ponedjeljak, 18.03.2019.

Jednostavnost

Vrlo, vrlo je teško i komplicirano biti jednostavan. Nije ni malo jednostavno. Odnosno, savršeno je lako, nema ništa lakše ni jednostavnije, lagano je poput disanja, nema ništa prirodnije od jednostavnosti i spontanosti. Kako sad ovo? Dvije potpuno suprotne izjave, a obje potpuno točne.
Objašnjenje je ovo: kada osoba koja u sebi nije spontana i jednostavna, pokuša biti jednostavna, onda je to gluma, glumatanje, mučenje i mrcvarenje sebe i drugih. Ne može se biti jednostavan na silu. I s druge strane, onaj tko je u sebi jednostavan i spontan, njemu nema ništa jednostavnije od jednostavnosti, jer ona je njegov sastavni, neodvojivi dio. Onaj tko nije jednostavan, može to postati, ali ne silom, ne tako da krene izvana, već mora iznutra. Sve ono najvažnije kreće iznutra, korijen je uvijek u zemlji, u svijesti, u nevidljivom. Promjena uvijek počinje iznutra. Ako netko pokuša izvana, to je rad na fasadi, to nije to. Mora se početi s unutarnjim radom. Točnije, ne s radom, nego s bivanjem. Sjedanje u stolicu, 5, 10 minuta, koliko vam odgovara, zatvoriti oči i odmoriti se u sebi od vanjskog svijeta i biti u unutarnjem.
S obzirom na moju strast prema paradoksima, malo prije mi je pao na pamet jedan, primijetio sam jednu stvar: nisam više tako mlad i svakim trenom se osjećam sve mlađe. I to je jedna odlična stvar. Kao u filmu, a stvarnost je. A što je stvarnost, nego film.

- 16:05 -

Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Internetska bilježnica za zapisati što mi dođe.

Jedna vrsta modernog dnevnika, kojeg pišem prvenstveno zbog sebe (da se razumijemo) kako bih produbio i sebi pojasnio ideje koje mi dolaze, a oni koji nekim putem dođu ovdje, ako su im moje teme bliske, postoji dobra vjerojatnost da će u njima pronaći neku vrstu inspiracije i poticaja.


"Bez napora ne možemo ništa postići - s naporom upropaštavamo sve.

I upravo zato što je to tako jednostavno, zato je i tako teško. Događa se samo od sebe - no mora se na tome raditi.

Istinsko prosvjetljenje doživljava samo vrlo malo ljudi, jer ih je i veoma malo koji to istinski žele."

De Mello (iz knjige Carlosa Vallesa, "Neopterećen prtljagom", koja se bavi De Mellovom duhovnom ostavštinom)Ako se kojim slučajem poželite javiti, to znači da se svakako i trebate javiti:
alen1zoric@gmail.com"You think you know me, but you haven't got a clue"Free Web Hit Counter
. . .