Ljubo Ruben Weiss

14.12.2013., subota

TAMA RUDAN nakon svega, opet i opet, na TV, zašto?



DA LI JE UISTINU HRVATSKA ZAJEDNO SA SVOJOM HRT IZGUBILA KOMPAS? DA LI TO DOBRO VIDIMO?? Čitajmo pažljivo:

-----------------------------------------
Nedjeljom u dva, Nedjeljom u dva
12.12.13. Starost: 2 dan(a)
Nedjeljom u dva - Vedrana Rudan 15. prosinca na HRT-u 1 u 14 sati
Gošća emisije Nedjeljom u dva je spisateljica VEDRANA RUDAN!!!!!!!!??????????
Govorit će o podjelama u Hrvatskoj, referendumu, ekonomskoj krizi. Zašto je Vedrana Rudan kao spisateljica cjenjenija u inozemstvu nego u Hrvatskoj, neke su od tema emisije.Urednik i voditelj: Aleksandar Stanković
----------------------------------------
U više navrata i na više mjesta Vedrana Rudan, ne slučajno, ispisala je NOTORNE ANTISEMITSKE pasuse, koji još kolaju samo u POLITIČKOM PODZEMLJU, U NEONACISTIČKIM KRUGOVIMA, stormfrontovskoj političkoj kaljuži. Vedrana Rudan u više navrata grozomorno je uvrijedila židovski narod, izraelsko vodstvo, Izraelce. Vedrana Rudan na klasičan način antisemite pitala je, pogrešno, namjerno tendenciozno i netočno navodeći dijelove Dnevnika Anne Frank KADA ĆEMO MI ŽIDOVI KONAČNO POSTATI LJUDI???
A dio Dnevnika Ane Frank na koji se Vedrana .Rudan pozivala glasi drugačije i «gospođa» se poslužila RUŽNOM MANIPULACIJOM I IZOKRETANJEM SMISLA DNEVNIČKE ZABILJEŠKE, zapisane u Dnevniku dana 11.4.1944.
Vedrana Rudan je lagala sebi i drugima, sve u cilju što bombastičnijeg efekta svog standardnog nastupa: red vulgarija, red gluposti, red provokacija, red laži i cinizma. Inače, nije to prvo «redigiranje» Dnevnika Ane Frank - činila je to Vedrana Rudan još 2006. u kolumni u Nacionalu pod naslovom «Ana i njeni sinovi», kao što se već više puta, najčešće povodom događaja na Bliskom Istoku, obrušila na Židove, ali i izraelske dužnosnike. Moj dragi prijatelj Lujo Bauer upozorava me da je Rudanica "fenomen sračunat kao marketinški potez i da joj upravo odgovara da se na njene provokacije reagira, e kako bi se stvorio dojam da je progonjena književnica, žrtva, meta malograđana, cilj primitivaca..." A ja mislim kada bi se iz njenih pisanija izostavilo sve vulgarije, psovke i budalaštine, od njene literature ne bi ostalo mnogo. I njeni tekstovi se već označavaju kao književni terorizam, škandal-proza, psovačko-prostačko-potrošačka literatura.

ŠTO STVARNO PIŠE U DNEVNIKU?


Evo kompletnog pasusa iz Dnevnika Ane Frank, ne samo jedne rečenice:

«Jako su nas podsjetili na to da smo okovani Židovi, okovani na komadiću zemlje, bez prava, ali s tisućama obaveza...
JEDNOM ĆE OVAJ STRAŠNI RAT IPAK PROĆI, JEDNOM ĆEMO OPET BITI LJUDI, A NE SAMO ŽIDOVI! ( podvukao Lj.R.W.)
Tko nam je to nametnuo? Tko je nas Židove učinio iznimkom među svim narodima? Tko nas je do sada ostavio da patimo? To je Bog, koji nas je tako stvorio, ali će Bog biti taj koji nas uzdiže. .. Mi ne možemo nikad postati samo Nizozemci ili samo Englezi, ili bilo što drugo, mi pored toga uvijek moramo ostati Židovi. Ali mi to i hoćemo ostati(...) Bog naš narod nije nikad ostavio na cjedilu, ali su tijekom svih stoljeća Židovi morali patiti....»( preveo s njemačkog Sead Muhamedagić).

Vedrana Rudan, u trenutku usijanih međunacionalnih odnosa, u trenutku kada se još nije slegla prašina od najgnjusnijeg falsificiranja Talmuda, navođenjem IZMIŠLJENIH, opasnih poruka, na portalu dnevno.hr, što bi značilo da su i vjernici Židovi opasni ljudi, kada kao na traci zadnju godinu-dvije izmjenjuju se manje ili više antisemitske poruke, uključujući i ZA DOM SPREMNI, ustaški poklič, u Hrvatskoj, u vrijeme dovođenja u pitanje manjinskih prava, ova pseudoknjiževnica a zapravo obična, prosta i politički neosviještena bukačica, NIJE OSOBA VRIJEDNA PAŽNJE HRVATSKE JAVNE TELEVIZIJE i gledateljstva.
"PIČKIN DIM NAD GAZOM, u usporedbi s PIČKINIM DIMOM NAD AUSCHWITZOM, izrečen uz blasfemično manikiranje noktiju na TV NOVA, ušao je u sve udžbenike antisemitizma i delegitimiranja države Izrael.
Tko je pozvao i zašto Vedranu Rudan u talk show Nedjeljom u dva??
Čista je LAŽ da je Vedrana Rudan popularnija u inozemstvu nego u Hrvatskoj. Jedino, ako se na inozemstvo nije mislilo na Srbiju i Republiku Srpsku, i neke druge dijelove Bosne i Hercegovine?
Vedrana Rudan nije prevedena i objavljena u nijednoj uglednijoj izdavačkoj kući zemalja Evropske zajednice, njena djela neće objavljivati niti propagirati nijedan izdavač u vlasništvu Židova, ona ako će i biti prevedena i objavljena od takvih izdavača, bit će prezentirana kao primjer NOTORNOG ANTISEMITIZMA!

APELIRAM, APELIRAM...
Apeliram u ime razuma i ostataka hrvatske kulture i običnog ukusa, apeliram u ime sloboda manjina i prava da budu zaštićene od guranja prstiju u oči, da se među hrvatskim književnicama i književnicima nađe osoba a koja ima za reći poruke od civilizacijske vrijednosti, poučne za mlade naraštaje koji trebaju biti educirani o povijesnim istinama, a ne upoznavani sa stereotipima i predrasudama.
Nema smisla da se hrvatska vlast zaklinje u evropske stečevine, a istovremeno dozvoljava na državnoj televiziji nastup osobi koja je sustavno širila i širi notorni antisemitizam.
Barem deset/jedanaest hrvatskih književnica i književnika te izdavača zaslužuju nastup na HRT prije ove ekscentrične i mnogi kažu, neuračunljive "književnice" i "publicistkinje":Daša Drndić,Sanja Pilić, Slavenka Drakulić,Dubravka Ugrešić, Miljenko Jergović, Igor Mandić, Ludwig Lujo Bauer, Zoran Ferić,Velimir Visković, Ante Tomić, Seid Serdarević... (nastaviti niz po vašem izboru!)
Ekscentričnost i kontroverznost, privlačanje pažnje ludorijama, povećanje kvote gledanosti TV po svaku cijenu... ne mogu biti kriterij odabira gostiju Nedjeljom u dva i televizije koju svi mi plaćamo, htjeli ne htjeli. Postoji članak gdje svojevremeno Aleksandra Acu Stankovića moja persona hvali kao novinara i voditelja zbog odabira gostiju, pripreme za sugovornike, odlučnost i energičnost u postavljanju pitanja i vođenju dijaloga. Od tog vremena Aleksandar Stanković napravio je nekoliko posve pogrešnih odabira gostiju, a jedan od najvećih gafova je davanje javnog medijskog prostora Ivi Sanaderu, protiv kojeg je Državno odvjetništvo RH podiglo teške optužnice!
Molim Hrvatsku Radio - televiziju u ime Internet grupe SOCIJALNO, JASNO I HRABRO ŽIDOVSTVO - JEVREJSTVO, u ime ostataka ostataka virovitičkog židovstva, u ime pokojnog oca Marka Weissa, logoraški broj 121 729, Auschwitz-Birkenau, u ime moga strica Ljubomira - Rubena koji je s 12 godina nestao u dimu Auschwitza i po kojem sam dobio ime, u ime antifašista Hrvatske i njihovih potomaka, u ime ZDRAVOG RAZUMA, da se nađe osoba za gosta Nedjeljom u dva, koja neće provocirati ružne uspomene niti sipati sol na još uvijek nezacijeljene rane i koju će gledateljstvo s uvažavanjem slušati i od koje će mladi gledatelji imati što naučiti! Nismo valjda već u nekoj smrdljivoj i zagušljivoj krčmi sa čučavcima iz kojih dolazi smrad i širi se do neba, i na čijim vratima se ispisuju i crtaju adoloscentne maštarije, i vulgarije, gdje jedno pored drugog su pičkin dim i kurčevi (namjerno vulgarno navedeno, da se vidi kakav je to izričaj!), znaci čega? Vedranine uljudbe, njene političke nepismenosti, njene bešćutnosti...? Jer, o ne, nije ona samo antiŽidova, premali je to zalogaj za njena oblaporna usta i njene fine nepce, koje se hrane skupim kruh - đakonijama, ona je anti, anti...
NE, NE i NE VEDRANI, zapravo TAMI RUDAN koja se hvalila djedom u Jasenovcu, ne primitivizmu, ne psovačkoj literaturi, ne prodaji knjiga i članaka kojima je u dobrom dijelu antisemitizam, ta civilizacijska sramota, ta stara bolest u novim, kriznim vremenima, ne providnim manipulacijama poviješću u vremenima nikada, a pogotovo ne pred Božić i Novu godinu kada svako normalno stvorenje traži odmor za dušu trenutak veselja bar!

-------------------

Oznake: antisemitizam, židovi, Vedrana Rudan, HRT, nedjeljom u dva, Aco Stanković


- 06:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NOTORNI ANTISEMITIZAM - otvoreno pismo u vezi članka izvjesnog Z.K. (portal dnevno.hr)



Bilo je samo pitanje tjedna kada će se pojaviti članak u hrvatskim medijima od kojeg se čovjeku može lediti krv u žilama, i koji će predstavljati kvintisenciju notornog hrvatskog antisemitizma. Već dugo je na djelu šikaniranje manjina u Hrvatskoj, na razne načine – od razbijanja dvojezičnih ploča, preko brojnih primjera GOVORA MRŽNJE do referenduma Markićke koji je vrvio brutalnim ispadima, zastrašivanjem, upotrebom i zloupotrebom židovskih simbola.
Ataka na Židove u Hrvatskoj, verbalnih, bilo je i ranije, o nekima sam pisao, o nekima nisam stigao pisati odnosno prosvjedovati. Valja nam se prisjetiti samo nekih slučajeva – izjava dr. Stjepana Razuma o Jasenovcu, nekoliko tekstova i ispada Vedrane Rudan koja se grubo poigrala Dnevnikom Ane Frank, zatim bojkota Branka Lustiga u Kninu, izložbe Ane Frank na kojoj je vodičica kroz izložbu na HRT izjavila da je Anne Frank bila „kolateralna žrtva IIWW“, izvještavanja HRT-a o događajima u Egiptu gdje su za nerede okrivljeni Židovi, zatim objave notornog ustaškog postera u časopisu „Vojna povijest“ (izdaje Večernji list), bez ikakve ograde, i najnovije, ispada Josipa Šimunića nakon utakmice Hrvatska –Island, kada je stadion u Maksimiru ječao skandiranje ZA DOM SPREMNI, „zamračivanja Jasenovca“ gdje izvjesni Josip Miljak tvrdi ono što je postala uobičajena tvrdnja devedesetih prošlog stoljeća – da je Jasenovac bio radni logor… Pišem već desetljećima o pojavama antisemitizma na prostorima ex-Jugoslavije, osnovao sam i Internet grupu SOCIJALNO, JASNO I HRABRO ŽIDOVSTVO-JEVREJSTVO gdje razmjenjujemo informacije o pojavama antisemitizma i šire od Hrvatske. Tako se u Srbiji na mjestu gdje je nekada bilo stratiše Židova u Beogradu planira izgradnja shoping centra, u Subotici je oskrnavljeno židovsko groblje, Srbijom kruže notorni, vjerojatno i krivotvoreni spisi Vase Pelagića o "ćifutskom pitanju" itd.
BOB DYLAN JE KRIV - ZAISTA?
Stižu vijesti da su neki hrvatski "intelektualci" u Francuskoj pokrenuli tužbu protiv Boba Dylana koji se jednom izjavom uključio u ocjenu hrvatsko-srpskih odnosa, Da šok bude veći, inače solidan autor Jurica Pavičić u Jutarnjem listu od petka, 6. prosinca 2013. objavljuje kolumnu pod naslovom NARAVNO DA JE DYLAN KRIV IAKO NIJE LAGAO O STAVU PREMA SRBIMA ("Je li Bob Dylan kriv? Naravno, jest. Kriv je zbog drijemeža duha, olakog razbacivanja tvrdnjama o temi o kojoj zna malo…“) Možda je Bob Dylan izjavio nešto nezgrapno, to će utvrditi francuski sud, ali otkuda pravo naslovom teksta presuditi Bobu Dylanu – jer Bob Dylan nije primjerice Toni Cetinski ili Mate Bulić, ili Miroslav Škoro... Bob Dylan je planetarna muzička legenda, jedan od najznačajnijih kantautora 20-tog stoljeća, pjesnik, skladatelj, simbol generacije, rođen u USA kao Robert Allen Zimmermann, 1941. Židov, i stvar je procjene da li je rekao u Roling Stoneu nešto „neukusno bombastično, intelektualno nedozrelo i kolonijalno arogantno“. Ili je pak rekao naglas mišljenje koje dijeli možda polovica Židova u svijetu?? Jer, iako usporedba nije najadekvatnija, ako smo mi kao "djeca Holokausta" većinom prepoznavali ostarjele austrijske naciste, što Srbi ne bi prepoznavali Hrvate, a Hrvati Srbe, pogotovo "četnici ustaše, a ustaše četnike"?
Sve atake na istaknute osobe hrvatskog židovstva, antifašiste, posebno obitelj Goldstein (Slavka, Ivu i Daniela),Branka Lustiga, Nenada Puhovskog, pa ako hoćete i moju personu, uključujući i prijeteću poruku koju sam prijavio Policijskoj upravi virovitičko-podravske županije, nebuloze Slobodana Novaka, more imbecilnih poruka na portalima ispod tekstova o Židovima, Izraelu itd., ne bih ni spominjao. Sve do konfabuliranja o 14 židovskih generala u tzv. NDH, u Židovkama ženama ustaških glavešina, do sustavnog delegitimiranja Izraela...
Međutim, ovo što se pojavilo na portalu dnevno.hr, koji je svojevremeno brutalno izvrijeđao izraelskog ambasadora u Hrvatskoj Yossija Amranija, prelazi sve granice zdravog razuma. Pogledajmo naslov:
„Židovi upravljaju ovim svijetom, sada znamo i zašto! Najužasnije demonske provale skrivaju se u njihovoj svetoj knjizi Talmud!“
Tu je i početni dio teksta:
"Predložite kršćanima da imaju seksualne odnose sa životinjama." "Bog je stvorio nežidove te iako im je dao čovječji oblik oni su ravni sa životinjama, jer ne dolikuje Židovu da bude služen od stoke. Zato ga služe životinje u ljudskom obliku. "Nežidovka u nosećem stanju ima se smatrati kao noseća stoka. "Istrebljenje kršćana je neophodno žrtvovanje.
Židovi su vrlo poseban narod. Rasijani su svuda po svijetu i vode najveće kompanije svijeta. Židovi u svojim rukama drže kompletni bankarski sustav. Oni imaju potpunu kontrolu nad medijima što svjetskim tako i hrvatskim. Neki Židovi su najbogatiji ljudi na planetu. Oni su vladari prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Vladari iz sjene. U svakoj kompaniji, vladi, na najvišim pozicijama uvijek se skriva po minimalno jedan Židov. Oni su vrlo povezan narod koji kontrolira sve, a mnogi o tome ne znaju ništa. Ljudi ih većinom žale jer su eto bili proganjani kroz povijest, no evo odgovora zašto su Židovi bili proganjani. Odgovor daje ni manje ni više nego židovski pisac Oscar Levy u knjizi "Svjetski značaj ruske revolucije" "Teško da danas ima nekog događaja u modernoj Europi koji ne vodi porijeklo unazad do Židova. Mi Židovi smo danas ništa drugo doli svjetski prevaranti, uništavatelji svijeta, njegovi upropastitelji i egzekutori."
Naravno slijede u tekstu Z.K-a FALSIFIKATI Talmuda, koji su Talmudu dodani u pradavna vremena, a posebno u vrijeme afere Dreifuss te gebelsovskom propagandom i sotoniziranjem Židova, sve do konačnog rješenja tzv. židovskog pitanja koje je životima platilo oko 6 milijuna Židova. Holokaust i li šoa postali su abeceda u proučavanju Drugog svjetskog rata i primjer za najbestidniji genocid koji je počinjen nad jednim narodom u novijoj povijesti. I Ujedinjeni narodi, u spomen na Holokaust 27. 1. u godini proglasili Međunarodnim danom sjećanja na Holokaust, i obilježava se u svakoj državi koja drži do sebe.
Perfidni tekst objavljen na opskurnom portalu dnevno.hr držim najbestidnijim napadom na manjinu nad manjinama u Hrvatskoj, nas ostatke ostataka nekada bogate i cvatuće židovske zajednice koja je ugradila svoje znanje i poduzetništvo te dobru volju u temelje ekonomije, znanosti, medicine, sporta.. Do 1941. godine kada su rasni zakoni potpisani od Mile Budaka značili i Jasenovac i sve zlo koje je Židove snašlo.
Ne tvrdim da otpora i prosvjeda nema od hrvatske strane - s radošću i nekom vrstom ponosa čitam tekstove Miljenka Jergovića,Viktora Ivančića, Borisa Dežulovića, Predraga Lucića, Borisa Pavelića i znatnog broja mlađih autora,koji upozoravaju na fašizaciju, ali ukupno to je mlako reagiranje, tek kapi na vrući, užareni kamen. Upozorava nas dobronamjerno i Efraim Zuroff, iz Dokumentacijskog centra "Simon Wiesenthal" iz Jeruzalema... Apeliram u ime mojih mrtvih, u ime mrtvih mojih židovskih sunarodnjaka, u ime onih koji dijele moja razmišljanja u židovskim općinama Hrvatske i Bet Izraelu, da hrvatska pravna država stane na kraj ovom vandalizmu koji je počinio portal dnevno.hr i izvjesni anonimac Z.K. i poduzme HITNO sve pravne korake da se ovaj vandalizam sankcionira. Ono što je spadalo u Stormfron i hrvatsko političko podzemlje bljesnulo je „punim sjajem“ kao zloupotreba sloboda i prava, jamčena Ustavom RH.
ŠTO ĆE BITI S LIJEPOM NAŠOM?
Davnih godina, negdje 1989. na jednom savjetovanju u Beogradu pod nazivom BUDUĆNOST JUGOSLAVENSKOG JEVREJSTVA usudio sam se JAVO reći: „Tema nije dobro postavljena. Nas nekoliko tisuća Jevreja-Židova bit će prebačeno na sigurno, vjerojatno u Izrael, ali što će biti s ovom zemljom!?“ Dvoranom je zavladao muk, a onda vrisak, predsjedavajući skupa oduzeo mi je riječ uz obrazloženje da širim paniku.
Danas, 2013. tvrdim slično: nas nekoliko stotina hrvatskih Židova prebačeno će biti s dva tri zrakoplova na sigurno, vjerojatno u Izrael, ali što će biti s ovom zemljom, Hrvatskom? Ova nekada lijepa i podosta bogata zemlja danas je jedva za prepoznati, ali tu je moj rodni dom, zavičaj, i drugog zavičaja nemam.
Ali, dok god tu živim očekujem poštovanje ljudskih prava kao što poštujem prava domaćina. Dnevno.hr poručilo mi je danas, u erev šabat, kada gore dvije svijeće i Talmud je kraj mene, a kipa na glavi, da sam štetočina i da, po teorijama zavjere, iz falsifikata ruske carske policije, Protokola sionskih mudraca, snujem o nekoj zavjeri protiv čovječanstva.
A snujem samo o jednom - neka je mir subotnji bar - mir i blagostanje koje želim svima u lijepoj našoj ne samo u subotu već u prosincu i siječnju 2014. kada se kršćani obraćaju Božiću, moleći za ljubav Božju. I ako netko nešto drugo zove i doziva, neke sokolove primjerice, neka to čini, na svoju odgovornost, ali prije svega odgovoran prema vlastitom narodu.
Moj, naš je Hašem, Adonaj, Gospodin, Stvoritelj... i on hoće milenijima da živimo. I živjet ćemo dalje, notornim huškačima, mrziteljima i antisemitima usprkos!

Oznake: Talmud, antisemitizam, Hrvatska alternativa, dnevno.hr, bob dylan


- 05:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.12.2013., srijeda

HANUKA, Hanuka...blagdan SVJETLA!

Blagdan Hanuku smo obilježavali i prije Beča, najčešće u Židovskoj općini u Zagrebu, no za mene je počela predstavljati istinski događaj tek u Beču, poslije 1991. Tada bi se, najčeće po hladnom vremenu okupila veća grupa Židova Beča, uz veliku HANUKIJU, oko dva metra visoku, kod Stephanplatza,na početku Kaertnerstrasse, blagdan bi nam čestitao gradonačelnik Beča Michael Hauepl (SDP) zatim bi se plesalo oko hanukije, na kojoj je bila upaljena prva svijeća (velika žarulja), a gorio je i "šameš"".
(http://youtu.be/BeS46weU4ZI (Flory Jagoda,porijeklom uz Sarajeva, nenadmašna u sefardskoj glazbi!)
Mi Židovi bi zatim jedan drugom čestitali Hanuku, a našao bi se i poneki Austrijanac koji bi to učinio. Primijetilo se da među stotinjak okupljenih smo većinom mi Židovi došli zadnjih godina u Beč, s dosta ruskih Židova i ponešto Izraelaca. Diskretno nas je čuvala austrijska policija i "naši" dečki u civilu - nikada se nije dogodio ni najmanji incident!
Inače, u kući, u mladosti nije se previše držalo do židovskih blagdana, i prvi susret s njima dogodio se za vrijeme ljetovanja židovske omladine Jugoslavije, koja su se organizirala najčešće u različitim mjestima na Jadranu, po grupama tj. po uzrastu. Sudjelovao sam na oko 12 ljetovanja po 14 dana -, a započeo sam s 11 godina u hotelu "Šator" na Jahorini. Uz odmor se družilo i učilo o židovskim običajima, povijesti, Izraelu...- svi smo bili podijeljeni po grupama i imali "madrih" (odgajatelja, vaspitača) te kulturnog referenta. U moje vrijeme referent je bila Miriam Steiner, koja danas kao Miriam Steiner Aviezer, nekada zaposlena u Yad Vashemu, autorica više knjiga, živi u Izraelu (pored ostalih, autorica knjige "Hrvatski pravednici"). Odvijalo se to u Titovo vrijeme, usprkos Brozove antiizraelske politike, a ponekad uz goste predavače iz inozemstva i Izraela i pretpostavljam da je to omogućeno dogovorom Svjetskog židovskog kongresa i jugoslavenske vlade, odnosno Tita i Nahuma Goldmanna, predsjednika Svjetskog židovskog kongresa, koje je vezivalo višedesetljetno prijateljstvo, i što tajno i što javno sastajali su se zamalo svake godine.
ŠTO ZNAČI HANUKA?
Blagdan Hanuka se slavi kao sjećanje na pobjedonosnu oslobodilačku borbu židovskog naroda na tlu drevnog Izraela protiv helenističkog (grčkog) osvajača u vrijeme vladavine Antioha IV.Epifanija.
Povezan je blagdan sa ČUDOM koje se dogodilo kada su Grci ušavši u Hram oskvrnavili ga i kada se obnavljao nakon oslobođenja koje su izvojevali Makabejci - ulje u hramu trebalo je biti dostatno za plamen obrednih svjetiljki u trajanju jednog dana. Iako se radilo o zapečačenoj posudi s uljem, ulje je gorjelo punih osam dana. Blagdan Hanuka naziva se i blagdanom svjetlosti – središnji ritualni predmet je hanukija, deveterokraki svijećnjak, na kojem se, posebnim redoslijedom pale svjećice: prvi dan jedna, a sve vrijeme blagdana gori svijeća zvana poslužitelj – šamaš, deveta svijeća koja služi za paljenje onih ostalih, koje se pale svakog dana po jedna više. Tradicionalisti paze na redoslijed paljenja svijeća, smjer, a samo znalci znaju da se svaku večer ispočetka pale svijeće ovisno koji je dan Hanuke. Dakle, petog dana, npr. pale se četiri prethodne svijeće i dodaje još jedna, peta, i izgovara blagoslov. Ovo je veseli blagdan, pjeva se i pleše, a u blagdanu je dozvoljena igra drajdlom (zvrkom), zvanim i sevivon. Sve dane blagdana služe se krafne (latkes).
Inače, novokomponirane Židove ćete najlakše prepoznati po tome što ne razlikuju MENORU - svijećnjak sa sedam krakova, ujedno i grb Izraela, od HANUKIJE sa osam krakova plus šameš. Inače, postoje razne vrste hanukija, izrađene od raznih materijala i raznih dizajna, i zapravo su često prava mala umjetnička remek djela. I naravno, najbogatiji su obično u kući imali srebrne, a superbogati i zlatne hanukije, no ni s tim se nije smjelo pretjerivati, jer hanukija je ipak ritualni predmet. Kao otpor prenaglašavanju židovstva stvorila se i izreka odnosno mišljenje - što veća hanukija u nekoj obitelji, to manji osjećaj izvornog judaizma. Posebno su bile vrijedne hanukije u sinagogama, a smatra se i danas sramotom da židovska obitelj nema hanukiju u kući ili stanu. Zanimljivo, najmanje hanukija po kućama i stanovima vidio sam u Izraelu, posebno u kibucu u kojem sam svojevremeno radio i učio, uz objašanjenje - mi smo kibuc kojem je osnivač socijalistička stranka, i drugo, naglašavati židovstvo u Izraelu nema potrebe - naglašavaju ga oni koji su u galutu (dijaspori).
BLAGDAN POSEBNO ZANIMLJIV DJECI
Blagdan je posebno zanimljiv djeci koja su fascinirana svjetlom, a u kućama i stanovima vrtio bi se drajdl ili sevivon, drveni zvrk na kojem su kratice na hebrejskom u značenju - daj jedan, uzmi jedan... Naravno, najljepše je kada bi se okrenuulo UZMI SVE...To je inače, jedini oblik kockanja koji je Židovima dozvoljen. Hanuka pada u kalendarski kratke dane i duge noći, i svojom vedrinom stvara dobro raspoloženje, jer, vrijeme je to kada smo obično, zbog manjka dnevnog svjetla, "u bedu". Išlo bi se nakon manifestacije na Stephansplazu kući,u stanove i partijalo se do kasno u noć, uz dobro posluženje i odabranu židovsku glazbu, a omiljena je bila "klezmer" glazba.
Nadrabin Hajim Paul Eisenberg, poznat i po svom humoru, u Centralnoj sinagogi u Seitensttenngasse, kod Schwedenplatza, za "službe božje" u danima Hanuke držao je inspirativne govore, obaćao se posebno nadahnuto nama vjernicima naglašavajući koliko je SVJETLO važno bukvalno, ali i u prenesenom značenju. Svjetlo je, nasuprot mraku i tmini, znak nade, znak vjere i znak jasnoće koja nas ima pratiti u budućnosti!
Erev Hanuka - večer uoči Hanuke - kada se pali prva svijeća je u srijedu navečer, 27. studenog 2013. i svake godine pada na drugi datum jer je židovska godina obilježena lunarnim, a ne Sunčevim kretanjem. Tako židovska godina ima dvanaest mjeseci, a svaki mjesec 29 ili 30 dana, što je ukupno 354 ili 355 dana.
Happy Hanukkah! Sretna Hanuka!
----------------
(objavljeno na portalu www.pollitika.com, 27. 11. 2013.)

Oznake: Beč, Hanuka, židovstvo, mladost


- 04:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ANTU PAVELIĆA pokopati na Mirogoju!

Da li vam u ovoj sveopćoj gunguli u vezi Vukovara i Joa Josipa Šimunića nešto nedostaje? Meni nedostaje puno toga, ali posebno sam tužan zbog nemaštovitosti hrvatskog puka. Evo, izvještavaju mediji da je Internet grupa ZA ŠIMUNIĆA već dosegla brojku od 110 000 članova, dakle 110 000 građana lijepe naše, pa i nešto pride iz dijaspore odnosno hrvatskih gastarbajtera, smatra da je sada već čuveni Yoe Šimunić učinio ispravno.

Zapalio sam dvije svijeće, kipa na glavi, Daniel Schwarz piše posljednji izvještaj (izvješće, zar ne?) posljednjeg Židova, u jednoj slavonskoj varoši…dva Talmuda, jedan iz 1982. kraj mene, i jedan iz 1990, oba s predgovorom Eugena Werbera, s njegovim posvetama. Jedna posveta glasi:"Dragom Danielu Schwarzu iskreno prijateljski Eugen Moše Werber, Zgb, januar, 1990."
Cmoljavo je danas vrijeme, samo panob+nci znaju što je to cmoljavo vrijeme - red sitnehladne kišice, poa red magluštine, pa jedna ogromna suza natkrila varoš, najbliža otvorena sinagoga je 156 kilometara odavde, ali moja, Schwarzova unutrašnja sinagoga otvorena je dan i noć, oduvijek. Pjeva Schwarz LEHA DODI, pjeva kraljici ŠABAT u čast, i misli, i moli, NEKA JE SUBOTNJU MIR BAR!
A onda netko iz provincijalne birtije vrisne ŠIMUNIĆ, USTAŠA GODINE, i kaže RUNDA ZA SVE… Još Horvatska ni propala dok mi živimo…U birtiji su svi kao jedan – kud Šimunić okom, svi bi skokom. Doturit će i njima netko mikrofon, u maglenu večer varošku, na sokak će istrčati varoške frajle, čekati svoje teturajuće junačine, one mrtve pijane, stavit će na tačke i voziti doma, U DOM, jer sve se radi ZA DOM, i pijance se razvozi po domovima, koje u velikoj većini krase raspela, i bogobojazni mir tu i tamo prekine plač djeteta.. Samo jednoga, dva mala Hrvata, ili Hrvatice, sli jedan dečko Hrvat i jedna curica Hrvatica, prevelik su luksuz… Treba nahraniti djecu, a muž branitelj, mirovina tako-tako, žena ne radi, ostala bez posla kao i onih 800 dnevno koji poljube vrata firme, dobiju radnu knjižicu za uspomenu. Kćerka završila ekonomiju, nema posla, sin ne zan se ni gdje je – ili u zatvoru, ili u bolnici, jer to njegov životni put.
SVETA HRVATSKA OBITELJ?
I gledam tu svetu hrvatsku obitelj, i baš si nešto mislim, kako su to pitomi ljudi – ništa, ama baš ništa im ne ide od ruke /za njih Šimunić i'gra nogama, ali ne i glavom!) i tzapravo, si mislim kako to da nisu veće nacional-šovinisti, takoreći, fašisti… Pa svi su uvjeti idealno posloženi – nezaposlenost, socijaldemokrati donose zakone da se i trudnicama može dati otkaz, zar ne, tako se misli na buduća pokoljenja, imamo preveden Hitlerov Mein Kamp na hrvatski, imamo kler koji uporno na misama drži političke govore, imamo, medije gdje se ne smije snimiti i plasirati fotka iz Nadanova podruma, čujem policajac koji je snimio muflona, bizona, bivola, polarnog medvjeda tj. pola zoološkog vrta u Nadanovu podrumu, zloupotrijebio je položaj, i plasirao fotke u medije… Vrbić, Josip Vrbić! On nema Net grupu, ali ima Joe Šimunić! I taj JosipVrbić, je, o čuda, možda samo koju ćeliju dalje od lepog Nadana!? I gradonačelnik Virvara ne može na suđenje zbog Fimi medije, jer je, na neodgodivom putovanju u inzozemstvu… Eto, još jedna varoška priča, ako oduzmemo onu, koju nije moguće provjeriti, da u narodnjačkom klubu ima fifica koje se takmiče koja će spavati s više baja u jednoj noći… Sve je za razumjeti, ali kako se ujutro zna koja je pobjednica, to me muči. Baš me jako muči...
I jedna ideja u ovu Šabat večer ne izlazi Schwarzu iz glave: kako je u domaji odlično raspoloženje što se tiče za DOM SPREMNI, koji pozdrav usput relativiziraju do besvijesti, mora se nešto epohalno učiniti. Te Zrinjski, Sigetvar nije daleko od Virvara, bogme taj spomenik Zrinjskom nije ni tako mal, jedino se Schwarz ne sjeća da se spominje njegovo hrvatstvo… Zrinjski je tako bio domoljub, bili su to i Frankopani, pa Radić, pa Maček…pa Tuđman…
Netko je preskočen??
ANTE PAVELIĆ - GDJE JE?
Eh, tu smo – ANTE PAVELIĆ!?
I tu vas Schwarz, možda i zadnja židovska šuša u Virvaru, usrdno moli, vratite nam Antu Pavelića iz Madrida, HITNO! On nam nedostaje, nedostaje nam jedan pokojni ustaša-poglavnik, živi samo što se nije pojavio, I vapi Schwarz za živim poglavnikom, vapi i narod – mi trebamo vođu, i kvit! Što kažete na Tomislava Josića, ha? Nije Anti Paveliću ni do koljena? Nije, ali bit će… čekajmo malo. Vukovar će postati grad pijeteta, tada će vratiti u život i sve vukovarske Židove, pa obnoviti sinagogu… zatim će Tomislav Josić, u nedostatku Židova srtrpati Srbe u radne logore, na njima će pisati latinicom USTAŠKI RADNI LOGOR…
Dakle, zar to nije nepravda, da najveći sin hrvatskog naroda leži na nekom madridskom groblju, da ga povremeno obiđe Davor Šuker, pa dr. Kujundžić, pa koja đačka ekskurzija… Nikada nije bio bolji trenutak nego da ga specijalna hrvatska ekipa iskopa, pa neće nam on ležati i nekoj zabiti madridskog groblja, njega, diku i ponos hrvatski, svečano pokopati na zagrebačkom Mirogoju? Gdje? Pa nema dileme – počasno mjesto odmah pokraj groba pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, naručiti bijeli mramom s Brača, ma što spomenik, Mauzolej za Antu Pavelića…
Ali, pita Schwarza komšija Joza - zar ste vi sigurni da puk želi Mauzolej s Pavelićem na Mirogoju, pa znate jedan partizan, pa kraj njega ustaša - poglavnik… osim toga, nemamo u proračunu za 2014. planirana ta sredstva.. To ipak nešto košta!

I tada Schwarz, onako domoljubno: "Što košta? Za Pavelića sve, za Hrvatsku sve, za DOM I DOMOVINU SVE! I krv ako treba! Sumnjate u raspoloženje puka…? PA REFERENDUM, naravno!
"Ali košta...!"
" Ma, kako košta, pa i ovaj koji je predložila udruga „U ime obitelji" košta, 38 milijuna, odobrila Milanovićeva vlada, gdje ne bi za prijenos posmrtnih ostataka Ante Pavelića i izgradnju Mauzoleja…?"
I Joza: "Znate što susjed? Stalno se nešto govori kako vi Židovi imate nešto protiv Hrvatske i Hrvata. A vidite, ponosan sam da vas kao Židova imam za komšiju. Domoljub, pravi domoljub! Na sve mislite, dajete inicijative, zdrave inicijative… Čujte, da vam onaj Vlado Singer ipak nije nešto u rodu? Čuo sam sada skoro ste spomenuli neku prabaku Božuliju Singer…
Schwarz negirajući: "Ne, nije mi u rodu, ali baš ste me dobro podsjetili, sada ću predložiti i spomenik za Vladu Singera…
"ZA DOM SPREMNI, KOMŠIJA!"
"ZA DOM SPREMNI, MAR SCHWARZ!"

(objavljeno na www.pollitika.com, 23. 11. 2013. i na www.tacno.net, neznatno promijenjeno)

Oznake: mirogoj, Zagreb, Ante Pavelić, neosustaštvo


- 03:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2013 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Ožujak 2015 (3)
Siječanj 2015 (2)
Prosinac 2014 (2)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (1)
Rujan 2014 (2)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (2)
Travanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (2)
Listopad 2013 (2)
Rujan 2013 (4)
Kolovoz 2013 (7)
Lipanj 2013 (1)
Travanj 2013 (2)
Veljača 2013 (1)
Studeni 2012 (1)
Rujan 2012 (1)
Srpanj 2012 (3)
Svibanj 2012 (1)
Travanj 2012 (1)
Ožujak 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Studeni 2011 (2)
Rujan 2011 (2)
Srpanj 2011 (3)
Lipanj 2011 (2)
Svibanj 2011 (1)
Studeni 2010 (1)
Rujan 2010 (2)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (3)
Lipanj 2010 (3)

Opis bloga

Linkovi