Plastično je fantastično

subota, 03.03.2012.

NIKE u službi zaštite okoliša



Krajem prošle godine poznata svjetska kompanija za izradu sportske odjeće, obuće i opreme NIKE predstavila je svoj novi program izrade sportske odjeće - dresova koji će biti izrađeni od recikliranog poliestera odnosno od recikliranog polietien teraftalata (PET) kojega šira potrošačka javnost poznaje kao materijal za izradu plastičnih boca.

NIKE je objavio da će sljedeće Europsko nogometno prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini biti obilježeno "ekološkim" dresovima, pa su tako predstavljeni dresovi brojnih reprezentacija koje će biti izrađeni od recikliranog PET-a.


Brojne svjetske nogometne preprezentacije imaju novi dres


Također i francuska nogometna reprezentacija

Kako je ovih dana objavljeno u domaćem tisku, i hrvatska nogometna reprezentacije nositi će taj novi dres. Osim modernog i simpatičnog, nacionalno obojenog dizajna, karakteristika je tkanina izrađena od recikliranog PET-a.





I predstojeće Olimpijske igre u Londonu 2012 biti će obilježene novim ekološkim dresovima. Američke reprezentacije biti će obučene u NIKE-ove nove dresove.




Novi dres nositi će i američki "Dream Team"


Jedan sportski dres izrađen je novog materijala - komercijalnog naziva "Hyper Elite Jersey" koji je izrađen od 96% recikliranog PET-a odnosno za jedan sportski dres upotrijebi se 13 plastičnih PET boca. Brojne su prednosti takvog dresa za sportaše - 23% je lakši i 20% je čvršći, specijalnom laserskom tehnikom načinjene su perforacije s kojima je omogućeno brže i lakše odvođenje znoja s tijela sportaša te time znatno ubrzano hlađenje tijela pri povećanim naporima. Pri izradi sportskog dresa od recikliranog PET-a potrošiti će se za oko 30% manje energije nego za izradu od novog poliestera. Za 2012. godinu, NIKE program izrade tkanine za izradu sportskih dresova iskoristiti će oko 16 miliona PET boca pretežito prikupljenih na odlagalištima Tajlanda i Japana.


- 12:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #