ponedjeljak, 23.12.2019.

Zjk. Sloboda. Svrhovitost. Cilj. "Povratak prirodi."

"Vratiti se prirodi, dakle, ne znači vratiti se prirodnom životu primitivnih i pretpovijesnih naroda. To znači život slobode i osamostaljenja. Ono što osobito otežava i zapleće naš suvremeni život jest pojam svrhovitosti koji smo na neki način prisiljeni osjećati na svakom stupnju svojega života. No sve dok smo na razini svrhovita poimanja postojanja, nikako ne možemo biti slobodni. A to što nismo slobodni, uzrok je svih naših briga, svih nevolja i svih sukoba na ovom svijetu.
Oslobođenje svih pravila i pojmova koji nas uvjetuju bit je pobožnog života. Kad smo u svojem kretanju svjesni bilo kakve svrhe ili cilja, nismo slobodni. Sloboda znači nesvrhovitos, ali to, naravno, ne znači razuzdanost. Kada u život uđe svrhovitost, prestajemo biti vjernici i postajemo moralna bića. To vrijedi i u umjetnosti."

- 08:47 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Opis bloga

Ekspresije o temama osobnog razvoja.




Pitanja i informacije:
alen1zoric@gmail.com



Manje je često dovoljno, a više previše. Umijeće je pronaći pravu mjeru i vlastiti put.






"Inspire (from the Latin inspirare) means to breathe life into another."
































"Tehnologije koje smo stvorili i neprestana poplava takozvanih informacija koje nam se nameću toliko nas odvlače i proždiru da se, više nego ikada, čini društveno korisnim uroniti u knjigu kojom ste okupirani... Mjesto mira na koje morate "otići" kako biste mogli pisati, ali i ozbiljno čitati, mjesto je gdje zapravo možete donositi odgovorne odluke, na kojem se zapravo možete produktivno suočiti s inače zastrašujućim i nesavladivim svijetom..."
Jonathan Franzen