ponedjeljak, 16.12.2019.

Zjk. Nekoliko slojeva svijesti ljudskog uma.

Postoje razne podjele i knjižurine o "stanjima svijesti", često se to sve veže uz čakre itd, itd... Pročitao sam mnoge i u neku ruku bih mogao reći da mi to sve skupa ne znači baš puno u životu, odnosno, sve su to zgodne pričice i u krajnjoj liniji - neprimjenjive gluposti.
Suzuki navodi jednu podjelu na tu temu, koja mi je logična i ima mi smisla:

"Može se smatrati da se ljudski um sastoji od nekoliko slojeva svijesti - sve od dvojno ustrojene svijesti do Nesvjesnoga. Prvi je sloj mjesto kojim se obično krećemo, tu je sve dvostruko postavljeno, načelo toga sloja je polarizacija. Zatim slijedi polu-svjesna razina , a ono što je ondje odloženo može se u svakom trenutku prizvati do pune svijesti. To je sloj pamćenja. Treći je sloj Nesvjesno - kako ga obično nazivaju psiholozi. Tu su pohranjena sjećanja izgubljena od pamtivijeka koja se bude kada dođe do općega mentalnog preokreta. Kada se namjerno ili slučajno izazove katastrofa, uspomene, nitko ne zna kada pokopane, izlaze na površinu. Taj nesvjesni sloj nije i posljednji jer tu je još jedan sloj koji je zapravo temelj naše osobnosti, a mogao bi se nazvati "skupnim nesvjesnim" koje donekle odgovara budističkom pojmu koji znači "svijest u kojoj je sve sačuvano". Postojanje tog nesvjesnog ne može se pokusom dokazati, ali pretpostavka o njoj je nužna kako bi se uopće mogla objasniti činjenica postojanja svijesti.
Psihološki govoreći, to "skupno nesvjesno" može se držati temeljem našega mentalnog života, ali kad želimo prodrijeti u tajne umjetnosti ili vjere, moramo se dovesti u stanje svijesti koje bi se moglo nazvati "svemirskim nesvjesnim". Svemirsko Nesvjesno jest načelo stvaranja, Božja radionica u kojoj je pohranjena pokretačka snaga svemira. Sva umjetnička djela, životi i težnje pobožnih ljudi, ispitivački duh koji pokreće filozofe - sve to dolazi iz vrela svemirskog nesvjesnog koje je zapravo skladište svih mogućnosti.
Basho je naišao na to Nesvjesno i svoj je doživljaj izrazio u haikuu. Bez uzimanja u obzir svemirskoga Nesvjesnog, naš život, život koji živimo u području ograničenosti, potpuno gubi svoje uporište."

- 08:25 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Opis bloga

Ekspresije o temama osobnog razvoja.




Pitanja i informacije:
alen1zoric@gmail.com



Manje je često dovoljno, a više previše. Umijeće je pronaći pravu mjeru i vlastiti put.






"Inspire (from the Latin inspirare) means to breathe life into another."
































"Tehnologije koje smo stvorili i neprestana poplava takozvanih informacija koje nam se nameću toliko nas odvlače i proždiru da se, više nego ikada, čini društveno korisnim uroniti u knjigu kojom ste okupirani... Mjesto mira na koje morate "otići" kako biste mogli pisati, ali i ozbiljno čitati, mjesto je gdje zapravo možete donositi odgovorne odluke, na kojem se zapravo možete produktivno suočiti s inače zastrašujućim i nesavladivim svijetom..."
Jonathan Franzen