srijeda, 23.11.2022.

Tuširanje hladnom vodom - ekstremni sport za sirotinju

Povremeno mi zazvoni Schopenhauerova nonšalantna rečenica, 'Tuširanje hladnom vodom se podrazumijeva'. U redu Schopy, ljeti, ali izvan ljetnih vrućina? Imam iskustva s kupanjem u moru u svako doba godine, ali da se u zimsko doba tuširam hladnom vodom, to sam smatrao mazohizmom. Sada to više ne gledam kao na mazohizam, već počinjem gledati kao na dio jutarnje rutine.
Dobrobiti tuširanja hladnom vodom su znanstveno dokazane i uključuju: poboljšanje cirkulacije, jačanje imuniteta, bolji metabolizam, bolji rad mozga itd. Ali opet, nije za svakoga. Tko zna, možda je za vas? Za one sa slabijim srcem, nije preporučljivo. Zdravi ljudi mogu uzeti tu opciju u obzir i probati.
Ne znam da li vrijedi da je baš svaki početak težak, ali ovaj je svakako neugodan i prilično šokantan. Zato, polako. Nećete odmah nakon odluke ući u kadu i naprosto odvrnuti hladnu vodu. Korak po korak. Najprije se malo opustite pod mlakom vodom, a onda se šokirajte hladnijom, a zatim, s vremenom, i skroz hladnom. Da, u početku se svakako radi o neočekivanom šoku. A to se nastavlja i svaki sljedeći put. Šok za šokom, jedino što je u početku neočekivan, a kasnije očekivan. Međutim, mora se priznati da ima puno toga u tom šoku. Dobrovoljno, ustrajno stajati pod hladnim mlazom vode je i vrsta duhovne vježbe. Za razliku od namakanja vrućom vodom, kada se sve oko vas pari, a misli vam mogu otploviti u daleke kutke svemira i vrtiti ovu ili onu glupost, kod tuširanja hladnom vodom stvar je suprotna. Sva pažnja se automatski usmjerava na dati trenutak i na sam organizam. Ne pada vam na pamet ništa drugo. Disanje se znatno ubrzava, krvne žile se sužavaju. To je kao kod skoka s padobranom, najvažnija briga vam je, pretpostavljam, meni bi bila, da se padobran otvori. Nećete lakirati nokte u slobodnom padu. Sva pažnja je usmjerena na samu aktivnost i da sretno dodirnete tlo nogama; nema vrludanja. Kod tuširanja hladnom vodom je slično, s tom znatnom prednošću što se ne morate zabrinjavati oko toga da li će se otvoriti padobran.
Tuširanje hladnom vodom je i odlična vježba za jačanje volje. To je vrlo jednostavan i lako dostupan način za bildati vlastitu volju. Ne treba ići na glečere, uplaćivati aranžmane, podizati kredite. Ni govora! Samo treba ušetati, ili prekoračiti, u kadu i - voila.
Nakon hladnog tuša imam osjećaj kao da sam odradio neki trening. Osjećam se bistro, svježe, obnovljeno, dobro, malo i isprebijano, ali puno više preporođeno.

- 15:57 -

Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Opis bloga

Ekspresije o temama osobnog razvoja.




Pitanja i informacije:
alen1zoric@gmail.com



Manje je često dovoljno, a više previše. Umijeće je pronaći pravu mjeru i vlastiti put.






"Inspire (from the Latin inspirare) means to breathe life into another."
































"Tehnologije koje smo stvorili i neprestana poplava takozvanih informacija koje nam se nameću toliko nas odvlače i proždiru da se, više nego ikada, čini društveno korisnim uroniti u knjigu kojom ste okupirani... Mjesto mira na koje morate "otići" kako biste mogli pisati, ali i ozbiljno čitati, mjesto je gdje zapravo možete donositi odgovorne odluke, na kojem se zapravo možete produktivno suočiti s inače zastrašujućim i nesavladivim svijetom..."
Jonathan Franzen