subota, 21.12.2019.

Zjk. Spokoj u čajnoj ceremoniji. Spokoj u bilo kojoj drugoj situaciji.

"Spokoj, posljednje načelo, najbremenitije je značenjem. Ako ono nije zastupljeno, čajna ceremonija gubi svoju vrijednost. Stoga je svaka uspješna izvedba osmišljena tako da se stvara ozračje mira."

"Spokoj je budistički pojam par excellence. Znak za spokoj (na japanskom jaku, a na kineskom chi) ima u budizmu i posebno suznačenje. Izvorno, a i danas, jaku znači "biti spokojan" ili "biti usamljen", ali kada se rabi u budističkom, a posebno u zenskom smislu, dobiva duboko duhovno značenje. Ukazuje na život koji nadvladava puku svjetovnost, odnosno na područje s onu stranu života i smrti koje mogu nastavati samo osobe snažna i duboka uvida u duhovno. Budistička strofa kojom obično završava neka od mahajanskih sutra glasi:

Sve što je složeno nepostojano je
i pripada carstvu rođenja i smrti;
Kad se prevladaju rođenje i smrt,
ostvaruje se potpuni spokoj i mi smo blagoslovljeni
."

Kako to da se ja zanimam za čajnu ceremoniju, a nisam (barem za sada) ljubitelj čaja? Zato jer tu nije stvar u čaju, nego prvenstveno u atmosferi koja se stvara kroz takvu ceremoniju. Ta atmosfera ima vrlo zanimljiva obilježja i može se "proizvoditi" i na druge načine, u raznim situacijama, poželjno u onim običnim, svakodnevnim, i tada više ništa nije obično. Sve postaje vrlo neobično i uzbudljivo.

- 08:51 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Opis bloga

Ekspresije o temama osobnog razvoja.




Pitanja i informacije:
alen1zoric@gmail.com



Manje je često dovoljno, a više previše. Umijeće je pronaći pravu mjeru i vlastiti put.






"Inspire (from the Latin inspirare) means to breathe life into another."
































"Tehnologije koje smo stvorili i neprestana poplava takozvanih informacija koje nam se nameću toliko nas odvlače i proždiru da se, više nego ikada, čini društveno korisnim uroniti u knjigu kojom ste okupirani... Mjesto mira na koje morate "otići" kako biste mogli pisati, ali i ozbiljno čitati, mjesto je gdje zapravo možete donositi odgovorne odluke, na kojem se zapravo možete produktivno suočiti s inače zastrašujućim i nesavladivim svijetom..."
Jonathan Franzen