraviti leglo. Prilično praktično, zar ne? Ako im pomognem, pomoći će i oni meni.“ Razvukao je usne. Da nije pritom otkrio red prilično žutih, krivih zubi, ta bi grimasa izgledala kao osmijeh. Krv mu se počela sušiti, na neizbrijanoj koži.
„A u čemu tebi treba pomoć?“ Upitala je Amy, suzivši oči, lagano mršteći čelo.
„O, meni treba pomoć kako bih mogao pomoći svom nadređenom.“ Oči su mu se zaiskrile.
„O kome ti…“ Upitao sam
Uto je jedan od vampira, muškarac, dubokim glasom odsjekao moje pitanje: „ Htio bi znati, zar ne?“ iskesio je zube, „dosta s pitanjima.“
„Uglavnom,“ preuzme Logan, „kanite nam se suprotstaviti, je li? Četiri vampira i jedan mali čovječuljak.“ Posprdno je završio. Vampiri su se podrugljivo nasmijali.
Osjetio sam kako me prolaze trnci od njihova hihotanja.
„Ja sam čarobnjak.“ Ledeno sam rekao.
Loganovo lice se promijenilo kao gromom pogođeno. Izgledao je zaprepašteno. Vampiri oko njega također. Odjek njihova smijeha ostao je lebdjeti u zraku.
Zatim se Loganovo lice polako opuštalo, kao da je tek sad shvatio neslanu šalu.
„Ha ha…dobra ti je ova, mali.“ Ukočeno je rekao, „ovdje je čarobnjak samo ovaj ovdje ljepotan.“ Glavom je mahnuo prema Ericu, koji se namrštio.
„Ne, nije. I ja sam čarobnjak.“ Nastavio sam ledenim tonom, šibajući Logana pogledom.
Logan je zbunjeno pogledavao od Erica prema meni. Eric je zlobno izvio usne.
Vampiri su glasno prosiktali.
„K vragu“, tiho je šapnuo Logan, ali ja sam ga uspio čuti, „ Jamesu se ovo neće svidjeti.“
„Kome se neće svidjeti?“ Munjevito je upitala Amy.
„Gledaj svoja posla!“ Obrecne se vampirica koja ju je već jednom ukorila na nju.
„Ti šuti!“ Prosiktala je Amy i za nekoliko koraka prišla Loganu. „Kome se neće što svidjeti?“ Ponovila je.
Sve troje vampira joj se približilo, tiho režeći, ali ni sekundu kasnije, uz nju su stajali Eric, Michael, i, na moje zaprepaštenje, Emily, svi zauzevši obrambene stavove.
„Uuuuh“ puhnuo je Logan uzbuđeno, ali nekako suzdržano, „ovdje se stvari zahuktavaju, zar ne?“
Prostrijelio sam ga pogledom, približivši se grupi.
„Dajemo vam izbor,“ smireno prozbori Eric, staložena izraza lica, „ ako odustanete od nakane stvaranja legla ovdje, pustit ćemo vas da odete.“ Troje stranih vampira se grohotom nasmijalo, „ Ako ćete ustrajati u svojoj namjeri, morat ćete proći kroz nas, je li vam to jasno?“
Lica vampira, trenutačno su se uozbiljila. Logan se mrštio. Bilo je očito da je njegovo početno samopouzdanje osjetno oslabilo do ove točke. Bio sam uplašen. Nikad prije nisam vidio vampire takve. Divlje, primitivne, nasilne.
„Ostajemo.“ Jednostavno dovrši Logan.
Šok mi je prošao tijelom. Da sve bude još gore, Michael, Eric, Amy i Emily su također iskesili zube i svima se iz grla otelo prijeteće režanje. Oči su im opasno sijevale. Takve grozomorne grimase su na trenutak izbrisale njihova prava lica iz mojeg sjećanja. Zauzeli su mačkaste stavove, povlačeći se prema kući. Ostali vampiri, predvođeni Loganom su glasno zarežali, a oči su im sijevnule grimizom.
Nikada u životu nisam bio tako uplašen, ali znao sam, ne smijem pobjeći. Ovo je važno, a u pitanju su i ljudi koje volim.
U mrtvom nadmetanju režanja i siktanja osjetio sam užas koji me preplavio. Zatim se Loganova grupa pokrenula. Još su jednom glasno zarežali, a zatim su nas gipkim koracima krenuli ubiti.

-19:48- Komentari (5) - Isprintaj - #

utorak, 23.10.2007.

Vampir

7. VAMPIR

U glavi mi se još nije sve posložilo kako treba. Amy nije bila uz mene kako bi mi sve objasnila, a Emily je postala osvetoljubiva vampirica.
Tada mi je u glavi buknuo bijes.
I Emily je bila bijesna. Željela se osvetiti zbog toga što joj je netko oduzeo ljudski život. I pomislio sam, sve je to bilo zbog mene. Uzrujala se kad sam Adriana i nju zamijenio s Amy. Zatim je odlučila naći novo društvo, i onda je prohodala s onim nekim Jasonom i onda je postala…
Udarilo mi je u glavu kao grom. Jason. On je vampir. On je ugrizao Emily.
Ta nova mogućnost mi je proširila horizonte i zastrašila me. Munjevito sam se okrenuo i praktički trčeći otišao do Amyne kuće. Amy je bila tamo. Znao sam da je mogla osjetiti nadnaravno. Bio sam apsolutno bijesan.
„Koji je vampir ušao u grad?“ Zarežao sam čim je otvorila vrata.
„Luke…ja ne znam tko je ugrizao Emily. Mi smo jedini vampiri u gradu.
Sad mi je sinula još jedna, strašna ideja. Zgađeno sam je pogledao.
Iskrivila je svoje savršeno lice u zapanjeni, gotovo prestrašeni izraz i stala govoriti: „Luke, mi ne napadamo ljude. Nisam ja…nisu ni Michael ni Eric, nije moguće. Kad sam ti rekla da se hranimo životinjama nisam ti lagala…LUKE!“ Zavapila je.
Posramio sam se samog sebe i ispričao se: „Oprosti mi…ja…ne znam što mi je došlo…ali…imam neko moguće rješenje…“
Otišao sam do njihove knjižnice, velike prostorije koja je vjerojatno imala više knjiga nego gradska knjižnica…
„Vampiri…vampiri, vampiri, vampiri…“ mrmljao sam, tražeći pravi naslov.
Amy me upitno pogledala.
„Tip se zove Jason. Siguran sam, Emily i on su jedno vrijeme hodali.“ Brzao sam, prelijećući police brzim pogledima, vršcima prstiju gladeći hrptove knjiga… „ Nikad ga nisam vidio, i da, znam da to može biti i prezime…“
Tada sam se sjetio. Mozak mi je radio sto na sat, zaokupljen kompliciranim rješenjima, a bilo je potrebno samo pitati Adriana za ime. Otvorio sam mobitel i brzo utipkao broj. Stopalom sam tapkao po ulaštenom parketu. Adrian se javio nakon trećeg zvona.
„Adriane, oprosti mi molim te, znam da se ljutiš na mene, ali molim te, molim te reci mi kako se zvao onaj dečko s kojim je Emily hodala.“ Mitraljeski sam izrekao, nadajući se da ovaj razgovor neće biti naročito neugodan.
„Ti znaš gdje je Emily?“ Upitao je srdito, ali sa znakovima zainteresiranosti.
„Da, znam i reći ću ti, obećajem, ali molim te reci mi kako se zvao, važno je.“
„Logan Jason. Tako mu je ime. Sad mi molim te reci…“
Odsjekao sam mu glas sklapanjem mobitela istovremeno kršeći još jedno obećanje.
„Logan Jason.“ Rekao sam Amy. „Znam za onog Logana, čarobnjaka iz Povijesti Crne magije,“ ushodao sam se da nađem knjigu, „ali ovaj bi trebao biti vampir zar ne?“ Bio sam siguran da sam zvučao histerično.
Amy je izgledala prestravljeno kad sam joj rekao ime.
Uhvatila me za ruku i šapnula mi: „Luke, dođi, idemo. Smiri se.“ Povela me kroz vrata i sjela za računalo. Prsti su joj mahnito letjeli preko tipki. Prisilio sam se da se smirim, dok je ona marljivo tražila po internetu. Lice joj se na trenutak namrštilo… Prošlo je otprilike pola sata kad je napokon progovorila.
„Luke, sad me pažljivo slušaj.“ Rekla mi je, prilično strogo. „U gradu se nalazi još jedan čarobnjak. Nisam ti ništa govorila. Nisam te htjela uzrujavati, ali ipak si osjetio opasnost. Logan. Logan Jason se nalazi u gradu. Emily je očito izlazila s njim. Logan nije vampir, ali poznato je da on prijateljuje s nekolicinom vampira. Vrlo je vjerojatno da je netko od njih ugrizao Emily. I pretpostavljam da neće tu stati. Iako je Logan vrlo moćan crni mag, surađuje s vampirima. Oni dobivaju svoj dio. Uopće se ne bih iznenadila da ovdje žele stvoriti pravu močvaru vampira. Ovdje je vrlo oblačno i prilično hladno, savršeno za vampire. To bi bila katastrofa. Ako im je to plan, Luke, moramo ih spriječiti. Ja znam da Michael, Eric i ja hoćemo. Barem ćemo pokušati. Tebi dajem na izbor.“ Završila je.
Pohvatao sam sve te informacije, a zatim rekao: „Ako oni zbilja žele stvoriti gnijezdo vampira u ovom gradu i onda se proširiti, borit ću se. Ali što Logan time dobiva?“
„Ne znam.“ Iskreno mi je odgovorila Amy, „vjerojatno to radi iz zabave, želi izazvati kaos i metež. A možda ima i više ciljeve.“
„Pretpostavljam da nemamo previše vremena. Moramo djelovati sad kad ih je malo, zar ne?“
„Da, moramo biti brzi i učinkoviti.“ Rekla je, i dalje ne mijenjajući izraz lica. „Pozvat ću Michaela i Erica.“
Sklopila je oči. Izgledala je kao da se jako koncentrira, čelo joj se blago mrštilo. Nekoliko sekundi kasnije, u prostoriji se pojavio stup dima. Udario je o parket, a iz magle je izašao Eric, onako visok, elegantan i savršen, zabrinuta izraza lica.
„Koliko vremena?“ Kratko je upitao Amy.
„Malo…dva dana najviše.“ Odgovorila je.
Nekoliko minuta kasnije pred kućom se čulo jako škripanje kočnica, a kroz vrata je banuo Eric, također visok i prelijep.
„Vidio sam ga.“ Rekao je uz mračan osmijeh. Lice mi se mahnito okrenulo prema njegovu. „ Uz šumu. Troje vampira je uz njega. Dvije žene i jedan tip.“
„Da, osjetila sam ih prije minutu-dvije. Tek su ušli u grad…“
Amy se uspravila do pune visine. Lice joj je bilo ozbiljno, odlučno. Nikada prije nije izgledala toliko predivno koliko u ovom trenutku. Bila je savršena.
„ Onda je vrijeme da ih posjetimo.“ Rekla je dok su joj se usne rastegle u zaista zlokoban osmijeh. „ Idemo.“
Michael pak je izgledao zbunjeno, zureći u mene.
„Povest ćemo Lukea?“ upitao je u nevjerici.
Zaustio sam da se pobunim, ali Eric mu je odgovorio prije mene.
„Da. Luke je sada već prilično jak čarobnjak. Spreman je. Ako to želi, naravno.“ Eric me pogledao kao da očekuje odgovor.
„Naravno da želim“ rekao sam mračno, „ baš me zanima kakvi su se to stvorovi doselili u grad…“ Završio sam. Svi smo krenuli prema autu, onom istom crnom BMW-u. Nebo je bilo toliko crno da se činilo nemoguće da sunce ikada više proviri kroz njih.
Zatim se začulo režanje. Iza ugla su se pojavile četiri prilike. Dvije žene, lijepe, blijede, iako se nijedna nije mogla mjeriti s Amy. Jedan muškarac, visok, tamnokos također zgodan, ali nije ni izbliza dorastao Michaelu ili Ericu. I jedan muškarac koji je bio čovjeka. Plave kose, visok, ali ne previše, zgodan. Prepoznao sam ga. Bio je to onaj čarobnjak iz knjige. Logan kojem se ne spominje prezime… izgledao je kao da mu je najviše 20 godina. Zaprepastio sam se kad sam ga zamislio zajedno s Emily.
„Zdravo, društvo“ obratio nam se hrapavim glasom s podsmjehom u glasu.
Michael i Eric su tiho zarežali, ali Amy je stala uz mene, mršteći se.
„Vratite se odakle ste i došli“ Priprijetila im je, „ovo nije mjesto za razmnožavanje vampira.“
„Ne budi drska, balavice mala!“ Prosiktala je jedna žena. Iskesila je očnjake u grozomornu grimasu.
„Daaaaaaakle,“ otegnuo je Logan istim hrapavim glasom, „vi nam se namjeravate suprotstaviti, je li? Vas četvero?“ Grohotom se nasmijao.
„Petero“ javio se visoki, elegantni glas. Pojavila se Emily, gledajući u Logana s najdubljom mržnjom.A ja sam se odjednom sjetio svog izgubljenog sna. Predvidio sam Emilyno preobraženje. Osjetio sam ubod nevjerojatne krivnje. Mogao sam je spasiti…

-17:56- Komentari (8) - Isprintaj - #

subota, 20.10.2007.

Razlike

6: RAZLIKE

Probudila me strahovita žeđ u 2:30 ujutro. Zadihano sam ustao iz kreveta. Bilo mi je vruće. Zario sam lice u dlanove i osjetio hladan znoj na čelu. Znao sam da sam sanjao. Ali nisam se sjećao što…
Iritantno bijeli zidovi moje sobe su i sada, u mrklom mraku izgledali blještavo. Oteturao sam do kuhinje i popio čašu vode, zaprepastivši se time što sam cijelu čašu iskapio u dva gutljaja. Vratio sam se u krevet, ali nisam mogao zaspati. Razmišljao sam o tome što sam sanjao…znao sam da je taj san zauvijek izgubljen, da je možda bio vrlo važan jer sam mogao predvidjeti budućnost u nekom blijedom obliku sna (to mi je Eric rekao). Pokušao sam sve zaboraviti i naspavati se, ali nisam mogao. Nakon sat vremena više nisam mogao biti na miru i čekati da se kroz sivi kavez nad gradom prolomi danja svijetlost. Nisam mogao izaći van…to bi bilo bezobrazno prema mojim roditeljima. Zato sam ipak ostao ležati i čekao zoru. Izgubio sam pojam o vremenu. Polako, vrlo polako, vani je postajalo svjetlije .
Imao sam osjećaj da je nešto ozbiljno pošlo po krivu. Nešto sam previdio, nešto propustio. Nešto meni važno.
Strahovao sam otići u školu i vidjeti ono što me očekuje. Adrian, koji je završio u bolnici jer se toliko napio da je gotovo doživio kliničku smrt, Emily, koja hoda s tipom za kojeg ja nikad nisam čuo, koja se ljuti na mene, ali moram razgovarati s njom.
Prevario sam se. U školi nije bilo Adriana –vjerojatno je još uvijek ležao u bolnici, a nije bilo ni Emily. Možda se osjećala krivo zbog Adriana, a možda se toliko ljutila na mene da nije htjela doći. U oba slučaja, bilo bi glupo od nje propustiti školu.
Engleski je bio dosadan- kao i svi satovi danas. Svi su bili rastrojeni, čak i ja, koji sam obično marljivo upijao i bilježio, nisam se mogao pribrati. Kao da se nešto strašno uvuklo u grad. Kao da se nešto sprema…zatim mi se toliko zavrtjelo u glavi da sam pao sa stolca. Pad mi se činio toliko usporen, polagan, da mi se činilo da traje cijelu vječnost. Sklopio sam oči.
Stajao sam u golemoj prostoriji. S obje strane su bila dva vrlo visoka gotička prozora. Duž prostorije se prostirao stol. Najduži stol koji sam ikad vidio. Bio je pun hrane i pića. Za njime su sjedile samo dvije osobe. Na svakom kraju jedna. Bilo je premračno da bih ih prepoznao. Jedna je osoba govorila. Druga je slušala. To se nastavilo sljedećih nekoliko trenutaka. Zatim je druga osoba ustala i popela se na stol…
Otvorio sam oči. Ležao sam u bolnici. Još sam bio u svojoj odjeći i bio sam svjestan da mi još nisu stigli zabiti infuziju. Zato sam se brzo uspravio u krevetu i ogledao se oko sebe. Doktor. Roditelji. Medicinske sestre. Nema problema. Na brzinu sam im svima objasnio da je u učionici bilo zagušljivo i da mi se zavrtjelo u glavi. Uopće nisu bili skeptični. Samo su mi rekli da mi ne bi škodio boravak na svježem zraku.
„Odlično“ brzao sam, „onda ću poslije otići u šetnju.“
Vozeći se kući, roditelji me nisu previše ispitivali. Razmišljao sam o onome snu ili viziji. Tko su bile one dvije osobe za stolom? Zašto se ona osoba tako razljutila?
Ništa mi nije bilo jasno pa sam samo pokušao potisnuti to u dubine uma…
Poslije sam otišao do Emilyne kuće. Pozvonio sam, pozvonio sam nekoliko puta, ali nitko se nije odazvao. Amy se nije javljala na mobitel, vjerojatno je bila u lovu (malo sam se stresao). Bio sam zabrinut i neuobičajeno nervozan. Znao sam da je barem mama, ako nitko drugi, to primjetila. Zato me sljedećih nekoliko sati svako malo zapitkivala što mi je.

Listopad je primakao kraju. Nebo je bilo sve više sivo, ali nijednom nije pala kiša. Amy je također postala drugačija. Nekako suzdržana, kao njezina braća ranije. Budući da sam i ja bio takav, nije nas to previše smetalo, ali oboje smo znali da nešto nije u redu. Eric me nastavio podučavati, sada sam mogao upravljati i tekućinama.

Upravo kad je završio i posljednji dan škole prije kratkih praznika, ja sam mislio da ću potpuno izludjeti od brige i neizvjesnosti. Osjećaj da će nešto poći po krivu me pratio svake minute.
Amy i ja smo šetali parkom kad nam je put prepriječila jedna crvenokosa prilika. Valovita, vatrena kosa joj se uskovitlala oko blijedog lica. Šok mi je prošao licem. Slično je izgledala i Amy. Opet sam okrenuo glavu i gledao u lijepo, blijedo lice koje mi se približavalo. Srcoliko lice.
Iako kosa više nije bila kovrčava, iako je brada bila mrvicu šiljastija i jagodice istaknutije, prepoznao sam je.
Emily.
„E…E…Emily?“ Promucao sam.
„Da, Luke.“ Odgovorila je već poznatim, visokim glasom, iako sad glađim ,elegantnijim. „Iznenađen si što me vidiš?“
„Emily…ti si…drukčija.“ Znao sam da više nije čovjek…znao sam što je.
„Pa ne bih ti trebala izgledati previše jezivo s obzirom na tvoju prijateljicu.“ Naglasila je zadnju riječ i pogled joj je pao na Amy.
„Emily,“ molio sam, „daj da porazgovaramo.“
„Može.“ Rekla je najpraktičnijim tonom na svijetu, „samo, neka se ona makne.“ Prosiktala je.
Htio sam proturječiti, ali Amy je samo umirujuće kimnula i okrenula se. Gipkim se koracima udaljila.
Na trenutak smo samo sijevali pogledima.
„Emily,“ počeo sam, „kako si postala vampirica?“
„Tebe se to ne tiče!“ siknula je, a lijepo joj se lice namrštilo.
„Mislim da me se itekako tiče, Emily. Bili smo prijatelji!“
Bili smo! Tako dugo dok me ti nisi zamijenio drugom vampiricom! I Adriana isto.“
„Molim?“ upitao sam, zatečen „ nisam vas ja zamijenio, ona me samo bolje mogla razumjeti…“
„Ma nemoj!“ puhnula je Emily.
„Emily, ja sam čarobnjak. Što bi mi vas dvoje rekli da sam vam to povjerio?“
Emilyno je lice počelo odavati znakove razumijevanja. Nakon nekoliko trenutaka, lice joj se potpuno smirilo.
Čekala je.
„Kako si postala vampirica? I zašto si ovdje?“ Upitao sam, gledajući je u oči.
„Zato sam i ovdje.“ Rekla je blago i razvukla usne u mračan osmjeh. „Došla sam se osvetiti gadu.“
Zatečeno sam je gledao, ali ona se okrenula i odrazila se uvis. Bila je toliko brza da sam mislio da se poslužila magijom.
Više je nije bilo.
Nije bilo ni Amy.
Stajao sam sam ovdje, rastrgan mislima. Emily se došla osvetiti, ja sam osjećao nadolazeću opasnost. Nešto se nadvilo nad nama. Nešto mračno i opasno.

-19:55- Komentari (5) - Isprintaj - #

petak, 19.10.2007.

Magija

5: MAGIJA

Amy i ja smo se zbilja sprijateljili. Nalazili smo se svaki dan u gradu i razgovarali o stvarima koje ja još nisam vidio, koje ne mogu ni zamisliti. Govorila mi je o vukodlacima.
Vukodlak se može preobraziti samo za puna mjeseca, jer su tako prokleti. U doba punog mjeseca on ne može prepoznati nikoga, i ubit će sve što mu stane na put.
Pričala mi je i o medijima.
Mediji su ljudi koji mogu komunicirati s nadnaravnim. Mogu vidjeti mrtve, razgovarati s njima, upravljati mračnim silama. Rekla mi je da su vrlo rijetki i da gotovo svi zabrazde u crnu magiju i sotonizam gdje sudjeluju u tim gnusnim ritualima.
Znao sam da se u tim ritualima kolju i životinje, pa dalje nisam zapitkivao.
Jednom prilikom mi je pobliže objasnila vampire.
„Prati nas vječno prokletstvo,“ rekla je mračno, „ od trenutka kad smo preobraženi prisiljeni smo se hraniti krvlju jer nam je organizam potpuno otrovan, promijenjen. Vječan je. Zato smo besmrtni. Imamo savršeno razvijena osjetila. Osjećamo krv otprilike kao i morski psi.“ Završila je s primjetnom gorčinom u glasu.
„Još se nisi pomirila s time, ha?“ Sućutno sam je upitao.
„Ne potpuno…“ odgovorila mi je odsutno.
„Amy?“ upitao sam je, „Kad si ti postala…znaš, vampir?“
„U prosincu 1921.“ Rekla mi je.
„Opa…pa dugo je to vremena.“ Protisnuo sam.
„Kad si besmrtan vrijeme ti sporije prolazi…“

Jednog smo dana otišli do njezine kuće. Bila je na rubu grada, drvećem sakrivena od sunca. Bila je velika, raskošna vila. Unutrašnjost je bila udobna, relativno svijetla, iako su sivi oblaci umanjivali dojam svjetline. Tog mi je dana Amy pokazala knjigu o povijesti čarobnjaštva. Govorila mi je o osnovama magije, najvećim čarobnjacima u povijesti i crnoj magiji. Čitao sam o groznim ubojstvima i zločinima koje je počinio crni mag po imenu Louis Black, zatim Logan kojem se ne spominje prezime, James, visoki, crnokosi čarobnjak koji je još na životu, i ima mnogo sluga, kao na primjer, vrlo moćnu vješticu, prekrasnog lica i plave kose po imenu Bellatrix, grupu mračnih čarobnjaka i tako dalje. Sablaznio sam se nad tom poviješću.

Eric, Amyn brat koji je bio vampir-čarobnjak, podučio me magiji. Naučio me kako da kontroliram svoje moći. Sada sam mogao potpuno mirno upravljati krutinama, prenoseći ih i pomičući samo umom. Kad bih pokušao pokrenuti vodu, uspio bih je podići, ali uskoro bi se prolila. Eric me tješio da će mi trebati malo vremena da sve to usavršim. Pokušao me naučiti da se prebacim s jednog mjesta na drugo. Pokazao mi je. Zatvorio je oči i nestao u magli i dimu uz tiho hujanje. Zabezeknuto sam gledao u točku gdje je do malo prije stajao, a onda mi je prišao iza leđa. Amy i Michael su se hihotali kad me Eric podučavao, ali ubrzo se brecnuo na njih: „Hej, krvopije, čarobnjaci nastupaju!“
Ušutjeli su gotovo trenutačno.

Osjećao sam se sretno, ispunjeno, vedro, iako je nebo svakim danom bilo sve tamnije. Kad sam se vraćao kući, odlučio sam prošetati parkom. Dok sam tako hodao, na klupicama gdje smo tjedan dana ranije sjedili Amy i ja, sada je sjedilo društvance koje je marljivo ispijalo limenke piva i uvlačilo dim u pluća. Bio je sumrak, pa su bili dobro skriveni, ali ja sam prepoznao Adriana. Šok mi je prošao tijelom. Prišao sam mu. Pogledao me u oči, uvukao dim i zatim mi ga puhnuo u lice. Zakašljao sam, a zatim sam prosiktao: „Dobro, kojeg vraga ti radiš?!“
Adrianovi su roditelji bili prilično ugledni liječnici i znao sam da bi poludjeli da znaju da im sin ispija litre piva i puši nekoliko kutija Marlbora na dan.
„A kaj ti 'oš?“ Upitao me pripito.
„Da odmah prestaneš s ovime!“ Zamahnuo sam rukama pokazujući na prazne kutije cigareta i boce jeftinog vina i viskija koje su ležale na travi kraj njih.
„Daj ne seri.“ Odbrusio mi je, odvraćajući pogled od mene.
Ovo mi je dosadilo. Natjerao sam cigaretu u njegovim ustima da se ugasi, a da mu boca vina u ruci pukne. Razrogačeno je pogledao. Pokušao sam uzvratiti istom mjerom.
„Ha?“ mamurno je upitao, „kaj je sad ovo bilo?“
„Pijan si ko klada, vodim te doma.“ Rekao sam mu i povukao ga za sobom.
Polusvjesno se pozdravio s društvom dopuštajući mi da ga teglim sve do ruba parka.
„Koji je Emilyn broj?“ Upitao sam ga strogo, otvarajući mobitel, očekujući da mi ga izdiktira.
„Nemoj se truditi, hik, neće ona htjeti razgovarati s tobom. A ni sa mnom.“ Odgovorio mi je
„Molim?!“ Brecnuo sam se na njega.
„Hoda s onim prokletim Jasonom!“ zacvilio je, dok mu je glas buktio od ljubomore.
„Ti si bio zaljubljen u nju?“ upitao sam, a glas mi se malo smekšao.
„Ma nema veze, sad ionako. Ljuti se na tebe, a bome i ja!“ zarežao je.
„Ma nemoj. A zašto?“ upitao sam, napokon ga puštajući kad sam se uvjerio da je sposoban održati ravnotežu.
„Zato jer si kreten!“ Zaurlao je, „potpuno nas ignoriraš otkad se družiš s onom svojom ljepoticom! Što, više ti nismo dovoljno dobri, ha?!“
Ustuknuo sam. Negdje ispod površine znao sam da je u pravu. Kakav sam ja to prijatelj? Potpuno sam zaboravio i na njega i na Emily.
Adrian je sijevao pogledom prema meni. Nisam mu bio u stanju odgovoriti, pa sam samo rekao: „Vodim te doma.“ I povukao sam ga za sobom.
Zatim me odalamio. Jagodična kost mi je gorjela od bola. U očima mu se ocrtavao sam bijes.
„Budalo.“ Prosiktao sam. Zatim sam bacio pogled na debelu granu koja je ležala na podu. Podigla se i udarila ga odostraga u glavu. Adrian je pao je uz mukli udarac. Pozvao sam taksi i uspio ga uvući u auto. Odvezli smo se do njegove kuće. Tamo sam ga, još u onesviještenom stanju predao roditeljima uz objašnjenje da se previše napio.
Bilo mi je mučno. Radost od druženja s Amy je gotovo potpuno isparila. Znao sam da moram razgovarati s Emily.
Otišao sam kući, gdje mi se u krilu opet sklupčao moj mačak.

-09:44- Komentari (7) - Isprintaj - #

srijeda, 17.10.2007.

Istina

4: Istina

Nebo je bilo okovano golemom, sivom kupolom koja je nadsvodila cijeli grad. Kroz kosu mi se pleo hladan vjetar, noseći mi pramenove, izvijajući ih oko mojeg obamrlog lica. Amy je još uvijek sjedila kraj mene, pozorno me gledajući dok joj je držanje odisalo ledenom odlučnošću.
„K…kako…to misliš?“ promucao sam, zapanjen njezinom posljednjom rečenicom,“kako to misliš, suoči se sa mnom?“
Napokon je trepnula i na trenutak skinula pogled s mene. Zatim me ponovo pogledala vlažeći savršene usne.
„Ja nisam ljudsko biće, Luke.“ Potekao je njezin svileni glas i dopro do mene, ostavljajući me tako zabezeknutog tom rečenicom, tako opčinjenog iskrenošću koja je izronila iz tog glasa.
„Molim…?“ upitao sam, iako sam žarko htio vjerovati u to. Htio sam da me ona razumije, htio sam da ni ja nisam čovjek…da sam, prvi put u životu, nešto tajanstveno, neobično, nešto više od čovjeka.
Kratko je kimnula a zatim nastavila istim svilenim glasom: „Znam da želiš znati što se događa, i oprosti mi što moram biti tako iskrena, jer istina nije lijepa.“
Ne!“ Uzviknuo sam, zgrožen pomišlju da mi možda nešto zataji, da mi nešto prešuti, da mi laže. „Hoću znati sve, što sam, kako sam to postao, što mogu učiniti…i naposljetku, što si ti.
Duboko je udahnula, i dalje me gledajući dubokim, plavim očima.
„Onda neću okolišati.“ Rekla je i izdahnula.
„Jesi li se ikada osjećao drukčijim, neshvaćenim od vršnjaka?“ Da.
„Jesi li ikad mislio kako se moraš ubiti jer ne razmišljaš kao ostatak svijeta?“ Da.
„Jesu li ti roditelji ikada rekli da nisi normalan zbog svojeg načina života, odijevanja, glazbe?“ Da.
Odvratio sam joj kratkim kimanjem.
„Luke, ti si čarobnjak. Bio si oduvijek drukčiji, i uvijek ćeš biti. Postao si čarobnjak zato jer je tvoj um dublji od većine ostalih ljudi. Nenamjerno si otkrio kutak svojeg uma koji je tako tajanstven i nerealan, čaroban. Budući da si mlad čarobnjak, moći su ti još relativno nerazvijene. Ali s vremenom ćeš ih razviti…možda ćeš čak biti vrlo moćan čarobnjak…“
„Ima li ih još u okolici?“ Prekinuo sam je, ozbiljnim, hladnim glasom.
„Am…ne…nema jakih…“ formulirala je, „osim mog brata.“
„Jakih?“ Upitao sam je, skrivajući neko bizarno, pa čak i perverzno oduševljenje koje je buknulo u meni. Drukčiji sam.
„Pa da. Neki ljudi možda sanjaju čudne snove, pa kad se to ponovi samo nazivaju deja vu.“ Zakolutala je očima. „Ali ništa više od toga. Ti si zračio jakom aurom.“ Objasnila mi je.
„A tvoj brat je isto…?“ sugestivno sam ostavio rečenicu nedovršenom.
„Da, i on je čarobnjak. Prilično jak. Ali to dovodi do tvojeg posljednjeg pitanja.
Što si ti? Pomislih u sebi. Kratko sam kimnuo.
Nije mi odgovorila. Zatvorila je usta i dopustila mi da gledam u njezino savršeno lice na trenutak. Zatim je podigla gornju usnicu i razjapila usta, a mene su zabljesnula dva šiljasta, blještavo bijela očnjaka.
Ustuknuo sam. Stala se hihotati, ali ja sam je samo razrogačeno gledao.
„Ti…ti si vampir?!“ Prosiktao sam.
„Da, jesam. I bez brige, neću ti isisati krv.“ Govorila je dok joj se smijeh polagano smirivao.
„Vampiri postoje?“ Upitao sam se, osjećajući se pomalo glupo. „Zato si tako blijeda…i predivna…“ Izletjelo mi je. Osjećao sam kako me oblijeva lagano rumenilo.
„Oh, hvala ti.“ Rekla je. „Da, vampiri postoje. Ali nemoj vjerovati u sve gluposti koje Hollywood nudi. Vidiš da hodam po danu.“
„Da, to mi je i bilo čudno“ priznao sam, šokiran što tako mirno razgovaramo o takvim stvarima. Ali opet, zar bi se trebali sramiti onoga što jesmo? Po prvi put u životu, osjetio sam strahovito olakšanje. Cijeli svijet je nestao. Samo Amy i ja, tu u parku, razgovaramo o nadnaravnome.
„Stvar je u tome da nam po suncu osjetila prilično otupe. Inače su nam osjetila nekoliko stotina puta oštrija od vaših…i moram ti uzvratiti kompliment, jako lijepo mirišeš.“ Nasmijala se.
„Oh…pa puno ti hvala.“ Rekao sam i odmah sam se zabrinuo. „Kako se vi hranite?“ Glas mi je ovaj put bio malo viši nego inače.
Opet se stala smijati. „Bez brige, rekla sam ti. Ne napadamo ljude. Hranimo se životinjama.“
Tu mi su mi se šake zgrčile, jer ja, zakleti prijatelj životinja nisam mogao podnijeti još i to.
„Bez brige, ne puno.“ Brzo je nadodala nastojeći me umiriti. „Hranimo se samo jednom na mjesec. Po jednog jelena svaki, rekla bih.“
Iako mi ni to nije bilo dovoljno da se smirim, odlučio sam, ma kako to bilo teško, preći preko toga.
„Okej,“ rekao sam, „dakle… sad smo službeno prijatelji, ne?“ upitao sam je.
„Naravno,“ Odvratila je, „neću te pustiti da sam kroz to prolaziš.
„Hvala ti.“ Iskreno sam zahvalio.
Nasmijala se i rekla. „Sad bih morala poći. Braća me čekaju.“
Složio sam se i krenuli smo prema obližnjem parkiralištu.
Parkiralište je bilo gotovo pusto. Bilo je nekoliko auti, među kojima se isticao metalik-crni BMW 5. Kraj njega su stajala dvojica – vampira. Bili su visoki, blijedi, kao i Amy. Izgledali su baš kao najljepši manekeni koje možete zamisliti, skinuti s modne piste. Obojica su bili odjeveni u sivo i crno, naposljetku, kao i Amy. I svima im je savršeno pristajala ta kombinacija boja stvarajući veličanstven kontrast s njihovom kožom. Jedan je nosio crnu kožnu jaknu i izblijedjele traperice, kosa mu je bila kratka, malo tamnija od Amyne. Drugi je bio nešto niži, u sivom vunenom kaputu, s gotovo dugom, svijetlosmeđom kosom koja je neodoljivo podsjećala na moju. Izgledali su dvije-tri godine starije od Amy, ali neuobičajeno zrelo, kao i sama Amy.
„Luke, ovo su moja braća.“ Rekla mi je, pokazujući na njih.
„Michael,“ pokaže na vampira u kožnoj jakni, „i Eric,“ pokaže na vampira u kaputu, „koji je ujedno i čarobnjak, baš kao i ti.“ Završila je. Obojica su mi se nasmiješila, iako su izgledali suzdržano i rezignirano, niti jedan od njih mi nije pružio ruku.
„Pa, drago mi je.“ Rekao sam, „ja sam Luke.“
Kimnuli su.
„Ovaj, u redu, Luke, čujemo se sutra, može?“ Priupita Amy, iako mi se činilo da je ovo pomalo zabavlja.
„Naravno, vidimo se.“ Ipak sam rekao.
Okrenula se i zajedno s braćom sjela u auto.
I ja sam se okrenuo i krenuo kući, žudeći da ovaj dan završi, da je danas sutra.

-17:34- Komentari (8) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 15.10.2007.

Amy

3: AMY

Tijelo mi je bilo umrtvljeno, samo su mi oči sijevale prema njezinima. Izgledala je kao da joj je 15 ili 16 godina. Bila je potpuno blijeda. Njezine jagodične kosti su bile savršeno istaknute na mramornoj koži. Kosa boje tamnog zlata joj je padala sve do sredine leđa, predivna, valovita i sjajna. Oči su joj bile krupne i tamnoplave, duboke poput oceana. Ne znam koliko smo se dugo tako gledali, ali imao sam osjećaj da razumije moju šokiranost, kao da zna da je bila u mojim snovima…
Nakon beskrajno duge tišine i prodornog gledanja, savršene, ružičaste usne su joj se rastegle u nježan osmijeh.
„Zdravo“ rekla mi je visokim, svilenim glasom.
Zdravo, odgovorio sam u sebi, shvativši to tek nakon što me iskosa pogledala, kao da se pita jesam li nijem. „Zdravo“ prozborio sam, iznenađujuće staloženim glasom.
Sad je ona šutjela.
Blago sam podigao obrve.
„Joj, oprosti,“rekla je, blago odmahujući glavom i iskreno se smijući, kao da se smatra šašavom. „ja sam Amy. Amy Crane.“ Pružila mi je elegantnu, vitku i potpuno bijelu ruku.
„Luke Summers. Drago mi je.“ Nastavio sam mirnim, prisnim glasom, iako sam bio uvjeren da se netko tako predivan, tako savršen ne bi mogao obratiti meni, koji sam u usporedbi s njom vjerojatno izgledao kao Quasimodo.
Sad me pogledala vrlo lukavo, kao da očekuje da nastavim razgovor. Nisam joj mogao reći da sam je vidio u snu prije dva tjedna, ali činila se kao da to već zna. Očito ju je ovo prilično zabavljalo. Nisam joj htio dopustiti da me pobijedi u ovome, koliko god me njezina ljepota ošamutila.
„Dakle, jesmo li se možda već negdje sreli?“ Staloženo sam upitao s blago podignutim obrvama, zadovoljan formulacijom svojeg pitanja.
„Imam osjećaj da bi ti to meni mogao reći.“ Lukavo je odvratila, iako su joj se oči malo suzile.
„Hmmm…“ namrštio sam čelo, „ne znam, možda u prolazu? Jesi li nova u gradu?“ Da, prilično mi dobro ide muljanje.
„Hm, da, jesam. Ipak, mislim da te prije nisam vidjela“ zagrizla je donju usnicu kao da razmišlja, „zašto si me onako pogledao kad si me primijetio?“ Upitala me podignutih obrva. Čini se da njoj muljanje ide još bolje nego meni.
„O…“ izustio sam, prvi put u ovom kratkom kratkom razgovoru ostavši bez teksta. „ Učinila si mi se poznatom.“ Definitivno je izgledala da sve razumije. „Sanjao sam nekog vrlo sličnog tebi.“ Pristao sam na rizik i otvorio mogućnost da me počne smatrati ludim.
Izgledala je zadovoljno mojim priznanjem. „Da, čarobnjače, znam da jesi.“ Svilenasto se zahihotala.
Razrogačeno sam je pogledao, smatrajući je predivnom luđakinjom. „Molim?!“ prosiktao sam, „Čarobnjače?“ Sad mi je palo na pamet da se možda šalila, ali ipak me prošla jeza na spomen te riječi. Predobro sam se sjećao onog sata kemije…
Pogledala me u nevjerici. Nije se šalila. Nagnula se prema meni i prošaptala: „Ti se to šališ, zar ne? Pa ti jesi čarobnjak, osjetila sam te…“
OK, sad me stvarno prestravila. Ustao sam, nervozno je gledajući. Odlučio sam otići, ova cura nije bila svoja. Zgrabio sam kaput i uočio knjigu o grčkim mitovima na stolu. K vragu! Moram je vratiti na mjesto? Zašto se ne možeš vratiti sama, pomislio sam. U tom se trenu knjiga sklopila, podigla u zrak i poletjela prema polici zauzimajući mjesto s kojeg sam je uzeo. Opet sam se ukočio. Nisam mogao vjerovati. Opet se to dogodilo? Pogledao sam Amy. Ona nije igledala uzrujano - naprotiv; na njezinom savršenom licu vidio se izraz olakšanja. Ona je vjerojatno mislila da sam samo jako dobar glumac kad sam se prestravio na riječ čarobnjak. Smučilo mi se od te pomisli. Čvrsto sam stisnuo oči i odmarširao van iz prazne knjižnice (izuzev Amy) . Nisam se bio spreman suočiti s drugim ljudskim bićima, obuzele su me strašne i jezive misli. Jesam li ja stvarno čarobnjak? Imam li posebne moći? Uhvatio sam se da razmišljam o posve suludim stvarima, pa sam pokušao pronaći rješenje.
„Odi na psihijatriju, Luke.“ Uzdahnuo sam, šećući parkom, uvjeren da je to jedino rješenje.
„Nemoj.“ Prošaptao mi je u uho svileni glas anđela. Odmahnuo sam glavom, sad već siguran da mi nisu sve na broju.
Nastavio sam hodati malo većom brzinom, ali studena je ruka uhvatila moju i zaustavila me.
„Nemoj.“ Ponovio je isti taj glas, sad tek malo glasniji od šapta.
Okrenuo sam se, znajući da je to Amy.
„Pusti me.“ Zatražio sam drhtavim glasom, nakon čega je ona samo pojačala svoj ledeni stisak.
„Dopusti mi da ti objasnim, molim te.“ U glasu joj se čuo očaj.
„Samo se makni od mene, OK?“ rekao sam, odbijajući pogledati joj u oči, u to savršeno lice.
Pustila mi je ruku. Pomaknuo sam se da odem od nje, kad mi se stvorila pred licem, stavivši oba svoja ledena dlana na moje obraze, zadržavajući kontakt očima. Već sam se osjećao pobijeđenim.
„Luke, oprosti što sam te prepala,“ preklinjala je sa savršenim očajem u šaptu, „ali saslušaj me, molim te.“ Zvučala je tako iskreno, tako tužno da mi je oduzela moć govora. Izgubio sam se u njezinim očima, omlitavio sam. Povela me do klupice, gdje smo zajedno sjeli. Nije se smijala mojim reakcijama, nije pobjegla od mene kad je vidjela kako je ona knjiga poletjela natrag na svoje mjesto. Ona je bila drugačija od bilo koje osobe u mojem životu. Druženje s Emily i Adrianom mi se sad činilo tako daleko, nebitno, sad kad sam bio uz Amy, potpunu neznanku, ali očito jedinu osobu koja me razumijela.
„Nisam se spreman suočiti s ljudima.“ Rekao sam slabašnim glasom.
„To je u redu,“ rekla je Amy probadajući me očima, „suoči se sa mnom.“
Zbunjeno sam je pogledao, ali oči i držanje su joj odisali snažnom odlučnošću. Bila je drugačija. Jedino biće koje me bilo spremno saslušati pod ovim oblačnim nebom.

-08:04- Komentari (7) - Isprintaj - #

petak, 12.10.2007.

Pogled

2: POGLED

Nebo je od onoga dana bilo okovano teškim sivilom što se nadvilo nad gradom. Moj um i moj duh postali su sivi, suhi poput stranice knjige koju sam obično tako marljivo čitao. Zatvorio sam se u sebe. Dva tjedna me nije bilo u školi, nisam niti riječi prozborio. Osim jednog glasnog krika i očajne molbe. Moji su me odlučili poslati na psihijatriju pa sam ih molio neka me puste na miru, da sam samo u depresiji. Ali to nije bilo tako jednostavno. Moj je problem bio dublji. Znao sam, ma kako suludo to zvučalo, da sam ja kriv što je ona epruveta pukla. Dva tjedna nisam vidio sunce, nebo…samo teške, sive oblake.
Bio je ponedjeljak. Sredina listopada. Nebo je i dalje bilo sivo. Bojao sam se ustati iz kreveta i napokon nadoknaditi sve moje izostanke. Znao sam da sam opasan za druge. Nisam ih smio ugroziti. Nisam na to imao pravo niti ću ga ikad imati. Spustio sam se u kupaonicu. Uporno sam izbjegavao pogledati svoje lice u ogledalu. Uspio sam navući traperice i tamni pulover, oprati zube i umiti se bez ijednog pogleda na svoje reflektirano, sad već vjerojatno upalo lice. Bojao sam se sam sebe. Više nisam imao snage kriviti se, ali ni vjerovati da se incident s epruvetom dogodio sasvim slučajno. Stajao sam između svijetla i tame, zarobljen u vlastitom strahu. Navukao sam na sebe svoj crni kaput i stavio torbu na leđa. Niz stepenice se spustila moja majka. Pogled joj je bio prilično suzdržan, nekako oprezan. Vidio sam da se brine.
„Luke?“ upitala me nježnim glasom, stojeći tamo, na dnu stubišta u polutami.
„Da, vrijeme je da se pokrenem. Vidimo se, mama.“ Počeo sam otključavati vrata, pokušavajući skratiti potencijalni razgovor koji se ovdje razvijao. Nisam još bio spreman potpuno se oporaviti. „Bok!“
„Dobro…bok. Ručak će te čeka-…“ zatvaranjem vrata sam odsjekao njezin glas koji mi je zvučao vrlo poletno od olakšanja. Možda je vrijeme da se ponovno vratim u stvarni svijet.
Iznenadan nalet hrabrosti koji se javio u meni je ubrzo zamro kad sam ušao u razred. Svi su me pažljivo odmjerili od glave do pete, tek kad sam ih upitao što je tako zanimljivo, odvratili su poglede. Bez ijedne riječi. Bez pozdrava ili pitanja je li mi dobro. Očito im nisam bio najomiljenija osoba na svijetu. Blok-sat matematike bio mi je otprilike jednako zanimljiv kao usporena snimka partije šaha, ali nekako sam uspio zadržati koncentraciju i marljivo sam upijao sve zabilješke, brojeve i formule.
Budući da me zatvoreni prostor danas posebno sputavao i gušio, morao sam otići van pod odmorom. Bilo je svježe i oblačno, a hladan vjetar mi je pročistio dišni sustav i zakovitlao mi kosu oko lica. Ta kosa je obično bila glavni razlog svađa s mojim roditeljima. Bila je preduga i tek sam sada to shvatio. Bilo mi je zabavno gledati kako vjetar nosi moju neobičnu kombinaciju boja na kosi (plava, tamnoplava do svijetlosmeđa), ali bilo je vrijeme da je skratim. Moja razmišljanja prekinule su dvije prilike koje su mi prišle na dvorištu. Emily i Adrian, inače jedino dvoje ljudi s kojima sam imao malo bliskiji odnos od hladnokrvnog gledanja. Bili su iz mog razreda, ali u posljednje vrijeme nismo uopće razgovarali. Bio je to tako netipičan potez od njih da sam se istinski iznenadio. Možda me mogu povući natrag… razmišljao sam.
„Bok, kompa“ pozdravio me Adrian, visoki dečko kratke, crne kose i dobroćudnih, zelenih očiju.
„Zdravo, Luke.“ Rekla mi je Emily, srcolikog lica i duge, crvene, kovrčave kose.
„Bok, ljudi…“protisnuo sam. Glas mi je bio promukao, pa sam ,što je tiše moguće, pročistio grlo.
„Jesi ti dobro, čovječe?“ Zabrinuto me upitao Adrian.
„Da, Luke, zbilja si nas zabrinuo kad je onaj dan…“ Emily je sugestivno ostavila rečenicu nedovršenom.
„Ma, mala nezgoda“ petljao sam, „ Poslije me uhvatila mononukleoza…nisam smio van.“ Vješto sam im slagao grizući se zbog te činjenice.
„Aha…monononakle…ovaj…“ Zbunjeno je pokušao ponoviti Adrian. Znao sam da nije najbistriji na svijetu, ali bio je simpatičan. Barem više od ostatka razreda.
„Mononukleoza, Adriane.“ Prosiktala je Emily prevrćući očima.
„Da, eto…“ prilično sam nepotrebno nastavio razvlačeći usne u blagi osmjeh.
„Glavno da ti je sad dobro.“ Rekla je Emily, „nego…htjela…htjeli smo te pitati…“ tu je uputila nervozan pogled Adrianu.
„Bi li izašao s nama. Znaš, da idemo nekamo visjet…“ samouvjereno je dovršio Adrian. Emily mi je odlučno kimnula.
„Ovaj…da…može“ uspio sam izreći, još ošamućen činjenicom da su me pozvali van.
„Super!“ Emily se u trenu ozarila. „Može danas, u četiri? Kod crkve?“ Živahno je cvrkutala.
„Dogovoreno onda.“ Uzvratio sam im osmjeh.
Vratili smo se u zgradu, a ja sam razmišljao postupam li razumno. Možda sam prenaglio…znao sam da ih dovodim u opasnost…možda im nenamjerno naudim…

Moji strahovi su se pokazali neopravdanima. Živahno smo raspravljali o glazbi, filmu, školi (pritom izvrijeđali sve mrske nam učitelje), Adrian je pokušao zapodjenuti razgovor o nogometu, ali ja nisam sportski tip. Emily isto, ali da mu udovoljimo, pustili smo ga da razglaba o omiljenom klubu i najboljim igračima. Vrijeme nam je doslovno proletjelo, pa smo se oprostili pred trgovačkim centrom, a ja sam produžio u knjižnicu. Bio sam sretan, prvi put nakon dugo vremena. S police sam uzeo knjigu o grčkim mitovima i sjeo za stol već naveliko čitajući. Tada sam je vidio. Kosa boje tamnog zlata. Poput slajdova, pred očima su mi bljesnule slike iz onog sna. Sjedila je ondje, tri metra udaljena od mene, gledajući me ravno u oči. Paralizirajući me, prazneći mi um. Knjiga, knjižnica i sve ostalo se rasplinulo. Šok mi je prošao glavom. Znao sam da silazim s uma…

-14:51- Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 11.10.2007.

Crveno

Naziv priče: Dark Alley
Cjelina: Cloudly Sky

Ab homine homini cotidianum periculum –
Čovjeku svaki dan prijeti pogibelj od čovjeka



1. poglavlje: CRVENO

Kreštavo zvono je označilo kraj još jednog beskrajno dosadnog dana u školi. Nitko me nije pozdravio, nitko me nije primijetio…umorno sam se popeo stubama do svog ormarića. Brzo se spremivši, stuštio sam se stubištem do sporednog izlaza (manje ljudi- manje štete). Jutros je vrijeme bilo savršeno, barem za većinu ljudi. Bilo je potpuno vedro, toplo, a opet svježe – ne hladno – i nije bilo vlage u zraku. Sada, u 12:45, sunce je bilo gotovo prekriveno tanahnim slojem mrežastih oblaka, temperatura je osjetno pala, a zapuhao je i vjetar. Savršeno. Meni odgovara.
Kod kuće, naravno, starci su me zasipali pitanjima o školi, gradivu, ispitima…provodili svoju španjolsku inkviziciju. Kad je kroz moje stisnute zube prošištao i posljednji odgovor, napokon sam pojeo veliki komad lazanja i odjurio gore, u svoju sobu. Moje utočište. Bila je moj zaklon od svijeta, ali ti iritantno bijeli zidovi su me ubijali.U sobi je, u fotelji, spavalo moje – trenutno – najdraže biće na svijetu – moj mačak Louis. Ritmično disanje mu je remetilo oblik crno-bijelih mrlja na sjajnom krznu.
Upalivši liniju, stavio sam svoj omiljeni cd, „The Open Door“ od Evanescence i stavio Louisa u svoje krilo. Ugodno sam se namjestio u fotelji naslonivši glavu i gladeći Louisovo krzno. Mirno je preo. Kad je umirujuća melodija pjesme „Like You“ zasvirala preko cijele sobe, oči su mi se zamutile. Kapci su mi jednostavno pali i tijelo mi se opustilo.
Hodao sam u mraku. Među visokim policama kojima nisam vidio vrh. Bile su popunjene prašnjavim i vrlo starim – možda i antičkim – knjigama. Koraci su mi odzvanjali potpunom tišinom. Hodao sam mračnim labirintom bez cilja ili namjere – jeziva zvonjava mojih koraka parala je tiho ništavilo oko mene. Police su i dalje bile tako visoke, popunjene, nepregledne…u daljini sam primijetio zlokoban bljesak. U slijedećem trenutku mi je pred očima zalepršala najnevjerojatnija valovita kosa boje tamnog zlata. Tako jeziva, tako strašna i tako savršeno lijepa, prekrasna i glatka da mi je došlo da se umotam u nju. No već mi je izmakla. Opet sam se našao u mraku. Ovaj put mi se učinilo da sam u jeci svojih koraka čuo i gubljenje nečijeg prigušenog smijeha. Osjetio sam se stravično bespomoćnim, sputanim i zarobljenim. Ipak, počeo sam trčati. Znao sam da ne mogu pobjeći. Učinio sam se sam sebi nevjerojatno nestvarnim, a ipak, još sam trčao. Police su prolazile pokraj mene kao da se one miču, a ja stojim. Izgubio sam tlo pod nogama. Koljena su mi udarila o pod, a glava mi se izvila pod čudnim kutom. Gledao sam u predivno, blijedo lice djevojke. Bila je i predivna i užasna u isto vrijeme. Divlja kosa boje tamnog zlata vijorila je oko savršeno sablasnog lica. Progutala je mrak oko mene i sad sam se osjetio paraliziranim. Zurila je u mene divljim, sjajnim očima, a iz kutova usana joj je curila najsitnija kaplja grimiza. U užasu sam otvorio oči.
Nakon apsolutno uvrijeđenog pogleda kojeg mi je uputio moj mačak, ustao sam i spremio se. Iz ovog sam sna želio izvući samo ono najnormalnije. Moram ići u knjižnicu. Da. Pa ta predivna djevojka koja je očito, ili umirala od tuberkuloze, ili je bila vampirica, ili pak se poprskala kečapom, nije mogla biti stvarna. I vjerojatno nije. Imao sam već snove u kojima sam susretao ljude koje nikad nisam vidio, niti ikad hoću. Ovo je bilo jezivo, ali dobro. Ne škodi tu i tamo koja noćna mora. Nebo je sada bilo zastrto nešto debljim slojem oblaka. U knjižnici nije bilo nikakve cure koja bi bila toliko predivna i toliko čudna. Odlučio sam otići u krevet što je prije moguće. Zaspao sam vrlo brzo, gotovo spokojno.

Petak. Zadnji sat. Kemija. Još samo 45 minuta i očekuju me dva dana bez previše ljudi, apsolutno spokojna i mirna. Profesorica je hodala oko klupa proučavajući kako napredujemo s neutralizacijom kiselina. Brzo sam u epruvetu ulio sumpornu kiselinu i kapnuo metiloranž. Kad je indikator dodirnuo kiselinu u epruveti je buknula jarko crvena boja. Potpuni šok. Razlila se po cijeloj epruveti i ostavila me zapanjenog. Apsolutno nemoguće. Pred očima mi je sijevnula slika krvi koja curi iz kuta usana. U istom sam trenutku žarko i očajno počeo željeti da te epruvete nema u ovoj prostoriji. Samo da je nema. Iako je epruveta mirno stajala na stalku, prsnula je i crvena se tekućina razlila po klupi. Brzo sam ustuknuo razrogačeno gledajući kiselinu. Uplašen, prvo zbog toga što je epruveta upravo pukla iz čistog mira, a onda i zbog toga što je sumporna kiselina bila vrlo opasna u dodiru s kožom. Profesorica je dojurila do klupe i bijesno se okomila na mene: „Što si to učinio?! Jesi li ti normalan?!“
„Ovaj…“ zamuckivao sam, „nisam ništa…jednostavno je…pukla…da.“, uspio sam protisnuti.
Kad sam je napokon uvjerio da nisam kriv, munjevito je sa stola pokupila bočice s kiselinama i lužinama, metiloranž i fenolftalein. Svi su me u razredu pogledali (vrlo rijedak slučaj). Kreštaj zvona je prekinuo neugodnu tišinu. Brzinski sam izjurio i zaputio se kući užasnut onim što sam upravo prouzročio…

-15:21- Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 09.10.2007.

Something wicked this way comes...

Bok! Moj blog na kojem pišem jednu priču. Malo povezanu s vlastitim životom, ali zapleti i većina radnji su plod moje mašte.
Uskoro stiže prvo poglavlje...vrlo uskoro.
Čujemo se

Vaš
Eris' Servant :-)

-14:02- Komentari (4) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>