srijeda, 15.01.2020.

Thoreau. Walden. Jutro.

"Svako je jutro bilo radostan poziv da svoj život učinim onoliko jednostavnim, a mogu reći i nevinim, koliko je i sama Priroda. Odan sam štovatelj Aurore, baš kao i Grci. Ustajao sam rano i kupao se u jezeru; bila je to religiozna vježba, jedna od najboljih stvari koje sam radio. Jutro, najnezaboravnije doba dana, vrijeme je buđenja. Malo se može očekivati od toga dana, ako se uopće i može nazvati danom, u koji nas nije probudio naš Genij, već mehaničko gurkanje nekog sluge, dana u koji nas nisu probudile naše novostečene snage i nutarnje težnje, popraćene talasanjem nebeske glazbe umjesto tvorničkim zvonima dok miomiris ispunjava zrak - u život viši od onoga u kojem spavamo. Rekao bih da se svi važni događaji zbivaju ujutro, u jutarnjem ozračju. Vede kažu: "S jutrom se bude svi umovi." Poezija, umjetnost i najdivnija te najnezaboravnija ljudska djela potječu iz toga doba. Svi pjesnici i junaci, kao i Memnon, djeca su Aurore i svoju glazbu šalju svijetu u svitanje. Onome čija gipka i krepka misao drži korak sa suncem, dan je neprekinuto jutro. Nije važno što kazuju satovi ili ljudski stavovi i djela. Jutro je kada sam ja budan i kada je u meni zora. Milijuni su dovoljno budni za tjelesni rad, ali samo je jedan od milijuna dovoljno budan za djelotvoran umni napor, a jedan od stotinu milijuna za pjesnički ili božanski život. Biti budan znači biti živ. Nikada još nisam susreo čovjeka koji bi bio sasvim budan. Kako bih ga mogao pogledati u lice?
Moramo naučiti ponovno se probuditi i održavati budnost, ali ne mehaničkim pomagalima, već beskrajnim očekivanjima zore što nas ne pušta ni u najčvršćem snu. Ne znam što bi bilo poticajnije od čovjekove sposobnosti da svjesnim nastojanjima uzdiže svoj život. I to je već nešto kada možemo naslikati sliku ili isklesati kip te tako učiniti nekoliko predmeta lijepima, ali puno je veličajnije isklesati ili naslikati samo ozračje i medij kroz koji promatramo, a za što smo moralno sposobni. Utjecati na kvalitetu dana - to je najveća umjetnost."

U ovom odlomku je sadržana jedna cijela knjiga i priručnik. I više od toga - podsjetnik, inspiracija i putokaz.

- 07:51 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Opis bloga

Ekspresije o temama osobnog razvoja.




Pitanja i informacije:
alen1zoric@gmail.com



Manje je često dovoljno, a više previše. Umijeće je pronaći pravu mjeru i vlastiti put.






"Inspire (from the Latin inspirare) means to breathe life into another."
































"Tehnologije koje smo stvorili i neprestana poplava takozvanih informacija koje nam se nameću toliko nas odvlače i proždiru da se, više nego ikada, čini društveno korisnim uroniti u knjigu kojom ste okupirani... Mjesto mira na koje morate "otići" kako biste mogli pisati, ali i ozbiljno čitati, mjesto je gdje zapravo možete donositi odgovorne odluke, na kojem se zapravo možete produktivno suočiti s inače zastrašujućim i nesavladivim svijetom..."
Jonathan Franzen