subota, 18.01.2020.

Thoreau. Walden. Suh Yoon Lee. Obilje. Poveznica.

Da zaključim, ove dvije knjige, iako naizgled možda dijametralno suprotne, meni su vrlo povezane i postoji jedna slična nit koja se na neki način provlači kroz jednu i drugu. Thoreau je zadovoljan materijalnim siromaštvom, nema ništa protiv njega, čak ga i priziva, kako bi se potpunije posvetiju istraživanju unutarnjeg bogatstva. S druge strane, Obilje govori o postizanju bogatstva, ali kroz, možemo reći, duhovan pristup. Ne materijalno zbog zgrtanja, već kao posljedice stvaranja dobrog unutrašnjeg osjećaja, materijalno zbog smislenog uživanja u životu. Suh Yoon je suvremena guruica, ukorijenjena u najboljem od istočnjačke duhovnosti, bliska idejama taoizma i drugima na tom nivou, ona crpi iz tih dubina i povezuje ih s materijalnim, znajući i naglašavajući kako energija prethodi materiji, a čovjek njegovanjem dobrih osjećaja i dobrih misli posljedično utječe na privlačenje materijalnih stvari. To svakako ima smisla, to je tako. Ali, i ona naglašava, prebacivanje sebe u novi mod osjećanja i percepcije, nije tek tako. To ne dolazi s pukim iščitavanjem neke knjige, pa ni ove konkretne knjige. Promjena je proces. Ona je moguća, ali u nju treba uložiti trud. Trud je u osnovi ugodan, ali neće se dogoditi sam po sebi.

Odličan odlomak iz Waldena, iz zaključka:
"U svom pokusu naučio sam barem ovo: ako netko smjelo napreduje prema svojim snovima i ako teži živjeti život koji je zamislio, doživjet će uspjeh kakav u običnim vremenima ne očekuje. Neke će stvari ostaviti iza sebe, prijeći će nevidljivu granicu; novi, sveopći i slobodniji zakoni počet će se uspostavljati oko njega i u njemu; ili će se stari zakoni proširiti i slobodnije tumačiti njemu u korist pa će živjeti uz dopuštenje višeg reda bića. Onoliko koliko pojednostavi svoj život, toliko će se zakoni svemira doimati manje složenima, a samoća neće biti samoća, ni siromaštvo siromaštvo, ni slabost slabost. Ako ste gradili kule u zraku, vaš posao nije nužno izgubljen; one ondje i trebaju biti. Sada im postavite temelje."

Ovaj odlomak bi mogla potpisati i Suh Yoon. Ja ga potpisujem.

- 10:42 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Opis bloga

Ekspresije o temama osobnog razvoja.




Pitanja i informacije:
alen1zoric@gmail.com



Manje je često dovoljno, a više previše. Umijeće je pronaći pravu mjeru i vlastiti put.






"Inspire (from the Latin inspirare) means to breathe life into another."
































"Tehnologije koje smo stvorili i neprestana poplava takozvanih informacija koje nam se nameću toliko nas odvlače i proždiru da se, više nego ikada, čini društveno korisnim uroniti u knjigu kojom ste okupirani... Mjesto mira na koje morate "otići" kako biste mogli pisati, ali i ozbiljno čitati, mjesto je gdje zapravo možete donositi odgovorne odluke, na kojem se zapravo možete produktivno suočiti s inače zastrašujućim i nesavladivim svijetom..."
Jonathan Franzen