utorak, 03.01.2023.

Priča koju si pričate

Svi mi pričamo sa sobom, vodimo unutarnje razgovore, pa, praktički cijelo vrijeme. Vrsta priče koju si pričate igra veliku ulogu. Uspjeh, dobro raspoloženje, ustrajavanje usprkos preprekama, ovise o vrsti priče koju si pričate. Vrsta priče koju si pričate je vaš stil objašnjavanja. Vaš stil je toliko ukorijenjen u vama da i ne razmišljate o njemu, već se poistovjećujete s njim. Da, takav sam ja. Da, tako ja vidim stvari. Tako ja reagiram. Itd.
Stil objašnjavanja može biti obojen optimizmom, a može biti i samodestruktivan. Ne treba posebno napominjati koja varijanta je bolja. Ako malo razmislite o ideji da postoji tako nešto kao što je vaš stil objašnjavanja, i možda niste zadovoljni s njim, kako bi bilo da uzmete u obzir da ga promijenite? Vaš trenutni stil objašnjavanja nije neodvojivi dio vas, on se razvijao malo po malo kroz život i vašu specifičnu životnu priču pa se čini da ste vaš stil i vi jedno te ista stvar. Istraživanja su pokazala da to nije tako. Stil objašnjavanja se može mijenjati. Ne u jednom trenutku ni preko noći, jer tako se nije razvio ni postojeći. Promjena ne može doći u jednom trenutku, ali odluka može. I odluka u sebi već nosi određen okus oslobođenja od stare priče i dozu uzbuđenja zbog stvaranja nove.
Kao i u svemu, i ovdje je ključ da se stvari sagleda mirnije i pažljivije i da se uzmu u obzir razne opcije, i one koje se prije nisu uzimale. Ako ste navikli brzo odustajati, kako bi bilo da si kažete probat ću još jednom? Probat ću drukčije. Pitat ću nekoga. Nije kraj svijeta. Možda opet napravim krivo. Pa što? Napravit ću krivo. Pa ću probati ponovo. Drugima uspijeva, a neki od njih nisu pametniji od mene. Možda su čak i manje pametni, ali više se trude. Potrudit ću se više. Probat ću na drugi način. Probat ću ponovo. I unesite dozu humora. Smijeh je lijek.


Probat ću ponovo sve


- 06:56 -

Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Opis bloga

Ekspresije o temama osobnog razvoja.




Pitanja i informacije:
alen1zoric@gmail.com



Manje je često dovoljno, a više previše. Umijeće je pronaći pravu mjeru i vlastiti put.






"Inspire (from the Latin inspirare) means to breathe life into another."
































"Tehnologije koje smo stvorili i neprestana poplava takozvanih informacija koje nam se nameću toliko nas odvlače i proždiru da se, više nego ikada, čini društveno korisnim uroniti u knjigu kojom ste okupirani... Mjesto mira na koje morate "otići" kako biste mogli pisati, ali i ozbiljno čitati, mjesto je gdje zapravo možete donositi odgovorne odluke, na kojem se zapravo možete produktivno suočiti s inače zastrašujućim i nesavladivim svijetom..."
Jonathan Franzen