Plastično je fantastično

srijeda, 14.03.2012.

Mostovi od reciklirane plastike

U gradiću York u državi Maine u Sjedinjenim Američkim Državama početkom ožujka ove godine pušten je u promet prvi most izrađen od reciklirane plastike i isti je dobio dozvolu za upotrebu od strane Američkog saveza za autoputove i transport (American Association of State Highway and Transportation Officials) po čijim je standardima isti i napravljen.

Inače, ovo udruženje do sada je izdalo brojne dozvole za ugradnju pojedinih elemenata za ojačavanje i učvršćivanje mostova, autoputova i cesta, izradu rubnika i odbojnika, zaštitnih obloga od reciklirane plastike, ali sada je to prvi puta za cijeli jedan most namijenjen javnoj upotrebi u cestovnom prometu.

Most je izrađen od otpadne plastike iz kućne upotrebe kao i od industrijske otpadne plastike. Most je dugačak oko 8 m a širok 4,5 m. Cijena mosta bila je 70000$ za materijal i 25000% za radove. Prednost ove vrste mostova je što ne zahtijeva nikakvo održavanje (nema bojanja, nema korozije), a po potrebi može se rastaviti u svoje komponente i reciklirati.


Most iznad rijeke Rogers Brook u državi Maine (SAD)

Praksa izrade manjih mostova u Velikoj Britaniji je više raširena i evo nekoliko izvedbi, nemijenjenih prvenstveno za komunikaciju pješaka.


















- 23:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #