ponedjeljak, 18.03.2019.

Jednostavnost

Vrlo, vrlo je teško i komplicirano biti jednostavan. Nije ni malo jednostavno. Odnosno, savršeno je lako, nema ništa lakše ni jednostavnije, lagano je poput disanja, nema ništa prirodnije od jednostavnosti i spontanosti. Kako sad ovo? Dvije potpuno suprotne izjave, a obje potpuno točne.
Objašnjenje je ovo: kada osoba koja u sebi nije spontana i jednostavna, pokuša biti jednostavna, onda je to gluma, glumatanje, mučenje i mrcvarenje sebe i drugih. Ne može se biti jednostavan na silu. I s druge strane, onaj tko je u sebi jednostavan i spontan, njemu nema ništa jednostavnije od jednostavnosti, jer ona je njegov sastavni, neodvojivi dio. Onaj tko nije jednostavan, može to postati, ali ne silom, ne tako da krene izvana, već mora iznutra. Sve ono najvažnije kreće iznutra, korijen je uvijek u zemlji, u svijesti, u nevidljivom. Promjena uvijek počinje iznutra. Ako netko pokuša izvana, to je rad na fasadi, to nije to. Mora se početi s unutarnjim radom. Točnije, ne s radom, nego s bivanjem. Sjedanje u stolicu, 5, 10 minuta, koliko vam odgovara, zatvoriti oči i odmoriti se u sebi od vanjskog svijeta i biti u unutarnjem.
S obzirom na moju strast prema paradoksima, malo prije mi je pao na pamet jedan, primijetio sam jednu stvar: nisam više tako mlad i svakim trenom se osjećam sve mlađe. I to je jedna odlična stvar. Kao u filmu, a stvarnost je. A što je stvarnost, nego film.

- 16:05 -

Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Opis bloga

Ekspresije o temama osobnog razvoja.




Pitanja i informacije:
alen1zoric@gmail.com



Manje je često dovoljno, a više previše. Umijeće je pronaći pravu mjeru i vlastiti put.






"Inspire (from the Latin inspirare) means to breathe life into another."
































"Tehnologije koje smo stvorili i neprestana poplava takozvanih informacija koje nam se nameću toliko nas odvlače i proždiru da se, više nego ikada, čini društveno korisnim uroniti u knjigu kojom ste okupirani... Mjesto mira na koje morate "otići" kako biste mogli pisati, ali i ozbiljno čitati, mjesto je gdje zapravo možete donositi odgovorne odluke, na kojem se zapravo možete produktivno suočiti s inače zastrašujućim i nesavladivim svijetom..."
Jonathan Franzen