nedjelja, 04.08.2019.

Jednostavnost uklanja izmišljene potrebe

Po iskustvu mogu reći sljedeće: što više čovjek otkriva specifičnost bogatstva koje se nalazi unutar njega, to mu manje stvari treba, tj. stvari ga manje zanimaju i to se događa spontano, jednostavno potrebe za mnogim stvarima otpadaju kao lišće s drveća u jesen, s tom razlikom što se (novi) listovi ne vraćaju ponovo u proljeće. Osnovne potrebe su: hrana, odjeća, sklonište, pri čemu u hranu spada, naravno, i voda, i pivo (ne u pretjeranim količinama, jer tada već ulazimo u područje razvijanja stanovitih ovisnosti; jedno dnevno, možda dva, ali nikako više od tri, osim u iznimnim situacijama, koje se u mom slučaju ne događaju, tako da se radi o jednom, iznimno dva, ali najgora opcija je ni jedno, a i to se može nekako preživjeti) i to je u osnovi to. Potrebe su zaista jednostavne. Mislim na stvarne potrebe. A izmišljenih potreba ima more i sve su, kao što naziv i kaže, čista izmišljotina.


- 16:17 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Internetska bilježnica za zapisati što mi dođe.

Jedna vrsta modernog dnevnika, kojeg pišem prvenstveno zbog sebe (da se razumijemo) kako bih produbio i sebi pojasnio ideje koje mi dolaze, a oni koji nekim putem dođu ovdje, ako su im moje teme bliske, postoji dobra vjerojatnost da će u njima pronaći neku vrstu inspiracije i poticaja.


"Bez napora ne možemo ništa postići - s naporom upropaštavamo sve.

I upravo zato što je to tako jednostavno, zato je i tako teško. Događa se samo od sebe - no mora se na tome raditi.

Istinsko prosvjetljenje doživljava samo vrlo malo ljudi, jer ih je i veoma malo koji to istinski žele."

De Mello (iz knjige Carlosa Vallesa, "Neopterećen prtljagom", koja se bavi De Mellovom duhovnom ostavštinom)Ako se kojim slučajem poželite javiti, to znači da se svakako i trebate javiti:
alen1zoric@gmail.com"You think you know me, but you haven't got a clue"Free Web Hit Counter
. . .