Plastično je fantastično

utorak, 31.12.2013.

Sretna nova godina


Foto & Copyright: Tomislav Veić, blog Blue Veliki



Ilustracija je "Recesijski bor" autora fotografa Tomislava Veića, a moja želja svima vama je da taj pridjev recesijski ostavimo u 2013. Svo zlo, svo loše, sva razočarenja, sve boli i tuge, sve neispunjeno i neostvareno neka prođe sa starom godinom, a u novu uđimo s nadom u bolje.

Prošla godina na blogu "Plastično je fantastično" bila je po mojoj ocjeni dosta uspješna. Objavljena su 283 posta i ovaj 284. Bilo je dosta analitičkih članaka, reagiranja, uveden je newsletter, a ono što je drugi dio godine obilježilo je Fotonatječaj koji to nije kojem se odazvala do sada 60-tak autora s više od 80 fotogalerija, i slijedom toga Galerija PLASTIK. I ja sam ostao iznenađen. Veselim se što se akcija nastavlja, radovi pristižu i objavljivati će se i u novoj godini tempom kao i do sada.

Ono što me je posebno razveselilo, ali i kao čovjeka dirnulo je post Ala je lijep ovaj svijet kolegice blogerice Kamene koja piše i slika vrlo zanimljiv blog Zapuštena didovina. Post koji je namijenjen mojoj ideji i meni. Napisan je tako prijateljski (mada se ne poznajemo) da je na svoj način pokazao svu suštinu stvari koju sam i želio postići ovim blogom, a veselilo bi ma da sam i ostvario. Pročitajte izvod:

A znaš li ti, Romeo, da mene plastika nikad nije zanimala, al' ono baš. I ne vjerujem da sam iznimka, već upravo suprotno, jedna od brojnih, koji plastiku uzimaju zdravo za gotovo, i koji o plastici gotovo i ne razmišljaju, a kamo li da još i glavu sa njom razbijaju. Pa slijedom tog i takvog čuvanja i svoje glave od razbijanja, prav' za prav' te nisam puno ni čitala, eto. Škicnula bi ja onako nabrzaka, tek da vidim šta ima... "ubrala" kakvu dobru ideju, po mjeri mene reduše, a sve ostalo... ma, kud ću ja s tom "tvojom" plastikom. Ja sam ti cila u kamenu, i s kamenom, i od kamena odvaljena... al' nemaj straja, nisam ti ja ni krupna ni opasna... hmm, ova me vražja plastika toliko smela, da sad ne znan ni di sam stala... aha, ja ovakva cila u kamenu, i s kamenom, i od kamena odvaljena... ma, baš sam ti ja neka faca za gledat' i mislit' plastično, pa još i fantastično... kako dane. Ma ne bi ti ja dala ni pišljiva boba za tu "tvoju" plastiku, da znaš. Dok je meni "moga" kamena, mo'š ti pivat' plastične borbene... ili puvat' u plastičnu perušinu... ma, mo'š ti plastificirat' šta te vo'ja, ja ću i dalje tuć' glavon po "mom" kamenu. A e... ne dan ja Split za cili svit... pardon, malo me pisma zanila... ma, ne dan ja jedan "moj" kamen za cilu tu "tvoju" plastiku, da znaš.

… Kada sam ja odlučila zaroniti malo dublje u svoje slike, s kojima se "igram" već više od četiri godine, blogu budi fala, a prvenstveno radi tvog natječaja, imala sam, ustvari, za cilj, jednim udarcem ubiti dvije muhe... izabrati ono najbolje od plastike za tvoj natječaj, a usput zažmiriti, ako već ne i zatvoriti oči, pa svoj "ormar od slika" konačno dobro razbucati i raščistiti.

I moram priznati da je rezultat "mog" projekta bio iznenađujući, ali ne po pitanju raščišćavanja, već po pitanju razmišljanja i promišljanja o plastici, a time, dakako, i po pitanju tvog foto-natječaja. U slikovnim kombinacijama plastike, kamena i mora, jer moje su slike uglavnom takve, posložila se čak i pokoja kratka morska pričica, a o živom bućkurišu nadošlih misli da i ne pričam. Jedna me je misao čak i dobro nasmijala, i još me nasmijava, kad je se sjetim. E sad, slike ti još nisam stigla poslati, ali budem, budući si mi u komentaru rekao, da se iskreno nadaš još fotografija. Svekoliko čitateljstvo i gledateljstvo nek' se malo prži do dogodine na vatrici znatiželje, a mi ćemo o detaljima naknadno, jer ionako sve ovisi o tebi, ma što god ja poslala, mislila, govorila... ipak si ti Plasticus Fantasticus , a ne ja.

I tako je, eto, mene, kojoj samo peraja fali da se pretvori u sirenu, "kupila" i plastika... barem u tolikoj mjeri, da je pogledam iz drugačijeg kantuna, i sagledam u pozitivnijem svijetlu. A što se tiče problema s njom i oko nje, mogu samo nadopuniti svoje mišljenje, da se problemi uglavnom ne rješavaju zabranama... ničega... i nikoga... pa tako ni plastike... prije mi se čini, da ih zabrane i produbljuju i zaoštravaju.

Ali, ne pričam ja samo o plastici, ma koliko se to tako činilo... ustvari, pričam ja o plastici, ali razmišljam i šire. Preko tebe Plasticusa, i mene Kamenkovićke, pričam i o različitostima, s kojima smo jači, bolji, veći, a kad bi još bili i složni, gdje bi nam bio kraj... baš zato nas moćnici i tako zdušno i vatreno zavađaju... zar je to tako teško vidjeti? …


Ovom ne treba niti neću ništa dodavati. Kamena, svaki ti se kamen pozlatio.

Svim čitateljima i posjetiteljima ovog bloga, kolegicama i kolegama blogerima od srca želim sretnu novu godinu. Čitamo se i u 2014.

Iskreno i od srca, Vaš Plastik



- 23:59 - Komentari (4) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 30.12.2013.

Fotogalerija Plastik - Andrej Šepčić

Pozdrav iz Dubaija




CVIJET


ICE SHAKE


SPREMNO ZA FRAPE





Autor: Andrej Šepčić, Dubai



- 17:51 - Komentari (7) - Isprintaj - #

nedjelja, 29.12.2013.

Dva primjera za primjer

Održana radionica o plastičnim vrećicama



Maleni školarci tako su u prigodno predbožićno doba iskoristili sakupljene plastične vrećice i pretvorili ih u zabavne, kreativne i jedinstvene ukrase za bor.

Članovi Udruge Žmergo posjetili su Područnu školu Veprinac te učenicima od prvoga do trećega razreda objasnila svoj naziv, cilj i motive djelovanja.

Održana je radionica o ekologiji, s primarnim fokusom na problematiku plastičnih vrećica, imala je za cilj i najmanjima objasniti kako mogu pomoći prirodi i zaštititi je na sasvim jednostavan način, recikliranjem plastičnih vrećica.

Maleni školarci tako su u prigodno predbožićno doba iskoristili sakupljene plastične vrećice i pretvorili ih u zabavne, kreativne i jedinstvene ukrase za bor. Ova radionica provodi se u sklopu projekta Ekološki centar Opatija, financiranog od strane Grada Opatije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Izvor: I. M. / PodUčkun.net



IZNIMNI REZULTATI PERUŠIĆKE ŠKOLE U EKO AKCIJI »ZA MANJE OTPADA«

Kreativnim pristupom otpadu nova funkcija


Pedagoginja škole Sandra Turina Miočić potaknula je eko projekt, prijavila ga na natječaj, a škola je dobila 500 dolara od jednog od najpoznatijih proizvođača žvakaćih guma



U suradnji s udrugom Eko-Pan iz Karlovca 30 učenika od 3. do 8. razreda izrađivali su uporabne predmete od otpada i na taj ga način reciklirali i davali mu novi smisao i funkciju. Pedagoginja škole Sandra Turina Miočić potaknula je ovaj projekt, prijavila ga na natječaj, a škola je dobila 500 dolara od jedne od najpoznatijih svjetskih proizvođača žvakaćih guma, tvrtke Wrigley.

- Naša se škola ove godine uključila u kampanju »Za manje otpada«. Osmislili smo način na koji djecu animirati da razvrstavaju otpad i svojim kreativnim radom stvaraju korisne predmete. Stare bojice i olovke, kišobrani, vrećice i drugi odbačeni predmeti mogu se s malo mašte i truda pretvoriti u nešto korisno. Sve što marljivi učenici načine prodavalo se na Božičnom sajmu u Perušiću. Svaki razred je sa svojim učiteljima i učiteljicama već izradio kartonske kutije namijenjene određenoj vrsti otpada. Ovo je eko-škola i u tome se smislu žele postići najviši standardi u očuvanju okoliša. Djeca su to spremno prihvatila i današnja je radionica samo logički slijed započetih aktivnosti OŠ Perušić, rekla nam je pedagoginja Sandra. U dogovoru s komunalnim poduzećem razvrstavani otpad odvozi se na odlagališta. Ono što se može iskoristiti pokazala je u ime Udruge Eko-Pan iz Karlovca Valentina Mesarić koja je vodila ovu radionicu.

- Cjelokupna kampanja zamišljena kao mala tvornica reciklaže. Kroz kreativne radionice djeca iskorištavaju mnoge odbačene predmete i svojom maštom daju im novi smisao. Stvarajući nove uporabne predmete učimo djecu o vrstama otpada, kako se prema njemu odnositi i kako ih ga iskoristiti. Djeca posvuda rado sudjeluju u našim radionicama, a rezultati su stjecanje novih znanja o ekologiji, stvaranje naprednijeg odnosa prema odbačenim predmetima i materijalima, a sve to zajedno stvara jedan novi i zreliji odnos prema našem okolišu, rekla nam je voditeljica radionice Valentina Mesarić.


Izvor: Milan Mataija / Novi list, 22.12.2013.


- 01:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

subota, 28.12.2013.

Fotogalerija Plastik - Marina Š.

Svjetlost glazbe








Autorica: blogerica Marina Š.
web: hodam…skitam…fotkam



- 17:55 - Komentari (4) - Isprintaj - #

petak, 27.12.2013.

Od čega ugiba stotine tisuća morskih životinja?

Često ćete od naših medija čuti i pročitati da od plastičnih vrećica godišnje ugiba stotine tisuća morskih sisavaca i kornjača i milioni morskih ptica. I ne samo od medija, već i od političara, pa i nekih koje bi mogli zvati znanstvenici (valjda su doktori znanosti nekakvi znanstvenici, jel' tako?), a najčešće od takozvanih zelenih. Zašto kažem takozvanih zelenih - zato jer velika većina pravih zelenih zna istinu, zna podatke i njima barataju, s njima se korektno služe. Ovi ostali zeleni - ekoteroristi, ekofašisti, ekopomodari, ti ideološki toksikolozi trabunjaju i uporno ponavljaju laži. Uveličavaju i preuveličavaju.

Kako je došlo do preuveličanih brojki možete pročitati u jednom ranijem postu:
Ubijaju li plastične vrećice 100.000 morskih sisavaca i milion morskih ptica godišnje?

No svi ti eko… protivnici svega i svačega naravno ne žele čuti za činjenice, dokaze, provjerene podatke, već koriste sve moguće medije ne bi li upozorili neuku javnost. Posljednji slučaj protivplastičnog dušebrižništva zabilježen je u Glasu koncila iz pera njihova vanjskog suradnika, vrlog znanstvenika dr. sc. Valerija Vrčeka.

Pogledajte:
Obale Australije opkoljene plastikom

Što reći na takvu nepodnošljivu lakoću trabunjanja, paušalnosti, nekritičkog senzacionalizma i laganja čitateljstva? No, može čovjek misliti što god hoće, može i objavljivati što god mu urednici objave (čudim se njima), ali isti taj je sveučilišni profesor k tome još i uči mlade stručnjake. Bože mili, dokle smo došli?

Naravno, nekontrolirano odbačena plastika i plastične vrećice nikako nisu dobri za okoliš (nagrđuju ga), pa ni za morsko okruženje. Da, poznata je činjenica da kitovi, dupini i druge veće morske životinje gutaju te vrećice misleći da su njihova prirodna hrana. Ali, taj broj zbog toga uginulih morskih životinja upravo je zanemariv. Puno veću opasnost i po kornjače, ptice, ribe i morske sisavce predstavljaju odbačene ribarske mreže, opušci, zauljene otpadne vode s kruzera, razna druga zagađenja, vremenske nepogode naročito, a najviše, naglašavam najviše ljudski lov i prekomjerni izlov.

Dakle, kriv je čovjek i njegovo neodgovorno ponašanje!

Evo dva primjera:

Svakogodišnja berba kornjačinih jaja na obalama i pješčanim plažama Costa Rice:





Prethodne fotografije su već ranije objavljene u postu: Nepodnošljiva lakoća poluinformiranosti još u studenom 2011.


Drugi primjer, također, svakogodišnji izlov kitova na Farskom otocima:

Stanovnici Farskih otoka, autonomne danske pokrajine na sjeveru Atlantika, tradicionalno već 400 godina kolektivno organiziraju klanje kitova zbog sala i mesa. Ovu krvavu tradiciju zabilježio je američki fotograf Benjamin Rasmussen.








I na kraju pitam vrlog znanstvenika, ali i sve nas: jesmo li licemjerni?



Izvori: kako je navedeno u tekstu



- 11:04 - Komentari (9) - Isprintaj - #

četvrtak, 26.12.2013.

Fotogalerija Plastik - Rafaela Radić

Neka igre počnu











... igra se nastavlja...



Autorica: Rafaela Radić. modna dizajnerica, Split


- 03:47 - Komentari (2) - Isprintaj - #

srijeda, 25.12.2013.

Riječi Pape Franje valja poslušati na Božić

Papa Franjo promovira recikliranje



Papa Franjo napravio je amaterski snimak u kome je pohvalio sakupljače plastičnih boca i ostalog korisnog otpada širom svijeta, siromašne ljude koji u smeću traže robu za recikliranje i za višekratnu upotrebu.




Papa Franjo smatra njihov rad dostojanstvenim i dobrim za okolinu. Papa je snimak objavio ovog tjedna na godišnjem sastanku sa sakupljačima i reciklarima otpada. Papa Franjo, poznat po svojim jednostavnim navikama, osudio je današnju "kulturu bacanja" i dodao da hrana koja se svakog dana baca mogla bi prehraniti sve gladne na svijetu.


- 10:31 - Komentari (4) - Isprintaj - #

utorak, 24.12.2013.

Sretan Božić



Svim čitateljima i posjetiteljima bloga i ovih stranica, dragim prijateljima, znancima, suradnicima, iskreno i od srca želim sretan Božić, mirne i ugodne blagdane, da ih provedete u krugu svojih najmilijih i onih koji vas vole. Sretan vam Božić.


- 00:55 - Komentari (6) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 23.12.2013.

Fotogalerija Plastik - blogerica Kamena

Slatke plastične predbožićne pripreme



I piše meni blogerica Kamena:

I mene je privukla ova tvoja ideja s foto natječajem koji to nije, i bilo bi mi drago, štono bi se reklo, bila bi mi čast i zadovoljstvo, ako svojim slikama mogu pripomoći slaganju tvog foto-mozaika o plastici. Rekla bi samo ovako... u fotografiji sam amater, a u plastici laik... tako da ostavljam posve tvojoj slobodnoj volji i procjeni, da li ti slike odgovaraju, i da li ćeš ih objaviti na blogu ili ne, ili možda samo neke...

Iskreno, meni je bilo teško odabrati, jer danas gotovo da i nema segmenta života bez plastike, ali slažem se, nije kriva plastika za sve loše što se s njom i oko nje događa, već ljudska neodgovornost.

Kako god, ja sam se onda odlučila samo na tematiku kuhinje, koja mi je ovih dana najbliža :)... a i u skladu je s predstojećim blagdanima...

I na kraju, tebi i tvojima, ali i svim čitateljima i posjetiteljima tvog bloga, želim sretne i berićetne blagdane.





















































































































































































Autorica: blogerica Kamena
Web: Kamena kućica na škoju



- 13:20 - Komentari (5) - Isprintaj - #

nedjelja, 22.12.2013.

Fotogalerija Plastik - TunnA

Svakodnevna plastika



TunnA, moj poznanik iz ringovnih dana poslao mi je nekoliko fotografija iz svog ureda. Napisao mi je: Ne trebate mi previše zahvaljivati, uslikao sam par fotografija ujutro na poslu, da Vam malo pomognem, ako je moguće. Ako se fotke ne uklapaju, nije problem, niste obavezni s objavom, hehe.


ENTER TEXT HERE


OBJESILI ME


DAJEM STRUJU


OD H2O do C2H5OH


TREBAŠ LED


ZAVEŽI





Autor: TunnA, Zagreb - Žitnjak



- 12:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 21.12.2013.

Na marginama plastičnog foto natječaja koji to nije 2 - Nikola Smernić

Suradnik bloga Nikola Smernić kandidat za Dalmatinca godine





Jako drago mi je što čitatelje mogu izvijestiti da je suradnik i prijatelj ovog bloga NIKOLA SMERNIĆ u izboru Slobodne Dalmacije nominiran za osobu 2013. godine, odnosno za Dalmatinca godine.


Obrazloženje kandidature je:

U tradicionalnom zajedničkom izboru "Dalmatinca godine" Slobodna Dalmacija i njezin internetski portal sastavili su popis 10 Dalmatinki i Dalmatinaca među kojima bi trebalo potražiti onoga koji će u finalu dobiti prefiks "naj". Dakle, zadnjeg dana ove godine znat će se, na osnovu glasova koje će "odklikati" čitatelji Portala, a Slobodna Dalmacija objaviti u svom novogodišnjem izdanju 31. prosinca, tko je zaslužio titulu "Dalmatinca godine".

2. Nikola Smernić, šibenski fotograf sa stanom splitskom adresom, svojom se fotografijom našao unutar Top 10 između 16.000 fotografija koje je objavio globalno poznati časopis "National Geographic". Kao pasionirani ljubitelj putovanja našao među elitom zbog fotografije s kojom se prijavio na natječaj, a urednici su upravo njegov uradak uvrstili među 10 najuspješnijih.



Nikola Smernić već dugi niz godina povremeno surađuje s autorom ovog bloga, a podsjetiti ću čitatelje, sa svojim vrhunskim radovima je sudjelovao i u Foto natječaju koji to nije - i to u dva navrata:

Fotogalerija Plastik - Nikola Smernić - Plastika među kapima
Fotogalerija Plastik - Kickboxing

u kojima nam je Nikola vrhunskim fotografijama pokazao sasvim novi pogled na plastiku i primjenu plastičnih proizvoda u svakodnevnom životu. Pogled kojeg svakodnevno vidimo, ali kao takvog ne primjećujemo.

Pozivam sve čitatelje ovoga bloga da sudjeluju u anketi Slobodne Dalmacije na sljedećem LINKU i podrže ovog mladog vrhunskog fotografa.


- 13:45 - Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 20.12.2013.

Plastične funte



Britanska narodna banka u srijedu je službeno objavila da će ta zemlja 2016. početi izdavati plastične novčanice čime će se okončati razdoblje od 320 godina u kojima se koristio papirnati novac.




Nakon provedene javne rasprave u kojoj se 87 posto od 13 tisuća ispitanika izjasnilo u prilog novim novčanicama banka je najavila da će izdati novčanice od plastike za dvije godine.

Prva će biti novčanica od pet funti s likom britanskog državnika Winstona Churchilla a godinu kasnije izdat će se novčanica od deset funti s likom književnice Jane Austen.

Guverner narodne banke Mark Carney kazao je kako će nove novčanice biti sigurnije i otpornije na oštećenja te 2,5 puta trajnije od papirnatih novčanica koje su sada u optjecaju.

Plastične novčanice u upotrebi su u Australiji već dva desetljeća, a izdaju se i u Kanadi, o čemu je već pisano na ovom blogu u postu: Pojam "plastični novac" dobiva stvarni smisao.



Izvori:
HINA
Plastic and Rubber Weekly
: UK to introduce plastic banknotes in 2016
Animated flags


- 01:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 19.12.2013.

Fotogalerija Plastik - Iva Kraljić

Crno - bijelo u plastičnoj foliji
























Foto & Copyright: Iva Kraljić, art photographer, Omišalj
Web stranica: Iva Kraljic Photography


- 10:33 - Komentari (8) - Isprintaj - #

srijeda, 18.12.2013.

Oksoplastičari protiv prerađivača

Udruženje oksoplastičara Oxo-biodegradable Plastics Association (OPA) objavilo je svoje očitovanje kojim pobijaju istraživanje o reciklabilnosti biodegradabilne plastike, koje je za potrebe Europskog udruženja prerađivača plastike (EuPC) proveo austrijski Transfercenter für Kunststofftecknik.

Naime, prema podacima koje je objavilo EuPC, i kompostabilna i okso biodegradabilna plastika kontaminira otpadnu plastiku koja je u procesu recikliranja i kao s takvom mora se odvojeno postupati. Više o tom istraživanju na sljedećem LINKU.

Oksoplastičari su objavili izvještaj laboratorija Roediger iz Stellenboscha u Južnoafričkoj Republici, a može se pronaći na sljedećem LINKU. U tom izvještaju se potvrđuje da se s bioizvornom kompostabilnom plastikom treba postupati odvojeno od plastike na fosilnoj osnovi, jer se istu ne može pouzdano reciklirati.

Ali, u izvještaju spomenutog laboratorija se navodi da takve tvrdnje ne stoje za okso biodegradabilnu plastiku te da se ista može reciklirati zajedno s klasičnom plastikom proizvedenom na fosilnoj osnovi te da ne treba provoditi nikakvo odvajanje iskorištenih i otpadnih plastičnih predmeta i materijala u sustavu recikliranja, jer nikakvo značajnija šteta po kvalitetu reciklata nije utvrđena.

Komentar autora bloga:
Čitateljima ovog bloga jasan je stav autora o oksoplastici, odnosno o plastici kojoj su dodani okso aditivi. Stav je: apsolutno PROTIV. Ali, ovim postom želio sam ukazati na dvije stvari.

Prvo: koliko je danas važan cijeli životni ciklus nekog uporabnog predmeta, pa tako i plastičnih proizvoda. Od njihove praktičnosti, primjenjivosti, zdravstvene prihvatljivosti i nužne što niže cijene koštanja pa sve do mogućnosti zbrinjavanja. I to je očito svima jasno. Proizvod se mora pouzdano ekološki zbrinuti na kraju svog uporabnog vijeka.

Drugo: Mali proizvođači, odnosno proizvođači s malim udjelom na tržištu, a to su bioplastičari (u što se sasvim nepravilno izjednačavaju i prerađivači bioizvorne plastike kao i prerađivači biorazgradljive plastike u što se uguravaju proizvođači plastičnih predmeta od okso biorazgradljive plastike) koriste svaku priliku ne bi li se izborili za svoje mjesto na tržištu.

Istraživanja s jedne i s druge strane su brojna, vrlo često imaju sasvim jasan cilj što se želi dobiti kao rezultat i pitanje je pouzdanosti i relevantnosti dobivenih podataka. Utoliko na važnosti dobivaju nezavisne stručne i znanstvene asocijacije kao što je naše hrvatsko Društvo za plastiku i gumu, a također i hrvatsko Društvo za zaštitu potrošača. Takve asocijacije danas su jedine koje mogu na neki način verificirati svu tu šumu podataka, istraživanja, izjava te javnosti ponuditi ekološki ispravne ocjene.




Izvori:
Oxo-biodegradable Plastics Association: It’s ok to recycle oxo-biodegradable (but not biobased) plastic
Roediger Agencies cc: RECYCLING - Roediger review of report by TCKT for EuPC - 5 December 2013
Plastic and Rubber Weekly: EuPC criticises bioplastic sector over bag claims
Plastic and Rubber Weekly: Oxo-bio lobby hits back at ‘false’ EuPC claims


- 00:16 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 17.12.2013.

Fotogalerija Plastik - blogerica Valcer

Dva (možda i tri) pogleda na plastiku poslala je blogerica Valcer koja piše blog Sanjarenja. Kako kaže, blog je torta od pjesama, proznih razmišljanja, smijeha, mudrovanja...

Dva lica plastike



ZA RADOST


VJEČNI STRAUSS


OSTACI SAVJESTI





Autorica: Valcer
Blog: Sanjarenja


- 00:29 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 16.12.2013.

Zabranite zabrane plastičnih vrećica

Kanadski Toronto je najprije uveo zabranu (opisano u postu: "Glupi Toronto" zabranio plastične vrećice), pa povukao zabranu (opisano u postu: "Pametni " Toronto ukinuo zabranu plastičnih vrećica) plastičnih vrećica. Razlozi su brojni i obrazloženi su u ovom video prilogu - od štete lokalnoj ekonomiji, trgovini, građanstvu do opasnosti od nehigijenskih uvijeta kod korištenja višekratnih vrećica, itd. Ipak, možda najvažnije je to da se 65 % anketiranih "snažno protivi" uvođenju zabrana.




- 18:10 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 15.12.2013.

Fotogalerija Plastik - Brazde 1

Kud plovi ovaj brod



Ljubaznošću blogerice Čuvarica pinkleca koja piše vrlo zanimljiv lirsko, poetsko, fotografski blog Moj Pinklec dobivene su ove prekrasne fotografije Zdenka B., blogera Brazde koji se samo ponekad oglasi komentarom. Kako kaže Čuvarica pinkleca, šalje Brazdine fotke s uhvaćenom ljepotom.


ČEKAJUĆI MAJSTORA - Foto & Copyright: Zdenko B.


KUD PLOVI OVAJ BROD - Foto & Copyright: Zdenko B.


PG682 - Foto & Copyright: Zdenko B.


PLASTIKA OPSTAJE - Foto & Copyright: Zdenko B.


CRVENA BOVA U CRVENOM SUTONU - Foto & Copyright: Zdenko B.



Autor: Zdenko B.
Web: FLICKR - Zdenko B. - Brazde


- 11:06 - Komentari (8) - Isprintaj - #

subota, 14.12.2013.

SADRŽAJ 6

Od 1. studenog 2013. do 8. veljače 2014.

2013.

Studeni 2013.
490. 01.11.2013. ¤ - NEWSLETTER 5
491. 02.11.2013. ¤ - Fotogalerija Plastik - Dragan Nišler
492. 04.11.2013. ¤ - Priča o plastičnoj vrećici … ili priča o našem ponašanju?
493. 05.11.2013. ¤ - Fotogalerija Plastik - Mirjana Hnilička
494. 06.11.2013. ¤ - Dvije godine bloga Plastično je fantastično
495. 07.11.2013. ¤ - Zašto ne treba oporezivati ili zabranjivati plastične vrećice?
496. 08.11.2013. ¤ - Fotogalerija Plastik - Marko Sladić - Črčkarije.com
497. 09.11.2013. ¤ - Nema zabrane plastičnih vrećica u Njemačkoj
498. 10.11.2013. ¤ - Fotogalerija Plastik - Petra Višnjić - Plastic Office
499. 11.11.2013. ¤ - The Guardian o vrećicama
500. 12.11.2013. ¤ - Fotogalerija Plastik - Kickboxing
501. 13.11.2013. ¤ - EU zalutala na području plastičnih vrećica
502. 14.11.2013. ¤ - Fotogalerija Plastik - Gazimir Halimehmeti
503. 15.11.2013. ¤ - Plastične vijesti 54 - Porast potrošnje plastenki
504. 16.11.2013. ¤ - Fotogalerija Plastik - Ilija Dadasović - Ljepotica s plastičnim radiom
505. 17.11.2013. ¤ - Izjava dana - dr.sc. Viktor Simončič
506. 18.11.2013. ¤ - Fotogalerija Plastik - Marija Grandić - Na dječjem igralištu
507. 19.11.2013. ¤ - The Telegraph o plastičnim vrećicama
508. 20.11.2013. ¤ - Fotogalerija Plastik - Matej Štegar - Plodovi jeseni
509. 21.11.2013. ¤ - Izjava dana:Svi koji neće pravilno reagirati bit će odgovorni za uništenje rad.mjesta
510. 22.11.2013. ¤ - Na marginama plastičnog foto natječaja koji to nije 1 - Ovih dana u pothodniku na Trnju
511. 23.11.2013. ¤ - Hrvatski fokus o plastičnim vrećicama
512. 24.11.2013. ¤ - Fotogalerija Plastik - Boris Vujević - Plastika s kojom sam svakodnevno u doticaju
513. 25.11.2013. ¤ - Plastične vijesti 55 - Polikarbonat čisti pobjednik kod pametnih telefona
514. 26.11.2013. ¤ - Fotogalerija Plastik - blogerica Čiovka 2 - Boje jeseni maslinika
515. 28.11.2013. ¤ - Činjenicama protiv mitova 13 - Ponovno korištenje i recikliranje
516. 30.11.2013. ¤ - Fotogalerija Plastik - Dario Kraljić 1 - Svijet boja

Prosinac 2013.
517. 01.12.2013. ¤ - NEWSLETTER 6
518. 05.12.2013. ¤ - Najava događaja: Savjetovanje "Stanje i budućnost plastičarstva u Hrvatskoj"
519. 06.12.2013. ¤ - Fotogalerija Plastik - Ivana Brnas - Slatke igre
520. 07.12.2013. ¤ - Plastične vijesti 56 - Nagrada za najbolju plastenku
521. 08.12.2013. ¤ - Fotogalerija Plastik - Izidora Kovačević - Plastika koja život znači
522. 08.12.2013. ¤ - O VREĆICAMA 3
523. 13.12.2013. ¤ - Plastične vijesti 57 - Pranje rublja s plastičnim vrećicama
524. 14.12.2013. ¤ - SADRŽAJ 6
525. 15.12.2013. ¤ - Fotogalerija Plastik - Brazde 1 - Kud plovi ovaj brod
526. 16.12.2013. ¤ - Zabranite zabrane plastičnih vrećica
527. 17.12.2013. ¤ - Fotogalerija Plastik - blogerica Valcer - Dva lica plastike
528. 18.12.2013. ¤ - Oksiplastičari protiv prerađivača
529. 19.12.2013. ¤ - Fotogalerija Plastik - Iva Kraljić - Crno - bijelo u plastičnoj foliji
530. 20.12.2013. ¤ - Plastične funte
531. 21.12.2013. ¤ - Na marginama plastičnog foto natječaja koji to nije 2 - Nikola Smernić
532. 22.12.2013. ¤ - Fotogalerija Plastik - TunnA - Svakodnevna plastika
533. 23.12.2013. ¤ - Fotogalerija Plastik - blogerica Kamena - Slatke plastične predbožićne pripreme
534. 24.12.2013. ¤ - Sretan Božić
535. 25.12.2013. ¤ - Riječi Pape Franje valja poslušati na Božić - Papa Franjo promovira recikliranje
536. 26.12.2013. ¤ - Fotogalerija Plastik - Rafaela Radić - Neka igre počnu
537. 27.12.2013. ¤ - Od čega ugiba stotine tisuća morskih životinja?
538. 28.12.2013. ¤ - Fotogalerija Plastik - Marina Š. - Svjetlost glazbe
539. 29.12.2013. ¤ - Dva primjera za primjer
540. 30.12.2013. ¤ - Fotogalerija Plastik - Andrej Šepčić - Pozdrav iz Dubaija
541. 31.12.2013. ¤ - Sretna nova godina

2014.

Siječanj 2014.
542. 01.01.2014. ¤ - Fotogalerija Plastik - Diana Sokolić - Ogrlice i manžete
543. 02.01.2014. ¤ - NEWSLETTER 7
544. 03.01.2014. ¤ - Fotogalerija Plastik - Bojana Ratković - Ribar plete mrižu svoju…u svijetu poliamida
545. 04.01.2014. ¤ - Veliko priznanje
546. 05.01.2014. ¤ - Fotogalerija Plastik - Dragutin Dado Barac - Tužni pogled
547. 06.01.2014. ¤ - Fotogalerija Plastik - Diana Sokolić 2 - Bor~svjetlosni objekt od pleksija i LED-rasvjete
548. 07.01.2014. ¤ - Sretan Božić
549. 08.01.2014. ¤ - Na marginama plastičnog foto natječaja koji to nije 3 - mali Marko
550. 09.01.2014. ¤ - Pet najglupljih zabrana
551. 10.01.2014. ¤ - Fotogalerija Plastik - Filip Žauhar
552. 11.01.2014. ¤ - Plastčne vijesti 58 - New York zabranjuje ambalažu od pjenećeg polistirena
553. 12.01.2014. ¤ - Fotogalerija Plastik - Jaroslav Netrval 1 - Plastic for beauty
554. 13.01.2014. ¤ - SADRŽAJ 7
555. 14.01.2014. ¤ - Otvoreno pismo HRT-u
556. 15.01.2014. ¤ - Fotogalerija Plastik - Boris Jagačić 1 - U svijetu plastične mašte
557. 16.01.2014. ¤ - Društvo umanjene vrijednosti
558. 17.01.2014. ¤ - Fotogalerija Plastik - Nisa - Moj plastični pogled
559. 18.01.2014. ¤ - Ko je ovdje majmun?
560. 19.01.2014. ¤ - Fotogalerija Plastik - bloger 20 do asa - Odrastanje uz plastiku
561. 20.01.2014. ¤ - PVC omogućuje održivi stadion
562. 21.01.2014. ¤ - Fotogalerija Plastik - Laura Hopkins - Plastika i mašta mogu svašta
563. 22.01.2014. ¤ - Plastika načinjena iz stakleničkog plina
564. 23.01.2014. ¤ - Fotogalerija Plastik - Milan Breg 1 - Uvijek pri ruci
565. 24.01.2014. ¤ - Komentar dana - Lako vam je s plastičnom kravom
566. 25.01.2014. ¤ - Fotogalerija Plastik - Zlatko Božić - Avioni
567. 26.01.2014. ¤ - Ljudi su protiv - video klipovi
568. 27.01.2014. ¤ - Fotogalerija Plastik - Filip Žauhar 2 - Input - Output
569. 28.01.2014. ¤ - Rezolucija o zabrani opasne plastike
570. 29.01.2014. ¤ - Fotogalerija Plastik - blogerica Čiovka 3 - Raskoš boja u plastici
571. 29.01.2014. ¤ - Eminentni stručnjaci komentiraju EU-rezoluciju o zabrani opasne plastike
572. 30.01.2014. ¤ - Fotogalerija Plastik - blogerica Kamena 2 - S kamena na kamen plastikom preko mora
573. 30.01.2014. ¤ - Direktiva o ograničenju potrošnje plastičnih vrećica
574. 31.01.2014. ¤ - FOTO NATJEČAJ - NEWSLETTER 8

Veljača 2014.
575. 01.02.2014. ¤ - NEWSLETTER 9
576. 02.02.2014. ¤ - Fotogalerija Plastik - Izabela Petković 2
577. 02.02.2014. ¤ - Plastične vijesti 59 - Raste proizvodnja plastike
578. 03.02.2014. ¤ - Fotogalerija Plastik - GP Zagrebancije 2
579. 03.02.2014. ¤ - Izjava dana: Doći će do velikih promjena u sustavu plastične ambalaže
580. 04.02.2014. ¤ - Fotogalerija Plastik - blogerica Kamena 3 - Ljetne radosti
581. 04.02.2014. ¤ - Ah ti političari
582. 05.02.2014. ¤ - Fotogalerija Plastik - Ilija Dadasović 2 - Regata
583. 05.02.2014. ¤ - Seksi igračke sigurne za upotrebu
584. 06.02.2014. ¤ - Fotogalerija Plastik - Brazde 2 - Fotke s uhvaćenom ljepotom
585. 06.02.2014. ¤ - Kalifornija ponovno u napadu na vrećice
586. 07.02.2014. ¤ - Fotogalerija Plastik - blogerica Kamena 4 - Sigurnost prije svega
587. 07.02.2014. ¤ - Je li ORaH zapravo „BANANA“?
588. 08.02.2014. ¤ - Fotogalerija Plastik - Filip Žauhar 3 - Plastična elektronika

- 22:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 13.12.2013.

Pranje rublja s plastičnim granulama


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 57




Kompanija Xeros iz Shefilda, Velika Britanija, razvila je postupak pranja rublja s plastičnim granulatom. Prema podacima iz kompanije, ovaj postupak koristi do 70 % manje vode i 50 % manje energije te 50 % manje deterdženata za pranje rublja u odnosu na uobičajene postupke pranja u strojevima za pranje rublja.

Tehnologiju ovakvog pranja razvio je profesor Stephen Burkinshaw sa sveučilišta u Leedsu, koji je otkrio da određene vrste plastičnih granula (peleta) mogu biti iskorištene za pranje rublja. Pelete se mogu višestruko koristiti, a kada dođu do kraja svog uporabnog vijeka za ovu svrhu, mogu se reciklirati.

Ovakav postupak pranja već se koristi u komercijalne ugostiteljske svrhe, a koriste ga poznate praonice Hyat, Crest Cleaners i Sterling Linen Services.

Kompanija Xeros nedavno je objavila suradnju s kompanijom BASF SE, a ima u planu tržištu ponuditi i strojeve za pranje rublja s ovom tehnologijom.



Fotografija: Xeros Ltd.
Izvori:
Xeros:
Polymer bead cleaning - A new revolution in cleaning
Plastics News: Company that cleans laundry with plastic beads joins sustainability group
Animated flags


- 22:12 - Komentari (4) - Isprintaj - #

četvrtak, 12.12.2013.

O VREĆICAMA 3

2013.

Studeni 2013.

199. 28.11.2013. ¤ - Činjenicama protiv mitova 13 - Ponovno korištenje i recikliranje

Prosinac 2013.

200. 12.12.2013. ¤ - O VREĆICAMA 3
201. 16.12.2013. ¤ - Zabranite zabrane plastičnih vrećica
202. 27.12.2013. ¤ - Od čega ugiba stotine tisuća morskih životinja?
203. 29.12.2013. ¤ - Dva primjera za primjer

2014.

Siječanj 2014.

204. 09.01.2014. ¤ - Pet najglupljih zabrana
205. 26.01.2014. ¤ - Ljudi su protiv - video klipovi
206. 28.01.2014. ¤ - Rezolucija o zabrani opasne plastike
207. 29.01.2014. ¤ - Eminentni stručnjaci komentiraju EU-rezoluciju o zabrani opasne plastike
208. 30.01.2014. ¤ - Direktiva o ograničenju potrošnje plastičnih vrećica

Veljača 2014.

209. 04.02.2014. ¤ - Ah ti političari
210. 06.02.2014. ¤ - Kalifornija ponovno u napadu na vrećice
211. 07.02.2014. ¤ - Je li ORaH zapravo „BANANA“?
212. 08.02.2014. ¤ - Plastične vijesti 60 - Baltimore odbio uvođenje naknade na vrećice
213. 09.02.2014. ¤ - Nered u Engleskoj prije uvođenja naknade na vrećice
214. 10.02.2014. ¤ - Plastične vrećice u centru pažnje
215. 18.02.2014. ¤ - Plastičari nisu u europskoj, ali ni u hrvatskoj cukerpiksli
216. 19.02.2014. ¤ - Plastična vrećica koja život znači
217. 27.02.2014. ¤ - Profesor upozorava parlamentarce

Ožujak 2014.

218. 07.03.2014. ¤ - Ograničenje potrošnje plastičnih vrećica ugrožava i europske trgovce
219. 13.03.2014. ¤ - Odbor podržava ograničenje potrošnje
220. 14.03.2014. ¤ - Kalifornija kompromisno, ali nimalo ekološki
221. 17.03.2014. ¤ - Ponovno naplaćuju vrećice?
222. 22.03.2014. ¤ - Ples plastičnih vrećica

Travanj 2014.

223. 18.04.2014. ¤ - Europski parlament ZA ograničenje potrošnje laganih plastičnih vrećica
224. 19.04.2014. ¤ - Što se krije u pozadini?
225. 21.04.2014. ¤ - Gospođo Šuica, jeste li dosljedni?
226. 22.04.2014. ¤ - Što su hrvatski proizvođači tražili od svojih europarlamentaraca?
227. 23.04.2014. ¤ - Predviđa se rast potrošnje vrećica unatoč ograničenjima
228. 26.04.2014. ¤ - Chicago na korak do zabrane
229. 27.04.2014. ¤ - To je nama naša EU dala

Svibanj 2014.

230. 03.05.2014. ¤ - Potvrđena uredba o zabrani u Chicagu
231. 29.05.2014. ¤ - Škotski parlament izglasao naknadu na vrećice
232. 31.05.2014. ¤ - Najava događaja - FEST.A CROPAK 2014

Lipanj 2014.

233. 03.06.2014. ¤ - Jesu li plastične vrećice najveća pokora čovječanstva?
234. 13.06.2014. ¤ - Što smo mogli, učinili smo
235. 23.06.2014. ¤ - Plastične vrećice jesu hrvatski interes
236. 25.06.2014. ¤ - Koliko su zelene zabrane?

Srpanj 2014.

237. 28.07.2014. ¤ - Greenpeace bi harpunima hvatao pobjegle plastične vrećice

Kolovoz 2014.

238. 20.08.2014. ¤ - Plastične vrećice s porukom
239. 26.08.2014. ¤ - Kalifornija opet nije uspjela, za sada
240. 29.08.2014. ¤ - Plastične vijesti 69 - Kalifornija zabranila jednokratne plastične vrećice
241. 30.08.2014. ¤ - Plastične vijesti 70 - Senat Kalifornije potvrdio zabranu plastičnih vrećica

Rujan 2014.

242. 03.09.2014. ¤ - Bogomoljka na plastičnoj vrećici
243. 06.09.2014. ¤ - Sjeverna Irska nametima smanjila potrošnju vrećica za 71,8 %
244. 21.09.2014. ¤ - Činjenicama protiv mitova - O sirovinama i zbrinjavanju
245. 24.09.2014. ¤ - Komentar dana: Zabrana plastičnih vrećica nije pitanje zaštite okoliša
246. 25.09.2014. ¤ - Plastični humor - Ništa bez plastičnih vrećica
247. 30.09.2014. ¤ - Plastične vijesti 73 - Guverner Kalifornije potpisao zabranu plastičnih vrećica

Listopad 2014.

248. 05.10.2014. ¤ - Komentar dana - Pamučne vrećice nisu eco friendly
249. 19.10.2014. ¤ - NEWSLETTER 20 - izvanredno izdanje - Slobodna Dalmacija o vrećicama
250. 21.10.2014. ¤ - Plastični humor - Posljedice zabrana u Kaliforniji

Studeni 2014.

251. 03.11.2014. ¤ - Nismo (još) uspjeli
252. 04.11.2014. ¤ - Licemjerni prijatelji životinja
253. 07.11.2014. ¤ - Moj obračun s njima
254. 12.11.2014. ¤ - Zapjenjeni ekopopulisti
255. 14.11.2014. ¤ - U korist vlastite štete - ekološki trojan

Prosinac 2014.

256. 27.12.2014. ¤ - Ah ta Amerika

2015.

Siječanj 2015.

257. 05.01.2015. ¤ - I opet su vrećice krive?
258. 06.01.2015. ¤ - Dallas uveo namet na vrećice
259. 19.01.2015. ¤ - Tko je kriv?
260. 21.01.2015. ¤ - Je li Europa spremna za naplatu vrećica?
261. 23.01.2015. ¤ - Eto, što su ti predrasude
262. 25.01.2015. ¤ - Životni ciklus vrećica - video prilog
263. 28.01.2015. ¤ - Kinezi pooštravaju zabranu
264. 29.01.2015. ¤ - Činjenicama protiv mitova: Papirnate vs. plastične vrećice

Veljača 2015.

265. 05.02.2015. ¤ - Recikliraj me!
266. 20.02.2015. ¤ - Okso plastika nije bio
267. 27.02.2015. ¤ - Referendum, referendum dajte 'amo

Ožujak 2015.

268. 09.03.2015. ¤ - Zabranite buru!
269. 24.03.2015. ¤ - Plastični humor: Neželjene posljedice

Travanj 2015.

270. 02.04.2015. ¤ - Taksa na vrećice je smiješna - video prilog
271. 06.04.2015. ¤ - Biorazgradiva plastika se ne razgrađuje brže od obične
272. 23.04.2015. ¤ - Dan planete Zemlje
273. 25.04.2015. ¤ - Arizona zabranila zabrane
274. 29.04.2015. ¤ - I zadovoljni i nezadovoljni
275. 30.04.2015. ¤ - A koga vi to zastupate? + video prilozi

Svibanj 2015.

276. 02.05.2015. ¤ - Europa šumom, Kalifornija polako izlazi na drum
277. 06.05.2015. ¤ - Vrle europarlamentarke ne razumiju
278. 13.05.2015. ¤ - Zabrane se ukidaju


Ažurirano: 16.05.2015.

- 21:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 08.12.2013.

Fotogalerija Plastik - Izidora Kovačević

Plastika koja život znači















Autorica: Izidora Kovačević, Zagreb



- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 07.12.2013.

Nagrada za najbolju plastenku


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 56




Svake godine udruženje proizvođača PET plastenki Velike Britanije dodjeljuje nagradu Horner (na slici lijevo) za najbolje rješenje u toj godini. Ove godine je pobjednik je proizvođač APPE sa svojom PET plastenkom - teglom visoke toplinske postojanosti Termal Lite. Specifičnost ove PET plastenke je što je otporna na temperature do 95 °C, što znači da može proći koz cijeli proces pasterizacije sadržaja.


Navedene karakteristike ove nagrađene PET plastenke (na slici lijevo) omogućavaju brojne uštede proizvođačima i distributerima. Ambalaža je 85 % lakša od staklene tegle i ima manji ugljikov trag. Omogućava značajne uštede u troškovima prijevoza prije i poslije punjenja odnosno tijekom distribucije. Također, ostvaruju se uštede energije tijekom procesa punjenja, te se u potpunosti izbjegavaju lomovi i zastoji odnosno štete uzrokovane time.





Izvori:
Plastic and Rubber Weekly: Horner's award goes to PET bottle from APPE
The Horner's Company: Winners of the Bottlemakers Award 2013
Packaging Europe: Competition for Horners’ Bottlemakers Award 2013 Now Open
Animated flags


- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 06.12.2013.

Fotogalerija Plastik - Ivana Brnas

Slatke igre









Autorica: Ivana Brnas, Split


- 07:35 - Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 05.12.2013.

Najava događaja: Savjetovanje "Stanje i budućnost plastičarstva u Hrvatskoj"

Društvo za plastiku i gumu (DPG) organizira savjetovanje na temu „Stanje i budućnost plastičarstva“, koje će se održati u petak 6. prosinca 2013. u prostorijama Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, Istočna zgrada, Plava dvorana s početkom u 9 sati.

Osnovna svrha skupa je prvenstveno analiza stanja plastičarstva u Hrvatskoj u svjetlu stečaja DIOKI-ja i činjenice da je u razdoblju od 2007. do 2012. prosječni trgovački deficit pri uvozu plastičnih i gumenih proizvoda bio oko 750 milijuna dolara. Tu se nazire veliki potencijal za novu proizvodnju, zapošljavanje i potencijalni izvoz.

Posebnost skupa je osnivanje sekcije DPG-a Proizvodnja plastičnih vrećica. To je odgovor Društva za plastiku i gume, jer trenutna direktiva Povjerenika za okoliš EU, prema njegovoj izjavi na 1. programu Hrvatskoga radija (Eko radar, 20.11.2013.) nije u funkciji zaštite okoliša već EU od jeftinijih proizvođača izvan EU. Ali među njih se ubrajaju i proizvođači tih proizvoda u Hrvatskoj. Naime, Povjerenik EU za okoliš, Janez Potočnik pokrenuo je inicijativu da se na razini EU zabrani ili oporezuje proizvodnja tankih plastičnih vrećica, a osnovna svrha Sekcije bit će argumentirano ukazivanje nadležnim tijelima da su klasične tanke plastične vrećice ekološki najbolje rješenje i da političke odluke trebaju štititi i radna mjesta i okoliš.

Želja je organizatora da savjetovanje bude i prigoda susreta, razmjene iskustava i uspostave što bolje suradnje medu stručnjacima i znanstvenicima iz gospodarstva, sa sveučilišta i instituta.

Skup će pozdraviti dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje prof. dr. Ivan Juraga, a na Savjetovanju će, između ostalih, govoriti predsjednik DPG-a Vladimir Ferdelji te članovi Upravnog odbora dr. Igor Čatić i Romeo Deša.

Program:

Savjetovanje:

STANJE I PERSPEKTIVE PLASTIČARSTVA I GUMARSTVA


Zagreb, 6. prosinca 2013
Fakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5
Plava dvorana

Pokroviteljstva:
Glavni pokrovitelj: Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu
Novčana potpora: Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta RH

Organizacijski odbor
Voditeljica Savjetovanja: Đurđica Španiček
Programski odbor
Predsjednik: Igor Čatić
Članovi:
Gordana Barić, Zagreb
Romeo Deša, Omišalj
Gordana Pehnec Pavlović, Zagreb
Maja Rujnić-Sokele, Zagreb
Đurđica Španiček, Zagreb

Radni odbor:
• Miodrag Katalenić
• Ana Pilipović


Poštovana kolegice, poštovani kolega!
Društvo za plastiku i gumu organizira u Zagrebu 6. prosinca 2013. savjetovanje Stanje i perspektive plastičarstva i gumarstva. Dva su razloga organiziranja ovog skupa. Praktički je zaustavljena proizvodnja širokoprimjenjive plastike u Hrvatskoj. Drugi, nazire se bitno ograničenje proizvodnje tankih plastičnih vrećica na razini Europske unije.

U razdoblju od 2007. do 2012. ukupni trgovački deficit pri uvozu plastike i kaučuka bio je oko 456 milijuna USD s tendencijom rasta iz poznatih razloga. Puno katastrofalniji su rezultati na području uvoza plastičnih i gumenih proizvoda. Tu je u razdoblju od 6 godina trgovački deficit u visini od oko 4,5 milijardi USD ili prosječno gotovo 750 milijuna USD godišnje. Tu se nazire veliki potencijal za novu proizvodnju, zapošljavanje i potencijalni izvoz.

U osnovi se razlikuju dvije ocjene stanja. Službena ocjena barata s podatkom da Hrvatska ima obrazovanu radnu snagu ali da tehnološki zaostaje. Realna je upravo obrnuta, hrvatska poduzeća nastoje se modernizirati ali kadrovsko stanje je sve teže. Jedan od primjera. Pri deficitu od 750 milijuna USD dolara u stavci plastični i gumeni proizvodi, s tim područjem se bavi manje od 10 aktivnih znanstvenika. Stanje dopunski otežava ulazak Hrvatske u EU. Postoje inicijative prevladavanja stanja poput djelovanja novoosnovanog Klastera kemijske industrije, plastike i gume. Savjetovanje je namijenjeno prvenstveno zainteresiranim čelnicima poduzeća i osobama koje se bave razvojem. Drugi, a možda još aktualniji razlog je potreba osnivanja sekcije Društva za plastiku i gumu pod nazivom Proizvodnja plastičnih vrećica.

Povjerenik EU za okoliš, gospodin J. Potočnik pokrenuo je inicijativu da se na razini EU zabrani ili oporezuje proizvodnja tankih plastičnih vrećica. Kako je odluka o obliku napora smanjivanja potrošnje tankih vrećica prepuštena pojedinim zemljama, Društvo je odlučilo organizirati posebnu sekciju: Proizvodnja plastičnih vrećica. Osnovna svrha Sekcije bit će argumentirano ukazivanje nadležnim tijelima da su klasične tanke plastične vrećice ekološki najbolje rješenje i da političke odluke trebaju štititi radna mjesta i zaštititi okoliš. Želja je organizatora da savjetovanje bude i prigoda susreta, razmjene iskustava i uspostave što bolje suradnje među stručnjacima i znanstvenicima iz gospodarstva, sa sveučilišta i instituta.


PRETHODNI PROGRAM

Stanje i perspektive plastičarstva i gumarstva
Petak, 6. prosinca 2013.
Plava dvorana, FSB, Ivana Lučića 5

- 8:30 Prijava sudionika
- 9:00 Otvaranje Savjetovanja

Pozdravne riječi:
• predstavnika Društva za plastiku i gumu.
• Dekana Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu

V. Ferdelji: Doprinos hrvatskih poduzetnika izlasku iz krize
A. Bobetko: Klaster kemijska industrija, plastika i guma

Odmor

Predsjedava: Igor Čatić

- 10:15 Gospodarske i tehničke teme

G. Pehnec-Pavlović: Hrvatska plastičarska i gumarska industrija kao dio europske industrije
G. Barić: Plastika i guma u svijetu
Đ. Španiček: Bioplastika 2014.
M. Rujnić-Sokele: Neka zapažanja s izložbe plastike i gume K'13 u Düsseldorfu

Odmor

Predsjedava: Maja Rujnić-Sokele

- 12:30 Osnivanje sekcije Proizvodnja plastičnih vrećica

I. Čatić: Obrazloženje potrebe osnivanja sekcije Proizvodnja plastičnih vrećica
V. Simončič: Plastične vrećice mali dio plastičnog i ukupnog otpada

• Izbor članova Odbora Sekcije

Završetak oko 13:30 sati

Po završetku savjetovanja održat će se 1. sjednica članova Odbora.

ORGANIZACIJSKI ODBOR





- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 01.12.2013.

NEWSLETTER 6

NEWSLETTER 6


Poštovani,
evo, stiglo je vrijeme za sljedeći NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Studeni je na blogu obilježio s dvije centralne teme - prva Plastični foto natječaj koji to nije koji je u tijeku još od listopada i vrlo uspješno se nastavlja - moglo bi se reći da je prerastao u jedan veliki i zanimljivi projekt. Kako sada stvari stoje, potrajati će još barem nekoliko mjeseci.

Druga centralna tema je prijedlog promjene Direktive 94/62/EZ o ambalaži i ambalažnom otpadu, povjerenika Europske komisije za zaštitu okoliša Janeza Potočnika, kojom predlaže smanjivanje potrošnje plastičnih vrećica tanjih od 50 mikrometara u Europskoj uniji, pa tako i Hrvatskoj. Više je članaka o tom napisano i objavljeno tijekom mjeseca.

Uglavnom, na blogu je svakodnevno objavljivan po jedan post, a evo pregleda objavljenih članaka (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):

01.11. - NEWSLETTER 5 - pregled objavljenih članaka na blogu tijekom listopada
02.11. - Fotogalerija Plastik - Dragan Nišler - osma fotogalerija u galeiji PLASTIK - vrhunske 3 fotografije omišaljskog fotoamatera. Vrlo zanimljiv pogled na plastične predmete.
04.11. - Priča o plastičnoj vrećici … ili priča o našem ponašanju? - vrlo zanimljiv 18-minutni film Rahmina Bahranija o životu plastične vrećice.
05.11. - Fotogalerija Plastik - Mirjana Hnilička - deveta fotogalerija u Galeriji PLASTIK. Ovaj puta nam se predstavila blogerica Mirjana Hnilička iz Beograda koje je u uvodu rekla za sebe: "Nisam nikakav foto stručnjak, slikam aparatom klipa klapa, ali volim da obeležim sve oko sebe. Posle uživam kao da su sve remek dela poznatog fotografa".
06.11. - Dvije godine bloga Plastično je fantastično - 6. studenog 2011. počeo sam pisati blog "Plastično je fantastično". U ovom postu dan je pregled najznačajnijih aktivnosti.
07.11. - Zašto ne treba oporezivati ili zabranjivati plastične vrećice? - pregledni članak s 42 razloga zašto ne treba oporezivati ili zabranjivati plastične vrećice. Svi navedeni razlozi do sada su detaljno obrađeni u brojnim postovima, ali radi preglednosti i lakšeg korištenja, članak će biti upotpunjen s izvorima podataka - biti će ubaleni linkovi na studije iz kojih su podaci iskorišteni. Nakob toga, članak će biti izdvojen u pregled s lijeve strane radi lakše dostupnosti čitateljima.
08.11. - Fotogalerija Plastik - Marko Sladić - Črčkarije.com - deseta fotogalerija u kojoj nam se sa svojim radovima predstvlja Marko Sladić, urednik prijateljskog web portala crckarije.com.
09.11. - Nema zabrane plastičnih vrećica u Njemačkoj - članak prof. Igora Čatića, kao reakcija na prijedlog nove Direktive za organičavanje potrošnje jednokratnih plastičnih vrećica.
10.11. - Fotogalerija Plastik - Petra Višnjić - Plastic Office - nekoliko fotografija koje je u svom uredu snimila Petra Višnjić iz Zagreba.
11.11. - The Guardian o vrećicama - Britanski The Guardian obavijestio je svoje čitatelje na prijedlog povjerenika Europske komisije za zaštitu okoliša Janeza Potočnika za promjenom Direktive 94/62/EZ. Međutim, u ovom članku vrlo je zanimljiva popravtna ilustracija.
12.11. - Fotogalerija Plastik - Kickboxing - skupna fotogalerija trojice autora s fotografijama primjene plastike u kickboxingu.
13.11. - EU zalutala na području plastičnih vrećica - očitovanje britanskog udruženja proizvođača ambalaže o prijedlogu promjene Direktive 94/62/EZ.
14.11. - Fotogalerija Plastik - Gazimir Halimehmeti - profesor Gazimir Halimehmeti iz Ulcinja poslao je nekoliko fotografija plastičnih predmeta koje se mogu naći u svakoj garaži.
15.11. - Porast potrošnje plastenki - Europa će do 2020. godine trošiti 170 milijardi plastičnih boca. S druge strane plastičnih vrećica se sada troši oko 96 milijardi komada godišnje. Nitko se ne buni protiv PET plastenki, ali plastične vrećice su meta zabrana i oporezivanja.
16.11. - Fotogalerija Plastik - Ilija Dadasović - Ljepotica s plastičnim radiom - četrnaesta fotogalerija u Galeriji PLASTIK. Vrlo zanimljive slike gdje je plastični radio samo dio motiva poslao je Ilija Dadasović - fotograf i grafički dizajner iz Foto Studija Paola,
17.11. - Izjava dana - dr.sc. Viktor Simončič - koji kaže: "Možda trenutno najveći utjecaj na ljudsko zdravlje predstavljaju česte nekorektne informacije i plašenje građana nekim apokaliptičkim utjecajima svega na sve".
18.11. - Fotogalerija Plastik - Marija Grandić - nekoliko fotografija plastičnih sprava na dječjem igralištu koje je snimila Marija Grandić iz Crikvenice..
19.11. - The Telegraph o plastičnim vrećicama - Kupci koji se prebace s jednokratnih plastičnih vrećica na višekratne plastične vrećice ili torbe izlažu se riziku od trovanja zbog kontaminacije hrane koja se prenosi u takvim vrećicama - upozoravaju stručnjaci, a rezultate studije prenostu britanski The Telegraph.
20.11. - Fotogalerija Plastik - Matej Štegar - Plodovi jeseni - Matej Štegar iz Ptuja nam je s dvije fotografije pokazao da je plastična oprema nezaobilazna u jesenskim berbama.
21.11. - Izjava dana: Svi koji neće pravilno reagirati bit će odgovorni za uništenje radnih mjesta - izjavio je u svom upozorenju prof.dr. Igor Čatić.
22.11. - Na marginama plastičnog foto natječaja koji to nije 1 - simpatična fotografija grafita Patrika Krpana rječkog studenta zagrebačkog PMF-a snimljeno ovih dana u pothodniku na zagrebačkom Trnju.
23.11. - Hrvatski fokus o plastičnim vrećicama - članak prof. dr. sc. Igora Čatića koji još jednom analizira pozadinu prijedloga Direktive o izmjeni Direktive 94/62/EZ o ambalaži i ambalažnom otpadu radi smanjenja potrošnje laganih plastičnih vrećica koju je ovih dana predložio povjerenik Europske komisije za zaštitu okoliša Janez Potočnik.
24.11. - Fotogalerija Plastik - Boris Vujević - fotografije plastičnih predmeta s kojima je svakodnevno u doticaju poslao je Boris Vujević iz Splita.
25.11. Plastične vijesti 55 - Polikarbonat čisti pobjednik kod pametnih telefona - predstavljen je novi tip Bayerovog polikarbonata Apec, koji je transparentan i visoke toplinske postojanosti.
26.11. - Fotogalerija Plastik - blogerica Čiovka 2 - druga fotogalerija blogerice Čiovke, ovaj puta s temom "Boje jeseni maslinika".
28.11. - Činjenicama protiv mitova 13 - Ponovno korištenje i recikliranje - flyer iliti slikovni letak o plastičnim vrećicama - ovaj puta je tema "Ponovno korištenje i recikliranje".
30.11. - Fotogalerija Plastik - Dario Kraljić 1 - iz Beča nam je Dario Kraljić poslao cijelu seriju fotografija plastične ambalaže - ovaj puta prikazana je ambalaža za boje.

S lijeve strane naslovne stranice bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO dana je anketa "Što bi trebalo učiniti s plastičnim vrećicama" koja je obrazložena u postu: "Zašto anketa?" pa Vas pozivam da odaberete jedan od ponuđenih odgovora. Također, na istoj toj lijevoj strani dane su poveznice na preglede sadržaja te na pojedine grupe članaka o određenoj temi - radi bržeg i jednostavnijeg snalaženja čitatelja.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:
ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa, Sjeverna i Južna Amerika):
- Arcata, California, SAD - 4. rujna 2013. na sjednici gradskog vijeća ovog gradića u okrugu Humboldt usvojena je odluka o uvođenju zabrane jednikratnih plastičnih vrećica. Od zabrane su izuzete vrećice za sipke potrepštine, meso i pakiranje lijekova. Papirne vrećice, koje moraju biti od najmanje 40 % recikliranog papira naplaćivati će se 10 $ centi (oko 56 lipa), a prihod od njihove prodaje mogu zadržati trgovine. Uredba stupa na snagu 1. veljače 2014.
- Issaquah, Washington, SAD - 5. rujna 2013. godine pokrenuta je inicijativa da se održi referendum kako bi se ukinula uredba o vrećicama iz lipnja 2012. godine, a 3. listopada 2013. okrug King, gdje je Issaquah smješten, potvrdio je da je prikupljeno dovoljno potpisa na peticiji za održavanje referenduma. 21. listopada 2013. odlučeno je da će se referendum održati kada i sljedeći gradski izbori 11. veljače 2014.
- Durango, Colorado, SAD - u kolovozu 2013. gradsko vijeće donijelo je odluku o uvođenju naknade od 10 $ centi (oko 58 lipa) na plastične vrećice koje trgovci daju potrošačima. Međutim, 6. studenog 2013. održan je gradski referendum na kojem je s 56 % naprema 44 % poništena odluka o uvođenju naknade.
- Zadnja obnova podataka: 8. studeni 2013. - 01:00 - revizija 12.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Afrika, Azija, Australija):
- Tijekom studenog nije bilo uvođenja zabrana ili oporezivanja u dijelovima svijeta koje pokriva ovaj pregled.
- Zadnja obnova podataka: 3. listopada 2013. - 20:00 - revizija 4

IZ POVIJESTI BLOGA:
Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:
12.11.2011. - 4R4E - Four R for Environment - Odmah na početku pisanja ovoga bloga, spomenuo sam 4R4E (Four R for Environment4 R za okoliš – Reuse (ponovno koristiti), Recycle (ponovno preraditi), Reduce (reducirati odnosno smanjiti), Recover (obnoviti). To je upravo princip ili niz principa koje i osobno podržavam i pokušavam ih se pridržavati, a i preporučam ih i čitateljima ovoga bloga. Važno je podsjetiti se i objasniti što se pod time misli.

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično




- 21:22 - Komentari (3) - Isprintaj - #