ponedjeljak, 18.03.2019.

Jednostavnost

Vrlo, vrlo je teško i komplicirano biti jednostavan. Nije ni malo jednostavno. Odnosno, savršeno je lako, nema ništa lakše ni jednostavnije, lagano je poput disanja, nema ništa prirodnije od jednostavnosti i spontanosti. Kako sad ovo? Dvije potpuno suprotne izjave, a obje potpuno točne.
Objašnjenje je ovo: kada osoba koja u sebi nije spontana i jednostavna, pokuša biti jednostavna, onda je to gluma, glumatanje, mučenje i mrcvarenje sebe i drugih. Ne može se biti jednostavan na silu. I s druge strane, onaj tko je u sebi jednostavan i spontan, njemu nema ništa jednostavnije od jednostavnosti, jer ona je njegov sastavni, neodvojivi dio. Onaj tko nije jednostavan, može to postati, ali ne silom, ne tako da krene izvana, već mora iznutra. Sve ono najvažnije kreće iznutra, korijen je uvijek u zemlji, u svijesti, u nevidljivom. Promjena uvijek počinje iznutra. Ako netko pokuša izvana, to je rad na fasadi, to nije to. Mora se početi s unutarnjim radom. Točnije, ne s radom, nego s bivanjem. Sjedanje u stolicu, 5, 10 minuta, koliko vam odgovara, zatvoriti oči i odmoriti se u sebi od vanjskog svijeta i biti u unutarnjem.
S obzirom na moju strast prema paradoksima, malo prije mi je pao na pamet jedan, primijetio sam jednu stvar: nisam više tako mlad i svakim trenom se osjećam sve mlađe. I to je jedna odlična stvar. Kao u filmu, a stvarnost je. A što je stvarnost, nego film.

- 16:05 -

Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

O čemu se ovdje radi?
O svijesti, o tome kako i zašto biti svjestan, budan i prisutan, o tome da je sva stvarnost u sada i ovdje i da iz nje i u njoj, iz trenutka u trenutak, mi nastajemo i mi jesmo i mi ponovo i ponovo postajemo i samo uz stalnu svijest o tome da jesmo, mi zaista živimo i stvaramo i otkrivamo, i ono u nama što je bitno ne može nestati, može samo prijeći u neki drugi oblik, a ono nebitno u nama će nestati, ne treba ni postojati, toga se bolje riješavati dok smo još ovdje, jer to što je nebitno, to nismo mi, ono što je bitno, to jesmo mi i dobro je naučiti razlikovati ovo dvoje. O tome je ovdje riječ.Pitanja, ideje za suradnju..
Ako imate potrebu, slobodno se javite
alen1zoric@gmail.comFree Web Hit Counter
. . .