nedjelja, 11.08.2019.

Unutrašnja pitanja i djelovanje

"Zakoračio sam na stazu i potonuo do gležnjeva. Dobro. Poteškoće su korisne. Uvijek pomognu. Sva moja zašto nisu mi donijela mir niti su me dovela do odgovora. Ali postavljanje pitanja - i djelovanje - u meni je izazivalo nešto, nešto snažno."

Scott Jurek, "Jedi i trči"

U nama je pitanje, sigurno je. Ali mi nemamo odgovor, ne jasan odgovor koji možemo tek tako zapisati na papir ili kojim možemo sebi jasno odgovoriti na to pitanje. Ne drugima, nego sebi. Ne možemo si jasno odgovoriti. Ali pitanje je tu i mi sami smo na neki način odgovor na to pitanje, a odgovor se odgovara djelovanjem i to spontanim djelovanjem. To znači, u istom tom trenutku kad se pojavi pitanje u obliku mutnog ili nejasnog osjećaja, možda i nelagode, mi spontano i odmah krećemo u akciju koja je možda jedina prava vrsta odgovora. Nema odgovora kao u školi, odgovori se ne mogu naučiti, ne znaju se unaprijed, jer ni pitanje se ne zna unaprijed. Naše pitanje je u nama i mi smo odgovor, i sve smo mu bliže što smo prirodniji, kada smo jednostavno ono što jesmo.

- 09:08 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Internetska bilježnica za zapisati što mi dođe.

Jedna vrsta modernog dnevnika, kojeg pišem prvenstveno zbog sebe (da se razumijemo) kako bih produbio i sebi pojasnio ideje koje mi dolaze, a oni koji nekim putem dođu ovdje, ako su im moje teme bliske, postoji dobra vjerojatnost da će u njima pronaći neku vrstu inspiracije i poticaja.


"Bez napora ne možemo ništa postići - s naporom upropaštavamo sve.

I upravo zato što je to tako jednostavno, zato je i tako teško. Događa se samo od sebe - no mora se na tome raditi.

Istinsko prosvjetljenje doživljava samo vrlo malo ljudi, jer ih je i veoma malo koji to istinski žele."

De Mello (iz knjige Carlosa Vallesa, "Neopterećen prtljagom", koja se bavi De Mellovom duhovnom ostavštinom)Ako se kojim slučajem poželite javiti, to znači da se svakako i trebate javiti:
alen1zoric@gmail.com"You think you know me, but you haven't got a clue"Free Web Hit Counter
. . .