srijeda, 05.06.2019.

Grupa za potporu

Ono što ljudi traže na društvenim mrežama, blog servisima i na sličnim on-line mjestima je druženje i kontakt s drugim, po mogućnosti sličnim ljudskim bićima. Zbog svoje nesigurnosti i potpune izgubljenosti, čovjek želi da mu netko preko ekrana poželi dobro jutro, dobar dan i laku noć, da malo protipka s njim, reagira na njegovo mišljenje i po mogućnosti ga virtualno potapša po ramenu, kako bi lakše i ugodnije prošao kroz dan. U osnovi, ono što traže je - grupa za potporu. Umjesto prave stvari, dobivaju jeftine zamjene. Pretvaraju se iz stvarnog bića u izmišljeni nadimak i onda laprdaju s ostalima sličnima s kojima primijete određenu povezanost i kompatibilnost. Kada čovjek sebe svede na nadimak na ekranu, i svoje 'odnose' svede na komunikaciju s drugim nadimcima - maskama, on je rekao zbogom pameti. U tu svrhu je stoljećima služilo doba maškara, kada svi stave neku masku na nekoliko tjedana u godini, da se malo odmore i odmaknu od samog sebe, kojeg vrlo teško podnose kroz ostatak godine. Sada je situacija takva da su mnogim ljudima virtualne maškare kroz cijelu godinu. A u tome ima puno patologije.
Neću reći da je sve u ovom smislu patologija i da je sve glupost i tlapnja. Sve ima i svoju drugu stranu. Ali svakako je puno patologije.

- 08:33 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Internetska bilježnica za zapisati što mi dođe.

Jedna vrsta modernog dnevnika, kojeg pišem prvenstveno zbog sebe (da se razumijemo) kako bih produbio i sebi pojasnio ideje koje mi dolaze, a oni koji nekim putem dođu ovdje, ako su im moje teme bliske, postoji dobra vjerojatnost da će u njima pronaći neku vrstu inspiracije i poticaja.


"Bez napora ne možemo ništa postići - s naporom upropaštavamo sve.

I upravo zato što je to tako jednostavno, zato je i tako teško. Događa se samo od sebe - no mora se na tome raditi.

Istinsko prosvjetljenje doživljava samo vrlo malo ljudi, jer ih je i veoma malo koji to istinski žele."

De Mello (iz knjige Carlosa Vallesa, "Neopterećen prtljagom", koja se bavi De Mellovom duhovnom ostavštinom)Ako se kojim slučajem poželite javiti, to znači da se svakako i trebate javiti:
alen1zoric@gmail.com"You think you know me, but you haven't got a clue"Free Web Hit Counter
. . .