RADIO-DRAMA "NEMA VIŠE TAKVIH KAO BENJA KRIK"

23.07.2023.

Eksperimentalni post sa objavom radio-drame se pokazao poprilično uspješnim. Stvarno mi je drago da su ljudi koji ovaj blog prate komentiraju i zanimaju ih ove stvari prepoznali potencijale radio-drame. Objavljivao bih ih i ranije samo dosad nije bilo načina dok se ko na pladnju nije ponudio youtube kanal sa presnimljenim dramama čak i našim domaćim izvedbama. A noćas sam naletio i na streaming
besplatnu (i sigurnu!) stranicu sa arhivom radio-drami izvedenih na HRT-u. Konkretnu dramu ću stavit u poveznicu kasnije jer nema opcije embedanja, elem o drami. Isti redatelj kao i na "čerupanju anđela" i manje-više ista glumačka ekipa konkretno njih troje drama izvedena prema motivima "Odesa je Babelj, Babelj je Odesa"
o usponu kriminalaca progonu židova i osobnim problemima pojedinca koji su ih doveli do kompleksnih situacija.


"U razgovoru s dramaturginjom Majom Ležaić saznajemo od koga je došla inicijativa za ovaj projekt. „Babelja sam redovito posuđivala iz djedove biblioteke, ali inicijativa za ovu radio igru došla je od redatelja Petra Vujačića koji me dodatno inspirirao usporedivši ga sa slikarom Marcom Chagallom i njegovim rasplesanim toplo-hladnim eksplozijama boja.“



"No, što je predložak savršeniji to je njegov prijenos u drugi medij teži, pa Maja Ležaić o svojem radu nadalje govori kao izazovu.„Veliki izazov bio je kako to mnoštvo sočnih likova i nevjerojatnih situacija uobličiti u jedinstvenu priču o mladom mafijašu. Uživjela sam se u četiri pripovijetke o Benji Kriku i počela stvarati svoju verziju. Pretvorila sam Benju u prestrašenog ali i presposobnog mladića koji trči na mjestu od naslućenog pogroma. Iako su događaji isprepleteni i domišljeni u mojoj slobodi, bilo mi je važno ostati bliska Babeljevom duhu te sam s velikom pažnjom stvarala i nalazila prostor za njegove šarmantne i groteskne figure.“ Savršene „uši“ koje se čule Majin tekst bile su one Petra Vujačića, ton majstora Dalibora Piskreca i skladatelja Mare Marketa koje su Babeljev duh transponirali u zvuk. Bogatstvo glasova, glazbe, efekata, i obrade svega skupa od „Nema više takvih kao što je Benja Krik“ čine uzbudljiv, neobičan i fantastično ekspresivan radiofonski uradak u kojem bitan udio nosi i glumačka igra. Glavne uloge dodijeljene su Rakanu Rushaidatu (Benja Krik), Tomislavu Martiću (Benjin otac), Jošku Ševi (mafijaš Grač) i Petri Svrtan (njegova kći). Također igraju: Zoran Čobrilo, Sreten Mokrović, Iva Mihalić, Frano Mašković, Antonio Agostini, Vedran Živolić, Lovro Ivanković, a pjevačku dionicu donosi mlada operna pjevačica Dina Jularić".



"Naposljetku, „Benja Krik“ radiofonska je posveta ne samo piscu, nego i gradu koji danas živi svoju tamnu stvarnost, a nekad je bio vezan za živote i stvaralaštvo brojnih književnika i pjesnika, te bio smatran prijestolnicom humora iz kojeg su potekli uz Babelja Iljf i Petrov, a na nešto drugačiji način Jurij Oleša, Venjamin Kaverin i drugi. S mišlju i željom da se Odesa vrati svojoj kulturnoj povijesti i budućnosti poslušajmo u subotu, na Prvom, u 18.05 „Nema više takvih kao što je Benja Krik“. Projekt urednički potpisuje Lada Martinac Kralj".


Kad su radio-drame u pitanju u postu neću baljezgat previše ovo je malo opuštenija forma bloganja prigodna za ljeto a rezime drame u komentarima.

poveznica na dramu ispod slike s lijeve strane klik na tipku "play" desno pod slikom.

I kolaž fotka glumačke ekipe manje-više ista ekipa kao i na "čerupanju anđela(Tomislav Martić, Joško Ševo Iva Mihalić) kronoliškim redom otac i sin (pozitivne uloge) otac i kćer (negativne uloge) i otac i kćer (pozitivne uloge) i u ovoj drami briljantni.

Kola-4

život je pozornica,dramska umjetnost je njegova projekcija

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.