njupalice https://blog.dnevnik.hr/njupalice

nedjelja, 17.08.2014.

LE MANDRAĆ, Obala F. Supila 10, 51410, Volosko/Opatija

petak, 15.08.2014

http://www.lemandrac.com/

 photo 5_zps82208749.jpg

Drastične situacije, zahtjevaju drastične mjere, pa tako i proslava okruglog rođendana. Kako bolje proslaviti nego jilom i pilom i to na moru s devet slijedova jela. U Le Mandraću. Nekoliko dana unaprijed rezervirali smo dva istraživačka menija i na Velu Gospu kad Talijani haraju Jadranom, naša avantura mogla je početi.

Le Mandrać je smješten u maloj lučici u Voloskom, tik uz more, u (pretpostavljam) staru kuću, ali s novom staklenom terasom. Restoran čiji je glavni kuhar Deniz Zembo, inače prvi hrvatski Masterchef, zauzima 36. mjesto na listi 50 najboljih restorana u Hrvatskoj. Idemo, pa vidimo. Jedemo, pa pišemo.

 photo 6_zpsaa372fed.jpg

Hostesa i dva konobara smjestila su nas za mali stol, tik uz staklena vrata s predivnim pogledom na lučicu, more i drugih nekoliko restorana uz obalu. Restoran je još bio prazan, jer smo došli točno u 19h da imamo dovoljno vremena degustirati svoja jela. Naime, istraživački menu sastoji se od devet vrsta različitih jela i gruba procjena za degustaciju je 2 i pol sata. Nama je trebalo 4 njami
A krenuli smo s aperitivom, naravno. Ništa bez biske za njega i prošeka za nju. Vrlo fino. I jedno i drugo.

 photo 7_zps263dd9f0.jpg

Prvo jelo u slijedu, bile su kamenice; iz Limskog kanala, rečeno nam je. Na plavoj himalajskoj soli, s malo maslinova ulja i limunovog soka bile su pravi okus mora.

 photo 10_zps3b5155bc.jpg

Dok smo čekali drugi slijed, kušali smo domaći kruh sa sipinim crnilom.
 photo 8_zps4b7f509b.jpg

 photo 9_zps8b182e09.jpg

Nikakav poseban okus, ali vizualno vrlo atraktivno.

Inače, osim crnog kruha, u Le Mandraću se nudi obični bijeli i s maslinama, pa smo tako probali i njega.
 photo 12_zpsc5045ba2.jpg

 photo 13_zpsa603c3bf.jpg

On je odlično sjeo uz drugo jelo; kravlju skutu s cherry rajčicama, kozicama, pestom, bosiljkom i paprom.
 photo 14_zps3de3ff4a.jpg

Sve smo zauljili s domaćim maslinovim uljem iz Savudrije i njam njam; izvrsna kombinacija.
 photo 15_zpsc1f54ea6.jpg

Skuta je imala jak i aromatičan, ali ne i neugodan okus, ono; baš ko da imaš kravu pored sebe. U prenesenom smislu, doduše. Okus su dodatno pojačali i veliki komadi soli, dok je pesto također bio izvrstan. Petica za drugi slijed.
 photo 16_zps137d8e0c.jpg


Treće jelo po redu bila je juha od graška s istarskim pršutom, pečenim na roštilju i svježim bosiljkom ( ne peršinom kako nam je rečeno, ali dobro, nećemo picajzlit ).
 photo unnamed_zpsb442714d.jpg
Juha je bila dosta kiselkasta, pa smo se zabrinuli da joj se nije nešto desilo. Konobar nam je rekao da su ju zakiselili reduciranim sokom od rajčice da slatki okus graška ne bi kontrirao slanom pršutu. Nije nam bilo jasno zašto, jer bi upravo ta kombinacija bila pun pogodak; slatko slana komba je uvijek dobrodošla. Čak bi mi i pršut bio draži da je hrskaviji. Čudno. Švrći juha nije sjela do kraja, dok sam ju ja slistila do kraja jer 3 tjedna nisam jela nikaj na žlicu thumbup


Poslije juhe uslijedile su jakobove kapice u pečenoj panceti s krokantom od sipinog crnila, kremom od dvije vrste sira ( ovčji i kravlji ) te pireom od cikle.
 photo 17_zps73a2f4d4.jpg

Fenomenalna kombinacija; neutralni okus mesa jakobove kapice pojačala je panceta, dok je krokant dao neku hrskavu notu iako sam po sebi nije bio nešto posebno. Pire od cikle je bio jako fin, ali još bolji u kombinaciji sa svime ostalim.
 photo 18_zps0319b6e7.jpg


Zanimljive su nam bile ove kombinacije mora i kopna ( školjke plus panceta, kozice i pršut ). Volimo takve stvari koje iznenađuju. A najviše nas je iznenadila i oduševila nova fritaja. Nije ni čudo što je ista 2010. proglašena najinovativnijim jelom u Hrvatskoj i ocijenjeno s 19 ( od mogućih 20 bodova ) u Gault Millau gastro vodiču. ''To nije klasična fritaja; jelo koje se ne jede vilicom, već žlicom''.
 photo 19_zps899c1fe0.jpg

 photo 20_zps02299f83.jpg

Poširano jaje, sjedi na kremi od bijelih tartufa i krumpira, dok su ispod bili šampinjoni, škampi, istarski pršut i crni tartufi. Fenomenalna kombinacija, pogotovo kad se jede s kruhom i kad se obuhvate svi sastojci koji su i sami za sebe super, ali skupa....mamma mia, koji kombo. Definitivno jelo večeri!


Pretpostavili smo da će nam nakon fritaje uslijediti malo teža jela, pa smo, da razblažimo situaciju, naručili terran Franković za njega i Kozlović malvaziju za mene. Švrćino vino je bilo dosta teško, ali je zato moje bilo lagano ko proljetna haljinica; stvarno dobro vino.
 photo 24_zps8cc2109d.jpg


Šesto jelo u slijedu bio je file brancina na blitvi s kuhanim krumpirom.
 photo 21_zps7573fa69.jpg

File je bio mali, ali slatki. Ili bolje reći, izvrsno pečen; hrskava korica gore s krupnom soli i mekani donji dio. Čak je i blitva bila lagano al dente, a ni krumpir nije bio raskuhan kako inače zna biti. Poseban šmek dalo je maslinovo ulje emulzirano sokom od limuna. Jako dobro.
 photo 22_zps150cc820.jpg

 photo 23_zps9e2cb6c5.jpg


Poslije brancina uslijedio je izvrstan komad tune u dijon senfu s vlascem, medom i crnim vinom. Nagađamo. Jer je ovdje nekako krenula gužva u restoranu i jela su nam počeli donositi kako god je tko stigao, a nisu nam ni objasnili što jedemo. Mislim, volimo mi iznenađenja, ali opet....
 photo 25_zpsb315e75b.jpg

 photo 26_zps563753c8.jpg

 photo 27_zps0c2ccd12.jpg


Osmi slijed i zadnje slano jelo bio je ramstek s demi glaceom, tj sokom od pečenja, a
 photo 28_zps225cba0c.jpg

...dobili smo ga u najdužem tanjuru ikad rofl
 photo 29_zps3b335ca3.jpg

Jako fino, samo nam se činilo da je ovo neka manja verzija većeg jela. Nismo baš vidjeli kreativnost u četiri komada mesa što leži na rukoli.
 photo 30_zpsf24be5f5.jpg

Posljednje jelo bile su slaaaaaastice; tri vrste deserta došle su na tanjuru koji je putem ispao ili se zamijenio s našim originalnim. Vizualni dojam je bio šaka u oko; sladoledi koji su služili kao dekoracija razlili su se po tanjuru i više nije bilo ni glave ni repa. Nije nam bilo jasno od kud početi i što je desert, a što dekoracija. Minus je bio raspadnuti souffle koji se spustio u kuhinji kad je stavljen sladoled na njega. Al ne odneseš ga pred gosta onda takvog. Pričekat ćemo mi, nije problem, samo nam nemoj sfušariti jelo. No, na stranu vizualni dio, deserti su bili jako fini. Pogotovo meni, ali ja nisam mjerilo.
 photo 31_zps3fa1cd88.jpg

Crumble sa šumskim voćem je doduše bio prhko tijesto s voćem i voćnim sirupom, ali mi se najviše svidio. Slatko i kiselkasto u isto vrijeme, baš je sjelo nakon osam slijedova.
 photo 34_zpsdc5c66de.jpg

Okus čokoladnog fudgea je bio dobar, ali je siroče izgubio svoju formu i ta kugla sladoleda (od slatke banane, kiselkasti limun bi možda bio bolji. Ili blaga vanilija) ga je dotukla, dok ga je šlag iz boce ( big no no ) pokušavao držati na okupu.
 photo 33_zpsa97c511d.jpg

Čokoladna torta se sastojala od čoko gâteaua ( čoko biskvita ) i čokoladne kreme s malo šlaga i krokanta na vrhu. Čist solidno i jako fino, pogotovo prozračna krema.
 photo 32_zpse57add90.jpg

Da se čoko okus ne ispere previše, osoblje nas je počastilo muškatom, a mi smo mogli rezimirati našu prvu degustacijsku večeru.
 photo 35_zps134111cb.jpg

Dakle, summa summarum; ovakvo nešto definitivno treba probati, pogotovo jer ne jedete svaki dan 9 različitih vrsta jela, a sigurno ne sjedite 4 sata za stolom. Osim ako ste dijete koje ne voli kelj, pa ga brljavi po tanjuru. No, šalu na stranu. Od svih jela, fritaja nas je najviše oduševila, a jela prije nje mogu joj stati uz bok. No, nakon fritaje sve je krenulo nizbrdo; jela su bila manje verzije većih porcija, a kreativnost se utopila u obližnjem moru. Od istraživanja više nije ostalo ništa.
Desert je posebna priča. Ako jelo krene krivo, napravi ga ponovo, ispričaj se gostu i sve pet. Bolje to, nego da dobiješ šaku u oko.
Pretpostavljamo da je gužva u restoranu pridonijela rastresenosti cijele postave. Falilo je samo malo više koordiniranosti ili jedan konobar više i usred večere ne bi došlo do kraha sustava. Osim toga i manjka kreativnosti u posljednjim sljedovima, definitivno treba probati istraživački menu. Ili se barem provozati na ručak / večeru u Volosko, jer restoran nudi jela za pristojne cijene.

17.08.2014. u 21:32 • 3 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.